A kormány átvállalja az önkormányzatok maradék adósságát is

Hirado.hu

A kormány február 28-áig minden magyar település maradék adósságát átvállalja, összesen mintegy 420 milliárd forint értékben – jelentette be hétfőn Lázár János.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár sajtótájékoztatón közölte azt is: Orbán Viktor miniszterelnök november 19-én Kaposváron egy gazdasági konzultációt kezdeményez az érintett településekkel. Azt várja tőlük, hogy az átvállalt hitelekért cserébe szervezőként kapcsolódjanak be a helyi gazdaság élénkítésébe. Gazdaságfejlesztési és -növekedési tervet kell készíteniük, amelynek tartalmaznia kell a települési önkormányzatok szervező és támogató szerepét a helyi kis- és közepes vállalkozások helyzetbe hozása érdekében – fűzte hozzá.

Lázár János hozzátette: a kormány tagjai január 15-ig felkeresik a nagyobb önkormányzatokat, a tárgyalásaikat pedig a helyi kereskedelmi és iparkamarák, agrárkamarák is “inspirálni fogják”. Az államtitkár a kabinet múlt szerdai döntéséről szólva közölte: az adósságátvállalás február 28-ig technikailag is lezárul, így a 2014-es költségvetési évet minden magyar önkormányzat adósságmentesen kezdheti meg. A kabinet arra számít, hogy ezt követően a helyhatóságok az ott élők életkörülményeinek javításával és a települések fejlesztésével foglalkoznak.

Reményét fejezte ki: mindez segítséget nyújt ahhoz, hogy a 2014 és 2020 között rendelkezésre álló, 7 ezer milliárd forintos európai uniós forrás 60 százaléka a magyar kis- és közepes vállalkozásokat segíti. Beszámolt arról is: az önkormányzatok kormányváltáskori mintegy 1200 milliárd forintos adósságából mostanáig 685 milliárdnyit konszolidált a kabinet. Szólt arról is: rövid időn belül megállapodnak a jövőben leginkább fejlesztéssel foglalkozó megyei önkormányzatokkal a számukra a következő uniós költségvetési ciklusban rendelkezésre álló 450 milliárd forintnyi fejlesztési forrás felosztásáról. Hozzátette: a megyei jogú városok közvetlenül is részesülhetnek majd fejlesztési forrásokban.

Felidézte, hogy korábban a kormány adóssággátat vezetett be a településekre vonatkozóban, vagyis ma már csak kivételes esetben vehetnek fel hitelt, fejlesztési céllal és a kormány engedélyével. Kormányülésenként egy-egy fejlesztési hiteltámogatást hagy jóvá a kabinet – közölte. Giró-Szász András kormányszóvivő a tájékoztatón arra emlékeztetett: előbb a megyei önkormányzatokét vette át 2012 januárjában, majd tavaly az 5 ezer fő alatti településekét vállalta át teljes egészében, idén pedig az 5 ezer lakos felettiekét 40-70 százalékban.

Forrás: Hirado.hu

24 hozzászólás “A kormány átvállalja az önkormányzatok maradék adósságát is” bejegyzésre

  1. ... noh. szerint:

    tehát, a magyar adófizetők vállalják át, nem a kormány, nem az saját “fizetésükből” …

  2. Katkaa szerint:

    Az önkormányzatok elherdált milliárdjait megint az adófizetők nyakába varrják. Dögöljetek meg!

  3. fghfjhgkjhk szerint:

    Katka! Én már csak-csak kivárom, hogy meddig lehet a népet nyúzni. Ha lehet, akkor ennél hülyébb nép nincs a földön, így jártunk, ezt akarta nekünk a kisebb része.

