Ha nincs pénz, Csepel lehet a végállomás

Index.hu

A csepeli temetőben lehetne legolcsóbban kialakítani a szociális parcellát, derül ki a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló rendelet módosításához a Fővárosi Közgyűlésen benyújtott javaslatból.

A Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) jövőre 2380 szociális temetéssel számol, ebből az eddigi tendenciák alapján 452 lehet koporsós és 1928 urnás. Ehhez 194 millió forintos kompenzációt kérnek az önkormányzattól.

A BTI felmérte a szociális parcellák kialakításához lehetséges temetőterületeket. A javaslat szerint a szociális parcellát a csepeli temetőben lehet a legolcsóbban kialakítani, erre 150 millió forintot fordítanának az általános tartalék terhére. A költségek között megemlítik, hogy „különös tekintettel a parcella jellegére biztonsági szolgálat foglalkoztatása is szükségessé válhat”.

A kormány október 21-én fogadta el a szociális temetés részletszabályait tartalmazó végrehajtási rendeletet. Szociális temetést az elhunyt utolsó lakhelye szerinti önkormányzatnál lehet kérni. Az önkormányzat gondoskodik a többi között a temetési helyről, a holttest szállításáról, esetleges hamvasztásáról.

A szociális temetkezés lényege azonban, hogy az állam csak akkor vállalja át a temetés költségeit, ha az elhunyt hozzátartozója is kiveszi a részét a munkából: átöltözteti a halottat, a temetőben a koporsóban odaviszi a sírhoz, amit előtte megásott, leengedi a koporsót, végül pedig betemeti azt.

Forrás: Index.hu

26 hozzászólás “Ha nincs pénz, Csepel lehet a végállomás” bejegyzésre

  1. Ella szerint:

    Elképzelem azt a bizonyos brainstrormingot, amikor ez téma volt: na elvtársak, ki az, melyik önkormányzat, aki ezt bevállalja. Hát persze a legszovjetebb polgármesterünk tette fel a kezét.

    És az utolsó bekezdéshez: ha van, aki kikaparja a sírját egy szerencsétlennek és gépi erő nélkül (komolyan, benne van a törvényben!) odacipeli a gödörhöz.

  2. Balos szerint:

    Ella: akkor most te, mint állítólag baloldali azt kifogásolod, hogy ingyen lehet temetkeznie a szegényeknek? Mellesleg Csepel a legszegényebb kerület, ti tettétek azzá. Itt van a legalacsonyabb átlagfizetés.

  3. Ella szerint:

    Beaking!
    Őrizetbe vették azt a 35 éves férfit, aki vasárnap délelőtt Nagykörű határában, a Tisza gát partján lehullott faágakat gyűjtött össze és vitt volna el, ha nem járnak arra a Készenléti Rendőrség munkatársai. De arra jártak, a férfit bevitték, sőt, el sem engedték. Tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt indult ellene eljárás. (police.hu)

    A rőzsét sem szabad összegyűjteni. Egyetlen egy dolgot lehet ebben az országban tenni ingyen: éhendögleni. De az már nem biztos hogy elkaparnak, ahhoz kell egy vállalkozó szellemű családtag.
    Szép új világ!

  4. Ella szerint:

    Balos
    Állandóan le kell ezt írni: azért mert bírálom a maffiakormányt, miért gondolja mindig valaki rólam, hogy ilyen-olyan érzelmű vagyok, ezen vagy azon az oldalon állok?
    Szociális temetés az lenne, ha a rászorulóknak nem kellene fizetni, illetve kedvezményt kapnának. Nem értem, hogy miért kell valakit megalázni, mert szegény. Ez a “szociális” temetés, megalázó, cinikus és aljas. Csak az erőfitogtatásról szól ez is.

  5. Balos szerint:

    Ella: Szenteczky 8. hely: miről beszélsz!!!???

  6. kispajtás szerint:

    Ella szerint:
    “….miért kell valakit megalázni, mert szegény. Ez a “szociális” temetés, megalázó, cinikus és aljas.”

    A legmesszebbmenőkig egyetértek!!! A rohadt életbe….!!!!

