„Elképesztő” – elvenné az MSZP a közvetlen fűtéstámogatásokat

Magyar Nemzet

Az MSZP-frakció tervei szerint 2010 végével megszűnnének a közvetlen fűtéstámogatási rendszerek, ezért minden lakóközösségnek arra kell törekednie, hogy addigra felújítsa fűtési rendszerét – mondta Szanyi Tibor, az MSZP-frakció távhő eseti munkacsoportjának vezetője szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón. László Tamás (Fidesz) elképesztőnek nevezte az elképzelést, amely szerinte kifejezetten a lakótelepeken élők ellen irányul.

Minden rászoruló élethelyzetéhez igazodó, személyre szabott támogatásban részesül, amelyben, ha szükséges, figyelembe veszik a fűtési költségeket is, de pusztán jövedelmi alapon nem fogunk támogatást biztosítani – ismertette a frakció álláspontját a kormánypárti politikus kérdésre válaszolva. Utalt arra, hogy nagyon sok visszaélés van, és például azt sem veszi figyelembe a rendszer, hogy kinek mekkora a vagyona.

Szanyi Tibor úgy vélte: nagyon sok trükközés is folyik, mivel a lakóközösségek különböző számítási technikákkal „rátolják a rászorulókra a ház fűtésszámlájának egy részét, mondván, hogy ő úgyis visszakapja támogatási formában”. Hozzátette: abban bíznak, hogy a 2010 őszén kezdődő fűtési szezonban már megszűnhet ez a támogatási rendszer. Megjegyezte: a Robin Hood-adó csak szükség esetén hivatott arra, hogy kiegészítse a forrásokat.

Szanyi Tibor azt mondta: azok, akik a következő két évben elmulasztják fűtési rendszerük átalakítását, 2011-től azzal kénytelenek szembesülni, hogy nem lesznek támogatások. A Robin Hood-adóról szóló törvény célja az is, hogy a távhővel fűtött lakásoknál megvalósítsák a lakásonkénti mérhetőséget és szabályozhatóságot. A képviselő elmondta, hogy a jogszabály biztosítja a leválást a távhőrendszerről, de csak abban az esetben, ha nem jár több emisszióval. Szanyi Tibor kitért rá: rendkívül jó esély van arra, hogy nem lesz gázáremelés januárban, a 2009 őszén kezdődő fűtési szezonban pedig a költségek csökkenésével lehet számolni.

László: Nem tudják kifizetni a rezsit az emberek

László Tamás, a Fidesz országgyűlési képviselője újságírók előtt elképesztő gondolatnak nevezte azt, hogy 2011-től azok a családok, amelyek nem vesznek részt a takarékossági programokban, nem fognak támogatást kapni. Az ellenzéki politikus szerint a lakótelepeken óriás tömeg él, amely nem tud ezekre a felújítási programokra pályázni. Hozzátette: ez a javaslat kifejezetten a lakótelepeken élők ellen van. Szerinte a Robin Hood-adó nem fogja betölteni célját, mivel az kizárólag arról szól, hogyan lehet az energiacégeket megsarcolni. Elmondta: ennek az intézkedésnek ráadásul árnövelő hatása van, mivel a cégek átterhelik a terheket a fogyasztókra. A képviselő kitért arra, hogy januártól emelkedik a villany ára. Kérdésre válaszolva László Tamás azt mondta: ha valaki trükközik a támogatási rendszerrel, akkor meg kell büntetni. Azon a véleményen volt azonban, hogy nem trükközésről van szó, hanem arról, hogy a megnövekedett rezsit nem tudják az emberek kifizetni.

mno.hu

42 hozzászólás “„Elképesztő” – elvenné az MSZP a közvetlen fűtéstámogatásokat” bejegyzésre

  1. Földhözragadva szerint:

    A csepeli panelokból is getto lesz. Előszőr a fűtést kapcsolják ki, azután a vizet, majd az áramot. Komfort nélküli szociális lakások lesznek. 10 év, jóesetben 20…:(

  2. Prendick szerint:

    Azért itt Csepelen nem kell aggódni, mindig többsége lesz az mszpnek. 🙂
    Furcsa nép ez a csepeli. Talán akkor sem szavazna meg semmiféle ellenzéket, ha szekfűs buldózerek tarolnák le simára az egész kerületet. A helyiek kunyhókat építenének maguknak törmelékből és onnan mennének megszavazni a Szanyikat, meg Podolákokat.

  3. GAM szerint:

    “Szanyi Tibor azt mondta: azok, akik a következő két évben elmulasztják fűtési rendszerük átalakítását, 2011-től azzal kénytelenek szembesülni, hogy nem lesznek támogatások.”
    Ez a szolgáltatókra is vonatkozik? Nekik nem kellene felülvizsgálni és átalakítani a rendszert? Nagyon sok helyen télen mikor leesik a hó, látni, hogy merre vezetnek a távfűtő vezetékek.
    “2009 őszén kezdődő fűtési szezonban pedig a költségek csökkenésével lehet számolni.” Az áremelések hamarabb begyűrűztek! A csökkentéssel vajon miért kell majd egy évet várni?

