Magyarország az egyetlen visszaeső

Vg.hu

Magyarország az egyetlen kelet-közép-európai állam – beleértve nemcsak az uniós tagállamokat, hanem a jugoszláv utódállamokat és Albániát is –, ahol 2006–2007 között az uniós átlaghoz képest csökkent az egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritáson számolt értéke. Egyebek mellett ez derül ki az Eurostat tegnap kiadott adatsorából, amely a hazai össztermék 2005-ös, 2006-os és 2007-es adatait közli összesen 37 országra vonatkozóan.

Hazánkban 2005-ben az EU27 átlagának 63 százaléka volt az egy főre jutó jövedelem vásárlóereje, ez 2006-ban 64 százalékra emelkedett, majd 2007-ben ismét visszaesett 63 százalékra. Eközben minden más térségbeli ország felzárkózása folyamatos volt: Cseh- és Horvátország például két év alatt négy, Románia és Lettország hat, Szlovákia, Észtország és Litvánia pedig nem kevesebb mint hét ponttal tudta javítani eredményét. A leglassabb fejlődést – Magyarország után – Szerbia volt kénytelen elkönyvelni: 2005–2006 között egy ponttal nőtt a mutató, majd 2007-ben az EU-átlag 33 százalékán stagnált. EU-szinten egyébként Luxemburg számít az „örök” csúcstartónak, de Írország és a skandináv államok is jócskán az átlag feletti értékekkel büszkélkedhetnek.

21 hozzászólás “Magyarország az egyetlen visszaeső” bejegyzésre

  1. Gordon szerint:

    Köszönjük meg az MSZP “szakértői” kormányának!

  2. Bubus szerint:

    Igen, megcsinálták!

  3. Lexon szerint:

    “kelet-közép-európai állam – beleértve nemcsak az uniós tagállamokat, hanem a jugoszláv utódállamokat és Albániát is” – egyzserûen utálom a pontatlan újságírást. Albánia mióta kelet-közép-európai állam?

  4. én szerint:

    Hogy is szól a reklám?

    “Van mire büszkének lennünk!”

    Hát igen, amiben eredményt érünk el, az mind negatív. A negatív dolgokban mindig az előkelő dobogós helyek a mieink. IGEN, IGEN

  5. Titok szerint:

    Számukra a lényeg, hogy beszélnek róluk.Az ok nem érdekli őket.

  6. Gordon szerint:

    Lexon!

    Ha neked Albánia megemlítése ennyire fáj, akkor ved ki a cikkből, és úgy olvasd el. Hidd el, hogy Magyarország helyzete akkor sem tűnik majd sokkal kedvezőbbnek.
    Egyébként a sokszor a “kelet-közép európai” alatt a volt szocialista blokk országait szokták érteni, mert a jelző inkább politikai helyzetre utal, és nem földrajzira.

  7. Papi szerint:

    Lexon!
    Ez jellemző rátok fent akadsz Albánián! Nem azon akadsz ki, hogy mi vagyunk az egyetlennek akik vissza esnek ááááá nem ez nem számít nektek az, hogy Albániát emlitik rossz geopolitikában az igen az kiakaszt.

  8. miska72 szerint:

    Te Feri? Ezt is EQRTAD?
    IGEN IGEN!
    Nem kicsit!
    NAGYON!

  9. büki szerint:

    Igen! Megcsináltuk!

  10. Szilveszter szerint:

    Tudom, hogy várjátok az optimizmusom! 🙂 Utálok csalódást okozni, de kérlek, ne bosszankodjatok a szokásosnál nagyobb mértékben.
    Valótlant állítani “igen”-nel, “nem”-mel, és statisztikával egyaránt lehet. Direkt nem használtam a hazudni szót, mert most nem hazugságról van szó, csupán a nem teljes valóságról. Ugyanis az a baj ezzel a fenti statisztikával, hogy azokon az adatokon alapul, ami mérhető, vagyis a bevallott, befizetett forintokról. Amíg az ország jelentős része elfogadja a számla nélküli teljesítéseket (legyen az szolgáltatás, vagy vásárlás), amíg az ország nagyrésze egyetért (vagy legalábbis hallgatólagosan, vagy tevőlegesen) elfogadja, támogatja az adózás elől elbújást, addíg ezek a fenti adatok olyanok leszek, amilyenek. Ugyanis az Eustat nem tudom, hogy végzett-e járulék, és adó befizetési hajlandóságot, vagy saccolta-e a be nem vallott (állam által nem ismert) teljesítéseket.
    Virágzik a “mennyi számla nélkül”?
    Mi van akkor, ha a bosszantó optimizmusom lóbálva azt mondom, hogy valóban az élenjárók voltunk a fellendülésben, és most élen járunk abban, hogy mi értük el a mélypontot a leghamarabb, mert ebben is a legjobbak vagyunk? Minden bizonnyal mi fogjuk a fellendülést ismét vezetni a környező országok közül, lévén, Magyarország már a fellendülés útján halad jövőre, amikor a környék eléri a mélypontot. Mert ők, még nem érték el az alját, de minden jel arra utal, hogy elérik jövőre.

  11. Bubus szerint:

    Szilveszter,

    ilyenkor látszik, hogy ti, MSZP-sek semmit sem láttok, semmit nem hallotok és semmit sem tanultok.

    A legelemibb, legnyilvánvalóbb tényeket is úgy értelmezitek, hogy azon értelmes, gondolkodó ember csak döbbenten néz.

    Az ilyenek ne országot, ne kormányt vagy kerületet vezessenek, hanem dózert, mert csak a romboláshoz értenek!

  12. Nagyapó szerint:

    Néhány hozzászólás:
    – Európa Írországtól az Urálig tart. Ennek a középsávja a Lengyelország, Görögország közötti sáv. Ebbe beleesik a Albánia is.
    – Szilveszter szövege tiszta populista szoci szöveg. Semmi tény, csak jó sok beszéd (ld. Kovács et.).
    A GDP = háztartások fogyasztása + kormányzati fogyasztás + beruházás + nettó export.
    Nem szerepelnek benne azok a tételek amiket Szilveszter felsorol. Több görbe mélypontja nagyon távol tud egymástól esni. A mienk, a szoclib kormány hozzánemértése miatt nagyon mélyen van.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  13. büki szerint:

    Már megint a nép a hibás! Igen, Szilveszter, a lakosság akarta a “zsebes gazdaságot.” A mindenkori kormányok 120 %-ot teljesítettek a korrupció ellen, de minden hiába. A gonosz nép ráerőltette a gazdaságra ezt a világot. Nem az a cselekvésképtelen, gazdasághoz tehetetlen társulat a hibás, akik a magas adókkal táptalajt teremtenek ehhez? Nem. A nép. Az emberek tehetnek arról, hogy környezetünk élenjáróiból púp lettünk Európa hátán.

  14. Papi szerint:

    Szilveszter!
    Az Eurostat az magyar cég vagy pedig külfüldi. Egyébként teljesen mindegy mert a mindenkori kormány adatait használja. Vagyis ennek a kormánynak a minősítéseis amit leírt. Csak dícsérd tovább őket és evvel is igazolod a begyepesédesedet.

  15. miska72 szerint:

    Szilveszter, véletlenül nem te vagy Tóth Mihály?

  16. Szilveszter szerint:

    No akkor megvagyunk. Büki, felnyitottad a szemem! Hála istennek! Már azt hittem, hogy a fekete gazdaság hátráétató kihatással van az ország gazdaságára. Abban is tévedésben voltam eddig, hogy az adó, és járulék fizetési hajlandóság (vagyis inkább nem hajlandóság) szintén kihatással van a gazdaságra. Az volt a tévedésem, hogy ha 10 ember befizetni valóját 7 embernek kell összedobni, akkor a 7 emberre több fizetni való jut. Mekkorát tévedtem! Hiszen nem is az adóból, és a járulékokból gazdálkodik az ország. És akkor az a jó, hogy Nagyapónak is igaza van!
    Drága Nagyapó! Ha a háztartás számla nélkül vásárolja meg a szolgáltatást, és a szolgáltató azt eltitkolja az adózás alól, akkor a háztartások fogyasztása kihat a GDP-re, vagy nem hat ki?
    Valaki válaszoljon má’ a Papinak! 😀

  17. miska72 szerint:

    Tisztelt Szilveszter !

    Ebbn az országban az a baj, hogy mindenki lop!
    A politikus hivatalból lop!
    A kis emb er meg MEGÉLHETÉSÉRT LOP!
    Ha a politikusok NEM lopnának, kis emberek is boldogaban és tiszteségesebben élnének!
    Itt a vége fuss el véle.

  18. miska72 szerint:

    Tisztelt Szilveszter !

    Adócsökkettés, munkahely teremtés!

  19. Papi szerint:

    Tudod Szilveszter nem kell válaszólni senkinek. Megnéztem! Ennyit erről a csürhéről amit ma kormánynak neveznek. Meglehetősen kemény bírálat csak az olyan szemellenzösök nem látják mint Te.

  20. Szilveszter szerint:

    Nem lehetett volna előbb megnézned Papi? Úgy mégsem lett volna ennyire ciki ilyet kérdezni.
    Én is látom, más is látja, ne aggódj. Azt is látom, hogy a Fidesz Művek még inkább megtesz mindent, hogy rontson az ország helyzetén, és amin nem tud rontani, azt a bizonytalanság, tarthatatlanság, kilátástalanság homályába mumusvizionálja.

  21. Papi szerint:

    Szilveszter!
    Ne legyél már ennyir ostoba! Ki az ördög “vezeti” az országot talán a Fidesz? Egy kicsit térj már magadhoz. Legalább néha csak egykicsit igazat is írhatnál. Hídd el nem fog fájni. A Fidesz csak akkor lehetne hibás ha mind ezt a kárt az polgári kormány csinálta volna. Ha jól emlékszem 5,6% – os GDP növekedést 4% inflációt és egy viszonylag jól működő gazdaságot kaptatok ja és az állam adóság a jelenleginek az 1/3-át sem érte el. Le mered írni a mostani gazdasági helyzetet? Vagy olyan bátor? Vagycsak a szádjár!

Itt lehet hozzászólni !