  4. ... Grün szerint:

    Katkaa!
    Ráadásul örömükben megválasztják a fityeszt!
    Akkor jön még a java! 😛 😛

  5. Nagyapó szerint:

    Eetásak! Az önkormányzatok nem részei az országnak?
    Először a megyei önkormányzatokat szabadították meg 190 milliárdos iga alól, 2012 decemberében ezt követte az 5000 fő alatti települések teljes mentesítése, ami 74 milliárd forintot jelent, majd 2013 első negyedévében az 5000 főnél nagyobb települések esetében a 40-70 százalékos átvállalás. A települések így forrásaikat fejlesztésükre tudják fordítani. Az EU-s pénzek 60%-át a helyi kkv-k kapják.
    Ez így helyes.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  6. fghfjhgkjhk szerint:

    “Az EU-s pénzek 60%-át a helyi kkv-k kapják.
    Ez így helyes.”
    Pontosítva?
    Ez így lenne helyes. Amennyiben így lenne, akkor a németek szintjén lennénk. 😉

  7. ... Grün szerint:

    “Megoldásnak nem, csupán átmeneti lépésnek tekinthető az árfolyamgát kibővítése, azaz saját ígéretével szemben a Fidesz-kormány a bankoknak adott ultimátum lejártával nem állt elő a devizahitelek kivezetését célzó csomaggal. Ennek okaként a jogi bizonytalanságra hivatkoznak, valójában azonban saját csapdájukba estek Orbánék: az, amit a propagandájuk ígért, a pénzügyi rendszer súlyos veszélyeztetése nélkül megvalósíthatatlan.”
    .
    Tudnánk mi élni csak hát a péz, az a qrva péz……! 😛

  8. ... Grün szerint:

    “Rogán Antal szerint alapvető jogi kérdést kell eldönteni: milyen belátható kockázatot ismertek, tudtak, mérlegelhettek a hitelfelvevők. Szerinte ezek nem voltak kiszámíthatóak, ezért egyes szerződések semmisek, de nincs jogegység mögöttük. Ezért a bíróságokat fel kell szólítani arra, hogy soron kívül tűzzék ki a devizahiteles ügyek tárgyalását, a Kúria pedig ezután soron kívül alakítsa ki jogegységi álláspontját az ügyben.”
    .
    És akkor mi lesz a bajai, Horthy szobor és egyéb sürgős ügyekkel?!
    Addig tartsák házi őrizetben a lakásaikban a zügyfeleket?! 😛
    .
    http://www.portfolio.hu/gazdasag/penzugy/rogan_a_devizahitelekrol_fel_kell_szolitani_a_birosagokat.191255.html?is=1

  9. robi szerint:

    Az önkormányzatok eladósodásának fő oka – pártállástól függetlenül- a pazarló gazdálkodás, a túlszámlázások, a párt közeli vállalkozások kistafírozása, majd a támogatások burkolt ( sőt sok esetben már nyílt ) visszacsorgatása a pártkasszákba.

    Most ezeket a pazarlásokat fizettetik meg az adófizetőkkel?

  10. Jeniszej szerint:

    Tovább folyik a sosemlátottsvájcifrankhitelek maszatolása. Már tudományosan sem tudják megoldani, magyarázni az „eccerüt”. Ezt a különösen széles körben alkalmazott nagy vagyoni hátrányt okozó szélhámoskodást csűrik csavarják.
    Eccerű pedig a megoldás! – kártétel okozásért, fizessenek a bankok. A huncut pénzvilág embereit meg lámpa vasra, hogy soha többet ne tudjanak selejtes termékkel forgalomba hozni. Vezírünknek is ez a véleménye, csak a megoldás várat magára.
    Azt „monyya” a Fater sima ügy az egész becsapták az embereket a tanult rafinált pénzzsonglőrök. Az emberek az „átkosban” bízhattak az OTP-ben mert az segítette őket lakáshoz jutáshoz. Egész Csepel ilyen segítséggel jutott olcsó lakáshoz.
    Most mi a helyzet? A Lopás, becsapás és a kizsákmányolás a legdurvább módon. A többség nem ilyen rendszerről álmodott az biztos!
    ))) 😀 ((( 😛

  11. Jeniszej szerint:

    “Az MTI kérdésére Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kifejtette: a kormány támogatja a Fidesz-frakció hétfőn bejelentett devizahiteles-mentő csomagját. Hozzátette: a Nemzetgazdasági Minisztérium szakértői addig folytatják az egyeztetéseket, amíg a jelzálog alapú, lakáscélú devizahitelesek helyzete megnyugtatóan rendeződik.”
    A megátalkodottak mentő csomagról papolnak, – kártérítés helyett. A Büntető eljárásokról szó sem esik, hogy elkezdődtek a károkozó bankok ellen.
    Mit is mondott a Vezír ez a sosemlátottsvájcihitel nem más, mint egy selejtes termék. Ennek tudatában forgalmazok széleskőrben különösen nagy vagyoni hátrányt okoztak a nem ehhez szokott embereknek. Ezért kártérítés jár! 😛

  12. Éva szerint:

    Szegény maszoposok elfelejtik, hogy Csepelt ők adósították el…

  13. belekotkot szerint:

    Kedves Éva !

    Mekkora adóssága volt Csepelnek és mekkora Esztergomnak és Debrecennek és
    Hódmezővásárhelynek ?

  14. felix szerint:

    Évike!
    Csepel volt az egyike azon kerületeknek, amelyeknek jelentős banki tartalékai voltak.

  15. "?!" szerint:

    Baromi nagyfokú szellemi korlátoltság kell ahhoz, hogy valaki az adósság átvállalási fejlemények ismeretében pozitívan értékelje, hogy Csepel önkormányzati vezetése csak nagyon alacsony összeg erejéig hajtott végre hitelből finanszírozott fejlesztéseket!

    Az előző önkormányzati tartozás-átvállalási akció során bebizonyosodott, hogy a főváros 23 kerülete között, Csepel a második legkevesebb adóssággal rendelkező kerület.

    Ez az bizonyítja, hogy a szoci vezetés 2010-ig (minden narancsos hazudozás ellenére) nem adósította el kirívóan a kerületet, mert félt a nagypofájú narancsos ellenzékétől.

    A jelenlegi impotens és hazug narancsos vezetés pedig azért nem növelte a szociktól megörökölt adósságot, mert azt is képtelenek voltak fejben tartani, hogy Orbán Viktor már az előző választási ciklusban is azzal ösztökélte hitelből történő fejlesztésekre a már akkor fideszes vezetésű önkormányzatokat, hogy a Fidesz hatalomra kerülése esetén a fideszes kormány át fogja vállalni az önkormányzatok adósságállományát.

    A mi feledékeny és lusta narancsos vezetőink a 2010-ben történt hatalomra kerülésük óta nem indítottak jelentősebb kerületi finanszírozású fejlesztéseket, hanem állandó visszafelé mutogatás mellett azzal voltak elfoglalva, hogy hazug trükköket bevetve, évenkénti 2 milliárd forintos megtakarítással kábítsák Csepel lakosságát.

    Ezt a trükköt minden évben úgy valósították meg, hogy az eltűntnek hazudott, de a valóságban a szociktól 2010. októberben átvett 3,6 milliárd Ft északi pénzt minden évben tételes előirányzatokkal betervezték az adott év kerületi költségvetésébe, de a betervezett kerületi finanszírozású fejlesztéseknek átlagosan kevesebb mint 30 %-át valósították meg.
    A többi tételesen betervezett, de el sem kezdett fejlesztésekre előirányzott összegeket pedig megtakarításnak hazudták, és előző évi pénzmaradványként minden évben áthozták a következő évben valódi kerületi fejlesztések helyett megvalósítandó újabb trükközéshez!

    Az így ismételgetett trükközésük miatt, 2010. óta olyan kis értékben valósultak meg Csepelen kerületi finanszírozású fejlesztések, hogy ezek aktivált értéke meg sem közelítette az önkormányzati vagyon évenkénti amortizációjának az 1/3 részét sem. Ezért az utóbbi években az Önkormányzat éveként közel 3 milliárd Ft vagyonvesztést szenvedett el!!!

    (Az Állami Számvevőszék kb. egy hónappal ezelőtt nyilvánosságra hozott 2011. december 31. előtti időszakra vonatkozó jelentése szerint, az önkormányzatunk 2011. évi vagyonvesztése megközelítette a 3 milliárd Ft-ot.
    A 2012. évi vagyonvesztés adatait még nem hozták nyilvánosságra, de az biztos, hogy a költségvetésben fejlesztésekre előirányzott 2012. évi összeg 17,98 %-os felhasználása miatt, a súlyos önkormányzati vagyonvesztési folyamat 2012-ben is tovább folytatódott!)

    Tehát a kerületünket irányító dilettáns narancsos vezetés, az intenzív hátramutogatás közben csak azt érte el a trükközésével és semmittevésével, hogy nem nőtt ugyan Csepel más fővárosi kerületekhez viszonyítva alacsony adósságállománya (amelyet az állam részben már átvállalt és a most induló akció keretében át fog vállalni), de a dilettantizmusuk eredményeként az elmúlt 3 évben a lehetségesnél sokkal kisebb lett a kerület fejlődése, miközben radikálisan felgyorsult az Önkormányzat vagyonvesztése!!!

    A mi narancsosainknál kevésbé rugalmatlanná “szilárdult”, és fejlesztési hitelek igénybevételével fejlesztő települési önkormányzatok települései és fővárosi kerületei, a kormány adósság-átvállalási akciójának az eredményeként sokszorosan jobban jártak Csepelnél, mert miközben a élvezhetik a hitelből megvalósított fejlesztéseik eredményeit, Csepel adósságának a sokszorosától megszabadulhattak, illetve megszabadulhatnak!

    A fentiek miatt csak a nem normális csepeli lakosok értékelhetik pozitív eredménynek a csepeli narancsos vezetés 2010. októbere óta alkalmazott fejlesztési módszereit, és “nagyon szilárd” eredményeit!

  16. Éva szerint:

    “Csepel volt az egyike azon kerületeknek, amelyeknek jelentős banki tartalékai voltak.”

    Nagyobb volt annál a hitelállomány, mely egy “kicsit” nagyobbat is kamatozott.
    A maszop a csőd szélére kergette Csepelt.

  17. "?!" szerint:

    “Éva”!

    A 22:03-as írásod tartalma és terjedelme a szellemi képességed színvonalát és terjedelmét reprezentálja.

  18. Éva szerint:

    Sok beszédnek sok az alja.
    Ha lenne munkahelyed, akkor te se vernéd folyamatosan a billentyűket.

  19. Doki szerint:

    Te Pabar!
    Nem tudsz úgy válaszolni másoknak, hogy ne lennél ekkora bunkó?

  20. felix szerint:

    Éva!
    Neked halvány fogalmad sincs arról, hogy mit jelent a csőd.
    Amennyiben Csepel a csőd szélén volt, akkor hol voltak a fideszes önkormányzatok?

  21. "?!" szerint:

    Figyelj, Te Ádám oldalából kivágott oldalborda!

    Bár a szellemi képességed alapján nehezen feltételezhető, hogy megérted amit írok, de mégis tájékoztatlak arról, hogy a 2010. októberi választások előtt azért nem vonták be a költségvetés finanszírozásába, vagy hiteltörlesztésre az északi bevételből keletkezett pénzvagyont, mert a teljes fideszes-frakció támogatásával úgy döntött a képviselő testület, hogy azt csak kerületi fejlesztésekre lehet felhasználni, előzetes képviselő-testületi határozatok alapján!

    22:03-kor írtad, hogy “A maszop a szakadék szélére kergette Csepelt”.
    Ezzel kapcsolatban elárulom neked, hogy ez azért történt, hogy a csepeliek a szakadék széléről láthassák, hogy mit csinál a szakadékban a 23 fővárosi kerületből Csepelnél jobban eladósodott 21 fővárosi kerület, és mit csinálnak a szakadékban a Csepelnél sokszor jobban eladósodott fideszes irányítású vidéki városok.

  22. "?!" szerint:

    “Doki”!

    Mindenkinek úgy válaszolok ahogy a szövege alapján megérdemli.

    A módszerem hagyományosan úgy jellemezhető, hogy “Amilyen a mosdó, olyan a törölköző”.

  23. Aladár szerint:

    Milyen hülyék voltak a szocik, hogy Csepelen csak szerény adósságot halmoztak fel. A sokszorosát kellett volna (úgy, ahogy a fideszes önkormányzatok), csak hát ők még nem tudták, hogy majd a zállam úgyis átvállalja. Most azok az önkormányzatok jártak a legjobban, amelyek a legtöbb adósságot halmozták fel.

  24. Etikus szerint:

    T. Doki
    Meggyőződhetünk nap mint nap arról, hogy annak született, sajnos.
    Egyébként szintén bizonyságát adja annak, nap mint nap, miszerint ő Csepel polihisztora. Az hogy a szinusz görbe negatív tartományába esik, no az sem mellékes!

Itt lehet hozzászólni !