Élesen bírálta a közoktatást a baloldali ellenzék – fórum a Munkásotthonban

Csepel.hu

Szaboszabolcspedforum 01

Az oktatás rendkívül fontos terület, de ha nem működik jól, akkor a gazdaság sem kap erőre – mondta Szabó Szabolcs, a balliberális ellenzék csepeli és soroksári közös képviselőjelöltje azon a fórumon, amelyen ellenzéki oktatási szakpolitikusok vitatták meg a közoktatást helyzetét, s az általuk tervezett tennivalókat.

Szabó Szabolcs nem szólt arról, hogy a balliberális összefogás programja alapján győzelmük esetén a pedagógusokat is megfosztanák a családi adókedvezményektől és az árfolyamgát lehetőségétől. Ugyancsak egyetértés mutatkozik a rezsicsökkentés megszüntetésében és egy „progresszív” adórendszer bevezetésében: ezzel nőhet a tapasztalt pedagógusok jövedelemadója. Mindezek jövedelemcsökkentő hatásáról és esetleges kompenzálásáról szintén nem esett szó a fórumon. Szabó Szabolcs arra sem tért ki, hogy miért tett ki egy gyerekek elgázolásán viccelődő verset a Facebook-oldalára.

A Munkásotthonban január 30-án megrendezett eseményen többnyire az ellenzék szimpatizánsai, elégedetlenségüknek hangot adó pedagógusok vettek részt, de akadtak olyanok is, akik szerint a jelenlegi kormány a legutóbbi fizetésemeléssel jobban megbecsüli a tanárokat, mint elődje.

Szabó Szabolcs szerint a felsőoktatási rendszer „recseg-ropog és egyre rosszabb állapotban van”. Ha ezen nem változtatnak, a gazdaság sem lesz képes jobb teljesítményre.

Szelényi Zsuzsa, az Együtt-PM szakpolitikusa úgy vélte, hogy „azt a dúlást, amelyet Orbán Viktor sugallatára Hoffman Rózsa oktatási államtitkár megvalósított, mihamarabb meg kell szüntetni”. A pedagógusok számára valódi életpályamodellt kell kialakítani, s a központosított iskolák helyett olyanokra van szükség, amelyek önálló döntésekre alkalmasak.

Szaboszabolcspedforum 02

Gy. Németh Erzsébet (Demokratikus Koalíció) szerint a kötelező hittan és erkölcstan oktatása helyett választhatóvá kell tenni ezeket a tantárgyakat. Nagyobb hangsúlyt fektetne az idegen nyelvek és az informatika hatékonyabb oktatására. (Jelenleg a hittan és az erkölcstan között lehet választani.)

Tarján András (Liberálisok) szerint a jelenlegi kormányzat oktatási rendszere „egy olyan piramist épít, amelyen a közmunkások találhatók legalul és a vazallusok legfelül”. A Fidesz-kormányzat lényegében csak károkat okozott a közoktatásban.

Kunhalmi Ágnes (MSZP) szerint hatalomra kerülésük esetén úgy kell korrigálni a közoktatást, hogy közben ne omoljon össze a rendszer. Ezért csak lépésről lépésre lehetséges a változtatás. Súlyos hibának nevezte a tankötelezettség korhatárának csökkentését 16 évre, mivel ez az intézkedés éppen a szegény családokat, a szakképzetlen munkavállalókat érinti hátrányosan. A Nemzeti Alaptanterv kötelező érvényű elvárásain „lazítani, rossz elemeit pedig megszüntetni kell”.

Gyerekek elgázolásával viccelődött a képviselőjelölt

“Ha a sétatéren elütök néhány gyereket, odajönnek és megnézik ittam-e eleget, s mielőtt a szondát a pofám elé raknák, telehányok a környéken minden rendőrsapkát.” Többek között ezekkel a sorokkal viccelődött egy alkalommal a személyes Facebook-oldalán Szabó Szabolcs, a balliberális pártok közös csepeli országgyűlési képviselő-jelöltje – értesült a Csepel.info. A politikus másnapra kommentár nélkül törölte a „viccelődő” bejegyzését.

A Csepel.info kitért arra is, hogy Szabó Szabolcs meglehetősen visszás módszerrel invitálta a pedagógusokat csütörtöki fórumukra. Nem elégedett meg a pártrendezvény szokásos meghirdetésével. Bár a munkahelyi – és különösen az iskolai – politizálást a legtöbb párt elítéli, a politikus a csepeli iskolai- és óvodai vezetők hivatali e-mail címére is meghívót küldött. Méghozzá azzal a kéréssel, hogy az intézményvezetők a munkahelyükön is propagálják a politikai fórumot.

