VII. Csepel-szigeti és dél-pesti regionális képző- és iparművészeti biennále a Nagy Imre ÁMK-ban

Csepel.hu

A Nagy Imre Általános Művelődési Központ Galériája adott otthont a VII. Csepel-szigeti és dél-pesti regionális képző- és iparművészeti biennálénak, amelynek fővédnöke Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Csepel polgármestere volt.  A Nagy Imre ÁMK Galériája és a Csepel Alkotó Fórum által szervezett kiállításon közel negyven csepeli képzőművész érezte úgy, hogy a nagyközönség elé kell tárnia a művészetének egy darabját.

A megnyitóra november 08-án a kora délutáni órákban került sor, ahol a kiállító művészeket és a vendégeket Bánátiné Papp Katalin intézményegység-vezető köszöntötte. Felhívására egy perces néma csenddel emlékeztünk, a nemrégiben elhunyt Kvasznay Gulyás Margitra.

„A jövőre 30 éves Nagy Imre ÁMK-ban, közel húsz éve működik a galéria, amiben tizenkét évvel ezelőtt nyitottuk meg az első biennálét. Kvasznay Gulyás Margit és Erdei Kvasznay Éva ötletét, az akkori főigazgató Feith Bence felkarolta és kétévenként művelődésszervezőnk, Hollné Farkas Enikő áldozatos munkájának köszönhetően intézményünk sikeresen megrendezte. Enikő mellet szeretném megemlíteni Császár László nevét is, aki a kiállítás fizikai megvalósításában vett részt. Az INSULA DANUBII – INSULA MAGNA 2013-as biennále katalógusát Nádasdy András tervezte, Erdey Kvasznay Éva és Hollné Farkas Enikő szerkesztette, de kivitelében és tartalmában testet öltöttek benne Kvasznay Gulyás Margit elképzelései is. A katalógus minden alkalommal más és más színvilággal bővült és azt szeretnénk, hogy egyszer a szivárvány minden színében pompázzon. Az idén először kértük, hogy kiállító művészek írjanak magukról, hogy megismerhessük a hátteret és az életüket. Ekkor döbbentünk csak rá, hogy nem elég a kép, a szöveg is nagyon fontos. Emlékezéssel kezdtem és emlékezéssel zárom. Most fordult elő először, hogy nincs velünk Feith Bence egykori főigazgatónk”.

Ezt követően Tóth Endre intézményvezető köszöntője következett, aki Feith Bence 2001 november 16-án, az első biennále megnyitója alkalmából elmondott beszédéből idézett, majd így folytatta: „Ahogy a gyermekekben ott van a szülő, az újban a régi, úgy ebben a néhány sorban is itt, az előző hat köszöntő derűjével, elszántságával és hagyományteremtő erejével. Azok a gondolatok, cselekedetek és alkotások… Azok a művészek és művészetpártolók. Ők azok, akik nagyon kellettek és kellenek ahhoz, hogy most a hetedik katalógust tarthassa kezében, kedves olvasónk, látogatónk. Látogató az, aki – bár legyen az a hét bő, vagy éppen a hét szűk esztendő – galériánk falai közé vissza-visszatér gyönyörködni vagy gyönyörködtetni. Gondolkodni vagy gondolkodtatni. Így lesz kerek és egész, akár a hét. Ahogy ünnep a hetedik nap, úgy legyen különleges a hetedik biennálénk.”

A bevezető- és a köszöntő beszédet követően az Egressy Béni Református Művészeti Középiskola diákjai, Potyó Dominika versmondással (felkészítő tanár: Pintér Tibor ) és Tímár Ádám (felkészítő tanár: Róth Ede) gitárjátékkal mutatkozott be, így a kiállított festmények és a szobrok látványa és élvezhetősége, egy kis „segítséget” kapott más művészeti ágak ifjú tehetségeitől.

