Horthy mentett titeket, ez a köszönet?

Index, Mandiner, Csepel.info

2007-ben adták át először azt a Horthy-szobrot, melynek újbóli felavatása – immáron a választási kampány jegyében – komoly indulatokat szült a Hazatérés templománál.

Az ellenkampányolókat Bajnai pártja hívta néma ülősztrájkra, az eredményt meg lehet tekinteni az Index videóján. Horthy Miklós kenderesi kriptájában egyébként a mai napig megtekinthető az a kék-fehér csíkos koszorú, melyet a hálás zsidóság nevében helyeztek el. Történelmi tény ugyanis, hogy Horthy védeni próbálta a magyar zsidóságot, és – többek között – ezért nem is ítélték el őt a világháború utáni perek során, ahol tanúként hallgatták meg.

A 444 és az Index információi szerint 2007-ben, szintén Hegedűs Loránt vezényletével egyszer már felavatták azt a Horthy-szobrot, ami vasárnap annyi egyenruhás ünneplőt és sárgacsillagos demonstrálót vonzott a Szabadság téri Hazatérés temploma elé. A szobor most a fedett részből kicsit előrébb került. Akkor Kossuth Lajos, Wass Albert és Szabó Dezső mellszobrával együtt avatták fel Horthy mellszobrát. Ezek közül 2008-ban Wass Albert erdélyi magyar író szobrát ugyanott próbálták megrongálni is, de a szobrot védő üvegbúra miatt nem tudták.  Wass Albert Horthyhoz hasonlóan soha nem volt sem náci sem fasiszta, leghíresebb – és talán legszebb – regénye, a Funtinelli boszorkány főhőse is egy román parasztlány.

Csepel.info

59 hozzászólás “Horthy mentett titeket, ez a köszönet?” bejegyzésre

  1. ... noh. szerint:

    a fidesz reakciói is érdekesek.

  2. fghfjhgkjhk szerint:

    Nem láttam az ellentüntetők közt Gordont.

  3. lucifer szerint:

    Horthy egyszerűen háborús bűnös, fasiszta náci! Hitler még nem is volt hatalmon, mikor Horthy regnálásának elején, 1920.-ban törvényre emelték a zsidókat korlátozó Numerus Clausus nevű törvényt. Aztán ki küldött haláltáborba több, mint félmillió vidéki zsidót? A pesti zsidóságot nemzetközi tiltakozások miatt nem vitték el, viszont Horthy csendőrsége azokat is gettókba gyűjtötte, ahol a nyilas hatalomátvétel után könnyen megtaláltak a nyilas fegyveresek. És ki küldte ki a Szovjetúnióba a 2. Magyar hadsereget, megfelelő felszerelés nélkül? Több mint a fele ott pusztult! A II. világháborúban – amibe Horthy vitte bele az országot, elpusztult egymilloó magyar állampolgár, az ország lakőságának 10%-a! Romhalmazzá vált az ország!

    Ö VOLT VITÉZ NAGYBÁNYAI HORTHY MIKLÓS, A MOST REGNÁLÓ HATALOM PÉLDAKÉPE.

    SZÉGYEN!

  4. Doki szerint:

    Sátánka!

    Nem ártana többet tanulmányoznod a XX. századi magyar történelmet, mert nyilván nem vagy azzal tisztában, hogy Horthy Miklós mennyi budapesti zsidó életét mentette meg.

    Nem az a baj, hogy hülye vagy, hanem az, hogy ennek még hangot is adsz. 😉

  5. Pákozdi József szerint:

    És ezt nem a Magyar történészek mondták, írták!
    Lucifernek küldöm, aki ezeket a mondatokat az interneten meg találhatja, ha utána jár, persze csak ha érdekli!

    Horthy kormányzónak a zsidókkal kapcsolatos negatív szerepére sokan hivatkoznak a magyar kormányt is antiszemitizmussal vádlók közül. Sőt, a néhai Tom Lantos kongresszusi képviselőre is, akiről elnevezett intézet működik Budapesten, azt állítva, hogy ha Lantos ma élne, ugyanazokat a véleményeket fogalmazná meg Horthy Miklósról.

    A tények azonban mást mutatnak. Tom Lantos ugyanis Horthy Miklósról és a parancsnoksága alatt a budapesti zsidóságot a végső pillanatig mentő Koszorús Ferenc ezredesről egészen más véleménnyel volt, mint akik ezt ma róla állítják, netán ugyanabban a washingtoni épületben.

    Lantos értékelését teljes mértékben alátámasztja az Egyesült Államok részéről az akkori kor legilletékesebbje: John Flournoy Montgomery, Washington budapesti nagykövete Adolf Hitler emelkedésének korszakában.

    Ideje szó szerint idézni Tom Lantost és Montomgery nagykövetet Horthyról és arról, milyen szerepe volt a budapesti zsidók egy részének megmenekülésében.

    Lantos képviselő oly mértékben érzett hálát a magyar zsidóság egy részének megmentéséért, hogy Horthy Miklós parancsnokát – és így rajta keresztül a kormányzót – külön méltatta az Egyesült Államok törvényhozásában.