Sajnos nem ez volt az első eset, amikor a csepeli iskolák kapujában kopogtatott a pártpolitika. A Csepel.info emlékeztetett arra, hogy tavaly decemberben a Szárcsa Iskolánál adogattak a gyerekeknek MSZP-s szórólapokat. Akkor egy tanárnő a gyerekek üzenő füzetébe is beíratta, hogy a személyes adataik megadásával vegyenek részt a párt rajzversenyén.

Kunhalmi Ágnes a KLIK megszüntetéséről

Az elmúlt évtizedekben a nemzetközi mérések és eredmények alapján folyamatosan csökkent a magyar oktatási rendszer színvonala és versenyképessége. A Fidesz-KDNP kormánya az elmúlt években ezért kezdte meg a rendszer teljes átalakítását. A balliberális pártok azonban nem értenek egyet az átalakítással. A megkezdett folyamatot inkább visszafordítanák, az új oktatási csúcsszervezetet, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (KLIK) pedig megszüntetnék.

Kunhalmi Ágnes a Csepel.hu-nak elmondta: szerinte a KLIK katasztrofálisan látja el a feladatát. Úgy vélte, ezt nemcsak az ellenzék és az emberek látják, hanem az a miniszteri biztos úr is egy nagyon erős látleletet adott, akit Orbán Viktor miniszterelnök vezényelt a KLIK élére. Gyakorlatilag rosszul menedzseli a problémákat, egyetlenegy feladatának nem tud megfelelni, amit egyébként még ez a kormány is rábízott, saját prioritásait nem tudja betartani. Ahhoz képest, hogy az oktatás rendszere lassan működésképtelen, azon csodálkozunk, hogy még nem omlott össze az egész rendszer – fejtette ki.

Az MSZP oktatáspolitikusa szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot lassan és ütemesen vissza kell bontani. A KLIK-et szerinte azonnal nem tudják megszüntetni, mivel az egész rendszert átalakították, és az első pár hónapban, illetve tanévben alkalmazkodniuk kell. Bizonyára gyors lépésként megtennék, hogy a pedagóguskart megszüntetnék, a formálódó etikai kódexet megszüntetnék.

Forrás: Csepel.hu

18 hozzászólás “Élesen bírálta a közoktatást a baloldali ellenzék – fórum a Munkásotthonban” bejegyzésre

  1. Gordon szerint:

    Szabót jól kiültették az asztal szélére. 😀

  2. Bugi szerint:

    Ott nem tudott kokót szívni.

  3. fghfjhgkjhk szerint:

    Bugi, azt nem a szombathelyiek szippantották? 😉

  4. Bugi szerint:

    Lehet, hogy ők is. De legalább nem verseltek róla. No meg arról sem, hogy gyerekeket ütnének el.

  5. bonifác szerint:

    Nagyobb öröm nem is érhetné szegény pedagógusainkat (tisztelet? a kivételnek, hogy
    Nem Magyar Bálint és lélekgyilkos bandája átvegye uralmát a gyerekek lelke, és a
    tanárok zsebe felett. Jönne a buzi-házasság, örökbefogadhatnának gyereket – kik a
    gyerek példaképei? A szülei. Sok- sok kis homokos kiképzése lenne az eredmény.
    Beengednék a sok oda nem valót az egyetemekre: Míg a diplomát kenhetnék hajukra,
    a statisztikák csodásak lennének. Én ezt a bandát a kutyák közelébe sem engedném.
    Kár, hogy azokat a tanárokat, akik támogatják őket, nem rudalták meg dühöngő szülők,
    vagy túlkoros “tanulók”. De ha… sor kerülhet rá.

  6. fghfjhgkjhk szerint:

    Bugi ez egy nyegle magyar “dalszöveg”, ha megtalálnám a Youtube-on, belinkelném Önnek.

  7. fghfjhgkjhk szerint:

    bonifác uszít és erőszakra bujt. Igazi jobboldali. 😉

  8. Gordon szerint:

    Én azt nem értem, hogy miért egy ilyen politikailag súlytalan jelöltet indít az ellenzék Csepelen.
    Feladták a küzdelmet és Szabó Szabolcs személyében kell egy balek, aki majd elviszi a balhét???