  7. SESA szerint:

    szalmonELLA! Aki büdös az a szarkeverő! Az a balos !
    Egyszerűen képtelen vagy felfogni az összefüggéseket! Minden mindennel összefüggésben van ! Nincs ingyen ebéd, nincs ingyen temetés sem. Ha valamit ingyen odaadnak valakinek azt előbb el kell venni valakitől!
    Nagyon remélem erre az elvételre önként jelentkezel- nyugdíj csökkentés, ÁFA emelés, rezsi emelés, bérbefagyasztás, adó emelés. A révészt ha a temetés ingyen van akkor is ki kell fizetni! Úgy gondolod hogy a sírásó ingyen dolgozik. nagyon tévedsz!
    Én úgy veszem észre, hogy pont az ellenkezője történik mint, hogy nyugdíj emelés, ÁFA csökkentés rezsi csökkentés, Minimálbér emelés, adók csökkentése.
    Korábban, hajdanán, meg háborúk, természeti, csapások idején, akár mindenkinek kell temetni, mert muszáj. A muszáj nagy úr !
    Én a magam nevében , ha ilyen helyzetbe kerülök, megrendelem a temetést, vagy a kertben lesz a sírhely!
    Kedves ELLA annak ellenére, hogy azt állítja, hogy nem balos, de az értékrendje mégis ezt sugallja ezért javaslom a következő tanmesét elolvasni!
    Szóval Itt erről van szó!
    Egy amerikai közgazdasági professzor egyszer kijelentette, hogy Ő soha nem buktatott meg egy hallgatót sem , de a közelmúltban megbuktatott egy egész osztályt .

    Miért? Azért mert az osztály kitartott amellett, hogy az “Obama care” szociális program nagyon is jól működik. Nem lesz tovább szegény , sem gazdag , sőt mindenki egyenlő alapon fog élni és fogja érezni majd magát.
    A professzor azt mondta , OK , próbáljuk ki a tervet és majd meglátjuk kinek lesz igaza. Mától fogva mindenkinek az osztályzatát csak összeadjuk és egy átlag osztályzatot fog kapni mindenki a végén. Jó?
    Így majd meglátjuk kinek lesz igaza a végén. Mindenki az osztályban beleegyezett. A legjobb az 5-ös és a legrosszabb az 1-es osztályzat lesz.

    Az első teszt után mindenki 4-est kapott. Így azok akik tudtak ,mert sokat tanultak , reklamáltak, viszont aki kevesebbet tanult az örült az osztályzatnak.
    A második teszt alkalmával a hallgatók akik az első esetben keveset tanultak , még kevesebbet tanultak , és akik először sokat tanultak ,úgy gondolták hogy akkor ők minek igyekezzenek és Ők is kevesebbet tanultak. Így a második teszt eredménye csak egy elégséges 2-es lett.

    A harmadik teszt után mindenki elégedetlen volt, mert mindenki kevesebbet tanult és mindegyik a többieket okolta az alacsony eredményekért . Tehát senki nem volt megelégedve és mindenki megbukott.

    Ekkor a professzor azt mondta nekik, hogy a szocializmus ugyanilyen módon alapszik és azért fog az is megbukni . Mert ha a jutalom elég nagy,a szorgalom is nagyobb ahhoz, hogy valaki sikeres legyen. De ha egy kormány elveszi a jutalmat az igyekvőktől , hogy a lusta is jól járjon, senki nem
    fogja törni magát , ha Ő azért kevesebbet kap.

    Itt van még 5 nagyon tanulságos mondat:

    1. Nem lehet a szegényeket sikeressé tenni azzal, hogy a gazdagabbakat kifosztod.

    2. Ha kapsz valamit amiért neked nem kellett dolgoznod, azért egész biztos valaki másnak kellett megdolgozni.

    3. A kormány nem tud adni senkinek semmit, addig amíg azt valaki mástól el nem veszi először.

    4. Semmit nem tudsz megsokszorosítani úgy, hogy először elosztod.

    5. Ha a nép fele úgy gondolja, hogy nekik nem kell dolgozni mert a másik fele úgyis eltartja…. És mikor a másik fél rájön arra, hogy akármennyit dolgozik, a kormány a fizetésük felét arra költi állandóan, aki nem csinál semmit. Ez a kezdete annak, hogy az a nemzet a bukás felé halad.

