Kolonics-tragédia: ködös ügy

Népszabadság

136 nappal Kolonics György tragikus halála után sem tudni semmit annak kiváltó okáról. Amint az közismert, az olimpiai bajnok kenus edzés közben lett rosszul, majd elvesztette az eszméletét. A kiérkező mentők nem tudtak rajta segíteni, az első diagnózis alapján hirtelen szívhalál állt be nála. Hogy valóban ez volt-e a tragédia oka vagy más, arról mindmáig nem tudni biztosat.

Emiatt aztán elkezdődtek a találgatások. Két nappal a történtek után megszólalt az ugyancsak kenus Hüttner Csaba, aki szerint Kolonics a július 15-i tragédiát megelőzően is többször rosszul lett, előfordult, hogy az edzésen elájult. A versenyzőtárs – ahogy azt mások is megerősítették – elmondta, hogy Kolonics rendszeresen járt orvoshoz, minden rosszullét alkalmával kivizsgáltatta magát, de soha, semmit nem találtak nála.

Két nappal a tragikus eset után elkészült a boncolás eredménye, ám nem hozták nyilvánosságra, mondván, megvárják a laboratóriumi és a szövettani vizsgálatok eredményét – erről a Semmelweis Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézet tájékoztatta az MTI-t. Mindazonáltal a távirati iroda megbízható forrásból úgy értesült, hogy a Kolonics György szívét körbehálózó koszorúerekben kisebb lerakódások voltak.

Augusztus 5-én, vagyis három héttel a történtek után Baráth Etele, a kajak-kenu szövetség elnöke arról nyilatkozott lapunknak, hogy a vizsgálat akár hónapokig is eltarthat, legalábbis illetékes helyen erről tájékoztatták őt.

Nem lett okosabb Dobos József, a kajak-kenu válogatott orvosa sem, míg Berkes István, a Sportkórház főigazgatója – mint a MOB orvosi bizottságának vezetője – levélben fordult az Igazságügyi Orvostani Intézethez, de részletekbe őt sem avatták be. Felvetésünkre, miszerint a bécsi doppinglaborba küldött mintáról sincs hír, Baráth Etele azt felelte: ez az eljárás – ha élsportolóról van szó – azon a szervezeten keresztül történik, amely a boncolást is végzi. Következésképpen annak eredményéről sincs tudomása.

Szeptember 3-án lapunk úgy értesült, hogy elkészült az a szakértői jelentés, amely Kolonics halálának körülményeit vizsgálta. Úgy tudjuk, az analízis az eddigi adatok alapján nem állapított meg rendkívüli elváltozást, vagyis a kenussal – amint azt rögvest az eset után valószínűsítették – úgynevezett hirtelen szívleállás végzett. Az elemzés – túl Kolonics szervezetének vizsgálatán – kitért korábbi sérüléseire, betegségeire, vagyis azokra a paraméterekre is, amelyek pluszinformációt adhatnak a tragédia bekövetkezéséről, illetve annak előzményeiről.

Konkrétum azóta sincs.

Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság ügyvezető igazgatója érdeklődésünkre annyit mondott: “Noha a MOB-nak semmiféle illetékessége nincs az ügyben, nagyon szeretnénk, ha végre lezárulna a vizsgálat, mert csak így lehetne elejét venni a különféle találgatásoknak.”

A jelenleg Rómában tartózkodó Baráth Etele azt mondta a Népszabadságnak, hogy hétfőn bejelentkezik Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitányhoz, mert “most már valóban minden határon túlmegy az ügy; négy és fél hónapja semmiféle hivatalos információt nem kaptunk arról, miért halt meg Kolonics György.”

Baráth korábban – noha sportszervezete szavai szerint “nincs jogviszonyban” a rendőrséggel – többször érdeklődött a sportoló halálának okairól, de nem tudott meg semmit…

nol.hu

Egy hozzászólás “Kolonics-tragédia: ködös ügy” bejegyzésre

  1. Kovács Ernő szerint:

    Ha ennyiszer rosszúl volt Gyuri, akkor okkal lehetett volna feltételezni, hogy valami komoly baja lehet! Még, ha az orvosi műszerek ezt nem is mutatták ki! Már nem kellet volna engedni erre az olimpiára! Persze a vezetők várták az aranyat tőle, de ilyen áron……………..

Itt lehet hozzászólni !