Terrorizmus lesz a szándékos közveszélyokozás

Mno

Még az ősszel elfogadhatja a parlament az új fémtörvényhez kapcsolódó szigorú büntetőjogi szabályozást – értesült a Magyar Nemzet. A közüzemeket a terroristákhoz hasonlóan veszélyeztető tolvajok és orgazdák legalább ötéves börtönnel számolhatnak majd. Már a kormány asztalán van az a fémkereskedelmi rendelettervezet is, amely a Nemzet Adó- és Vámhivatalt jelöli ki hatóságként.

Legenyhébb büntetési tétele öt év szabadságvesztés lehet annak a fémtolvajnak és orgazdának, aki bűncselekményeivel emberéleteket veszélyeztet – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Boldog István. A fideszes országgyűlési képviselő elmondta: a parlamentben két héttel ezelőtt elfogadott fémkereskedelmi törvényhez kapcsolódva elkészült a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítási javaslata.

– Amennyiben a frakcióm támogatja, még az ősszel teljessé válhat a fémek és színesfémek adásvételének szigorú szabályozása. Az eredeti elképzelésekhez hasonló tervezet készült, amely gyakorlatilag terroristákként kezeli a tömegkatasztrófa lehetőségét előidéző bűnözőket.

Legyen az ellopott fémtárgy öntöttvas csatornafedél vagy vonatok, HÉV-ek, villamosok működéséhez szükséges rézvezeték, huzal, a biztonsági berendezések fémdoboza, a lényeg ugyanaz: a tolvajok közüzemeket tesznek működésképtelenné. Akár tömegkatasztrófát is előidézhetnek, és súlyos esetben húsz évig terjedő börtönbüntetés sem elképzelhetetlen – fűzte hozzá Boldog István, aki töretlenül hisz Szent László törvényeiben. A politikus éppen ezért a fémtörvényben is szívesen látta volna, ha a legkisebb vétséget akár csak egyszer elkövető kereskedőket azonnal eltiltanák a tevékenységüktől.

Pócs János, a törvényalkotást az ügyben már évekkel ezelőtt indítványozó, szintén fideszes parlamenti képviselő szerint viszont elég elrettentő hatású lehet, hogy a szabályozás a törvénysértéseket elősegítő kereskedőt ötmilliós bírsággal, s engedélyének életre szóló elvételével fenyegeti.

– Rövid időn belül vissza fog szorulni az illegális fémkereskedelem, a felvásárlóknak napi és havi jelentést is készíteniük kell, a hatóságok között sokkal hatékonyabb lesz az együttműködés, s a magánszemélyek esetében is szigorú szabályok írják elő, hogy ki, hol és mennyi fémet tárolhat, raktározhat. A részben novemberben, illetve 2014-től életbe lépő törvényt a Hulladékhasznosítók Országos Egyesülete, az Országos Rendőr-főkapitányság, a Belügyminisztérium és a Fémszövetség is támogatta. Ennek alapján nem túlzás: Magyarországon nehezebb lesz színesfémmel kereskedni, mint arannyal – emelte ki Pócs János.

A teljes cikket a hétfői Magyar Nemzetben olvashatja.

Forrás: Mno

2 hozzászólás “Terrorizmus lesz a szándékos közveszélyokozás” bejegyzésre

  1. Vátesz szerint:

    Legyenek Nemzeti Hulladékfelvásárlók! Kurvára elegem van már a mályvaszínre festett házakból meg az aranyozott kerítésekből!

  2. ... Grün szerint:

    “Magánszemély max. három köbméter fémhulladékot tárolhat!”
    Mondjuk a vasat figyelembe véve az kb. harminc tonna!
    Szűken-szépen egy harminctonnás T-34-es még belefér?! 😛 😛

Itt lehet hozzászólni !