Baloldali kifizetőhely volt Paks

MNO

Baloldali kifizetőhely volt Paks

Rogán Antal szerint hiteltelen az MSZP érvelése a paksi atomerőmű ügyében, miután kiderült, hogy a szocialista Józsa István résztulajdonában álló cég nyolc év alatt több mint 6,5 milliárd forintos megbízást kapott a 2010-es kormányváltás előtt. Az atomerőmű korábbi vezetése egyébként Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnökök érdekeltségeivel is tanácsadói szerződéseket kötött.

Lelepleződött az MSZP a paksi bővítés ügyében – erről beszélt tegnap Rogán Antal a beruházásról szóló magyar–orosz államközi megállapodás parlamenti tárgyalásának kapcsán. A Fidesz frakcióvezetője emlékeztetett rá, hogy 2010-ig a szerződés megkötését most ellenző szocialisták is támogatták az atomerőmű bővítését. Szerinte a baloldal Paks ügyében történt „pálfordulásának” magyarázata vagy a választási kampány, vagy az, hogy „vezető szocialista politikusok 2010-ig anyagi hasznot húztak a paksi atomerőmű működéséből, ezek a csapok azonban 2010-ben elzáródtak”.

Rogán ezzel arra utalt, hogy Józsa Istvánról hétfőn a parlamentben kiderült: a baloldali kormányok alatt az MSZP jelenlegi frakcióvezető-helyettese által 42 százalékos arányban tulajdonolt Gépkar Kft. több mint hat és fél milliárd forinthoz jutott hozzá különböző paksi megrendelések útján. Józsa a Hír24-nek ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy nem tartotta összeférhetetlennek politikai pályafutásával a Gépkar Kft.-ben birtokolt tulajdoni részét. Rogán Antal szerint a szerződésekről kormányfőként nyilvánvalóan tudott Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon is.

A Paks TV-nek nyilatkozva azt mondta: „Most kellett döntenünk arról, hogy egy projekttársaság alakuljon azért, hogy majd tíz-tizenkét év múlva működhessen az az új blokk, blokkok, amelyek Paksot Magyarország meghatározó energiatermelő cégeként megtartják.”

Rogán kiemelte, miután kiderült Józsa István cégének paksi megrendelése, „érdekes módon a Gyurcsány-koalíció minden politikusa távol maradt a paksi vitától a parlamentben”, holott eddig éppen vitázni akartak, és népszavazást követeltek. Nem Józsa volt ugyanakkor az egyetlen baloldali politikus, aki hasznot húzott a paksi erőmű működtetéséből. Mint évekkel ezelőtt a Magyar Nemzet nyilvánosságra hozta, Medgyessy Péter volt miniszterelnök 1991-ben cége képviseletében tanácsadói szerződést írt alá Pónya Józseffel, az erőmű akkori vezérigazgatójával. Az ügyben indított vizsgálatok megállapították, tanácsadásnak nem volt nyoma. Pónya azzal védekezett, hogy a 9,5 millió forintért cserébe szóban történt a teljesítés.

A Magyar Nemzet korábban arról is beszámolt, hogy 1997 októberében (amikor Szabó József volt a paksi erőmű vezérigazgatója) tanácsadással és közvélemény-formálással bízták meg a Gyurcsány Ferenc nevével fémjelzett Altus-csoport egyik cégét, az Agóra Marketing Kft.-t. Az 1998-as választási kampány előestéjén megkötött, egy későbbi megállapodásban 1998. július 31-ig meghosszabbított szerződés alapján az atomerőmű „távlati céljaihoz kapcsolódó közvélemény-formáló tevékenységért” havi nyolcmillió forintot vehetett fel a cég. A megállapodás révén összesen nyolcvanmillió forintot fizettek ki a vezérigazgató saját rendelkezésű keretéből.

