Fél Budapest elfér a Bálnában

Heti Válasz

A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) kiállításának köszönhetően hosszú évek után ismét látható Budapest 1:500-as, arányos fa makettje a pesti Bálna belsejében. Öngyújtónyi Mária Magdolna-templom, Matchbox-kompatibilis dunai hidak – a tárlaton jártunk.

„Tényleg hatalmas. És ez nem is az egész, a Bálna tartóoszlopai miatt egyszerűen nem fért volna be még ide sem” – mondja érkezésünkkor Szemerey Samu, a KÉK kurátora Budapest arányos fa makettjéről. Valóban: a pesti Nehru partnál terülő, nevét óceáni emlős után kapott építmény belső tere sem elég nagy ahhoz, hogy akadály nélkül felépítsék benne az egész kicsinyített fővárost.

A makettet ötlete a hetvenes években született: gazdája pontosan azóta bővíti, fejleszti azzal a céllal, hogy a városfejlesztési koncepciókat, térmodellezéseket látható, megfogható formában is tesztelni lehessen. A makett tehát szoros értelemben is nem kiállítási tárgy, hanem komoly mérnöki terepasztal.

Noha a KÉK a III. Nemzetközi Makettfesztivál keretében most mégis újra a nagyobb közönség elé tárja, hosszú évek után először. „Legutóbb talán 2010-ben volt látható egy részlete; arra, hogy az egészet bármikor is közszemlére tették volna, én nem is emlékszem” – mondja Szemerey Samu.

Videós terepszemlénken arra a kérdésre is választ kaptunk, hogy a Google Maps korában milyen haszna lehet a hasonló hatalmas maketteknek.

A mini Budapest hétvégén ingyenesen látogatható a Bálnában. Részletek itt.

Forrás: Heti Válasz

Itt lehet hozzászólni !