Kárpitok között

Csepel.hu

Csepel Örökség díjat kapott október 23-án Málik Irén Ferenczy Noémi díjas textilművész, aki tősgyökeres csepeliként ma is aktívan tevékenykedik a kerületben. Legutóbb a Magyar Festészet Napja alkalmából rendezett Csendélet című kiállítás ötletgazdájaként és kiállítóként találkozhattak vele a művészetkedvelők.

A 68 éves alkotó egyszerű gyári munkáscsaládból származik, mégis a művészpályát választotta. „Egyáltalán nem bántam meg, jó döntést hoztam, noha nem könnyű pálya a miénk. Egész pályafutásomban meghatározó szerepe volt rajztanáromnak, Balás Magdolna festőművésznek. A textil közel állt hozzám, ezért is választottam a szövést, ami különleges, mert mindig valami újat, kézzelfoghatót alkothatunk az anyagból” – vallja a művész.

Málik Irén közel negyven évig dolgozott egykori híres magyar textilgyárakban. Három évig a Magyar Posztógyár tervezője volt, 1978-tól a Soproni Szőnyeggyárnak tervezett modern és klasszikus szőnyegeket, majd a Szombathelyi Lakástextil Vállalat iparművészeként szőnyeg, bútorszövet és takaró tervezéssel is foglalkozott. Alkotásainál itáliai élményeit, vékony és vastag fonalakkal való felületgazdagítást, belső indíttatást és a tradicionális vonalat követi. Kárpitjait kiállították már – többek között – Szombathelyen, Debrecenben, Kecskeméten, Belgiumban, Grazban, Sárospatakon, Perugiában. Amire igazán büszke lehet, hogy – számos kiállítási díjak és miniszteri dicséretek mellett – alkotói munkáját 1997-ben Ferenczy Noémi díjjal jutalmazták.

A textilművészt legújabb díjának fogadtatásáról és terveiről kérdeztük.

„Épp Kecskeméten jártam, amikor megkaptam a hírt: Csepel Örökség díjas lettem. Nagyon meglepődtem, jól esett, hogy gondoltak rám.”

  • Min dolgozik éppen?
  • Jelenleg egy új faliszőnyeget készítek, amely színes fonalgombolyagokat ábrázol. Nem jövök zavarba, ha valamilyen művészeti kiállításra kérnek egy-egy alkotást a munkáimból. Csak benyúlok a szekrénybe és kiveszek – az egymás hegyén-hátán tornyosuló kárpitokból – egyet. Egyébként igen nehezen válok meg tőlük, ha valaki kiszemeli az egyiket és megvásárolja.
  • Minden nap sző?
  • Ez nem működik gombnyomásra. Néha előfordul, hogy egy hétig elő sem veszem a fonalat, máskor meg egyfolytában dolgozom, akár éjjel is szövök.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !