Segít az IMF, de nagy ára lesz

Origo.hu

2700 km autópálya épülhetne a legújabb adósságunkból

Magyarország hatalmas, 20 milliárd eurós IMF-hitelkeretet kapott, cserében korlátoznia kell a bérek és a nyugdíjak kifizetését. Az 5400 milliárd forintos hitelből, ha nem a pénzügyi szektorra, az államadósság törlesztésére és a forint védelmére kéne fordítani, a kínai nagyfalhoz hasonló hosszúságú autópályát építhetnénk, vagy elvihetnénk a négyes metrót Szolnokig.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán a Le Monde-nak nyilatkozva 18 hónapért vállalt felelősséget, amikor a magyar állam hosszú évek óta tartó túlköltekezéséről beszélt, és ismét a – hat és fél éve kormányzástól távol lévő – ellenzék felelősségét emlegette.

A legnagyobb nemzetközi hitelminősítők mindazonáltal nem politizálnak: a Moody’s és a Fitch Ratings egyaránt lerontotta Magyarország adósosztályzatát az elmúlt napokban, és ennek hatására a piaci szereplők ismét kockázatosabbnak ítélik a magyar államadósság finanszírozását. Hazánk fizetésképtelenségének esetleges bekövetkezését szerdán valószínűbbnek árazták be a londoni CDS-piacon, ahol biztosítást lehet kötni egy adott ország államcsődje ellen. A londoni adóspiacon Magyarország kockázati felára megint négy százalék fölé emelkedett november 12-én, jóllehet ezt az október 24-i hatszázalékos csúcs után sikerült 2,8 százalékra is lenyomni.

Annak ellenére történt ez, hogy szokatlanul magas, 25 milliárd dolláros (20 milliárd eurós) készenléti hitelt kaptunk a Nemzetközi Valutaalaptól, az IMF-től, illetve az EU-tól és a Világbanktól, sőt, a magyar pénzügyi kormányzat az első adandó alkalommal lehívta a hitelkeret első részletét, 4,2 milliárd SDR-t. Ez 4,9 milliárd eurónak, illetve 6,3 milliárd dollárnak felel meg a valutaalap honlapja szerint. (Az SDR a Nemzetközi Valutaalap elszámoló egysége, amelyet a font, a dollár, a jen és az euró napi árfolyamának kosara alapján számítanak ki.)

Azonnal lehívtuk, amit le lehetett

A 4,215 milliárd SDR-t Magyarország már lehívta ugyan, de az összegből semmit nem használtunk fel, az a Magyar Nemzeti Bank elkülönített számláján van.

További öt részletet később hívhat le az IMF-től a kormány, amely ezen kívül az EU-tól is kap pénzt, sőt a Világbank is ad Budapestnek újabb hitelt. Az IMF október végén jelentette be, hogy Magyarország összesen 25,1 milliárd dolláros gazdasági védőhálót kap, 17 hónapig készenlétben, azaz rendelkezésre tartott hitelkeret formájában. A csomag részeként az IMF 15,7 milliárd dolláros hitelkeretet nyújt, az Európai Unió további 8,1 milliárdot, a Világbank pedig 1,3 milliárdot ad.

Bár Gyurcsány Ferenc miniszterelnök korábbi tévéinterjújában azt mondta, hogy a megállapodás 17 hónapra szól, mert nem akarják a jelenlegi kormányzati cikluson túl nyújtani az IMF-hitel időpontját – és ez így erkölcsös szerinte -, azóta kiderült, hogy a hitel törlesztése csak évek múlva kezdődik meg. Valójában Gyurcsány a hitelkeret rendelkezésre állását kötötte ki 17 hónapig, amíg a mostani kormány mandátuma tart, vagyis az új kabinetnek már nem lesz ilyen hitelkerete, viszont a törlesztés marad a 2010-es választások utánra, akárki is kerül hatalomra.

“Az IMF-hitel általános feltételként 2 plusz egynegyed év türelmi időt ír elő, ezután két év alatt kell törleszteni a kölcsönt” – nyilatkozta a napokban a pénzügyminisztérium szakállamtitkára, Kovács Álmos.

Mennyibe kerül az IMF-kölcsön?

Hogy mennyibe kerül az IMF-kölcsön, arról Kovács annyit mondott, hogy naponta számítják a kamatokat, ennek módjáról a valutaalap honlapján lehet tájékozódni. Ez napjainkban azt jelenti, hogy alapvetően a hitel után 2,71 százalékos kamatot számít fel az IMF.