    Erre 1944. május 26-án került sor, amikor a demokratapárti képviselő ezzel kezdte méltató beszédét:

    „Elnök úr, az idén van a magyar holokauszt 50-ik évfordulója. Azért emelkedek ma szólásra, hogy a magyar holokauszt egyik nagy hősének adózzak. Koszorús Ferencnek, aki saját életét is súlyosan veszélyeztetve több ezer magyar zsidót mentett meg a náci haláltáborokba történő deportálástól. 1944 nyarának viharos idején a szövetséges erők Berlinhez közelítettek, míg Hitler felgyorsította a végső megoldás, a zsidó faj elpusztításának végrehajtását. Sok hősi együtt érző és emberséges tettet hajtottak végre abban az időben. El szeretném mondani Koszorús Ferenc ezredes történetét, ami az akkori idők bátor tettei közül az egyik leginkább figyelemre méltó.

    1944 júniusában a nácik Európa zsidó lakosságának legnagyobb részét bezárták és likvidálták. Budapesten, Magyarország fővárosában mintegy negyed millió zsidó maradt élve. Budapest még mindig a magyar rendőrség irányítása alatt állt. A nácik úgy vélték, hogy ez az erő nem elég kegyetlen és brutális ahhoz, hogy Budapest jelentős, még élő zsidó lakosságának teljes elpusztítását megfelelően el tudja végezni.

    Koszorús Ferenc a magyar hadsereg ezredese volt és alá tartozott a Budapesten és körülötte állomásozó első magyar páncélos hadosztály. Megtudta, hogy Baky László államtitkár, a hadseregen kívül valamennyi biztonsági erő vezetője államcsínyt akart végrehajtani, hogy a náciknak teljes mértékben lojális rendőri erővel váltsa fel. Ők azután gondoskodtak volna róla, hogy Magyarországot megtisztítsák az összes, még életben maradt zsidótól.” (…)

    Felmérve a helyzetet, Koszorús ezredes tanácskozott a kormányzóval és megkezdte az előkészületeket Baky és csendőri zászlóaljainak megállítására. 1944. július 5-én 11:30-kor Koszorús ezredes az első páncélos hadosztály egységeit Budapest stratégiai pontjaira parancsolta, lezárva a városba vezető valamennyi utat. 1944. július 6-án 7 órakor már valamennyi egység a helyén volt és Koszorús ezredes tájékoztatta Bakyt, hogyha csendőrsége nem távozik és nem oszlik fel, megsemmisítik őket. 1944. július 7-én Baky kapitulált és kiürítette erőit.

    Koszorús ezredes páratlan tette az egyedüli ismert tény, hogy egy tengelyhatalom katonai erővel akadályozta meg a zsidók elhurcolását. Ennek a rendkívüli bátor erőfeszítésnek eredményeként – amire egy különlegesen ingatag helyzetben került sor, nagy kockázat vállalása mellett – Budapestnek a nácik által történő későbbi átvételét 3 és fél hónappal késleltették. Ez a rés több ezer zsidónak tette lehetővé, hogy Budapesten biztonságot találjon és így megmenekültek a biztos kivégzés elől. Lehetővé tette a híres Raoul Wallenbergnek – aki 1994. július 9-én érkezett Budapestre -, hogy sikeres és hatékony mentő küldetését teljesítse. 1944 októberében, miután a németek elfoglalták Budapestet, Koszorús ezredes bujkálni kényszerült, mert ellenkező esetben a Gestapo feltétlenül kivégezte volna.”

    Ezek voltak a néhai Lantos képviselő szavai.

    Most pedig lássuk, miként látta Horthy Miklós kormányzót az egykori budapesti amerikai nagykövet.

    Bevezetőként Montgomery rövid jellemrajza a kormányzóról, mint az Magyarország, a vonakodó csatlós címen magyarul először 1993-ban megjelent könyvében is olvasható.

    1939. március 15-én a budapesti Királyi Operaházban ünnepséget rendeztek. Hitler éppen ezen a napon foglalta el Csehországot, ami miatt erős feszültség volt érezhető Budapesten, írja az amerikai nagykövet, ott volt az operai rendezvényen, amikor az ünnepséget megszakították az ütemes „Igazságot Szálasinak!” kiáltások. A nyilaskeresztes tüntetés Horthy és Teleki ellen is irányult. A kiabálás egyre hangosabb lett és ekkor Montgomery vejével megdöbbenve látta, hogy az a kormányzó páholyából jön. Belépve döbbent meg, hogy „ketten vagy hárman feküdtek a padlón. A kormányzó egy másik embert a torkánál ragadott meg, pofozta és azt kiabálta, mint később lefordították nekem: ’Képes lennél elárulni a hazádat?’ A kormányzó egymaga volt, de uralta a helyzetet. Amikor földre dobta a férfit, valamit mormolt magában, kezével leporolta ruháját és egy szó nélkül haladt el mellettünk”. (A Rákosi időből ilyen vagy bármilyen más, hasonló hőstettről – fordított előjellel – az akkori budapesti amerikai nagykövet nem számolt be, ami mutatja.)

    Montgomery nagykövet így emlékezik Horthy Miklósnak a zsidók iránti érzéseiről:

    „Szemében a zsidók emberek voltak, mint ahogyan példaképének, Ferenc József császárnak is, akinek uralkodása idején zsidó szülők gyermekei lehettek a vezérkar tagjai, tábornokok és tengernagyok. A kormányzónak az antiszemitizmussal szembeni ellenállását Magyarország prímása, Serédi bíboros és mindkét egyház osztotta. A parlamentben a kormányzónak a kérdésben elfoglalt nézetét nagy hangerővel osztották az arisztokraták is, akik exkluzív klubjukban, a Nemzeti Kaszinóban olyan dalt énekeltek, amelynek refrénje így hangzott: ’Nem, nem vagyunk árják…’ Ez arra utalt, hogy a magyarok turáni származásúak.”

    A zsidótörvényekről ezt írja emlékiratában az Egyesült Államok egykori budapesti nagykövete:

    „Magyarországon a zsidók biztonsága nagymértékben annak volt köszönhető, hogy milyen törvényeket hoztak korlátozásukra. Ezek a törvények ugyanis azt a látszatot keltették, hogy Magyarország eleget tesz a zsarnok követeléseinek, de valójában éppen ezeknek a törvényeknek a segítségével fel tudott fennmaradni mint menedéket nyújtó oázis. Ha megtagadta volna, hogy bármilyen törvényt is hozzon a zsidók ellen, a zsidók tényleges biztonságának időszaka kétségtelenül sokkal gyorsabban véget ért volna, mint a valóságban.”

    Montgomery így ír a Horthy-korszak azon döntéséről, hogy zsidó menekülteket fogad be:

    „Hősi tett volt a kormány részéről, hogy igen sok külföldi, főként lengyel, szlovák és osztrák zsidót engedett be. Már az is elegendő bizonyítéka lett volna bátorságának, ha a kormány – a német nyomással dacolva – saját zsidó polgárait védte volna meg, és ugyanakkor lezárja határait. De Magyarország többet tett, mint amit morálisan el lehetett várni tőle azzal, hogy sajátjain kívül külföldi zsidóknak is menedéket nyújtott.” De még akkor is, amikor már engednie kellett, „Magyarország azt lassabban és méltóságteljesebben tette szomszédjainál.”

    Az amerikai nagykövet itt idézi Anne O’Hare McCormicknak a New York Times 1944. július 15-i számában megjelent írását:

    „Magyarország javára szól, hogy ameddig Németország meg nem szállta, az ország a Németországból, Ausztriából, Lengyelországból és Romániából menekült zsidók utolsó mentsvára volt Közép-Európában.”

    Montgomery könyve egy másik részén ismét idézi a Budapestről tudósító McCormick-ot, aki lapja 1945. november 26-i számában azt írta:

    „A zsidók nem szenvedtek annyit, mint a szomszédos országokban élő zsidók, mert a legrosszabb üldözés csak azután kezdődött, hogy a németek 1944-ben teljes mértékben a markukba kaparintották az országot. Az előtt zsidó vállalkozásokat ’árjásítottak’, de az átvevők közül sokan a tulajdonukból megfosztottak barátai voltak és a vagyonukat őrizték számukra.”

    Ha tehát Tom Lantos néhai amerikai kongresszusi képviselő – a washingtoni törvényhozás egyetlen holokauszt túlélője, mint gyakran mondták róla – így látta Horthy szerepét, teljes összhangban Montgomery amerikai nagykövettel és azon zsidókkal, akik a volt kormányzót portugáliai emigrációjában anyagilag segítették, akkor nem világos, hogy milyen kifogás emelhető az ellen, hogy a volt kormányzó emlékének a legnagyobb tisztelettel adózzanak e hon polgárai?”

  6. Bugi szerint:

    Hülye vagy Lucika. A korszakot kell nézni. Ebben a korszakban az USA-ban még középiskolába sem mehettek a feketék, nehogy egyetemre. A fogyatékosokat pedig kiherélték vagy terméketlenné tették. Ez volt akkor a világ “legdemokratikusabb” országa.

    Úgyhogy szégyelltesd az amcsikat.

  7. Vátesz szerint:

    A Numerus Clausus nem a zsidókat korlátozta, hanem a magyarságot és a 13 nemzeti kisebbséget védte! Az egyetemeket elsősorban a katolikus egyház illetve az állam építette a magyar jobbágyok illetve parasztok adójából, pedig azok gyerekei nem igen járhattak oda! Ha a zsidók egyetemre akartak járni, miért nem vették elő a galíciai batyujukból a pénzt és miért nem alapítottak zsidó egyetemet!!! Miért kellett volna eltűrni a magyarságnak, hogy a zsidóság gyerekei kiszorítják őket az őseik izzadtságából létesült egyetemekről? Egyáltalán, ki engedte be a zsidókat Magyarországra, vagy illegálisan települtek be? S miért nem alapították meg Izrael államot a török birodalmon belül? Ehhez is az angoloknak kellett kikaparni a gesztenyét? Hazát csak más vérével tudtak szerezni? Igen, akkor miért nem mentek abba az országba, amelybe az ő rabszolgaszállító hajóikon már úgyis odahurcoltak 20 millió feketét ingyenmunkásnak! Egyáltalán hogy mertek 1919-ben kezet emelni a magyarságra, s a Parlamentben halálra kínzott magyarok hulláit a Bronzcipőktől északra, a Parlament lépcsőiről a Dunába dobni! Hogy merték kínozni a magyarokat ávós ruhába öltözötten? Hogy merték elprivatizálni a magyar nép vagyonát? Hogy mernek ma is minket kioktatni a demokráciáról, amikor Palesztínában fehérfoszfor-bombákkal írtják a palesztín gyermekeket? S mit ugatnak itt, amikor csak ócsárolni tudják a csepelinfót?

  8. szigetország szerint:

    Érdemes elmenni Kenderesre, ahol Horthy nyugszik, s megkérdezni az idős falubelieket, köztük zsidókat, akik még személyesen ismerték a kormányzót. Nekem egy sem mondta, hogy Horthy náci volt.

  9. szigetország szerint:

    Aladár!

    Tudod, hány képen van Hitlerrel együtt számos nyugati politikus? Sok…

  10. Vátesz szerint:

    Megérdemli, talpra állította Csonka-Magyarországot, amelyet a párizsi zsidó szabadkőművesek meghagytak nekünk a Történelmi Magyarországból!
    A zsidók a Balfour-nyilatkozatnak köszönhetik Izraelt, mert egyébként olyan impotensek voltak, hogy anélkül még vagy kétezer évet élhettek volna diaszpórában!

  11. Aladár szerint:

    Vátesz Hitlernek is szobrot állítana.

  12. Doki szerint:

    Aladár! Baromira unalmas állandóan a Hitlerezést hallgatni tőletek…

  13. fghfjhgkjhk szerint:

    Vátesz ebbe már belebetegedett.

  14. Bugi szerint:

    Aladárnak javaslom utánanézni, mit csináltak ebben az időben a fogyatékosokkal az USA-ban meg menyi fekete (akkor még néger vagy nigger) járhatott egy iskolába a fehérekkel.

    Ugyanaz legyen a jutalmad Aladár, mint a fogyatékosoknak a nagy demokratikus USA-ban 😉

  15. fghfjhgkjhk szerint:

    Doki-Bugi! Itthoni pályáról van szó. Ön szerint hogyan jön ide az Egyesült Államok? Ne mossuk a dolgokat össze, a ténykről, csúsztatás nélkül.

  16. Bugi szerint:

    Tehát fghfjhgkjhk, szerinted az USA náci állam volt 1920-után?

  17. fghfjhgkjhk szerint:

    Nemzeti Szocializmus hogy lett volna az USA-ban? Értelmes kérdést fel tud tenni? Rasszizmus az volt és a korszak nem volt demokratikus. Remélem ez a válasz közelít? 😉

  18. Vátesz szerint:

    Nem itthoni pályáról van szó, hanem arról hogy a zsidók ha nincs érvük, akkor bevetik a hasbarát. Ennek az egyik fogása, hogy másfelé terelik a témát. Ugatnak itt a demokráciáról, közben Izraelben írtják a palesztínokat! Hitlernek nincs okunk szobrot emelni, majd megteszik otthon a németek, ha vége lesz a zsidó világuralomnak!
    “Izrael addig létezik, ameddig Amerika nagyhatalom! Copyright Vátesz.”

  19. fghfjhgkjhk szerint:

    …és nálunk biztos mindig nagyobb lesz. 😉

  20. ... Grün szerint:

    Mi lett volna itt, ha nem védi őket?! 😀

  21. szigetország szerint:

    fghjkl!

    No, tehát hogy jön ide az USA? Sajnos úgy, hogy ők ugyanabban az időben a bőrszín alapján üldözték az embereket és aprították elég rendesen. Ők voltak a niggerek, vagyis az alacsony rendű faj. A felsőbbrendű pedig a fehér amerikai.

    A feketéknek soha nem volt olyan érdekérvényesítő erejük, mint a zsidóknak, akik hangot tudtak adni az őket ért sérelmeknek.

  22. szigetország szerint:

    A fejlett, “rendkívül” demokratikus nyugati országok egy része közben gyarmattá tette a fél világot, ami gyakorlatilag rabszolgaságot jelentett a leigázott népeknek.

    Fosztogattak, raboltak, gyilkolásztak, munkatáborokat hoztak létre, s közben a demokráciáról osztották az észt. Ma is szeretnek papolni…

  23. Aladár szerint:

    Mi van, relativizálsz, Bugi? Ezzel próbálod kisebbíteni a bűnöket?
    Mi van Bugi? Horthybuzi vagy te is? Követed a főnöködet? Nyalod a seggét, ahogy szoktad, Bugi?

  24. Aladár szerint:

    Te meg ne okoskodjál, szigetország bazmeg. Nem vagy okos, hiába akarsz annak látszani. Egy okoskodó kis barom vagy.

  25. "?!" szerint:

    Néhány információ az itt folyó vitához:

    1.) Koszorús Ferenc ezredes nem arra kapott parancsot Horthy Miklós “háziőrízetben lévő” kormányzótól, hogy mentse meg a budapesti zsidókat, hanem arra, hogy akadályozza meg a Baky Lászlóék által tervezett és a kormányzó tudomására jutott puccskísérletet, azaz hiúsítsa meg a „Váteszek” első nyilas hatalomátvételi kísérletét!

    2.) Koszorús Ferenc ezredes, aki akkor az Esztergom székhelyű I. páncélos hadosztály vezérkari főnöke volt (és csak július 15-től lett a páncélos hadosztály parancsnoka), 1944. július 6.-án sikeresen megszervezte Budapestnek a páncélosokkal történő bezárását, és a felszólítása után a „Vátesz”-puccs biztosítására Budapestre rendelt csendőr zászlóaljak tűzharc nélkül elhagyták a fővárost.
    Így Koszorús Ferenc ezredes és az I. páncélos hadosztály eredményesen meghiúsította a „Váteszek” első erőszakos hatalomátvételi kísérletét, továbbá ezáltal elodázta, hogy Horthy Miklós kormányzó tiltása ellenére megkezdhessék a budapesti zsidók elhurcolását.

    3.) A történelmi hűséghez tartozik az is, hogy az I. páncélos hadosztály ez után az akció után, nem egészen 3 napig tartózkodott Budapesten, ugyanis július 9.-én visszatértek az esztergomi körletükbe, ezért a továbbiakban Koszorús Ferenc ezredesnek és az 1. páncélos hadosztálynak semmi szerepe nem volt a budapesti zsidók védelmét illetően. Sőt, a “Váteszeknek” az 1944. október 15-én történt sikeres nyilas hatalomátvétele után Koszorús Ferenc ezredesnek bujkálnia kellett.

    4.) A budapesti zsidók megmenekülését később az biztosította, hogy Himler 1944. augusztus 24-én megtiltotta a magyarországi zsidók további deportálását, mert alku tárgyaként akarta tartalékolni és felhasználni őket.

    5.) Az 1944. őszén gettóba gyűjtött budapesti zsidók igazi megmentője azonban Gerhard Schmidhuber német páncélos vezérőrnagy, Pest német katonai parancsnoka volt, aki 1945. január elején tényleg megmentette az akkor már gettókba őrzött budapesti zsidókat, miután Szalai Pál nyilas középvezető arról értesítette, hogy az akkori „Váteszek” 1945. január 12.-én Lucska Vilmos nyilas parancsnok vezetésével minden idők legnagyobb progromját tervezik végrehajtani a szovjet csapatok megérkezése előtt.
    A „Váteszek” azt tervezték, a gettókat őrző SS őrség beleegyezésével, hogy a zsidóktól való mindörökre történő megszabadulás céljából, a gettóba zárt zsidókat tömegesen lemészárolják, majd felgyújtják a városrészt azért, hogy azok is benn égjenek, akik elbújtak a mészárlás elől.

    A „Váteszek” tervének a megismerése után Gerhard Schmidhuber német páncélos vezérőrnagy azonnal leváltatta a “Váteszekkel” összejátszó SS őrséget, és saját katonáit rendelte ki a gettók őrzésére. A zsidó-mészárlásra készülő”Váteszeket” pedig szétkergettette, vagy semlegesíttette.

    A VII. kerületi getót azonban nem sokáig kellett a saját katonáival őriztetni, mert 3 nap múlva a német és a magyar csapatok (közöttük a „Váteszek” is) kénytelenek voltak visszavonulni a térségből, és a VII. kerületi zsidó-gettó orosz ellenőrzés alá került!

    (Gerhard Schmidhuber német páncélos vezérőrnagy a budavári kitörés első hullámában, 1945. február 15.-én esett el a Széna-tér környékén.)

  26. "?!" szerint:

    Bocs! Helyesbítek.

    Gerhard Schmidhuber német páncélos vezérőrnagy nem 1945. február 15.-én, hanem 1945. február 11.-én este 10 óra körül esett el a Széna-tér környékén, a budavári kitörés első hullámában

  27. ... Grün szerint:

    Lesz még a Kodály köröndből Adolf Hitler tér?! 😀
    Ha már Horthy is szobrot kapott?!
    Remélem a svéd televízió figyel! 😛

  28. ... Grün szerint:

    ” Doki szerint:
    2013. november 03., vasárnap – 22:06 ”
    .
    Ezen az alapon néhány volt MSZMP-és is, örök hálát érezhet a fityesz iránt! 😛

  29. Bugi szerint:

    Kár vergődni. Minden rendszert a maga idejében kell nézni, máskülönben még az athéni demokrácia is aljas diktatúra lenne a történelemkönyvekben. Elvégre a nők ott sem szavazhattak, nem voltak választhatók, mi több, rabszolgatartás is volt közben, és a rabszolgákra nem ugyanazok a törvények vonatkoztak.

    Ha összehasonlítjuk az USA és a Magyar Királyság rendszerét 1920-ban, akkor bizony Magyarországon a vesztett háború és a kommunista polgárháború ellenére is egy parlamentáris rendszer született, melyben az átlagembereknek sokkal több joguk volt, mint az USA-ban. Magyarországon a zsidók egyetemre járhattak, ügyvédek, orvosok lehettek, szavazhattak, választhatók is voltak, míg az USA-ban a feketéket keményen megkülönböztették, még a buszon sem utazhattak, csak a nekik kijelölt helyeken.

    Arról meg ne is beszéljünk, hogy a fogyatékosok erőszakos kiherélése, terméketlenné tétele milyen szintben áll arányban a demokratikus elvekkel. Mert Magyarországon ilyen nem volt akkoriban, az USA-ban meg igen.

  30. Királyerdei szerint:

    Kérdéseim a foxi-maxis “tudósokhoz”:
    1.Hová lett Horthy 44.márc.19 után?
    2.A fia,ifj.Horthy Miklös?
    3.Nürnbergben mint vádlott,vagy tanuként volt ott?
    4.Ki(k) tartották el a Horthy családot Estorilben?

  31. Doki szerint:

    szigetországnak adok igazat.
    Nürnbergben az amerikaiaknak volt pofájuk háborús bűnökről és zsidóüldözésről beszélni, miközben a Midway-szigeteken kiásták a japán katonák holttesteit és a ruhájukról leszedett gombokat, valamint a halottak kihúzott fogait adták el. Talán a Hirosimára és Nagasakira dobott atombomba nem volt háborús bűn? Talán az Egyesül Államokban a feketék megkülönböztetése nem volt fajüldözés? Akkor az USA milyen jogon bíráskodott 1945 után? Olyan jogon, hogy a történelmet mindig a győztesek írják.

    ,,A történelmet azok írják, akik felakasztják a hősöket”
    (idézet A rettenthetetlen című filmből)

  32. Vátesz szerint:

    ?! most kiélhette magát, a nyilasokról szóló hozzászólásába nyolcszor beillesztette a “Vátesz” szót! Te is elsajátítottad a hasbarát, szómágiával akarod meggyőzni a többi embert, hogy neked van igazad! Gyenge kis mutatvány azért mert belekötöttem a közös képviselőségedbe.
    Ahogy annak idején 16 évig Tóth Mihályéknak volt mindenben igazuk, nos most mindenben Németh Szilárdéknak van igazuk ameddig a csepeliek hatalomban tartják őket! Utánna meg annak lesz igaza, aki utánnuk jön! Neked meg sohasem lesz igazad, mert nem volt annyi eszed hogy bármely klientúrába betagozódj!

  33. Etikus szerint:

    Ezt védd ki te idióta!
    Azért valami csak van abban képviselőségnek nevezett sumákban, ha ennyire felszívja magát ez a rajongásig szerethető embernek sem való. Ejtőernyősnek? Micsoda?! Talán egyszer leesett 2 m-ről, nem többről! Azóta abszolút sérültté lett, ott ahol elenyésző adagot kapott, a teremtőtől. Máskülönben mitől lett ennyire agresszív, mindenkivel, mindennel. Hiszen neki nem kell gyűlölnie sem ahhoz, hogy bárkinek, bármikor………,,,,,,,,,

  34. krapulaxxx szerint:

    milyen alapon szól bele néhány száz zsebzsidó abba hogy Magyarországon magyar emberek kinek állíthatnak szobrot?

  35. krapulaxxx szerint:

    a tömegpusztító fegyverek szellemi atyjai, a zsidó Szilárd Leó és Teller Ede szobrait mikor döntik le?
    ezek az igazi háborús bűnösök!

  36. felix szerint:

    krapulaxxx!
    Nekik köszönhető, hogy a világháborúkat csak kettőig számozzák.

  37. "?!" szerint:

    Kedves „Vátesz”!

    Miért vagy meglepődve azon, hogy az előző írásomban a zsidógyűlölet szininímájaként használtam a fedőnevedet?

    Ha józan állapotban elolvasod az utóbbi időben ezen a fórumon megjelent írásaidat, és akkor magad is láthatod, hogy a zsidógyűlölet lassan már annyira elhatalmasodik rajtad, hogy még a saját családtagjaidat is gyűlölni fogod, mert a zsidóbibliát is magukénak tekintő keresztény vallási közösséghez tartoznak!

    Vedd már észre magad, és próbáld kontrolálni az érzelmeidet!

    (Megjegyzem, hogy a fenti véleményemnek nincs köze ahhoz, hogy a társasházi pályázattal kapcsolatban tudatlanul belémkötöttél.)

  38. "?!" szerint:

    „Eti-kuss”!

    Ne erőlködj, Te szegény szerencsétlen szóra sem érdemes idióta!

    Vedd már észre, hogy nem veszlek észre “Eti-kuss”!

  39. felix szerint:

    “?!”
    Etikus nem lehet idióta, mert ő itt az egyetlen, aki képes megérteni azt amit leír.

  40. Királyerdei szerint:

    Naftali Krausz,a “Néphazugság” izraeli tudósítójának a véleménye:

    “”NÁCIK HAZA!”?? ZSIDÓK HAZA!!!

    A vasárnapi (ellen)tüntetésen ez volt a legblődebb

    szlógen.

    Mi az hogy “nácik, haza”! ? Drága testvéreim, a nácik otthon vannak, nem nekik kell hazamenni hanem nektek!

    A magyar nácik otthon vannak, mint ahogy otthon voltak 44′-ben is. Ti nem vagytok otthon, ez nem a ti hazátok. Ott csak halni lehet, de élni nem.

    Maga a tüntetés – a lovas tengerész rég ott rostokoló szobrának ujra-leplezése – provokáció volt a javából- mint egyelőre minden tevékenységük. Utána jönnek majd a pártszolgálatosok.

