Egy klubnapi délután a mozgássérültekkel

Csepel.hu

Információcserével, baráti beszélgetéssel egybekötött klubnapot szervezett a Csepeli Mozgássérültek Önálló Egyesülete (CsMÖE) a Rákóczi Kert Civil és Közösségi Házban. A szokásos havi alkalmon aktuális kérdésekről, karácsonyi programszervezésről esett szó. A résztvevők olyan számukra fontos témákról beszélgettek, mint a mozgáskorlátozottak gépjárműadójának mentességéről, a parkolási nehézségekről, a munkalehetőségek felkutatásáról és a november eleji disznótoros vacsora rendezéséről.

A csepeli önkormányzat legutóbb 250 ezer forinttal támogatta a mozgássérültek nyári kirándulását – tájékoztatott képviseletében a rendezvényre ellátogató Szuhai Erika önkormányzati képviselő, fogyatékosügyi tanácsnok.

Elmondta, hogy az utóbbi években társadalmi szinten pozitív változás tapasztalható a fogyatékosokkal szemben, azonban továbbra is az esélyek egyenlő megteremtése és a mindennapi munkához való hozzájutás a cél. Felhívta a figyelmet arra, hogy az önkormányzat a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására a közelmúltban felújított foglalkoztatót adott át a Petőfi Sándor utcában, ahol jelenleg tizennyolcan dolgoznak. Az épület üzemeltetését a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. végzi, melynek képviseletében a klubnapon megjelent Lihor Balázs osztályvezető szólt arról, hogy bővíteni kívánják a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását. Könnyű fizikai ülőmunkára várják a mozgássérült érdeklődőket.

„Fontos számunkra az egymással való kapcsolattartás, az információáramlás, itt kötetlenül beszélgethetünk mindennapi gondokról és örömökről. Sokszor egyszerűbb problémáinknál egy ötletadás is elegendő, hogy merre menjünk tovább. Például ügyfélszolgálati irodánkban sokan még mindig felkeresnek bennünket a LÁT (Lakás Átalakítási Támogatás) ügyintézéssel kapcsolatosan, pedig közel harmadik éve a lakásügyet az OTP Bank vette át tőlünk. Fiatalok sajnos kevesen érdeklődnek felőlünk, pedig programjainkban szerepel évente egy-egy alkalommal múzeum- és színházlátogatás, kirándulás, gyógyfürdők látogatása. Persze ezek akkor sikeresek, ha a súlyosan sérült sorstársainkat is el tudjuk vinni speciális autóbusszal” – számolt be a Csepel.hu oldalnak Rizmayer Antalné, a CsMÖE elnökhelyettese, majd megosztotta velünk apró örömüket is. Váradi Tamás és Kovács Andrea egyesületi tagok a közeljövőben Piliscsabán folytatják tovább közös életüket. Egy szociális otthonban kaptak lakhatási lehetőséget és a környéken munkát.

A találkozó végén tombolát sorsoltak, melynek befolyt összegéből karácsonyi ajándékokat vásárolnak a tagoknak. A nyereményeket a Magyar Vöröskereszt Csepeli Szervezete ajánlotta fel az egyesületnek.

A közhasznú szervezet 1982 szeptemberében csepeli mozgássérültek klubjaként nyolc fővel alakult meg, élen Kun Gáborné, Szabóné Szőke Hajnalka jelenlegi elnök és néhai Rumi Jánosné alapító tagokkal. A 2000. évtől önálló egyesületté alakulva folytatták működésüket. Az idén 31 éves szervezet 300 tagot számlál, ebből közel 130 személy aktív, évente rendszeresen befizetik kétezer forintos tagdíjukat. A korábbi Posztógyár utcai iroda megszűnése után a Támogató Szolgálat által működtetett Völgy utcai épületben kaptak helyet.

Bővebb felvilágosítás az alábbi elérhetőségen:

Csepeli Mozgássérültek Önálló Egyesülete

1212 Budapest, Völgy u. 82.

Telefon: 278 2274

Fax/üzenetrögzítő: 278 2275

E-mail: csmoe@freemail.hu

Ügyfélfogadás:

hétfő: 14.00 – 17.00

csütörtök: 9.00 – 12.00

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !