Többet dolgoztunk legálisan

Magyar Nemzet

Több mint 520 ezer ember vállalt idén legális keretek között alkalmi munkát. Némelyek például kereskedelmi vagy turisztikai cégeknél jutottak átlagosan két és fél hetes kereseti lehetőséghez. Alkalmi munkást a nyár végéig nagyjából százezer kenyéradó vett fel, az államkasszához pedig hatmilliárdos adóbevétel érkezett.

Alkalmi munkát kereső személyek sokaságának teremtett idén legális kenyérkereseti lehetőséget az úgynevezett egyszerűsített munkavállalás, vagyis az a szabályrendszer, amely a különféle időszakos foglalkoztatások részleteit határozza meg. A Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) a Magyar Nemzet megtudta: idén szeptember közepéig több mint félmillió ember talált magának ilyen keretek között hosszabb-rövidebb ideig állást. Az érintettek átlagosan 18 munkanapot töltöttek bejelentett, legális alkalmi munkával. Mindez egyben azt is jelenti, hogy a munkáltatók összességében nem kevesebb mint kilenc és fél millió munkanap után fizették meg az – egyébként alacsonynak nevezhető – adót, ami a közkasszának összesen hatmilliárd forint bevételt hozott.

A hatósági adatok egyébiránt erőteljes emelkedést mutatnak: míg két éve, 2011-ben 6,2 millió legális alkalmi munkanapot mutattak az augusztus végi értékek, tavaly nagyjából 7,5 millió napról szóltak a bejelentések.

Az adóhivatal kimutatásából kiderül, hogy milyen gazdasági ágazatok szereplői alkalmazták idén a legtöbb alkalmi munkavállalót. Ezek szerint több mint 27 ezer, kereskedelemben tevékenykedő vállalkozás vett fel pár napra embereket, és a tízezret is meghaladta az ugyanígy cselekvő mezőgazdasági, vendéglátós vagy építőipari tevékenységeket végző munkáltatók száma. Szeptember közepéig összesen 102 ezer munkaadó fogadott fel legalább egy alkalmi munkást.

A lap kérdésére az adóhatóságnál az előzményeket felidézve közölték: az egyszerűsített lehetőség 2010 augusztusában váltotta fel az addig alkalmazott módszereket. A három éve élő rendelkezések szerint a munkaadók telefonon és interneten jelenthetik be idénymunkásaikat. E lehetőség azután adott számukra, ha – első lépésként – az ügyfélkapun keresztül regisztrálják magukat. A mezőgazdaságban és a turizmusban tevékenykedő időszaki dolgozók után naponként ötszáz, az egyéb alkalmi munkát végzők után napi ezer, a filmes statiszták esetében napi háromezer forint adót kell lerónia az alkalmazónak.

További részletek a Magyar Nemzet hétfői számában.

Forrás: Magyar Nemzet

5 hozzászólás “Többet dolgoztunk legálisan” bejegyzésre

  1. ... Grün szerint:

    Többen dolgoztunk!
    De nem értem a lelkendezést négyezer ember egy éves munkáján! 😛

  2. nagyapó szerint:

    Csoda történt! Idióta Dr. grün t.t. írja “Többen dolgoztunk!”. Idióta Dr. grün t.t. dolgozott!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. ... Grün szerint:

    Öreg Pöcs!
    Azt nem Grün írta, hanem valak főúri többesben! 😛
    Igen!
    Idióta Grün dolgozott és most röhög ezen a görcsös statisztikai csűrés-csavaráson! 😛 😛

  4. nagyapó szerint:

    Idióta Dr. grün t.t.! Egy tanárnak illene ismerni az írásjeleket! Pl. “”.
    Nagyapó szomorú.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. ... Grün szerint:

    Öreg Farok!
    Ne szomorkodj, örülj! Grün hibázott!
    Bizonyítva ezzel, hogy még olykor nagy emberekkel is előferdül! 😛 😛

Itt lehet hozzászólni !