Németh Szilárd: Fenntarthatóvá tenni a rezsicsökkentést

Hirado.hu

November 1-jétől ismét olcsóbb lesz a háztartási energia ára, így a gázért, az áramért és a távhőért a 2012. decemberi árakhoz képest 20 százalékkal kevesebbet kell majd fizetni.

A közműszámlák egységesítését javasolja a fideszes munkacsoport. Ami viszont már kőbevésett: november 1-jétől ismét olcsóbb lesz a háztartási energia ára, így a gázért, az áramért és a távhőért a 2012. decemberi árakhoz képest 20 százalékkal kevesebbet kell majd fizetni.

Németh Szilárd, a rezsicsökkentést ellenőrző munkacsoport elnöke a Közbeszédben elmondta, hogy az újabb rezsicsökkentést Magyarország jobb állapota teszi lehetővé, „Magyarország jobban teljesít, ez egyértelmű” – nyilatkozta.

Németh Szilárd emlékeztetett arra, hogy a csökkentést megelőzően a magyar családok fizették a legmagasabb rezsit Európában: a gáz tekintetében az első, míg a villanyt tekintve a második helyen álltunk. A mostani, összességében 20 százalékos csökkentéssel a 11., 12. helyre kerülünk, de még mindig nem érjük el az EU-átlagot, tehát bőven van még mit tenni – nyilatkozta.

A rezsicsökkentést ellenőrző munkacsoport elnöke a Duna műsorában elmondta, hogy a szolgáltatók extraprofitjának a terhére történik a csökkentés. Közölte: azért mondják, hogy 2014-es költségvetés a rezsicsökkentés éve, mert hozzájárul az állam is. Ugyanis az államnak a három adónemben: az áfában, a társasági adóban, és a jövedelemadóban – amit az energetikai cégek megfizetnek – nem jön be annyi pénz. Így az állam 60 milliárd forinttal hozzájárul a rezsicsökkentéshez a be nem szedett összeggel – nyilatkozta. A költségvetést úgy raktuk össze, hogy ez ne hiányozzon – hangsúlyozta.

Németh arról is beszélt, hogy fenntarthatóvá kívánják tenni a rezsicsökkentést, s ehhez az egész közműszolgáltatási rendszert átalakítják. Ennek az egyik fontos eleme az új közműszolgáltatási törvény, aminek a sarokpontja, hogy nonprofittá teszik ezt a szektort.

Azt gondolom, hogy a rezsiharc folytatódni fog, a brüsszeli bürokratákkal, a bankokkal és a magyar baloldallal szemben – nyilatkozta Németh Szilárd. Ugyanakkor arról is beszélt, hogy Magyarországnak vannak már szövetségesei is, „egyes országok le akarják kopírozni, ami Magyarországon történik, például Nagy-Britannia, Lengyelország, vagy Szlovákia is”.

Németh Szilárd Az Estében elmondta, hogy egy köbméter gázért 30 forinttal, míg egy kilowattóra energiáért 10 forinttal fognak kevesebbet fizetni a fogyasztók, mint 2012 decemberében.

A fideszes politikus az M1 esti műsorában arra is kitért, hogy az új, egységesített számlakép azért fontos, hogy egyszerű, átlátható, érthető és egységes legyen. A cél, hogy az egyszerű ember is lássa, hogy mit fizet, miért, és meddig kell teljesítenie a befizetést.

Forrás: Hirado.hu

8 hozzászólás “Németh Szilárd: Fenntarthatóvá tenni a rezsicsökkentést” bejegyzésre

  1. ... Grün szerint:

    “Uniós források szerint a november 5-i ország-jelentésben Brüsszel megkegyelmez a magyar kormánynak és nem kezdeményezi a túlzottdeficit-eljárás újrakezdését. Mindez inkább politikai döntés, semmint gazdasági, hiszen idén is kérdéses a 3 százalék alatti hiány tartása, akárcsak jövőre.”
    .
    Könnyen üdvözül akinek Isten a barátja! 😛 😀
    .
    http://www.stop.hu/belfold/brusszel-megkegyelmez-orbannak/1190033/

  2. Gordon szerint:

    “Mindez inkább politikai döntés, semmint gazdasági, hiszen idén is kérdéses a 3 százalék alatti hiány tartása, akárcsak jövőre.”

    “idén is”???…

    Nem úgy volt a nemzeti kormány ideje alatt, hogy megkérdőjelezték, aztán mindig teljesítettük? Emiatt tudtunk kikerülni a deficiteljárás alól, ahova már a szocik idején (2004 – től) beraktak minket.

    Anno még a szocik idején volt 7%-os, meg 10% feletti hiány.

    Látom a Stop.hu nehezen akarja elfogadni a tényeket.

  3. fghfjhgkjhk szerint:

    Gordon, meddig lesz így?

  4. Bonifác szerint:

    Szerintem árnyalja a helyzetet, hogy az elvtársi kormányok még tévedésből sem tartották
    be a 3 % -ot. Most milyen rigorózusok lettek- hogyan tudnak aggódni. Szerintem a gazdik
    aggódnak, hogy a mai kormány az ők “gondoskodása” nélkül is megáll a lábán.Multi
    gazdiék sirathatják a “habzsi- dőzsit.”(cuciék a zsíros csontokat.) Bánatukban nagyon
    keményen támadják majd a kormányt-mondjuk a a fókák irtásáért.Így szokták…..

  5. Aladár szerint:

    Gémesi György március óta várja, hogy Németh Szilárd visszahívja. Jah kérem, nagyon elfoglalt a rezsibiztos úr! Egész nap a demagóg szarságokat kell szajkóznia!

  6. fghfjhgkjhk szerint:

    Bonifác, tartsuk be, mutassuk meg, igaza van, legyünk még csóróbbak. Meg kell várni az éhséglázadást? Hagy nőjjön a bűnözés! A habzsi-dőzsi? 😉 Most másnak van terített asztal. Ennyi, uram!

  7. fghfjhgkjhk szerint:

    Aladár! Hagy szajkózza, választásig sokan megunják és csak felébrednek, hogy át lettek baszarintva a palánkon.

Itt lehet hozzászólni !