  8. Ella szerint:

    Az új tanári bértábla pont ilyen. 🙂 Nem jutalmaz semmilyen plusz hozzáadott szorgalmat.

  9. Ella szerint:

    Egyébként azt mivel magyarázod, hogy nem lehet rőzsét gyűjteni az erdőben? (Nem fát lopni, hanem az elszáradt gallyakat összeszedni. Ezt csinálja az ember évmilliók óta) Azt miért kell büntetni? Levezetnéd nekem azt is, please!

  10. Bugi szerint:

    Az erdőket meg a gonosz kismanó lopja el ott, ahol gyakori a rőzsegyűjtés. Az ingyentemetésért is tenni kell valamit. Hűha. Baj?

  11. szekér eperke szerint:

    A cikk a szociális temetkezésről szól! Nagyon elkalandoztatok. De kérdem én: ki az a családtag, aki a saját anyjának, apjának, gyermekének megássa a sírját, majd elföldeli?

  12. ebihal szerint:

    SESA!
    A kérdés csak az, hogy megértetted-e a tanmesét? Az idézett közgáz tanárnak nem sok
    ismerete, vagy inkább sok előítélete lehetett a szocializmusról. Ilyen elosztási rendszer
    maximum a jegyrendszer idején lehetett, de az azért egy kicsit más időszak.

  13. ebihal szerint:

    szekér eperke!
    Ha muszáj lesz, megteszed!

  14. Bugi szerint:

    Szekér eperke: cirka ötvnezer évig így volt, az utóbbi ötvenben nem. Szerintem menni fog, ahgyan régen is ment.

  15. GONDOLKODÓ! szerint:

    kérdezem, kié az erdő?
    Úgy tudom, hogy a zöld báróké. No ezért nem lehet rőzsét gyűjteni! Ugyan úgy mint régen, s egykoron. Feledésbe merültek volna. Nyugodtan meg lehet fagyni, éhen lehet halni stb.
    Miért? Azért mert a ősapáink a nagyapáink, a szüleink és mi magunk által előállított társadalmi tulajdont, a genszterváltás nyertesei elkótyavetyélték a kezünkből, a fejünk felől. A mi engedélyünk, tudtunk nélkül. (bár az Ildikó ezt egészen másképpen kommentálja, ami, mit sem számít már) Azt a társadalmi tulajdont, ami a miénk, volt!!!
    Így most már se munkahely sokaknak se lakás, se enni valóra nem telik. Így haladunk földönfutóvá válhat az egész ország!

  16. GONDOLKODÓ! szerint:

    GONDOLKODÓ! szerint:
    2013. december 08., vasárnap – 20:25
    T. 11:52 Nagyapó

    “A zigazi baloldaliság a gyermektámogatások megvonása.”

    Kérem nézzen utána, hogy csak az idei évben, milyen korábban meglévő kedvezményeket, jogosan járóakat vontak meg a gyermekeinktől!? Az egész palettán!

    Tisztelt Nagyapó és mindenki!
    Ma beszélgetek egy illetővel, akinek a lánya 2014-ben végzi a közgáz szakközépiskolát.
    Tovább szeretne tanulni pénzügyi vonalon, egy főiskolát vettek tervbe. Igen ám, csak hogy a fél évi tandíj írd és mond 360-ezer forint, X 8=???????? Nagy a kétségbeesés, hogy miből tudnák kiperkálni a tandíjat? Azt mondják, esélyük nincsen!
    Hogyan is volt a korábbi években a tanulás lehetősége, esélye? Tudom akkor is voltak fekete foltok, de……….nagy átlagban tessen gondolkodni.

  17. demokrácia szerint:

    Én meg azt kérdezem,miért nem állami és nonprofit a temetkezés ?! 🙁

    Senki nem azt mondja ,hogy ingyen adjanak valamit – vissza az adóból – hanem megfizethető áron,ez nagy különbség! Nem kell komcsizni,mert ez már hullarablás,ami ekörül folyik,családok belerokkannak anyagilag erkölcsileg is,hiszen a végtisztesség megadása …..
    http://nol.hu/belfold/a_szocialis_temetes_ara?ref=sso

  18. Szkeptikus szerint:

    Megint Csepelre jön a szemét és a mocsok. Aki eltemette tisztességgel a halottját, az most szívhat. Miért nem lehetett kijelölni most is egy teljesen elkülönített területet? Most nem lehet ingyen telket adni? Ez a rohadt fostalicska faszilárd megint feltette a kezét önként dalolva. Remélem, őt majd csak az árokpartra húzzák ki, a hullájából pedig jót lakmároznak a dögevők.

  19. Tarjányi László szerint:

    Utánna a vízözön! A képviselőségre hajt, a polgármesterséget meghagyja a beosztottainak, ha ugyan fideszes lesz a következő csepeli polgármester. Amennyiben nem, majd szívhat a sok ide importált budapesti szociális temetéstől, Csepel meg szégyenkezhet, hogy itt a hozzátartozók ássák a sírt.

  20. Gladiátor szerint:

    Ésszel szívvel, lélekkel.

  21. grün szerint:

    “Indiában épül a világ első “babagyára” – az épület több száz olyan indiai nőnek fog otthont adni, akik gyermektelen nyugati pároknak fognak gyerekeket kihordani. A béranya-ház jelenleg építés alatt van. Az építkezés része India több milliárd dolláros béranyaságra épülő iparágának.”
    .
    Erre nem gondolt még senki?!
    Csak sírunk, hogy fogy a magyar! 😛
    .
    http://www.life.hu/anyaskodj/20131108-indiai-babagyar-a-beranyasag-fellegvara.html#

  22. fghfjhgkjhk szerint:

    Ez a kerület, ahol szociális alapon mindenhonnan lehet a legalját betelepíteni és ez az a kerület, ami a főváros “köztemetőjének” ad helyet. Nagyon jó. “föld felett nem maradhat senki” ezt egy paptól hallottam.

  23. ebihal szerint:

    Akik ezt a szociális temetést megszavazták, még ezt sem érdemlik! A hullájukat
    kirakni a kutyáknak vagy varjaknak!

  24. Nem Szoc. Tem. M. szerint:

    A szerencsétleneket is el kell temetni.
    Mégis véleményem szerint nem egy kerületi temetőben, mert ők a Főváros területén éltek, csak kevesen a csepeli kerületben ( a főváros lakosságának kevesebb mint 5%-a él a kerületben). A megfelelőhely a Fővárosi Köztemető.

    Végül egy megjegyzés a kerület politikai vezetése immáron a fővárossal való egyesülés óta ( 1950. január 1.) mindig tehetségtelen és hozzá nem értő volt. Erélytelenek voltak, érdekérvényesítő képességük nem volt. Eközben saját jólétüket biztosították. Tessék egyszer körbenézni az országban, a hasonló vagy akár fele nagyságú városok lényegesen fejlettebbek. Ezért nem vásárolnak itt az emberek, ezért nincs kultúra, és ezért használják csak alvóvárosnak. Az ipart is minimalizálták sikeresen, sportról és más szolgáltatásról nem beszélve. A budapesti kerületek közül ennél gyengébb nincs, illetve van még kettő-három amely hasonló nyomorult.

  25. Vátesz szerint:

    Ez a csepeli szociális temető ötlet méltó Németh Szilárdhoz, kár hogy nem közösen gründolták a szocikkal, mint a szintén bombasztikus Wallis-Észak-Csepel szindikátusi szerződést! Egy díszsírhelyet tessenek fenntartani majd az ötletgazdának!!!

  26. robi szerint:

    Polgártársak!

    Lássuk a dolgok pozitív oldalát.

    Még mindig jobb, mintha szemétlerakót telepítettek volna a kerületben.

Itt lehet hozzászólni !