Leo Brouwer etűdjeinek és Heltay Jenő A modell című versének elhangzása után, a szakmai értékelés következett. Muladi Brigitta művészettörténésznek majd minden alkotáshoz volt egy-két szava. „A rendezvény egy nagyon fontos küldetést tölt be, hiszen elősegíti a kerületben és annak vonzáskörzetében élő művészek érvényesülését és hatással van az itt működő iskolák hallgatóinak vizuális fejlődésére. De ennél jóval több, ami a művekből kiolvasható. A biennále anyaga természetéből adódóan sokrétű, sem tematika, sem műfaj, sem technika nem köti, s így az emberi gondolkodó, analizáló lét reprezentációinak széles spektrumát fogja át. A művész szenzorai érzékenyen reagálnak a behatásokra, a tapasztalatokat sajátos, személyes szűrőkön keresztül mutatják meg. A művek szokatlan új világba kalauzolnak, míg egyesek szándékoltan emlékeztetnek ismerős látványokra, de egyedi jegyektől sem mentesek.

Ami nekünk befogadóknak érdekes az a nagytotál, amit az éppen aktuális művészetről és tágabban, a jelen életünkből elmond egy ilyen merítés.. Ha a sokféle látványtól elvonatkoztatunk, csak a művek címeit olvassuk el, már egy komplett világkép rajzolódik ki előttünk. A művész egyik fontos feladata, hogy a befogadó figyelmét kimozdítsa a megszokottból, olyan mozzanatokat mutasson meg, amelyet nem feltétlenül vesz észre.

Ezért kell saját eszközeinkkel támogatni a művészeket és győzzük meg őket, hogy hasznos amivel foglakoznak. Ebben a munkában területileg kiemelkedő szerepe van a Nagy Imre ÁMK közművelődéssel foglakozó munkatársainak. Kívánom, hogy továbbra is zavartalanul, az eddigiekhez hasonlóan tudják végezni a munkájukat.”

A szakmai értékelést a díjátadás követte. A biennále anyagának zsűrizését végző Muladi Brigitta döntésének megfelelően, az idén öten részesültek díjazásban. Kvasznay Gulyás Margit posztumusz díját Hollné Farkas Enikőtől és Tóth Endrétől, Erdey Kvasznay Éva és Kvasznay Péter vehette át.  Muladi Brigitta és az Új Művészet kortárs képzőművészeti folyóirat ajándékcsomagját, Ircsik Ágnes, Sneffné Balázs Katalin, Hartung Sándor, és Óvári Géza vehette át.

A rendezvény végén még maradt egy kis idő beszélgetésre. Hollné Farkas Enikő elmondta: „Ötvenkét alkotó, százhárom műve lett zsűrizve. Ennek eredményeként most harminckilenc művész, ötvenhét remekműve került kiállításra. Minden technika megtalálható nálunk. Legyen az olaj, akril, pasztell, kollázs, selyemkép, grafika, nemezkép, tűzzománc, színes ceruza, faragás vagy éppen drótszobor. Ezért érdemes ellátogatni hozzánk, mert itt mindenki találkozhat az általa kedvelt kifejező móddal. Ebben az évben lesz még egy kiállításunk. December 13-án Deák Zoltán festőművész állítja ki műveit. Róla azt kell tudni, hogy fiatal tanár lévén, a modern festészetet részesíti előnyben. Bővebbet nem mondok róla, hiszen mint ahogyan ma is láttuk, a művészekről a festmények beszélnek.”

Végezetül álljon itt a kiállító művészek neve:

Angyal Júlia, Bálint Ágnes, Bánkuti Emese, Beretvás Csanád, Csollák Mihály, Csőregh Éva, Demjén Gertrúd, Desics Erzsébet, Erdey Kvasznay Éva, Fekete Emese, Gellér Erzsébet, Gorza Péter, Gulyás Anna, Hanzl Klára, Hartung Sándor, Horváth L. Adrián, Ircsik Ágnes, Kopócsy Judit, Kőrösi Sándor, Kőrösi Papp Kálmán, Körmendy Marianna, Kvasznay Gulyás Margit, Lukács Judit,      Major Janka, Martaian Ermone-Zabel, Molnár Edit, Molnár Eszter, Nádasdy András, Némedy Gergely Máté, Nemes Ferenc, Óváry Géza, Pánti Imre, Péterffy Gulyás Mária, Sédli István József, Szkotniczky Péter, Sneffné Balázs Katalin, Varga Sándor, Vén Mária, Zombory Zoltán.

A kiállítás megtekinthető december 11-ig, hétfőtől-péntekig 09-19 óráig és szombaton 09-13 óráig.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !