Elrendelték a Főgáz teljes fogyasztóvédelmi átvilágítását

Hirado.hu

Elrendelték a Főgáz teljes fogyasztóvédelmi átvilágítását

A mérőórákkal kapcsolatos összes költség szolgáltatókra terheléséről és a Főgáz teljes fogyasztóvédelmi átvilágításáról döntött szerdai ülésén a kormány – jelentette be a kormányszóvivői tájékoztatón Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő, a rezsicsökkentések végrehajtásáért felelős munkacsoport vezetője.

Kiemelte: a rezsicsökkentés ügyében nagy hangsúlyt fektettek a konzultációra. Összesen 120 rezsifórumot tartottak országszerte, amelyen 70 ezer ember vett részt, és több mint ezer problémát, bejelentést, javaslatot gyűjtöttek össze. Ezeket áttekintette a munkacsoport, majd ezek kerültek szerdán a kormány elé.

A szolgáltatókat terhelik a mérőórák költségei

A kormánypárti politikus közlése szerint munkacsoportja még a nap folyamán megkezdi a mérőórákkal kapcsolatos költségek szolgáltatókra terheléséhez szükséges jogszabályi háttér kidolgozását. Beszámolt arról is, hogy ha szükséges, összehívják az Országgyűlés rendkívüli ülését, de lehetséges, hogy enélkül is megoldható a változtatás. Mint mondta, az intézkedés minden típusú mérőórát érintene, és a lehető leggyorsabban kívánják bevezetni azt. Ez a kormány álláspontja szerint tulajdonjogi probléma, hiszen ha a mérőóra a szolgáltató tulajdona, akkor “miért kell érte fizetnie a fogyasztónak” – fogalmazott Németh Szilárd.

Hangsúlyozta: a tulajdonjog szerint a tulajdonosnak kell állnia a költségeket. Giró-Szász András kormányszóvivő a tájékoztatón az eddigi helyzetet abszurdnak nevezte, amelyet ahhoz hasonlított, mint ha a hentesnél a vásárlónak kellene kifizetnie a mérleget.

Teljes átvilágítás a Főgáznál

A kormány emellett elrendelte a Főgáz teljes fogyasztóvédelmi átvilágítását, amelyet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság közösen végez el, és amely elkészülte után a kormány elé kerül.

Németh Szilárd jelezte, a Főgáz 49 százalékban az államé, 51 százalékban pedig a Fővárosi Önkormányzaté. A kormány úgy döntött, “épp itt az ideje megmutatni” egy ilyen 100 százalékban közösségi tulajdonban lévő szolgáltatónál, hogy minden tekintetben, minden körülmények között betartják az összes fogyasztóvédelmi szabályt és törvényt, és jóhiszeműen járnak el a fogyasztókkal szemben – jelentette ki a kormánypárti politikus. Hozzátette: épp itt az ideje, hogy ennél a cégnél “a tulajdonosi befolyást is latba vetve” rendet tegyenek és megvédjék a fogyasztókat.

Négy további kérdés

A rezsicsökkentési munkacsoport vezetője elmondta: a két konkrét azonnali döntésen kívül négy másik területen további számítások elvégzéséről, információk beszerzéséről döntött a kormány. Ilyen a “köbméter versus kilojoule probléma”, az alapdíjak kérdése, a fejlesztések és a kikapcsolás-visszakapcsolás kérdésköre. Ezekben a témakörökben további vizsgálatokat rendelt el a kormány, és valószínűleg fogyasztóvédelmi lépésekre lesz szükség.

A kormányszóvivő hozzátette: a négy témában további vizsgálatokra kérte fel az energiahivatalt és az illetékes szerveket a kormány. Ezek azért szükségesek – mondta -, hogy még megalapozottabb, még hatásosabb, a fogyasztók számára még kedvezőbb döntést hozhassanak.

Szigorú és teljes vizsgálat

Giró-Szász András bejelentette azt is: szigorú és teljes kivizsgálást rendelt el a kormány az MEKH-nél az Elmű és az Émász előrehozott éves közgyűlésével kapcsolatban. A legfontosabbnak azt nevezte, hogy a karbantartásra és fejlesztésekre félretett tartalékokból ne lehessen osztalékot fizetni. Németh Szilárd ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: az osztalékkivonás azért keltette fel a kormány figyelmét, mert ez az ellátás biztonságát veszélyezteti, ha “mondjuk egy komoly osztalékkivonás mellett nem megfelelő a karbantartás”.

A Napi Gazdaság múlt kedden írt arról, hogy váratlanul korán, március 21-én tartja közgyűlését az Elmű-Émász, és egyes vélemények szerint a korai időponttal biztosíthatja a két áramszolgáltató, hogy április elejéig, a választásig kifizethesse osztalékát.

Az ügyben a MEKH előrehozott adatbekérést kezdeményezett a Budapesti Elektromos Művek (Elmű) Nyrt.-nél és az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (Émász) Nyrt.-nél.

Németh Szilárd nem tud arról, hogy közeli munkatársai bármilyen céget hoztak volna létre – válaszolta a képviselő arra a sajtóhírre vonatkozó kérdésre, miszerint kollégái fogyasztóvédelmi referensek képzésére szakosodott vállalkozást indítottak volna akkor, amikor annak részletei bekerültek a fogyasztóvédelmi törvénybe. Hozzátette: a referensekkel kapcsolatos passzus nem azért született, hogy az “valakinek zsíros üzletet hozzon”. A politikus szerint személyén keresztül próbálják lejáratni a rezsicsökkentést.

Forrás: Hirado.hu

12 hozzászólás “Elrendelték a Főgáz teljes fogyasztóvédelmi átvilágítását” bejegyzésre

 1. Etikus szerint:

  Atya úr Isten! Mi minden fog ott kiderülni, ha akarják, és az érdek azt is kívánja…………

 2. Gordon szerint:

  Retteghetnek az etánsak. Megint olcsóbb lesz a gáz.

 3. fghfjhgkjhk szerint:

  Gordon! Már olcsóbb lett a gáz / m3 ??? 😉

  “ha a mérőóra a szolgáltató tulajdona, akkor “miért kell érte fizetnie a fogyasztónak” – fogalmazott Németh Szilárd”

  Mert a mérőóra, ha a szolgáltatóé, – mert kié lenne – akkor eddig sem kellett érte fizetni. 😛 😀

  A mellékvízmérőmet cserélje a Vízművek, tessék! 😛

 4. Gordon szerint:

  fghfjhgkjhk!

  Te nem szégyelled magadat!?

  Lenne miért…!!!

  Te és a kommancs barátaid üzlettársai 1400 milliárdot talicskáztatok haza.
  Ezt átgondolva nyer értelemet Simon Gabesz 240 milliója is (bár ő Ausztriában tartotta és nem otthon).

  Ciki az MSZP!

 5. fghfjhgkjhk szerint:

  Gordon!

  Visszaélsz azzal, hogy mögötted sok szarházi áll, emiatt nem meri senki kipakolni, hogy ki vagy te valójában. Egyszer megfordulhat a kocka, te majom és akkor vissza ne nyaljon a fagyi, hogy ti mit talicskáztatok ki és még mit akartok.
  Az mszp-s hülye dumádat meg tartsd meg magadnak és a családodnak.
  Szarok én ugyanúgy rájuk, mint a fideszre.

 6. fghfjhgkjhk szerint:

  Gordon!
  Nem a kérdésre válaszoltál. Olcsóbb lett a földgáz?

 7. grün szerint:

  “Javában dúl a Nagy Rezsicsökkentési Háború, csak éppen nem az intézkedés ellenzői vagy az EU ellen. A valódi küzdelem a lépcsőházi hadszíntéren dúl, és a félmilliós bírságtól rettegő közös képviselők vívják a galád közleménytépkedők ellen. Az előbbiek közül a legleleményesebbek üveges vitrin bevetésével törik meg az ellenséget. Csak akkor a végső mérleg: 54 ezer forint rezsicsökkentés, mínusz 48 ezer befektetés, egyenlő 6 ezer forint megtakarítás.”
  .
  Hol vagyunk még a lépcsőházakba telepített Mindnyájunk nagy Jótevője és szerető Édesapja aranyozott polihisztorból készült szobrától?4 😛 😀
  .
  http://hvg.hu/itthon/20140227_Vitrinkeszitok_jartak_jol_Orban_rezsiharc#rss

 8. csaba péter szerint:

  Azért már megszavaztattam volna a kétharmaddal a nagy rezsicsökkentő lovas szobrát a Szent Imre térre , műanyagból , nehogy idő előtt ellopják. Vagy esetleg Teller Ede Mellé ,
  ott jobban mutatna . Mivel pont annyi köze van Csepelhez mint neki

 9. fghfjhgkjhk szerint:

  grün! Egy kicsit húzós 48 ezerért egy ilyen vitrin.
  Gyalult léc, farost hátfal, 2 db zsanér és még egy keret, bele üveg és lakatpánt, a szürke kínai lakattal. Na kenjük még be lenolajkencével. Talán 5 ezer az anyag? 😉

 10. "?!" szerint:

  Érdekes, hogy senkit nem foglalkoztat a hombárfejű rezsirikkancsnak a fenti bejegyzésből idézett mondatának háttere:

  “Németh Szilárd nem tud arról, hogy közeli munkatársai bármilyen céget hoztak volna létre – válaszolta a képviselő arra a sajtóhírre vonatkozó kérdésre, miszerint kollégái fogyasztóvédelmi referensek képzésére szakosodott vállalkozást indítottak volna akkor, amikor annak részletei bekerültek a fogyasztóvédelmi törvénybe.”

  A fideszes mutyi-banda soha nem szokta kihagyni az ilyen lehetőségeket!

Itt lehet hozzászólni !