    Az ellentüntetés pedig fölösleges volt és blőd mint a szlógen. A sárga csillag egy lejárt gimik és egyáltalán mit érdekli a zsidókat, ha a magyarok feltesznek egy régi-új bálványt és azt imádják? Ergo ez nem egy zsidó ellentüntetés volt, hanem a volt kommunisták és ezek unokáinak nosztalgiája a régi szép Rákosi-Kádár időkre, amikor a Horthy név egy szitok-szó volt.

    A vita persze legitim, történészek vitája, de a zsidóknak ehhez semmi közük. A kommunistáknak van elszámolnivalójuk a tengerésszel, aki törvényenkivül helyezte és üldözte őket, de a többi pártok szabadon müködtek. Hogy ez nem volt demokrácia? Hol volt akkor demokrácia közép és kelet Európában, Maszaryk és Benes Csehszlovákiáján kivül? Talán Rákosi elvtársnál,aki kommunistákat (is) akasztott, mig őt magát a Horthy rendszer nem végezte ki?

    Egy szó mint száz, drága testvéreim, lesz ez még rosszabbul is, nemcsak Jobbikul. A Talmud szerint háromféle ember van, aki sorsáért magára vessen. Egyik közülök az akinek rossz valahol és nem megy máshová(BT, Bava Mecia 75 b).

    Hogy hová? Hol van a ti hazátok?

    Én csak egy cimet tudok: valahol Budán, Fullánk utca 8.

    Ott van a konzulátus.

    NK

  41. Vátesz szerint:

    Bizony, az izraeli követség a Fullánk utcában van, ami teljes egészében sorompóval van lezárva az itthoni emberek előtt. Fullánk a testünkben, amit majd kihúz egy valódi jobboldali kormány!

  42. fghfjhgkjhk szerint:

    Hogy lehet így élni, hogy a nap 24 órájának 1440 percében valakinek a zsidók jutnak eszébe és mindenütt, mindenről. 🙂

  43. ... Grün szerint:

    fghfjhgkjhk!

    Az öt leghíresebb zsidó, akiknek meghatározó szerepük volt a civilizáció kialakulásában:
    1. Mózes, aki azt mondta: minden a törvény.
    2. Jézus, aki azt mondta: minden a szeretet.
    3. Marx, aki azt mondta: minden a tőke.
    4. Freud, aki azt mondta: minden a szex.
    5. Einstein, aki azt mondta: no-no, minden relatív! 😛 😛

  44. fghfjhgkjhk szerint:

    Grün!
    Volt rég egy játék:
    “ki tud többet a Szovjetúnióról”
    Azt ki nyerte?
    A CIA! 😛 🙂 😀

  45. bonifác szerint:

    A legnagyobb baj az,hogy félművelt (esetleg 1/4) emberek próbálnak ítélkezni egy más
    korban élt ember felett úgy, hogy kizárólag az ellenségei véleményét ismeri. Tudjátok, hogy Rákosi és Szálasi szinte egy időben ült börtönben?Ugyanazzal a váddal? Szálasi
    már nem üldözhette.Csak Rákosi. Révai tökéletes munkát végzett: Horhy fasiszta.
    Ez él ma is. Annyira fasiszta, mint azok, akik állítják róla. Voltak hibái, de tisztességesebb volt, mint valamennyi kommunista, szocialista kormány együttvéve. Az előző komment
    ha olvastátok Pákozdi úr értekezését csak az igazat írja. A becsületes zsidók tisztelik,
    de hol van előírva, hogy mindenki becsületes legyen?! Pláne, ha még a becsületeseket
    zsarolják is. Ez egy becstelen játszma, ahol a tisztesség nem nyerhet Rákosi pribékjei
    és utódai ellen.

  46. Aladár szerint:

    Rogán Antal: “Soha az életben nem támogattam azt, hogy Horthynak Magyarországon szobra legyen. Szerintem se neki, se Kádár Jánosnak nem jár.”

  47. Aladár szerint:

    Ungvári Tamás: Most azt mondják, hogy Horthy megmentette a budapesti zsidókat. Nos, amikor már a pápa és a svéd király is tiltakozó levelet írt neki, és Roosevelt jelezte neki, hogy komoly bajok lesznek, akkor Horthy leállította a deportálásokat. Aztán 2 nap múlva ugyanúgy folytatódtak a deportálások.

  48. Vátesz szerint:

    Deutsch Tamás módra: Who the fucking hell is Antal Rogan!

  49. Vátesz szerint:

    http://www.alfahir.hu/vona_a_magyar_torok_szovetseg_testveri_es_orok

    Vona: a magyar-török szövetség testvéri és örök
    2013, november 4 – 10:53
    Több százan várták Vona Gábort, a Jobbik elnökét Isztambul legrégebbi egyetemén. A pártelnök végig tapssal kísért előadásában hitet tett a magyar-türk örök szövetség mellett.

    Török, magyar és székely zászlókkal is várta a 4-500 fős tömeg Vona Gábort a Jobbik elnökét tegnap Isztambul belvárosában az Istanbul University épületében, ami a város legrégebbi egyeteme. Az előadás kezdetén a török himnusz eléneklése után Vona török nyelven köszöntötte a vegyes életkorú hallgatóságot.