A már Magyarországra utalt, de fel nem használt 4,215 milliárd SDR úgy kamatozik, hogy 2,076 milliárd SDR-ig a kamat 2,71 százalék, a következő, 1,038 milliárd esetében 3,71 százalék a ráta, majd a legutolsó, 1,099 milliárdos részlet után 4,71 százalékos kamat jár.

A hitelkeret rendelkezésre állási díja, korábbi információk szerint 15 milliárd forint, a hitel 0,25 százaléka. A fideszes Pokorni Zoltán ezt az összeget úgy minősítette, hogy ebből évente négyszáz mentőautót lehetne vásárolni, teljes felszereléssel.

Magyarország valószínűleg decemberben hívhatja le az Európai Unió hitelét. Ez hároméves futamidejű lesz, a kamata 3,9-4,1 százalék között várható, az első részlet kétmilliárd eurós lesz előreláthatólag.

Nyilvános-e az IMF-hitelszerződés és van-e egyáltalán ilyen?

Korábban a hazai ellenzék bírálta, hogy az IMF-szerződés nem nyilvános. A kormányszóvivői iroda szerdán reagált a Fidesz felvetéseire, és ezt a reakciót az [origo] szerkesztőségéhez is eljuttatták. “Meg tudjuk erősíteni: a Nemzetközi Valutalappal való megállapodás minden dokumentuma nyilvános” – hangsúlyozza a közlemény. “A pénzügyminiszter és a jegybank elnöke által aláírt szándéklevél ugyanis elérhető a Pénzügyminisztérium, illetve a Magyar Nemzeti Bank honlapján. A Nemzetközi Valutalap igazgatósága a szándéklevelében felvázolt gazdaságpolitikai célok alapján döntött a hitel folyósításáról” – hangzik a rövid kommüniké.

Kovács Álmos már korábban is ismertette, miként folyamodhat egy ország a Nemzetközi Valutaalapnál kölcsönért. Az ország pénzügyminisztere és a jegybank elnöke szándéklevelet küld az IMF igazgatótanácsának arról, milyen gazdaságpolitikai célok megvalósításáért folyamodik a hitelért az ország.

Az IMF igazgatótanácsa megvitatja a levélben felvázolt gazdaságpolitikai célokat, megnézi, hogy azok mennyire megvalósíthatóak és támogathatóak, és ha ezt a két feltételt együttesen pozitívan ítéli meg, akkor biztosítja a kért hitelt az országnak. A szándéklevélben tükrözött célokat az ország nevében fogalmazza meg a pénzügyminiszter és a jegybankelnök, és ha ezt a Board jónak ítéli, hitelszerződés nélkül elindítja a hitel folyósítását.

Kovács állításait igazolta szerdán az IMF egy név nélkül nyilatkozó illetékese is az MTI-nek. “A Nemzetközi Valutaalap (IMF) gyakorlatában nincs külön hitelszerződés, a hitelnyújtásról szóló megállapodás lényegében a kormánynak az IMF által jóváhagyott szándéknyilatkozata” – közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet szerdán. A készenléti hitelkeret alapját a magyar kormány által javasolt program képezi, amelynek főbb pontjai, a tervezett intézkedések szerepelnek a már publikált szándéknyilatkozatban – mondta a valutaalap illetékese.

A jelentés viszont még nem nyilvános

Az IMF-illetékes elmondta, hogy a valutaalap washingtoni magyar missziójának nemzetközi szakértői küldöttsége Magyarországon járt és a programról egyeztetett, beható tárgyalásokat folytatott különböző kormányzati szakértőkkel, a jegybankkal. A szakértők Washingtonba visszatérve összeállítottak egy szakértői jelentést (staff report), amelyben értékelték a magyar gazdaság állapotát, a folyamatok várható alakulását. Ez a jelentés került a magyar kormány szándéknyilatkozatával egyidejűleg az IMF igazgatótanácsa elé, amely megvizsgálta azokat, és jóváhagyta a Magyarországnak nyújtandó készenléti hitelprogramot.

Az IMF még nem hozta nyilvánosságra ezt a szakértői jelentést, de ennek nincs akadálya, csak ehhez a magyar kormány jóváhagyása kell. “Nem publikálhatjuk a beleegyezésük nélkül, mert ők részvényeseink” – hangsúlyozta. (Az MTI egy másik IMF-forrásból úgy értesült, hogy a valutaalap a szakértői jelentést, a szükséges korrekciók, pontosítások után néhány napon belül, a magyar kormánnyal koordinálva közzéteszi.)

Mit kér cserében az IMF?

A mentőöv bejelentésekor Dominique Strauss-Kahn IMF-főigazgató közleményben tudatta: a határozott magyar intézkedések igazolják, hogy az ország kivételes szintű forrásokhoz férhet hozzá a valutaalaptól; a hitelkeret összege a magyar IMF-kvóta több mint tízszerese. A segítség erősíteni fogja az ország gazdaságának rövid távú stabilitását, és javítja hosszú távú növekedési potenciálját. A hitelkeret összege a magyar IMF-kvóta 1015 százaléka, amelyet a valutaalap gyorsított eljárása keretében hagytak jóvá.

Az IMF európai igazgatója, James Morsink telefonos sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a nemzetközi pénzintézet a készenléti hitelért cserébe kérte a bankrendszer támogatását, a költségvetési hiány csökkentését és az infláció elleni fellépést. “Az IMF-fel való megállapodás célja, hogy elősegítse a magyarországi pénzpiacokra nehezedő nyomás gyors csökkenését, támogatva ugyanakkor a hosszú távú gazdasági célokat, megteremtve az államháztartás és a bankszektor reformját elősegítő feltételeket” – közölte az IMF.

A GDP mintegy kétharmadát kitevő államadósság csökkentése érdekében a közszolgálati alkalmazottak bérét befagyasztják, és a 13. havi bérük kifizetését is felfüggesztik, továbbá korlátozzák a 13. havi nyugdíj kifizetését a 2009-es költségvetésben – ismertette a hiány csökkentésére hozott intézkedések egy részét James Morsink.

A francia lap, a Le Monde szerint Dominique Strauss-Kahn vezérigazgató azt kérte, hogy Magyarország esetében csak a legszükségesebb intézkedések kerüljenek bele a szerződésbe. Így a társadalombiztosítási rednszer és a munkanélküli segély megőrizhető. Az IMF elfogadta a szociális háló megőrzésének szükségességét is. Mindez változás a valutaalap politikájában, amely korábban szigorúbb feltételeket diktált. A Le Monde azt is kiemeli, hogy az IMF tisztségviselői míg most Izlandnak három feltételt szabtak, Magyarországnak hatot, Indonéziának viszont százat.

Mit csinálunk az IMF-hitellel?

Az IMF-hitelt három célra használhatja fel Magyarország. Egyrészt védheti a szabad piacon a forintot, a magyar devizát, ezen kívül refinanszírozhatja a magyar adósságállományt, és támogathatja a saját bankrendszerét. A bankrendszer kisegítésére máris bejelentett a pénzügyminiszter, Veres János és Simor András jegybankelnök egy 600 milliárd forintos porgramot. Ebből az állam feltőkésítheti a bankokat, illetve garanciát is vállalhat a pénzintézetek esetében.

Kezdetben a támogatásokat 200 milliárd forintos szavatolótőkéhez kötötték az illetékesek, ám ez időközben módosulni látszik. A parlamenti bizottsági vitában a Pénzügyminisztérium képviselője már arról beszélt, hogy nincs ilyen korlát. Ha megmaradna ez a feltétel, akkor Magyarországon csak három bank kaphatna állami segítséget: az OTP, az MKB és a CIB. ezek közül eddig csak a CIB jelentette be, hogy nem tart igényt ilyen támogatásra.

Kevesebb szó esik a 25 milliárd dolláros hitel harmadik, világbanki kölcsönrészéről. Ezt a szerkezeti reformokra használhatja fel Magyarország, így például a pénzügyi rendszer jobb működését támogathatja majd. Ebből a pénzből azonban nem lehet vállalatokat tovább hitelezni, illetve állami beruházásokat megvalósítani.