  9. fghfjhgkjhk szerint:

    Gordon, mert a politikailag “súlyos” eddigiekkel a többségnek tele a f..a? Ez nem lehet indok?! 🙂

  10. nagyapó szerint:

    Pedagógusok figyelem! Karizmatikus “pedagógusok” osztották a zészt Csepelen. Jött a maffiabaloldali szakértelem. Jöttek:
    Szelényi Zsuzsa, pszichológus, a nemzetközi kapcsolatok szakértője, kirúgott fideszesből lett szadeszes.
    Tarján András a zAmerikai Népszava (tudják, a Kertész..) újságírója.
    Kunhalmi Ágnes politológia szakos “tanító”, Meggyes Tamás (exfidesz) egykori polgármester kedves munkatársa.
    Gy. Németh Erzsébet, aki a Havanna lakótelepi általános iskolában kezdetben képesítés nélkül, majd képesítetten dolgozó tanerő, Az úttörőszövetségi pajtások titkára.
    Mind a szakma kiválóságai, de azt a pedagógus béremelést (mikor volt utoljára?) nem kifogásolták.
    Apropó eetásak! Ha a fentiek nem lesznek politikusok, tudnak gépkocsit fényezni??????

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop

  11. Tarjányi László szerint:

    “Gy. Németh Erzsébet, aki a Havanna lakótelepi általános iskolában kezdetben képesítés nélkül, majd képesítetten dolgozó tanerő”

    Németh Szilárd a Jedlik Ányos Gimnáziumban érettségizett, majd 1982–1996 között egy csepeli iskolában dolgozott, először képesítés nélküli napközis nevelőként, majd tanítóként, tanárként, igazgatóhelyettesként.

    “Jött a maffiabaloldali szakértelem.” Meg jött a maffiaszadeszes-maffiafideszes szakértelem!
    Egyformán segédtanítóként kezdték mindketten, lehet hogy úgy is végzik! 😉

  12. bonifác szerint:

    Kedves betűsor! Az erőszak a “balosok” privilégiuma.Nem hallottam olyanról, hogy
    jobboldali “vezér” saját párttársai millióit gyilkoltatta volna le. Nem vélt, vagy valós ellenségeit! Nem jobboldali “hazánkfia ajánlotta fel, hogy ha kell, erőszakkal is meg
    kell dönteni Orbán kormányát.Nem Magyar Bálintot az ifjúság első számú közellenségének
    nevezem. Ez nem erőszak, csak az igazság.

  13. grün szerint:

    “Két próbálkozás után kirúgják azokat a tanárokat, akiknek nem sikerül megfelelniük a pedagógus-életpálya modell által életre hívott minősítéseken. Vizsgázni a gyakornok státuszúaknak, valamint a pedagógos I kategóriába tartozóknak is kötelező.”
    .
    Mehetnek közmunkásként bégetni tanulni?! 😛 😀
    .
    http://www.pecsistop.hu/belfold/ket-bukas-utan-kirugjak-a-tanarokat/1212922/

  14. Gordon szerint:

    Pécsistop???… 😀

    Pécs többet érdemel!

  15. Gordon szerint:

    Varju László (MSZP) meg azt sem tudja megmondani, hogy a körzetében milyen települések vannak!? … 😀

  16. nagyapó szerint:

    Amit idióta Dr. grün t.t. talált,de mást idéz!
    “Ehhez egy komplex portfóliót kell készíteni, melynek óratervet, szakmai életút értékelését, önálló alkotói, művészeti tevékenységek bemutatását, dokumentumait, a pedagógust foglalkoztató intézmény környezetének bemutatását, a pedagógus szakmai és egyéb tevékenységének bemutatását és dokumentumait.”
    Azt hiszem, aki nem tud ezen feltételeknek megfelelni, az nem való tanítónak. Tudom sok öreg pedagógusnak ez nehéz lenne, de ők még a zátkosban tanultak, KISZ támogatással.
    Fiataljainkat felkészült tanárok oktassák!
    A bérért meg kell dolgozni minden területen. Nincs ingyen ebéd!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop

  17. ebihal szerint:

    nagyapó!
    Maga nemcsak a KISZ-t és a pártot nyalta körbe a támogatásért, de még az
    Úttörő Szövetséget is.

  18. robi szerint:

    A baloldalon még mindig azt hiszik: munka nélkül is lehet babérokat aratni.

    A számukra tragikusan elbukott – szégyenszemre kétharmadot hozó- 2010-es választások után értékelhetetlen az, amit három és fél évig felmutattak.
    Most, hogy közelednek a választások, a régen látott figurák( ld a fenti képen is) újra felbukkannak.
    Miért csak most mutatkoznak?
    Hol voltak 2011-ben, ’12-ben, ’13-ban?

    Nem tisztelem különösebben a helyi kormányoldali bértollnokokat (kifordulna a gyomrom, ha nekem kellene felvállalni a sok hazudozást, rágalmazást), de azt látom, hogy nagyságrendekkel többet tesznek a választások közötti években, a siker reményében.

Itt lehet hozzászólni !