  4. Szilveszter szerint:

    Na ehhez kivételesen megint értek! 🙂 Még mielőtt ismét sokkos állapotban elmerültök a katatón világvége hangulatban, és ismét valahol magasan keresitek a probléma okát.
    Sosem gyűlölnétek a pofám, ha nem mondanám el, hogy ez is megint csak a társadalmi, lakóközösségi töketlenkedés eredménye! Ugyanis a fűtési rendszerek, a nyílászárók, és az épületek hőszigetelése nem tegnap óta korszerűtlenek! Évek, vagy tizenévek óta. Csakhogy a tisztelt lakóközösségekben mindíg vannak egyének, akik keresztülhúzzák a társasházak fejlesztéseit. Évek óta próbálkoznak a közösképviselők egyezségre jutni a tisztelt lakókkal, és higgyétek el, hogy igen nehéz dolguk van. Tudni kell ugyanis, hogy sok helyen rettenet meleg van a lakásokban, máshol meg fagyoskodnak. Persze ugyanannyi (horribilis) pénzért. Csakhogy. Összekéne ülni egy-egy lakóközösségnek, és egységre jutni. De nem! Jó magyar szokás szerint, az első alkalom határozatképtelen, a második alkalom, amikor már a jelenlévők számától függetlenül határozatképes a közgyűlés, az meg általában botrányba fullad. Lehet pályázni, lakáskasszázni, vagy önerőzni, van rajta állami, és önkormányzati támogatás is. És nem, és nem és nem. De örjöngeni, fújni a magukét, az megy. Mindenki mást kántál, és persze mindíg valaki szaralak. És nem értik, hogy ha évről évre elutasítják, elvitatkozzák a lehetőséget, az olcsóbb nem lesz! Ezeken a problémákon 10 éve túl kellene lenni! És ha nincs egység egy társasházban, ott sosem lesz fűtéskorszerűsítés! De persze a kormányra mutogatni, az megy!

  5. Papi szerint:

    Szilveszter!
    Ha ennyire vágod a témát áruld már el ahol egykörös a távfűtési rendszer ott hogy az ördögbe spóroljanak az emberek? Ha elzárom a fűtést akkor az egész strangon nem lesz fűtés ha kinyitom az ablakot akkor meg pazarolok. Mond hát meg okos ember mi a teendőm? Ez nem vicc sajnos nálunk ilyen a fűtési rendszer.

  6. GAM szerint:

    Szeptember 30-ig kellett beadni a Panel energiamegtakarítást eredményező pályázatot, amit a Csevak már befogadott és az Önkori részt megkapjuk. A minisztériumtól még a befogadást visszaigazoló értesítést sem kaptuk meg! Enélkül el sem tudjuk kezdeni a felújítást! Vajon 2009 decemberéig megérkezik?
    Ezt tudom kántálni! Olcsóbb tényleg nem lesz!

  7. csollány szerint:

    Ha figyelmesen olvastátok volna Szilvesztert, most tudhatnátok: azért nem lesz 2010-ben támogatás, mert már nem is lesz rá szükség. Feriék munkája beérik, jön a választási győzelem, ami újabb lendületbe hozza országot.

  8. Papi szerint:

    csollány!
    A lejtőn lefelé nem lesz nehéz nekik.

  9. Szilveszter szerint:

    Papi! Az egykörös fűtésnél (elvileg) el sem tudod zárni. Pont azért, mert egykörös. De mióta egykörös az a rendszer? Hol a közösképviselőtök? Mit csinált az elmúlt években? Az a helyzet, hogy minden egyes társasházban van lakótözösség, SZB, és közös képviselő. Ennek a hármasnak kell egységet alkotni, bármelyik alkalmatlansága, vagy gyengesége esetén oda a fejlődés. A társasháznak ha úgy tetszik, akkor a közösképviselője az ügyvezetője. Menjen a pályázatok után, keresse a lehetőségeket, az SZB koordinálja a pénzügyi részét, Ti tulajdonostársak meg fizessétek a közösköltséget, amiből a ház működését finanszírozza a társasház, mindemellett tartalék is képződik egy pályázat önerejéhez. Közgyűlésen pedig beszéljétek meg, hogy a közös képviselő által ajánlott, vagy támogatott program jó-e, vagy hiányos, és jussatok konszenzusra, szavazzátok meg. Ez teheted.
    Amíg mindenki a maga nótáját fújja, és nem a ház közös érdekeit nézi (ami neki is jó, csak nem veszi észre) addig bajos a dolog.
    GAM! Annak utána kell nézni, hogy hol akadt el! A fűtésszezon leállásáig már nem sokat tudtok kezdeni, de ha ilyen ügyesek voltatok, akkor megelsz az! (És mondd el Papinak, hogy hogyan kell egy ilyet csinálni, mert nekem úgysem hiszi el!) 🙂

  10. Papi szerint:

    Szilveszter!
    Fel találtad a csövön a lukat. Mióta megépültek ezek a panelek. Ez a válaszom a kérdésedre. Vagyis kb. 70-es évek vége. Lehet, hogy tévedek de ha jól tudom a panelprogramhoz is kell önrész és nem is kevés, és a lakók nagy része kisnyugdíjas. Úgy hogy nem tudom mi a megoldás. Nem tudom, hogy ez a támogatás megszüntetése tényleg olyan jó lenne. Főleg egy ilyen”szociálisan érzékeny baloldali” kormánytól.
    Ja igen nem kell elmondani mert a közös képviselőnk már végigjárta ezt az utat de azt a választ kapta, hogy két körösre kell átépíteni a fűtésrendszert ÖNERŐBŐL.

  11. infósferi szerint:

    Európa egyes országaiban nem ismerik a fűtés támogatást. Hogy bírják nélküle? Valószínűleg a fizetésükből is ki tudják fizetni. Gondolom, még 20-30 év és nálunk is lesz rá esély. Addigra sok főtolvaj nyugdíjas lesz.

  12. Sajtosszenya visszatér szerint:

    A Szanyi már csak tudhatja, hogy mi az igazi trükközés (“ezer apró trükk” lásd Gyurcsány).

  13. Prendick szerint:

    Tetszik ez a remek kormányzati stratégiai, miszerint minden 2010 végén szünik meg. Onnantól kell majd törleszteni a gigahitelt, a fiúk addigra a padlóig kipucolják a kasszát. Mekkorát fogok röhögni, ha esetleg mégis megnyerik a választást /mert osztogatás lesz rendesen a szavazótábornak/, aztán ott állnak a romokon.
    Szerintem az első kormányzati intézkedés az lesz, hogy a Parlament ötkilométeres körzetében leszereltetik a közvilágítást, nehogy a kissé durcássá váló tömegeknek pajkos ötleteik támadjanak bizonyos lámpavasak kapcsán. 🙂

    Különben meg nagyon helyes, ha nyuvasztják a panelek népét. Döntő többségükben megérdemlik. Nekik köszönhetjük Gyurcsányt meg Demszkyt.

  14. Papi szerint:

    Prendick:
    A hozzászólásod második felét visszautasítom! Sem Demszkyt sem Gyurcsányt nem a panelnép választotta. Ha 2010 után ők győznek akkor már panelnép sem lesz és akkor megnyugodhat ez a tömeggyilkos tolvaj banda akik most is hatalmon vannak.

  15. Menyhért Péter szerint:

    Kedves olvasók!
    Én mindig is baloldalinak vallottam magam, és most is az vagyok!
    Sajnos a magyar politikai elit nem baloldali; a baloldali értékeknek a közelébe sem kerülhet.
    Igazuk van, hogy logikátlan és ésszerűtlen támogatási rendszereket üzemeltet ez az ország!
    Azt, azonban elfelejtik mondani, hogy a kapitalista rendszerre való átálláskor ELSIKKASZTOTTÁK A BÉRREFORMOT!
    A magyar lakossághoz és GDP teljesítményhez mérhetően, Magyarországon a béreknek és jövedelmeknek a jelenleginek háromszorosának kellene lenniük!
    A magukat BALOLDALINAK nevező mszp-sek mindig elfelejtették mondani, hogy a kádári bérrendszer egy abszolút elvonáson és újraelosztáson alapuló mesterséges tákolmány volt, mellyel biztosították, hogy szinte mindent ingyen kaptak a lakosok.
    A kapitalizmus gazdaságtana szerint a munkabér a munkaerő újratermelésének költsége!
    Mivel nálunk nincsen működő munkaerő-piac, a munkaerő árát a közszolgálat árazza be!
    Nem véletlenül fontos a minimálbér, és nem véletlenül nem hivatkoznak soha a létminimumra!!
    Politikai elitünk arcátlanul lenyúlja a polgárok megdolgozott béréánek nagy részét, és ezt saját “eredeti tőkefelhalmozására” fordítja!
    Már most jelzem: nem érdemes azokkal a hazug és képtmutató mellébeszélésekkel próbálkozni, amik arról szólnak hogy “nem termeltük meg”, vagy hogy “nem megfelelő hatékonysággal dolgozunk”, vagy hogy “nincs rá pénz”!
    Aki ilyen hazugságokat állítana, először azt magyarázza meg: miért keresi a magyar McDonalds-os dolgozó a negyedét osztrák kollégájának, amikor MINDENT UGYANAZZAL és UGYANÚGY csinál?
    Kedves olvasók!
    Ha nálunk az átlagfizetés nem bruttó 140 ezer lenne, hanem a logikailag indokolt 400 ezer körüli, akkor a tulajdonostársak mindegyike fordított volna pénzt a fejlesztésre és felújításra!
    Ha a nyugdíjminimum nem 30 ezer, hanem 90 ezer lenne akkor nem arról híresülnénk el, hogy a nyugdíjas versenyez a patkánnyal, a szemétbe dobott csirkeszárnyért! (képletes!)
    A Szani Tiborral egyébként volt alkalmam beszélni: nagy dumája van, és olyan gátlástalanul tud mellébeszélni, hogy az félelmetes.
    Üdv menyus
    egy pártonkívüli nyugdíjjas tűzoltó.

  16. Prendick szerint:

    Papi, sajnos a panelek népe a cigányok és nyugdíjasok mellett ezeknek a legnagyobb bázisa. Amig ők ki nem szeretnek belőlük, maradnak a rablók. Utána majd más rablók jönnek, más szavazóbázissal.

    Menyhért Péter, nem véletlenül maradt minden bér a béka feneke alatt. Ugyanis a kapitalista rendszerre úgy kellett volna átállni, hogy mi termelünk és másoknak adjuk el a dolgokat. Ezzel szemben ránk csak azért volt Európának szüksége, hogy eladhassák nekünk az elfekvő raktárkészleteiket és bagóért felvásárolják azt a pár cégünket, amik még versenyeztek velük és így megtarthassák a maguk magas béreit.
    Benyomtak minket az EU-ba, mint anno a KGST-be /egykutya/ és mi vagyunk azok a balekok, akik megvesszük tőlük a hulladékot a tescokban. Pont erre jó a mi munkabérünk.

    Miért lenne itt több? És minek az alapján? Nem termelünk már mi itt semmit, amiért mások pénzt adnának.