A parlamentben tegnap részletes vita keretében tárgyalták az ellenzékiek által a paksi bővítés ügyében beadott módosító indítványokat, a javaslatokat a fenntartható fejlődés bizottsága nem támogatta. Szél Bernadett szerint a kormány az utóbbi években „agymosást végzett”, az LMP társelnöke szerint ugyanis a kabinet csak az atomenergia előnyeit kommunikálta, a megújuló energiaforrásokról pedig nem esett szó. A Jobbik szerint káros a baloldal „hisztériakeltése” az ügyben. Balczó Zoltán arról beszélt, hogy a baloldaliak viselkedése ellehetetleníti a tisztességes szakmai vitát. A párt alelnöke hozzátette: a Jobbik szerint továbbra is nélkülözhetetlen az atomerőmű bővítése, az orosz részvétel a beruházásban pedig előnyös. A Jobbik egyébként az egymást követő parlamenti ciklusokban eseti bizottságot hozna létre a bővítés megvalósításának ellenőrzésére.

Forrás: MNO

9 hozzászólás “Baloldali kifizetőhely volt Paks” bejegyzésre

  1. Kaatka szerint:

    “Milliárdos atompénz Józsáéknak
    Budapest — Tíz év alatt 6,6 milliárd forintot fizettek ki Józsa István szocialista képviselő egykori cégének, amely a paksi atomerőműnek is dolgozott. A Gépkar Kft.-ben a politikusnak 42 százalékos tulajdonrésze volt, amíg 2010-ben el nem adta.

    – Szocialista politikusok 2010-ig anyagi hasznot húztak az atomerőmű működéséből – mondta tegnap Rogán Antal fideszes frakcióvezető. Szerinte ezért hiteltelen az MSZP-sek tiltakozása Paks bővítése ellen, hiszen a szocialisták korábban még új blokkok építését is támogatták.

    A Blikk megkereste Józsa Istvánt is, aki a bővítés ellen főleg az előkészítetlenség miatt tiltakozik. – A szóban forgó bevétel bő fele származott csak az atomerőműtől, s minden munkát pályázaton nyertünk – mondta a Blikknek Józsa. – Az erőmű biztonságát fejlesztettük, s a teljes árbevétel 1-2 százaléka, 10-12 millió forint volt a tiszta hasznom. A vállalkozás éppen 2001–2002-ben, vagyis az első fideszes kormány alatt ment a legjobban – mondta.

    Pár hozzászólás a cikkhez:
    “10 év alatt. 60 főt foglalkoztató cég, 20 fős mérnöki csapattal! Én meghallgattam tegnap Józsa nyilatkozatát. Ebből adóztak, és dolgoztak! De az Orbán csapat csak a parlamentben tevékenykedett. A jelenlegi miniszterelnök 8 évig nem járt be az ogy-be, de felvette érte a pénzt. Erről miért nem beszél a fidesz? Miért nem kérdezi meg az ellenzék, hogy mit csinált Orbán 8 évig?

    “A Gépkar Kft. 1994-ben az első komplex kisvállalkozás volt az erőműben, amely tervezéssel, szereléssel és karbantartással is foglalkozott. 2005-ben került sor a hármas blokk nagyjavítására, melynek során –többek közt– első ízben került sor a hat darab, egyenként 100 tonnás nagynyomású előmelegítő cseréjére. Szigorú ütemterv szerint kellett dolgozniuk, az elvárás 24 órás munkarend volt, amelyhez legalább 48 emberre volt szükség, így a saját szakembereik mellett alvállalkozókkal is dolgoztak… Fentiekre tekintettel talán hihető, hogy nem Józsa egyedül tette zsebre ezt a pénzt, aztán a költségeket, adókat is le kell vonni, utána pedig ki kell számolni, hogy mennyi jutott 1 hónapra… Mindemellett én örülök, hogy a „Magyar Atomfórum Egyesület” tagja irányította a munkát. A jövőben viszont lehet, hogy azok a műkörmösök, kutyakozmetikások fogják ezt végezni, akik a föld- és trafiktendereket nyerték, hiszen ők mindenhez értenek… ”

    “Tehát 10 év alatt 6.6 milliárd sok egy atomerőmű karbantartásáért,de hogy a közgép 1 melóért ennek a többszöröséért kapja azzal minden rendben van?
    Amúgy meg hogyan élhetett volna bárhogy is a a politikai állásával mondjuk 1998-2002 között a Fidesz kormány alatt -tutira akkor is szemmel tartották-nemhiába záratták be a cégét 2010-ben,esélye se legyen szabályszerűen nyerni munkákat.Vajon 2010 óta ki végzi azt a munkát amit addig az ő cége végzett,csak nem egy közgép leányvállalat? “

  2. Etikus szerint:

    “Az atomerőmű korábbi vezetése egyébként Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnökök érdekeltségeivel is tanácsadói szerződéseket kötött.”

    Hogy is van?
    Sírunk 25 éve, hogy elvagyunk minden szinten adósodva, a költségvetésbe nem folynak be a várt, remélt adók. Ezért kell adókat emelni a rendesen adózók számára!!! Ezzel indokolnak, kivétel nélkül, mert valahogyan vissza kell fizetni a felvett hiteleket az átkos óta Sőt, hogy tudjuk fizetni a törlesztéseket, a kamatokat, még újabb hiteleket kell fel vennünk!
    Tehát ők jól elmagyarázzák meg is indokolják a “balga népnek” (bocsánat), hogy helyesen teszik mindazt, amit tenniük kell. Mi meg habzsolva megesszük, igen, mert ki vagyunk éhezve, tehát a további nyíráshoz etetniük kell bennünket!!! Igen 25 éven át folyamatosan, egymásra mutogatva, hogy a “pór népnek” (ismét bocsánat) legyen milyen csonton marakodni, veszekedni egymással, addig sem figyelünk az ő “játékaikra.”

  3. Etikus szerint:

    Miközben a költségvetésbe befolyó óriási összegeket, mérhetetlen pazarlással szórják ki, “az arra érdemeseknek.” Legyen az akár EU-s pénz, v. bármilyen minőségű. Arról nem kívánok külön most szólni, hogy 2010 óta hány és milyen új adókat, vagy a korábbiakat “megreformálva” vezettek be, vagy a korábban törvényi szinten szabályozott és családoknak, gyerekeknek járó különböző juttatásokat vontak meg, törvényi szinten. Na itt van az újabb demográfiai hullám következménye!
    Pl. Kifizeted a gk.-nál eredeti vizsgálat díját, átíratod, annak időhöz viszonyított kategóriájának szorzatából adódó díját, biztosítási díjat, és ezek után még nem kis összegű eljárási illetéket.
    Tetszenek figyelni! ELJÁRÁSI ILLETÉKET!!!
    OKMÁNYIRODA az állam szervezeti működésében az adózott pénzünkből működtetetten, Törvény alapján + eljárási illetéket számol fel! Na mit szólnak hozzá.
    Vagy egy másik pl.: A Cégbíróságot szintén az állam működteti, ha valamilyen témában nekik meg kell mozdulni, ők is ELJÁRÁSI ILLETÉKET számítanak fel, jó húzósan, és terhelik ki a cégekre!!!
    Konklúzió: Egy azon eljárásért hány bőrt kell lehúzni a lakosságot érintő, “megmozdulásért”
    S ne higgye senki, hogy a másik, vagy bármelyik oldal kedvezőbb körülményeket teremtve “settenkedne, tenné a dolgát.”
    Hiszen, ha oda figyeltek, az elmúlt két hétben jelentette be az ún. “összefogás őrülete,” hogy mit kell megnyírbálni, és milyen adó és egyéb emelésekre, sőt kölcsön felvételére lesz szükség, mert másképpen ők nem lesznek képesek vezetni az országot.
    Igen, hogy a folyamatos rablás, lecsapolás, meg ne szakadjon. Az, hogy a Nép megszakad, belerokkan, mit számít az!
    Hiszen majd születnek újak, akik még nem tudhatják majdan, “hogy akárkire szavazol, úgyis nekik dolgozol!” Közben szüntelenül belehazudnak a képünkbe, lelkiismeret furdalás nélkül.