A bankrendszer stabilitása mellett rendkívül fontos területe az IMF-hitel felhasználásának, hogy a magyar állam olcsóbb hitellel válthatja ki a korábban felvett kölcsönöket, erről Gyurcsány Ferenc is beszélt tévéinterjújában. Míg az állampapír-piaci hozamok gyakran tíz százalék fölé emelkedtek az elmúlt hetekben-hónapokban, az IMF-hitel kamata 2-5 százalék körüli, az EU-hitel pedig 3-4 százalékos kamatú. Mindez azt jelenti, hogy ha átlagosan 4 százaléknak vesszük az IMF-segély “árát”, és mondjuk ezt összehasonlítjuk a 10 százalékos állampapír-piaci hozammal, akkor legalább hat százalékot nyer Magyarország a nemzetközi segítség révén.

Mit csinálhatnánk képzeletben a kamatnyereséggel?

Bár természetesen nem minden magyar adósság után kell tízszázalékos kamatot fizetni (az állampapír-piaci hozam azt jelenti, hogy ennyit kell fizetnie az államnak az általa kibocsátott papírok után), összehasonlításul érdemes megjegyezni, hogy az MNB adatai szerint 2009-ben az államháztartásnak mintegy 4 milliárd eurónyi külföldi adóssága jár le. Ha ezt a 4 milliárd eurót – amelynek megfelelő összeget máris lehívott Magyarország az IMF-től, mint már említettük – nem 10, hanem csak 4 százalékos kamat mellett kellene törleszteni, az azt jelentené elméletben, hogy 400 millió euró helyett csak 160 millió eurós kamatteher hárulna Magyarországra. (Hangsúlyozzuk még egyszer, hogy a magyar állam adóssága nem mindig 10 százalékos kamatteherrel sújtott, de egyszerűbb így számolni a következményeket.)

Ez a 240 millió eurós megtakarítás 270 forint/eurós árfolyamon 65 milliárd forintot tesz ki, ebből a négyes metrónak a töredéke sem készülne el, ennek a beruházásnak a költsélgvetését a szakértők ugyanis hol 350, hol pedig 500 milliárd forint fölé helyezik. A köröshegyi völgyhidat fel lehetne építeni belőle, ennek költsége mintegy 41 milliárd forint volt, de a hozzá kapcsolódó úthálózatra már nem lenne elég, mert a 14 kilométeres teljes autópályaszakasz 76 milliárd forintba került.

Maga a teljes IMF-hitelkeret, az EU és a Világbank kölcsönével együtt 20 milliárd eurót tesz ki, ami 5400 milliárd forint. Ebből elvileg tíz négyes metrót is lehetne építeni, még ha a bővebb, ötszázmilliárdos költségvetéssel is számolunk. Ez azt jelenti, hogy 105 kilométeres metróalagút épülhetne, Budapesttől Szolnokig, sőt, egy kicsit a Tisza-parti városon túlra is. Autópályából – ha kilométerenként kétmilliárd forintba kerülne az építkezés – 2700 kilométer épülhetne. Ez azt jelenti, hogy a kínai nagyfal hosszában építhetnénk ki egy autópályát, elágazások nélkül. (A nagyfal elágazásokkal együtt sokkal hosszabb, 7000-10 000 kilométer hosszú is lehet különböző becslések szerint.)

Origo.hu

4 hozzászólás “Segít az IMF, de nagy ára lesz” bejegyzésre

  1. csollány szerint:

    A CIB mellett az OTP sem tart igényt a segítségre. Malőr. Nem ártott volna felmérést végezni a bankok között. Lenyomjuk a társadalom torkán, a bankok meg köszönik szépen.

  2. büki szerint:

    Ha csődbe jut egy bank, mi lesz a részvényesekkel?
    Meg kell őket menteni, ehhez semmi sem drága! Ez ám az igazi szolidaritás!

  3. Papi szerint:

    Magyarra fordítva már nem sereghajtók hanem gazdasági rabszolgák lettünk. Mindenhol Európában és távol keleten minden ország csökkenti az irányadó kamat lában és adókat csökkentenek csak nálunk emelik az imf “ajánlására”. Nem furcsa? Na ennyit erről a “bal oldali” kormányról.

  4. baniko21 szerint:

    Lehet, hogy én hülye vagyok, de az agyam nem akarja befogadni, hogy
    magánbankokat miért finansziroz az az állam, aki az állampolgárairól
    minden bőrt lenyúz, sőt amit a bankoknak akar adni, azt is velünk fog-
    ja kifizettetni. Ha jól tudom, a bankoknak is a nem kevés nyereségük-
    ből valamiféle szolidaritási alapot kellett volna képezni. Képeztek?Vagy
    vitték kifele a magas hasznot?

Itt lehet hozzászólni !