Rosszul számláztak, így milliós bírságokat kaptak a szolgáltatók

MNO

A Tigázé kivételével az összes olyan hatósági eljárás befejeződött az utóbbi napokban, amely az áram- és gázszolgáltató társaságok számlájának formátumáról szólt – tudta meg a Népszabadság Fülöp Zsuzsannától, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szóvivőjétől.

A lap szerdai cikke szerint az E.ON-nak 7 millió, az EDF Démásznak pedig 3 millió forintos bírságot kell fizetnie amiatt, mert a februárban hozott számlaképrendelet és az átállásra adott kéthetes határidő elteltével a fogyasztóknak kiküldött számláik nem százszázalékosan feleltek meg az új előírásoknak. A két cég nem indít bírósági keresetet az eljárás miatt.

A Főgáznak 6 millió, a GDF Sueznek 10 millió, az ÉMÁSZ-nak 4 millió, az Elműnek pedig 7,5 millió forintot kell jogerősen bírságként befizetnie.

Az Elmű esetében az elsőfokú határozatnál félmillió forinttal alacsonyabb az összeg. Ez a lap szerint feltehetőleg annak tudható be, hogy a hatóság első fokon kifogásolta azt is, hogy a rezsicsökkentés mértékét részletező kocka háttérszíne a cég esetében nem a Magyar Közlönyben megjelent narancssárga. Ám később ezt visszavonták, tekintve, hogy a rendeletben kétségtelenül nem adtak meg a színt pontosan meghatározó „színkódot”.

Az Elmű és az ÉMÁSZ bírósági pert indít, mert sokallja a bírság összegét. Úgy vélik, mindent megtettek a gyors átállás érdekében, és az előírás szerinti számlaadatokat már februárban minden fogyasztójuk megismerhette, ha akkor még nem is pontosan az előírás szerinti elrendezésben. A GDF Suez nem indít pert, a Főgáztól pedig a lap nem kapott információt.

2015-ben újabb gázárcsökkentés jöhet

Bár az ország érdeke az E.ON-tranzakció, a szocialisták és a jobbikosok együtt támadják – jelentette ki Rogán Antal keddi parlamenti felszólalásában. A Fidesz frakcióvezetője arra reagált, hogy az MSZP összefogott az általuk rasszistának és szélsőségesnek minősített Jobbikkal, és a két párt képviselői közösen kezdeményezték vizsgálóbizottság felállítását. Rogán Antal kedd este a rezsicsökkentésről szóló belvárosi fórumon arról is beszélt, hogy 2015-ben újabb gázárcsökkentés jöhet.

Mohó szolgáltatók

A Fidesz szerint míg a „szocialisták kormányzása alatt a mohó multik trükkjeitől semmi sem védte a fogyasztókat”, addig ma az egyszerűsített számlákon látszik, hogy a családok mennyit spórolnak a rezsicsökkentéssel.

Hibás számlák tömege

Csaknem 420 ezer hibás számlát küldött ki a közelmúltban a Tigáz, amiért akár százmillió forintos bírságot is kaphatna, ám a fogyasztóvédelmi hatóság kész eltekinteni ettől, ha a szolgáltató vállalja egyebek mellett azt, hogy kártalanítja az érintett fogyasztókat.

Az idén kiszabott bírságok összege már most több mint 160 millió forinttal haladja meg a tavalyi számot.

Forrás: MNO

10 hozzászólás “Rosszul számláztak, így milliós bírságokat kaptak a szolgáltatók” bejegyzésre

  1. ... Grün szerint:

    “Csaknem 420 ezer hibás számlát küldött ki a közelmúltban a Tigáz, amiért akár százmillió forintos bírságot is kaphatna, ám a fogyasztóvédelmi hatóság kész eltekinteni ettől, ha a szolgáltató vállalja egyebek mellett azt, hogy kártalanítja az érintett fogyasztókat.”
    .
    Hová kell visszaküldenem a számlákat, hogy a fakó narancssárga mezőt a Magyar Közlönyben előírt színűre fessék?!
    Esetleg kijönnek és helyben intézik sötétítést?!
    Ja és a Szilárd által igért számlánkénti tízezerből sem engedek! 😛 😛
    .
    “Németh Szilárd közölte: a vonatkozó törvény alapján a szolgáltatóknak számlánként 10 ezer forintnyi kötbért kell fizetniük a fogyasztóiknak, így összesen 560 millió forintot kötelesek megtéríteni a lakosságnak, vagy jóváírni a fogyasztásukban.”
    http://mno.hu/belfold/hibas-szamlak-tizezreire-bukkant-a-fogyasztovedelem-1180213

  2. nagyapó szerint:

    Szegény szolgáltatók. Nem elég, hogy csökken a zországból kivihető profitjuk, még büntetést is kell fizetniük? Sokkal egyszerűbb és mindenkire egyforma költségű lenne, ha a zemberek fizetnék a “költségeket”, ahogy a maffiabaloldal kívánná.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. Aladár szerint:

    A Tigáznak amúgy nemhogy nincs profitja, de évek óta durván veszteséges.
    Ennyit az “extraprofitról” szóló fideszes hazugságról.

  4. Aladár szerint:

    Chikán Attila: fennáll az évtizedekig tartó lecsúszás veszélye
    http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/chikan-fennall-az-evtizedekig-tarto-lecsuszas-veszelye-412385

    “A versenyképességünk tovább romlott, tavalyhoz képest 3 hellyel csúsztunk lejjebb a World Economic Forum (WEF) rangsorában, a 63. helyre. Pedig ha mondjuk 20 helyet léptünk volna előre, akkor is jóval elmaradnánk a 2001-es 29. helyezésünktől. Számos fontos vonatkozásban nagyon rosszul állunk. A makrogazdasági környezet vagy az intézményrendszer fejlettségének/elfogadottságának tekintetében az első 80-ba sem kerültünk be.”

    “A gazdaságpolitikában pedig az elmúlt egy évben sem láttunk fordulatot, a rezsicsökkentés vagy az energiaszektor államosításának célja például éppenséggel az ellenkező irányba mutat.

    – Az állam talán nem lehet jó gazda az energiaszektorban?
    – Miből lenne az? Az energiacégek nemcsak a beruházásaikat állították le, de olyan járulékos – és összességében nagyon jelentős – hatásokkal is számolni kell, hogy sorra jelentik be, hogy megszüntetik civil szervezetek, kezdeményezések támogatását is, és ez csupán a jéghegy csúcsát jelenti. A rezsi a cégek közötti verseny lehetővé tételével is csökkenthető lett volna. Az állam ott lehetett volna jó gazda, hogy hatékonyan alakítja ki ennek az alapvető fontosságú szektornak a szabályozott versenyét. A centralizációs lépések persze külön-külön mindig megmagyarázhatók, a probléma az összességükkel van.”

    “A magyar nagyon terhelhető nép – „fát lehet vágni a hátán” –, az elmúlt években bőven lett volna miért tiltakoznia, de nem tette. Sajnos nagyobb a fokozatos, akár évtizedekig is tartó lecsúszás veszélye, a WEF listáján még sok-sok 3-as lépést tehetünk hátrafelé. “

  5. Gordon szerint:

    A nagytőkés gázimportőr-extraprofitőr etánsak csúsznak le. Az nem egyenlő az országgal.

    Kell a rezsicsökkentés!

  6. Aladár szerint:

    Gordon intelligenciahányadosa kiveri a plafont.

  7. Jeniszej szerint:

    Ezek a rohadékok rosszul számláznak, a bankok meg az adósaikat fosztogatják a “sohanemlátottsvájcifrankos” hitellel. A belvárosban a megátalkodottak a Csepel fasora után az “öreg” fákat irtják.
    http://fn.hir24.hu/poszt-itt-gerloczy-marton/2013/09/25/gerloczy-szent-jovatetel/#a3
    Milyen világ ez? 🙁

  8. Jeniszej szerint:

    Favágók a város szívében?
    “miféle emberek is ezek, akik egy európai főváros szívében ilyen tervekkel állnak…”

  9. nagyapó szerint:

    Egy cég, egy holding úgy könyvel, hogy bármely üzletág lehet nyereséges/veszteséges. A Tigáz szövegét csak lüke Aladár szopja be. Ha veszteséges a cég, eladja itteni érdekeltségét és hazavonul.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  10. fghfjhgkjhk szerint:

    Gordon 13:46-kor burkoltan zsidózik? Ez aztán a gering!

Itt lehet hozzászólni !