  17. csollány szerint:

    Arra lennék kíváncsi, mit gondol Szilveszter műszaki professzor úr: ha a fűtés koszerűsítésnek nevezett egyéni mérés és radiátor szelep csere megvalósul, mennyivel lesz olcsóbb egy épület fűtése? S E M M I V E L.
    A ház főmérőjén leolvasott fogyasztási értéket az ott lakóknak ki kell fizetni, nincs mese. Az igaz, hogy akinek van egyéni mérője, az közvetlenül kevesebbet fizet, de a főmérő és az egyéni mérők különbözetét közvetett módon mindenki fizeti. A távhő szolgáltatót nem érdekli, van-e egyéni mérés, a ház által elfogyasztott energiát mindenképp kiszámlázza. Egy 10 emeletes panelban mindig lesz egy pár ember, aki nem fogja az órát felszereltetni. A törvények hézagát ügyesen kicselezi. Fizethet helyette a többi.
    Aki nem hiszi, járjon utána!
    Erről a közös képviselő nem tehet, a lakossági összefogás egy üres szólam marad. Ha a ház eleve egyedi fűtés méréssel épül, az más. Szerződésekkel az indulásól tiszta a helyzet.

  18. Földhözragadva szerint:

    Ha letekeri a fűtést és becsukja az ablakot, elvileg a főmérőn is csökkenni kellene a bejövő hőmennyiségnek…Anyáméknál egyedi gázfűtések vannak. Nevezzük Icának azon kisnyugdíjast, aki csak egy szobát fűt, mivel abban van a tévé és ott nézi a nózika show-t. Az alatta és felette lakó kisgyermekes családok ellenben fűtik mindkét szobájukat és Icának is a hideg szobáját…Más. Amíg panelban laktam, és a folyósón dohányzók után esténként becsukogattam a lépcsőházi ablakokat, a tisztelt említettek inkább kitörték az üveget, hogy ne kelljen kinyitogatni az ablakot, és ezzel munkában megfáradt tesüket tovább kínozni…:( Nagy közösség, nagy gond, szép gettok lesznek csepel központjában…:(

  19. Bubus szerint:

    A fűtéstámogatás megvonása azokat fogja sújtani, akiknek nincs pénzük a fűtéskorszerűsítésre.

    Ma is a legkisebb keresetűek laknak ezekben a luxusbarakkokban, amelyek persze kizárólag a fenntartásuk miatt luxus. Azok fizetik a legtöbb rezsit, akik a legrosszabbul keresnek.

  20. balszélső szerint:

    A bátyámék társasházának saját közös gázkazánja van. A lakások egyéni hőmennyiség mérővel és melegvíz órával felszereltek. Állandó a balhé a folyosó fűtés miatt. Az egyik elzárja, a másik nyitogatja a szelepeket. Naponta piszkálják. A folyosó ablakokat nyitogatják. Azt is a ház fizeti, a lakásban hiába takarékos valaki.

  21. Szilveszter szerint:

    Sajnos valóban az van, hogy a lakóközösségen múlik a dolog nagyrésze.

    Kedves Csollány! Szerény műszaki professzorságomból adódóan úgy gondolom, hogy a lakóközösségek is éppen ennyire nem értik ezt a dolgot, és borzasztó, hogy milyen nehezen megy ez.
    Nos az elmúlt rendszer “nagyszerű ötlete” úgy mint panel épületek mára elöregedtek, korszerűtlenek. Itt csak az az aprócska észrevételem van, hogy ugye jó magyar szokás szerint meg kellett várni ezt a 10-20-30 évet, mire minden tökéletesen elxaródik, és akkor kell elkezdeni vakarózni, hogy jöjjön már valaki megoldani. Ez általános társadalmi hozzáállás, és egyben égető probléma is.
    Három lépcsős a rekonstrukció. Fűtés korszerűsítés (kétkörös strang kiépítése), nyílászárók cseréje, épületszigetelés. Hát az van, hogy a farokvakarással elment az a pár évtized, és most mindhárom egyszerre kéne, ami persze horribilis összeg. Csak félfe teszem fel a költői kérdést, hogy ha 5-6 évente egy egy lépcsőt lépett volna minden társasház, akkor kicsit ugye előrébb lennénk? (merthogy tetézi a bajt, hogy a közöshelységeket úgy 5-6 évente jó lenne kifesteni, pláne egy kis homlokzatrenoválás, lift felújítás, és még sok minden teher egy házban)
    Azt látom, hogy amíg nem égető, vagy végzetes valami magyarországon, abban neadj’ isten megmozdulni! És nem tanulnak az emberek még a maguk, vagy a közösség hibájából sem!
    Finanszírozásról: Sok olyan van, hogy a társasház lakáskassza programot indított évekkel ezelőtt, ami ugyan 1-2 ezerrel emelte a közös költséget az évek alatt, de most van mihez nyúlni, nem beszélve arról, hogy államilag támogatott a dolog, így majd’ a kétszerese felvehető. Vannak olyan társasházak, ahol eleve úgy állapították meg a közösköltséget, hogy abból 1-2 ezret/lakás félretettek bankszámlán, ami most az önerő fele, vagy majdnem teljes része.
    Hogy hogy néz ki a korszerű fűtési rendszer? Nos úgy, hogy a belső lakásokon letekerhető a radiátor,m és ez megtehető akár a reggeli munkábamenéskor is. Nem minden lakás egyforma hőállapotú, mert a szélső lakások sokkal jobban kitettek a külső hőingadozásnak. A belsőbb melegebb lakások letekert fűtőtestein nem ad le hőt (vagy mesze nem annyit) így hut több hő a szélső lakások hőleadóiba.( gyengébbeknek: radiátor)
    Hőveszteség mindíg van. A mérők, és a központi érték közötti különbség harmadát szétosztják a lakók között.
    Még valami? 🙂

  22. Lexon szerint:

    Szilveszter! Megint le fognak ugatni, pedig nagyrészt igazad van.

