Megszűnt az infláció Magyarországon

MNO

A fogyasztói árak novemberben 0,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban és az előző hónaphoz, októberhez képest 0,1 százalékkal csökkentek – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A fogyasztói árak novemberben 0,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, és az előző hónaphoz, októberhez képest 0,1 százalékkal csökkentek – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ezen belül az élelmiszerek ára szintén 0,1 százalékkal csökkent.

Árcsökkenés volt megfigyelhető az étolaj (4,9 százalék), a liszt (4,8 százalék), a cukor és az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, a friss zöldség, a gyümölcs (2,1-2,1 százalék), valamint a sertéshús (1,7 százalék) esetében. Nőtt azonban a sajt (2 százalék), a száraztészta (1,6 százalék) és a tej (1 százalék) ára. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak, 1 százalékkal.

Olcsóbb lett az energia

Szintén áremelkedés következett be a ruházkodási cikkek körében (0,8 százalék), meghatározóan a szezonváltás következtében. A szolgáltatások esetében kismértékű drágulás volt megfigyelhető (0,2 százalék). Az átlagnál nagyobb mértékben, 1,4 százalékkal csökkent a háztartási energia ára. Az egyéb cikkek körében (idetartoznak: lakás, háztartási és testápolási cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek) átlagosan 0,5 százalékkal csökkentek az árak, ezen belül a járműüzemanyagokért 1,9 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A tartós fogyasztási cikkek körében kisebb árcsökkenés (0,1 százalék) volt megfigyelhető.

Rendben lesz a hiányadat

Mint arról kedden beszámoltunk, a japán hitelminősítői piac egyik meghatározó, piacvezető szereplője, a Rating & Investment Information Inc. javított hazánk szuverén adósbesorolására vonatkozó kilátásán. A CIB Bank elemzői 2014-ben 3 százalék alatti költségvetési hiánnyal és 1,5 százalékos GDP-növekedéssel számolnak, véleményük szerint a Magyar Nemzeti Bank kamatcsökkentési ciklusa 3 százaléknál állhat meg, kamatemelés a jövő év vége felé lehet, a forint mérsékelten erősödik, az euró árfolyama 2014 végén 289 forint lehet.

Pozitív adatok

A kiskereskedelmi forgalom fél éve nem látott mértékű növekedésén túl az elmúlt időszak kiemelkedő eredményei közé tartozik a külkereskedelmi forgalom folyamatos élénkülése, a beruházások kiugró bővülése, a magyar gazdaság harmadik negyedévi 1,7 százalékos növekedése, a várakozásokon felüli ipari és építőipari adatok, továbbá a rekordot döntő foglalkoztatottság.

Londoni pénzügyi elemzők szerint fél százalék alá süllyedhet az idei év végére az éves összevetésű infláció Magyarországon. Hazánkban növekedési fordulat ment végbe, amit a GDP-bővülés háromnegyed éves adata is bizonyít Varga Mihály szerint. A miniszter egy előadáson beszélt arról is, hogy az eurózónához való csatlakozás még messzebb van, de a növekedési hitelprogram jótékony hatásai már érződnek.

Forrás: MNO

15 hozzászólás “Megszűnt az infláció Magyarországon” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Ez jó nekem. Csökken az infláció (0,9 %), növekszik nyugdíjam reálértéke (2,4 %).

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. ebihal szerint:

    Senkit se zavarjon, hogy a tényleges /mag/ infláció 3,5%! És azzal sem kell foglalkozni, hogy a korábbi 10% feletti inflációhoz /élelmiszerek/ viszonyítanak!

  3. Bugi szerint:

    Mekkora barom vagy te ebihal, hiszen az infláció attól összehasonlítható, hogy mindig ugyanazt a számítást teszik közzé.

    De ez meg téged ne zavarjon.

  4. ebihal szerint:

    Bugi!
    Jobban mélyedj el a dolgokban, fölösleges azonnal hülyeségeket írni! Bár kérdés,
    hogy képes vagy-e másra!?

  5. grün szerint:

    Bugi!
    Nem mindig ugyanazt a számítást teszik közzé!
    Időnként újra számítják!
    Csak azt, hogy mit vesznek bele a fogyasztói kosárba ők szabják meg!P 😀
    http://szrterra.files.wordpress.com/2013/12/fizetc3a9s02.jpg?w=640

  6. Gordon szerint:

    Csökkennek az árak… ejjj… jó ez az embereknek, de mi lesz így az MSZP-vel???

  7. Gordon szerint:

    … és mi lesz ebihallal!???

  8. Gordon szerint:

    … meg felixel.

  9. grün szerint:

    “A román parlament megszavazott egy törvénymódosítást, amelynek értelmében a vezető politikusok és az ügyvédek korrupcióért nem vonhatók büntetőjogi felelősségre.”
    .
    Minket másolnak már a románok is?! Legyünk büszkék magunkra!
    Nálunk már törvénymódosítás nélkül is működik! 😛 😀
    .
    http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/eljott_a_kanaan_legalissa_valik_a_korrupcio.571728.html

  10. Gordon szerint:

    “Minket másolnak már a románok is?! Legyünk büszkék magunkra!”

    Szerintem a No.ia dobozos mszp-t másolják. 😀

  11. grün szerint:

    Röffencs, te húgyagyú!
    Olvasás!
    Szövegértés! 😛 😛 😛
    .
    “sőt, a sajtóban is azért nyilatkozott – egyebek között az elhíresült Nokia-dobozról -, hogy elkerülje a börtönt. Balogh ezeket a korábbi vallomásait visszavonta.”
    .
    http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=591203

  12. Gordon szerint:

    Grün-wald ideges – gondolom még nem kapta meg a zúj kabátját. 😀

  13. fghfjhgkjhk szerint:

    Jövőre bepótoljuk. 🙂

  14. ebihal szerint:

    Gordon!
    Mondtam már. a gondolkodás nem az erősséged!

Itt lehet hozzászólni !