    A Jobbik elnöke az isztambuli előadást megelőző napban már három hasonló rendezvényt tartott: a szintén isztambuli Marmara Egyetemen, a lefgőbb török várostól csaknem kétszáz kilométerre lévő Sakaryában és a Márvány tenger túlsó partján, a Bursa városához közeli Bilecikben.

    Vona második, egyben utolsó isztambuli előadásán is elmondta: nem múló diplomáciai és gazdasági kapcsolatokat érkezett építeni, hanem azért érkezett Törökországba, hogy a testvéreivel találkozzon.
    Mint mondta, a Jobbik számos támadást kapott Nyugatról, mióta a törökök és a többi türk nép (így természetesen Azerbajdzsán) oldalára állt a nemzetközi konfliktusokban. Vona hangsúlyozta: semmilyen olyan politikai “szélsőjobbos” nyugati politikai erővel nem hajlandó szóba állni, akik az iszlám és a törökök ellenségei. Vona szerint a nyugati radikális pártokból ha kivesszük az iszlám- és törökellenességet, semmilyen programjuk nem marad.

    Vona szerint minden iszlám- és törökgyűlölő nyugat-európai csakis és kizárólag tanulhat a muzulmánoktól és a törököktől családszeretetet, tradíciótiszteletet, nemzettudatot. Vona leszögezte: a jövőben minden támadás alkalmával az iszlám és a törökség oldalán van neki és pártjának a helye.

    A Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke kiemelte pártja a testvéreinek tekinti a törököket és minden türk népet és ez a testvéri kötelék nem baráti, hanem annál jóval erősebb. A közönség soraiból azt kérdezték, miért vállalja fel ellenszélben is a törökök és az iszlám ügyét, amikor az ma nem divatos és csak támadhatják érte. Vona válaszában elmondta, nem érdeklik a támadások, megszokta azokat, csak a hazája, Magyarország és a testvérnépek érdeklik és ismét elmondta: az iszlámot és a törökséget támadók először inkább nézzenek magukba és mélyen gondolkozzanak el, hogyan is élnek és hogyan azok, akiket habzó szájjal támadnak.

    Az iszlámról való kapcsolatáról Vona elmondta, több cikkében is megírta, szerinte az iszlám az emberiség utolsó reménye és fénye a globalizmus és liberalizmus sötétségében. Életében többször is fontos és meghatározó találkozásai voltak az iszlámmal, több muszlim kollegája és barátja van, az esküvői tanúja pedig épp egy palesztin fiatalember volt.

    A magyar-török viszonyról Vona többször is elmondta, ez nem barátság, hanem egy olyan testvériség, ami több százmillió embert köt össze és köthet össze még erősebben a jövőben, ennek pozitív következményei ma még beláthatatlanok. Ahogy minden törökországi előadáson, úgy az Istanbul University falai között is a legfontosabb helyet kapta a székelyek szabadságharcának ügye, amelyet a törökök maximálisan támogatni fognak a jövőben.

    Vona Gábor előadásának végén -ahogy a többi helyszínen is- öt fontos mondatot a hallgatók anyanyelvén, törökül olvasott fel, majd hallgatói kérdésekre válaszolt, végül török médiumoknak adott interjúkat.

  50. fghfjhgkjhk szerint:

    Ez érdekel valakit? 😛

  51. Nagyapó szerint:

    A Bajnai-féle tüntetés felett Spitzer Endre emléke lebegett.
    Érdekes, a DK és az MSZP kivonta magát. Igazuk van, ne őket utálják.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  52. Vátesz szerint:

    “az iszlám az emberiség utolsó reménye és fénye a globalizmus és liberalizmus sötétségében”
    Vona is egy vátesz! 😉

  53. fghfjhgkjhk szerint:

    Akkor mi jön? Kezdődik a Kereszténység üldözése? Barmok.

  54. Vátesz szerint:

    A kereszténységet zsidó alattvalóvá tették, többek között a kikeresztelkedett főpapok által! A Jobbik szerencsére megszabadult a kakukktojástól, Szegedi Chánádtól.

  55. Etikus szerint:

    T.23:42-es
    Megkapta a választ?
    Kiktől félnek leginkább a világon?

  56. Csepel-sziget szerint:

    Horthy Miklóst a nürnbergi-per során is csak tanúként hallgatták ki, még ellenségei sem vádolták háborús bűnökkel. 1944. márciusától az ország német megszállás alatt állt, ellentmondani nekik nem lehetett. Ez az, amit ez a rakás szerencsétlen ellentüntető képtelen a csökevényes, gyűlölettől eltorzult agyával felfogni. Nekem egyre inkább úgy tűnik, hogy még a nácik zsidógyűlölete sem versenyezhetett volna ezen zsidók magyargyűlöletével. Számukra minden és mindenki náci, aki nem az ő nótájukat fújja. Primitív gondolkodású egyedek. Radnóti szégyellné őket.

  57. Aladár szerint:

    Horthy Miklós (1868–1957): Legendák, mítoszok és a valóság
    http://beszelo.c3.hu/cikkek/horthy-miklos-1868%E2%80%931957

    Horthy-mítosz: hogyan kerülte el a kormányzó a felelősségre vonást?
    http://hvg.hu/velemeny/20110526_sebok_horthy_deportalas

Itt lehet hozzászólni !