  4. Etikus szerint:

    S még egy fontos! Ki tudja, hogy a különböző illetékekből hány milliárd folyik be a költségvetésbe? Igaz, hogy tételként szerepel, mint remélt befolyó összeg, de az általában jóval alul tervezettebb a tényleges eredményhez viszonyítva. Így azt menet közben lelhet csapolni, átlehet csoportosítani, s mire elszámoltatásra kerül a sor, már szinte nincsen is belőle. Legfeljebb feltüntetnek valamennyit, és aztán megszavazva, elfogadva, ki figyel oda?

  5. bonifác szerint:

    Kaatka barátom! Hogy sajnálom a szegény céget, mennyit dolgoztak! Megkérték, megkapták az árát…Persze más cég még meg se tudta ugatni ezt a munkát.De van
    abban valami penetráns, hogy olyan támad, aki (személyesen) legalább egy milliárdot
    kaszált az üzleten. Mert ugye nem gondolod, hogy a dolgozók kapták meg?! Hiába: nagy
    üzlet, nagy balhé….

  6. Tarjányi László szerint:

    Medgyessy Péter és Glatz Ferenc Tóth Mihálynak is tanácsadói voltak, ketten alkották a Stratégiai Tanácsadó Testületet! Itt a csepelinfón az előző ciklusban számtalanszor megkérdeztem, milyen tanácsokat adtak és mennyiért! Soha nem kaptam rá választ!
    A Wallis-csapdából is az eszes parasztgyerek húzta ki Csepelt, nem a két stratégiai tanácsadó!

    Azt hogy most kik adnak tanácsot Németh Szilárdnak és mennyiért, szerintem azt sem fogjuk megtudni sohasem! Ennek a kisországnak egy elitje van, amely azonos a politikai felvilággal!

    A magyar nép jól tenné, ha lecserélné a teljes rendszerváltó politikai osztályt!

  7. nagyapó szerint:

    Etikus! Minden állam rengeteg úton szedi be a működtetéshez szükséges jövedelmet. Olcsó populista szöveg az adóellenesség. Miből fizetik az orvosokat, tanítókat, rendőröket (persze minek), hadsereget, a hivatalokat (persze minek). A lényeg, az adók nagyobb súlyát kik viselik. Eddig a bérből és fizetésből élőket, azaz a munkát terhelték jobban. Ezt fordította meg Matolcsy a 16%-os SZJA-val és átterhelte az adókat a nyereségre, a fogyasztásra. Persze sokféle bevétele van az államnak (leginkább az autósokat nyúzzák), de ez nem új. Az újdonság a munkajövedelem kisebb, egy számjegyű, adóztatása és a családok támogatása.
    A RERUM NOVARUM enciklika írja “a munka nincs tőke nélkül, tőke nincs munka nélkül, de a munka a fontosabb”

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop

  8. Gordon szerint:

    “Nem értik a bankszámlabotrányba keveredett Simon Gábor ismerősei, hogy a szocialista politikus miért csak csütörtökön akar magyarázatot adni az eddig eltitkolt vagyonának eredetére. Az Index összeállításában Simon Facebook oldalának kommentelőiből: „Gábor ne várj csütörtökig!!! A tisztesség és a baloldal tisztelete azt kívánja , hogy nyilatkozz!!!!!! Ha nem, akkor ismételten elindul Hagyó, Juhász Stb ügy ami senkinek nem jó!! Így is kemény lesz !! Gábor lépjél, de most! Ezt mint baloldali választó és nem utolsó sorban személyes ismerősöd ( Bókay-kert találkozok, beszélgetések !! )””

    http://mno.hu/belfold/simon-szazmillioi-molnar-zsolt-futva-menekult-1209323

  9. Etikus szerint:

    22:38-as
    T. Nagyapó
    Már ne haragudjon, de szerintem nem sikerült az általam, több oldalról is megvilágított konstrukciót, témákkal illusztrálva is, megértenie. Minden bizonnyal én írtam, fogalmazhattam, nem elég egyértelműen. Igazán sajnálom, annak ellenére, hogy ki hova tartozik. Bár szerintem ilyen már régen nincsen (nem is volt?), csupán az alattvalóik megosztása, szerkezetileg, a hatalmi játszmák egyik eszköze.

Itt lehet hozzászólni !