  23. Szilveszter szerint:

    Lehet Lexon, de mit tehetnék? Ez van, ilyenek vagyunk. Én hiszek abban, hogy agilisabb is lehet a társadalom. Ez is olyan “sosem lesz megoldás, de törekedni kell rá” – dolog.

    Pláne, ha elmondom, hogy a távhőről leválni sem volt ördögtől való ötlet, csak mozdulni kellett volna. Mostmár késő, mert jogszabály szerint csak kisebb emissziós kibocsátású megoldás lehetséges. Egyik a napelem, amivel az a gond, hogy ahhoz kevés a napsütés, ha meg annyi napkollektort akarnának, ami elégséges, ahhoz nincs elég hely. Másik megoldás a geotermikus fűtés, de annak a beruházási költsége ütközik a műholdakkal.
    Akik kapcsoltak, azok saját gázkazánt építettek még időben, mondanom sem kell, hogy mekkora előnyük van!
    De könyörgöm! Ott, ahol a tisztelt tulajdonostársak az után kezdenek el nyomoztatni, hogy mitől éri meg a kivitelezőnek, hogy gázkazánt építsen a ház alagsorába, és ezt megelégelve azt mondja a kivitelező, hogy tessenek elballagni a p.csába, akkor nem kell csodálkozni sem, és sírni sem.
    De elgondolkodni talán érdemes rajta.
    (konkrétan azon, hogy ha elkezdene a társadalmat alkotó egyén a nyer-nyer típusu játékon gondolkodni, akkor szépen, lépésről lépésre mennénk előre egy kicsit. ez még komplexebb probléma, mint a roma kérdés.)

  24. Nagyapó szerint:

    Megint fordítva ülünk a lovon.
    Hiába adjuk a legjobb ötleteket, nem történik semmi. Miért? Azért, mert a Főtáv ellenérdekelt. Nekik akkor van nagy hasznuk, ha nagy a FOGYASZTÁS (ez analóg a Vízművekkel, ha kisebb a fogyasztás, növelik az árat), mert a nyereség a legfontosabb. Először jogilag tiltották a kiválást a rendszerből, most kiválhat egy ház, ha az új berendezésnek kevesebb a CO2 kibocsátása. (Tökéletes égésnél, bármilyen berendezésnél, ugyanannyi CO2 keletkezik. Tökéletlen égésnél a CO2 – CO arány változik. Tehát bármely kazánnak meg kell felelni.) Ha állami, önkormányzati tulajdonban maradtak volna a fűtőcégek, lehetőség lenne a lakók érdekének érvényesítésére.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  25. Papi szerint:

    Szilveszter!
    Ébresztő!!!!!!!! egy több lépcsőházas panelben ilyet, hogy a távhőről leválni, nagyobb az esély egy ötösre a lottón. Egyénileg meg egyszerűen lehetetlen mert a Főtáv akkor is számlázna ha leszednéd a radiátorokat. Ebből már volt bírósági per és a bíróság a Főtávnak adott igazat. (Mellesleg jogosan). Ugyanis a lakást akkor is fűtik több oldalról. Nálunk meg különösen nagy probléma, hogy amint írtam egykörös a fűtésünk és előbb át kell állítani az egész ház fűtési rendszerét. Na mindegy ez az én problémám. A lényegen nem változtat semmit megint megmutatta a kormány, hogy mennyire “szociálisan érzékeny és mennyire veszi figyelembe emberek érdekeit”.
    A geotermikus fűtés csak nálunk drága, érdekes Izlandon nem ezt mondják.
    Nálunk sem lenne drága ha hozzáértő szakemberek kellenének és nem egy korrupt csaló kormány.

  26. Bubus szerint:

    Csak halkan jegyzem meg, hogy tudtommal a panelrehabos pénz is elfogyott Csepelen, és voltak, akik hoppon maradtak. Lehet dumálni arról, hogy mit tegyen az állampolgár, ha az állam és az önkormányzat átveri.

  27. Földhözragadva szerint:

    Ööö, Papi, Izland kicsit más geotermikus környezetben fekszik mint kishazánk. Hja, gejzírük is van, akkora szakemberek…A többi rendben…:(

  28. Szilveszter szerint:

    Kedves Papi!
    Csak szólok, hogy rúbelt sem, ndk márkát sem találsz már! Ugyanúgy mint távhőről leválási lehetőséget sem.
    De volt valamikor rúbel is, meg ndk márka is, és fenn állt a lehetősége a távhőről való leválásnak
    Az ejj ráérünk arra még szindrómában szenvedők most vakaróznak, mert elkéstek. Pontosabban mondtva nem késtek el, mert sosem késő, csak sokkal, sokkal többe kerül. Nem a suzukira kellett volna felvenni a hitelt, meg a lapos tv-re, hanem mondjuk nyílászáró cserére, meg azokra a dolgokra gondolni, ami most hiányzik. Pl indítványozni a közös képviselőnél, hogy házszigetelés, meg fűtés korszerűsítés.
    De nem, mert fütyit vakarni, aztán meg ajbékolni sokkal könnyebb, meg hát magyarabb is.
    Hja, meg Izlandra hivatkozni, mert az jó messze van. Ész nélkül, mert aki tudja, az tudja, hogy 100 km2-es gejzírek vannak. A holland szélmalmokra nem akarunk köpködni?

