Ünnepélyes megnyitó a Dominó Alternatív Ifjúsági Klub és Tanodában

Csepel.hu

Bár a gyerekek már augusztus elsején birtokukba vették a Dominó Tanodát, az ünnepélyes megnyitóra szeptember 26-án került sor a kora délutáni órákban. Megnyitó beszédében Borbély Lénárd országgyűlés képviselő, Csepel alpolgármestere egy kis kitekintést adott az eddigi városrehabilitációs programokról. Mint elmondta:

„A 2009-ben indult és 2012-ben befejezett első szociális rehabilitációs programban, az Ady projektben sikeresen került meghosszabbításra a projekt lezárásnak időpontja 15 hónappal, így a közel 250 millió forint megtakarítást a lakóépületek további megújítására, burkolat és járdafelújításokra valamint közösségi programokra használtuk fel.

Most a második programban a Csepel Kapuja – Szociális célú városrehabilitációs programban újabb felújítási munkákat hajtunk végre, amelyek a Vermes Miklós utca – Táncsics Miklós utca – Ady Endre út – Védgát utca – Corvin út – Kossuth Lajos utca – Ady Endre út – Budafoki út – Csőgyár utca által határolt akcióterületen valósulnak meg. Mindezekre az átfogó rehabilitációs projektelemekre 810 millió forintos európai uniós támogatást kaptunk, melyhez hozzátéve az önrészünket több mint egy milliárd forintot költhettünk társasházak, közterület felújítására, szociális és közösségi programokra valalamint két új közösségi teret is létrehozunk. Az elmúlt hónapokban az Ady Endre utcában, a Kossuth Lajos utcában, valamint a Templom utcában hat lakóépület energia megtakarítást célzó felújítására került sor.”

A volt Vasas Bisztróból átalakított Dominó Tanoda, tartalmas délután programokat, tanulási és felzárkózási lehetőséget kínál a Kompánia Alapítvány vezetésével a fiatal korosztály számára.  Az akcióterület három helyszínén érhető el a MindLab képességfejlesztő foglalkozás az óvodás és az iskolás korosztály számára. Itt a Dominó Tanodában, a Hétszínvirág Óvodában és a Buratino Általános és Szakképzó Iskolában. Várhatóan 2013 őszén átadásra kerül az a Többfunkciós sportlétesítmény, amely ingyenes sport- és terápiás foglalkozásokat, családi programokat kínál majd a környékben élőknek.

A nyári szünet után ősztől újból folytatódnak a már ismert közösségi programok több helyszínen is. A csoportok a tanítást követően folyamatosan várják a csatlakozni vágyókat, melyek foglakozásait az érdeklődők térítésmentesen vehetnek igénybe. Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata folyamatosan jelenteti meg pályázati felhívásait civil szervezetek számára (úgynevezett Programalap: mini-projektek néven), a helyi közösségek bevonását célzó térítésmentes közösségi programok megvalósítására.

Visszatérve a beruházásokra.  A sorban immár harmadik olyan nagy városrehabilitációs program is elindult 2013 áprilisában, amely pályázat segítségével az EU-nak köszönhetően valósul meg 100%-os támogatással, 1,35 milliárd forint értékben. A Csepel déli lakóközpontjának szociális célú rehabilitációjának keretében az újabb lakóépületek, szociális és felzárkóztató programok valamint a Szent Imre tér is folyamatosan megújul.  Itt köszönném meg a jelen lévő Csepel Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt vezérigazgatójának, Werner Péternek és a Városfejlesztési osztály dolgozóinak munkáját, mert mind a három programban kiemelkedőt alkottak – fejezte be a megnyitó beszédét Borbély Lénárd.

Ezt követően a tervezett programnak megfelelően, a Kompánia Alapítvány elnökétől Ladányi Erikától hallhattunk egy bővebb információt a célokról és a szolgáltatásokról, majd Taskó Anikó ismertette a Dominó Tanoda programfüzetében is megtalálható lehetőségeket, valamint eddigi eredményeiket. Mint megtudtuk elsősorban a tíz éven felüli gyerekeket várják egész héten délután, de sokszor még szombaton is. Érdemes ellátogatni a ”Mi tanodánkba”, mint ahogyan a helyi újság címében is benne van. Nézzük bővebben a lehetőségeket: fejlesztés és korrepetálás, angol nyelvtanfolyam, MindLab foglakozás, filmklub, elsősegély, gépírás, számítástechnika, ritmus, zene, tánc, színjátszó és roma kultúrprogramok várják az érdeklődőket. Az utóbbiból kaptunk egy kis ízelítőt, hiszen a Tanoda néhány hetében már összeszokott gyerekei mesét mondtak, táncoltak és énekeltek. A gyerekek büszkén körbevezették az megjelent érdeklődőket, akik a foglalkozásokat is kipróbálhatták.

A megnyitó végén Borbély Lénárd és Ladányi Erika ünnepélyesen átvágta az ilyenkor szokásos nemzeti színű szalagot, ami által hivatalosan is megnyílt a Dominó Alternatív Ifjúsági Klub és Tanoda.

Érdeklődni a helyszínen vagy telefonon lehet: 06-1 / 299-0471, 1211 Kossuth Lajos u. 22. (bejárat az Ady Endre utca felől)

Internetes elérhetőségek:

domino@kompania.hu

http://dominotanoda.blog.hu

www.facebook.com/dominotanoda

http://csepelkapuja.hu

Forrás: Csepel.hu

6 hozzászólás “Ünnepélyes megnyitó a Dominó Alternatív Ifjúsági Klub és Tanodában” bejegyzésre

  1. felix szerint:

    Német úr nem tartotta elég szilárdan az ollót, könnyen kivették a kezéből.

  2. nagyapó szerint:

    Jellemző! 1/2eszű1/2x ennyit értett meg a cikkből. Ciki.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. felix szerint:

    szemétláda!
    Ilyen hülye kép után a cikket el sem olvastam.
    Aki úgy ad át egy termet, ahogy az a képen ábrázolva van, az annyit is ér

  4. felix szerint:

    Szemétláda!
    Te valóban nem érzed azt a stílustalanságot ami ebből a képből sugárzik.
    Ezt a szemetet belőled lökték a csepeliek elé?

  5. Etikus szerint:

    No, itt van a Bengázer, aki mindent elvégeztetett, aki a föld mélyébe acélmagot vetett.

  6. Vátesz szerint:

    Felix, az egészséges férfiak nem a nemzetiszínű szalag hosszára, hanem az ollót működtető hölgyre koncentrálnak! 😉

Itt lehet hozzászólni !