Gyász: elhunyt Akeem Adams, a Ferencváros labdarúgója

MTI, Nemzeti Sport

640Adams_FF_SZM

Akeem Adams (1991–2013)

Hétfőn elhunyt Akeem Adams, a Ferencváros labdarúgója – derült ki Brent Sancho, Adams legutóbbi Trinidad és Tobagó-i klubja (Central FC) ügyvezetőjének Twitter-bejegyzéséből. A trinidadi labdarúgót szeptemberben szívinfarktus érte, később a bal lábát amputálták, a múlt hét végén pedig agyvérzést kapott. A Fradi hivatalosan megerősítette a hírt.

Gyorsan elterjedt a hír a trinidadi médiában, mely szerint Akeem Adams hétfőn elhunyt. Brent Sancho, Adams korábbi klubjának ügyvezetője számolt be először a tragikus hírről, majd a C News Live Facebook-oldala is leközölte. A Ferencváros hivatalos honlapja később megerősítette az információt. Az alábbiakban a fradi.hu hivatalos közleményét ismertetjük, változtatás nélkül.

„Mély fájdalommal tudatjuk, hogy trinidadi labdarúgónk, Akeem Adams december 30-án életét vesztette.

Akeem Adams, a Ferencváros Trinidad és tobagói válogatott játékosának állapota három hónappal a súlyos szívinfarktus után szombaton válságosra fordult, a keringését stabilan tartó műszíves kezelés mellett agyvérzést kapott.

Adams szeptember 25-én este, edzést követően kapott súlyos szívinfarktust, amely után a Városmajori Szívklinikára szállították, ahol háromszor is megműtötték, és végül keringést támogató műszert ültettek be a mellkasába. Vérellátási zavar és fertőzés miatt amputálni kellett a bal lábát, amely a közvetlen életveszély elhárítását szolgálta. Ezt követően további heroikus műtéteket végeztek el rajta orvosai. A beavatkozásokat követően felébredt, családját és barátait a kórházi ágyon fogadta. Intenzív kezelése során állapota lassan javult, orvosai fokozatosan szívátültetésre készítették elő. Szombaton azonban végzetes agyi érkatasztrófa lépett fel nála, amely a halálát okozta.

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika orvosai, ápolói és a Ferencvárosi Torna Club osztoznak a család gyászában.”

A gyorsan elterjedt halálhírt sokáig hivatalos részről senki nem erősítette meg, a Nemzeti Sport Online a Newsday trinidadi újságírójától úgy értesült, még Adams hazájukban tartózkodó családtagjai sem tudtak a hírről. Trinidadi kollégák ugyanakkor arról is beszámoltak, hogy a Ferencváros légiósát hétfőn lekapcsolták az őt életben tartó gépekről. Akash Ravi, a trinidadi CNC3 nevű televízió producere korábban azt mondta: Adams nagynénje cáfolta a halálhírt, a Ferencváros légiósát pedig valóban le akarták kapcsolni hétfőn az őt életben tartó gépekről, ám édesanyja tiltakozására ez nem történt meg.

A trinidadi futballista nyáron igazolt a Ferencvárosba. Szeptember 22-én még pályára lépett az Újpest ellen 3–1-re megnyert rangadón, három nappal később azonban otthonában szívinfarktust kapott. A kilencszeres válogatott játékos ezt követően több műtéten is átesett, majd műszívre kapcsolták. Októberben a közvetlen életveszély elhárítása érdekében amputálni kellett a bal lábát.

Még októberben Szelid Zsolt László, a Ferencváros orvosi stábjának tagja elmondta, Adams nagyon súlyos szívinfarktust szenvedett el, gyakorlatilag majdnem az egész balkamrára kiterjedő infarktust kapott, ezért szorult a speciális műszív kezelésre. Az orvos akkor hozzátette, a futballistának 30-40 százalék esélye van arra, hogy sikeresen elhagyhassa a kórházat.

Ezt követően – október 8-án – a közvetlen életveszély elhárítása miatt amputálni kellett Adams bal lábát. A végtagizomzat elhalása a szívinfarktus és keringés összeomlás szövődményeként alakult ki. Néhány nappal később a futballistát fokozatosan levették a lélegeztetőgépről, felébresztették, kommunikált a családjával és az orvosokkal is.

Szelid Zsolt László később elmondta, amennyiben lett volna tudomásuk arról, hogy Adams édesapja fiatalon agyvérzésben hunyt el, az UEFA által előírtakon felül más vizsgálatokat is végeztek volna rajta, mert egyértelmű, hogy a családjában genetikai halmozódás áll fenn. Közölte: az agyvérzés ugyanolyan érrendszeri katasztrófa, mint az infarktus, csak a test más részében – ugyanakkor a szűrővizsgálatoknak nem célja, hogy kárt okozzanak egy-egy játékosban, márpedig egy szív CT, mellyel felfedezhető lett volna a gond, sugarazást jelent, amit 22 éveseknél nem végeznek el.

Akeem Adams 2008-ban, 16 esztendős korában mutatkozott be a trinidadi élvonalban, és ugyanebben az évben hazája A-válogatottjában is debütált. A remek fizikai adottságú labdarúgó pályára lépett az U17-es világbajnokságon, valamint az U20-as világtornán is.

nso.hu

Itt lehet hozzászólni !