  29. Papi szerint:

    Szilveszter!
    Látszik, hogy nem panelben laksz. Olyan okoskodó vagy ez már igen. Könnyen mondod, hogy nem a fütyit kellett volna vakarni igazad van de mivel szerintem Te nem vagy panellakó mert akkor nem írtál volna “ennyi okoskodást” amit leírtál. Még egyszer mondom egy sorház ami tíz emeletes több lépcsőházas nem tud így leválni mint ahogy Te mondod. Hidd el nem Suzukira és nem is plazma TV-re vettek fel kölcsönt.
    Igaz Izland nevét Te nem mondtad (írtad) ki de a geotermikus fűtésre Te utaltál.
    Földhözragadva!
    Igaz Izland más környezetben fekszik de nálunk is rengetek hő forrás van és ez most veszendőbe megy.
    Szilveszter a lényegen nem változtat akár mit írsz vagy írok ez az antiszociális kormány csak a saját érdekeit nézi és nem törődik egyetlen magyar állampolgárral. Ezek közönséges gazdasági bűnözők és ezt még a magyar törvények is büntetik.

  30. Szilveszter szerint:

    Kedves Papi!
    Én szerintem ideje lenne valami írást elolvasnod, hogy a geotermikus fűtésről több butaságot ne írj. Ez így nem fair részemről, hogy fogalmad nincs, hogy az a dolog hogyan működik, én meg emlegetem itt Neked. Van egy titkom Számodra. A geotermikus fűtésnek semmi köze nincs a hőforrásokhoz. Remélyem, hogy kellőképpen felkeltettem az érdeklődésed, és megnézed valahol, hogy miért nincs?
    Tök mindegy, hogy én hol lakom. A panelrekonstrukció országos probléma, és az ok a töketlenkedés, a másra várás, és a másra mutogatás. Szépen el kellett volna kezdeni hosszú évekkel ezelőtt. Őrület, hogy a lakóközösségek még a rekonstrukciós költségek komoly állami támogatása mellett sem voltak hajlandók megmozdulni. A világba elszálló hő költségeit enyhítő távhő támogatás az bezzeg kell.
    Most azt mondja az állam, hogy eddig támogattam a korszreűtlen fűtésed, támogattam, hogy tegyél az ügyben, de nem mozdultál, hát magadra vess, a korszerűtlen fűtésed nem finanszírozom többé, ha te magad nem vagy hajlandó tenni magadért. Hát ennyi a rövid történet. Persze könnyebb a kormányt szapulni, meg antiszociálisozni.
    Még egy rossz hírem van! Tömbházak tucatjai váltak le a távhőről, és kívánnak a jövőben is leválni!

  31. baniko21 szerint:

    Szilveszter!
    Azért nem kéne titokban tartanod, hogy mit jelent a geothermikus fütési
    mód. Nem baj az, ha aki nem tudja itt megtudhatja az elvet, hogy mi
    alapján működik. Lehet, hogy nem tudom pontosan, de értesüléseim
    szerint 10-12 m-re lefúrnak a földbe, azon keresztül generálják a fütési
    rendszert. Tudomásom szerint, itt Magyarországon is a Megatherm Kft
    budaőrsi üzletében a hozzávalókat lehet kapni. A baj csak az, hogy mire
    elkészül kb 1,5-2 millió forintba kerül egy családi ház fütésrendszere.
    A panelekre térve. A 10 emeletes penelekben lévő lakásokat annak
    idején szociális és nem üzleti alapon kapták az ottlakók. Nagyon sokan
    a tönkretett Csepel Müvek melósai voltak, gondolhatod, hogy nemigen
    dőzsöltek. 90 után pedig sokan elvesztették a munkahelyüket, spórolni,
    takarékoskodni nemigazán tudtak. Az idősebb generáció pedig 50-60 e.
    Ft nyugdíjból vegetált és vegetál. Hiába van mostmár esetleg olyan
    tulajdonos, akinek telne az általad javasolt munkák elvégzésére, a több-
    ségnek akár hiszed, akár nem, nem telik.
    Egy rosszmájú megjegyzést engedj meg nekem. Amikor ezeket a volt
    tanácsi lakásokat kiárúsitották elötte semmiféle felújitást nem eszközölt
    rajta a Csevak jogelődje az IKV. Aki szerencsés volt, jobb minőségi
    házat kapott ki, de aki nem, az ha megfeszül sem tud annyit össze va-
    karni, hogy a szükséges felújításokat el tudják végezni. Az általad java-
    solt felújítási munkák (ablakcsere, panelszigetelés, fütésrendszer kor-
    szerűsités) testvérek között is lakásonként 1,5 – 2 millió Ft-ba kerülne.
    Ezek után tedd a szivedre a kezed, és mert ezeknek az embereknek
    osztani az észt.

  32. Papi szerint:

    baniko21!
    Szilvesztert csak simán felhúzták mint a gramofont és azóta megy a verkli a panel lakásokat az állam építette és nem a tulajdonos. A 90-es évek közepén eladták a rossz minőségű lelakott tönkre ment paneleket. Pontosan tudták, hogy elavult rossz konstrukció az egész rossz minőségű anyagból gyatra minőségben építették (tisztelet a kivételnek). Ez persze sem Szilvesztert sem a kormányt nem érdekli. Csak lökik a rizsát és nem számít az sem, hogy nincs igazuk.
    Egyébként tudom, hogy működik a geotermikus energiával való fűtés.
    Egyébként megint Te vagdalkozol szokásodhoz híven.
    Hogy is van ez 770 000 panellakás van Magyarországon ennek a 0,8%-a nem távfűtéses 2010-ig 3,8%-ra fejleszti az állam. Akkor hol van itt a fene nagy panel program áruld már el. A házak hőszigetelésére volt csak támogatás de nem arra, hogy a távfűtést kiváltsák. Jó lenne ha Te néznél először utána annak amiről beszélsz.

  33. Papi szerint:

    baniko21!
    Szilvesztert csak simán felhúzták mint a gramofont és azóta megy a verkli a panel lakásokat az állam építette és nem a tulajdonos. A 90-es évek közepén eladták a rossz minőségű lelakott tönkre ment paneleket. Pontosan tudták, hogy elavult rossz konstrukció az egész rossz minőségű anyagból gyatra minőségben építették (tisztelet a kivételnek). Ez persze sem Szilvesztert sem a kormányt nem érdekli. Csak lökik a rizsát és nem számít az sem, hogy nincs igazuk.
    Szilveszter!
    Egyébként tudom, hogy működik a geotermikus energiával való fűtés.
    Megint vagdalkozol szokásodhoz híven.
    Hogy is van ez 770 000 panellakás van Magyarországon ennek a 0,8%-a nem távfűtéses 2010-ig 3,8%-ra fejleszti az állam. Akkor hol van itt a fene nagy panel program áruld már el. A házak hőszigetelésére volt csak támogatás de nem arra, hogy a távfűtést kiváltsák. Jó lenne ha Te néznél először utána annak amiről beszélsz. Ja és a nyílászárok cseréje is magántőkéből volt lehetséges. Nem árt ha ezt is tudod.

  34. baniko21 szerint:

    Papi!
    Olvasd el mégegyszer amit írtam. Egyáltalán nem tértem ki az állami
    támogatásra, panelprogramra, mert tudom, azt is szűrve adják.
    Csak azt próbáltam meg a Szilveszterrel megértetni, hogy az emberek
    nem állnak úgy anyagilag, hogy ennyi pénzt kifizethetnének. A kölcsön
    felvétele pedig ebben a gazdasági, és munkahelyi helyzetbe (napon-
    ta többszáz munkahely szünik meg!) felelőtlenség lenne. Tudomásom szerint Csepelen egyébként sincs már rá keret, mármint a panelprogramra. Bocs.

  35. Papi szerint:

    baniko21!
    Van egy rossz hírem a számodra.: nem tudod megértetni vele.
    Előbb lesz ötösöd a lotton (kívánom, hogy legyen) mint, hogy Szilveszter elismerje, hogy nincs igaza.

  36. Szilveszter szerint:

    Nem, szó nincs arról, hogy nem ismerném el, ha kiderül, hogy nincs igazam. Most is az van, ami szokott, Ti az érem egyik lodalát nézitek, én a másikat.
    A 90 es évektől, aki megvette a lakását, az a forgalmi ár töredékéért, úgy kb a feléért jutott hozzá. Gondolom, hogy mindenki tudja, ha használt lakást, kocsit vagy bármit megvesz, akkor számolnia kell arra, hogy előbb-utóbb költségei lesznek. Az akkori IKV persze, hogy semmilyen felújítást nem csinált, de miért is csinált volna? Kezelte a házat, ami szükséges karbantartás volt, azt megcsinálták. Amikor a ház lakói megvették a lakásokat, akkor társasházzá alakultak. Hát onnantól kezdve van az, hogy ki-ki a tulajdonhányada arányában kell, hogy hozzájáruljon a ház karbantartási, javítási, felújítási költségeihez. No ezt nem értették meg még a mai napig sem a benne lakók. Valahogy az az elképzelés maradt, hogy oké, megvettük, de jöjjön valaki, aki megcsinálja. Nincs, aki jöjjön.
    A többségi lakásállományt a 90-es években vették meg. Ez gyerekek között is 18 év. Az a baj, hogy a magyarnak mindíg rosszul megy a sora, tudom én is, hogy az anyagi helyzet mindíg grízes volt Csepelen. Viszont azt is tudni kell, hogy semmi nem javul meg, ami elöregszik, egyetlen ablak, vagy ajtó nem cseréli ki magát, vagyis amit nem javítanak meg a bennelakók, az csak rosszabb, elhasználtabb lesz. És itt hiányzik egy kicsit a magyar előrelátás. Ami 5 éve fél millió volt, az most 8-10 millió, 5 év múlva meg 13-15 millió is lehet. Itt hibázol Banikó egy kissé, hogy nem volt mindíg 1-1,5 millió/ lakás ez a költség. Most annyi. két év múlva még több lesz. Olcsóbb sosem.
    Ha kertes házad van, és a szél viszi a cserepet, akkor is a tulajnak kell megfizetni a pótlást. Nincs ez másképp a panelok esetében sem.

  37. Papi szerint:

    Áj áj áj! Szilveszter!
    Lehet, hogy mégis csak Te nézed az érem egyik oldalát?
    Tudod a társas háznál van egy olyan, hogy közös költség. Ebben benne foglaltatik többek között a ház költségein kívül egy olyan is, hogy felújítási alap. De ezt Te honnan tudnád. Még valami: amikor meg kaptuk a lakást elég komoly használatba vételi díjat ki kellett fizetni. Tehát nem is olyan olcsón vehettük meg a lakásainkat.

  38. baniko21 szerint:

    Szilveszter!
    Akkor egy kicsit forgassuk vissza az idő kerekét. Ezek a lakások, mind
    kivétel nélkül az általatok megtagadott Kádár korszakban épültek, még-
    hozzá azért, hogy tisztességes fedél legyen a szegényebb réteg feje
    felett is. Ti erre 1 Ft-t sem áldoztatok, csak eladtátok, gondolom az ak-
    kori forgalmi értéken valamivel alatta. De ha családi házat akarsz elad-
    ni, és valaki benne lakik, az sem a forgalmi értékén kel el. Igy történt
    ez a panellakásokkal is. Benne laktak! A tisztességtelen ebben az, hogy
    senki nem nyilatkozott arról, hogy a befolyt pénzből arra a hitelre,-amit
    azért vettek fel, hogy felépüljön – mennyi lett a törlesztésre szánva,
    vagy az önkormányzat felélte? Ez az érem másik oldala.
    Egyébként a szokásos módon, mostanába derült ki, hogy ilyen arány-
    ban nem kellett volna a volt tanácsi lakásokat eladni.
    Nem kell azon sírni, hogy 3% van csak az önkormányzatok tulajdonában,
    a 100%ból, nem kellett volna felelőtlenűl, átgondolatlanul mindent kiá-
    rúsítani. Ez vonatkozik a gyárakra, üzemekre is. Ha lenne tisztességesen
    mindenkinek munkahelye, telne a lakások felújítására is.

  39. Szilveszter szerint:

    Kedves Papi!
    Az évekkel ezelőtt megállapított közösköltséget sok helyen nem emelték, mert a tulajdonostársak nem szavazták meg. A 10 évvel ezelőtti 3-5-7 ezres közösköltség, mára már a világon semmit nem fedez. A vegetálásból csak a romlás marad, ha egy ház a mindennapi túlélésre játszik.
    Kedves Banikó! A vételár a lakás forgali érékének a fele, ez így van most is. A vásárláskor a bank a teljes forgalmi értéket veszi alapul.Akik okosak voltak, a 10 millás lakást úgy vették meg 5 milláért, hogy 7 milliót vettek fel, 2 millióból gyönyörűen felújították a lakást, és köszönik, jól vannak. Mások ugyanebben a ritmusban csinálták, csak eladták a lakást 11 milláért úgy, hogy vettek kertes családi házat. A 11 ből kifizették a 7 millió tartozást, 4 millió volt a kertesházra a foglaló, aztán a kertesházra terhelt jelzálog volt a vételár többi része. És köszönik, jól vannak.
    Azok vannak csak bajban, akik valóban meg sem hajlandók mozdulni a saját érdekükben.
    A nagymennyiségű értékesítés országszerte azért történt, ,mert a folyamatosan elkorszerűtlenedő ingatlanok felújítása, karbantartása horribilis összeg, és állami költségvetés jelentős részét kitevő tétel lenne.

  40. baniko21 szerint:

    Szilveszter!
    Nem is tudtam, hogy a panellakások kiürültek! Nem tudtam mire vélni
    azt a rengeteg családi házat, ami a rendszerváltás után megépült.
    Mostmár tudom! Sok eszes, élelmes munkás aki rögtön megértette az
    új idők szavát, váltott. Mégpedig családi házra, melyet még rögtön fel
    is tudott újítani. Őket nem is sulytja a folyamatos energiaemelés.
    Ha ez a kabaréban hangzik el, jót lehetne rajta nevetni. De így, magya-
    rázatként elég siralmas. Csak tájékoztatás végett írom Neked, hogy
    még ma sem ér 11 millát egy panellakás Csepelen. 12 millióért egy tel-
    jesen felújított 2,5 szobás panelt lehet kapni, csak nézd meg a hirdeté-
    seket. A panellakások annak idején is 2,5 – 3 milliót értek, igazán jó
    üzletet csináltatok, ha 7 millióért adtátok a benne lakóknak. De hol van
    az ezekből befolyt pénz? Mire lett költve?

  41. Szilveszter szerint:

    Nem tudom Banikó, nem nálam van.
    Valóban félreérthetően írtam az előzőt. Manapság 7-12 milla között mennek a panelek, az átlag 8-10 körül van. Világos, hogy a 90-es években sokkal kevesebbe kerültek.
    A tv itt van:
    http://www.hrtl.hu/dokumentumok/1993_78_tv_a_lakasberbeadaarol.pdf
    Persze a panelek nem ürültek ki, és én ezt egy szóval nem mondtam. Vannak, akik kezdettől benne laknak, vannak akik 5-10 éve, vannak, akik pár éve vették. Tulajdonostól, forgalmi értéken. De az jó, hogy feltűnt az aglomerációs építkezés az utóbbi 6-8 évben. Szerinted kik építkeztek, vagy kik vettek ott vállalkozók által felépített lakásokat, vagy házakat? Gondolom tudod, hogy Budapesti palelosok.
    Itt valóban azok az emberek maradtak (mármint Budapesten, Csepelen) akik nem mozdultak. Vagy mert nem akartak, vagy mert hajlandóságuk nem volt.

  42. Papi szerint:

    Szilveszter!
    A harmadik megoldás eszedbe sem jutott (habár ez a rabló kormánynak sem) esetleg nem volt rá pénzük.

Itt lehet hozzászólni !