Már 900 ezren fizetésképtelenek

Ingatlanmenedzser.hu

Kilakoltatás a belvárosban: elég elveszíteni a munkahelyet, és minden összeomlik

Budapest (MTI) – Drasztikusan nőtt a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) “feketelistáján” szereplő, lakossági hiteladósok száma, egy év alatt 39 százalékkal emelkedett, a harmadik negyedévben átlépte a 900 ezret a rendszerben nyilvántartott összes lakossági mulasztás száma – derül ki a KHR-t üzemeltető BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. hírleveléből.

Ezen belül az élő mulasztások száma még nagyobb ütemben, éves szinten 58 százalékkal nőtt, immár több mint 600 ezer aktív tétel van. Az élő mulasztások bővülése a korábbi negyedévhez képest tovább gyorsult, három hónap leforgása alatt közel 70 ezer darabbal nőtt. Júliusban – csakúgy, mint a tavalyi hetedik hónapban – negatív csúcs keletkezett, 39 ezer darab új mulasztás került be az adatbázisba.

A KHR-ben “feketelistájára” azok adatai kerülnek, akik legalább a minimálbér (69 ezer forint) összegét kitevő kölcsönösszeg megfizetésével, több mint 90 napon át késlekednek. Az is felkerül a listára, aki hamis okmánnyal igazolja magát, hamis adatot közöl, vagy bankkártyával visszaélést követ el. Az adatokat a mulasztás megszűnését követően még öt évig nyilvántartják.

A BISZ megállapítja: “Az utóbbi néhány év dinamikus lakossági hitelezése folytán, a romló gazdasági helyzet mellett a háztartások adósságtömege is történelmi maximumán van, így a hazai pénzügyi szektornak reálisan további portfolióromlásra kell felkészülnie a következő hónapokban”.

Jövőre a tervek szerint – a vállalatihoz hasonlóan – létrejön a teljes körű lakossági hitelnyilvántartás (TLH), az igazságügyi és rendészeti miniszter már benyújtotta az erre vonatkozó törvényjavaslatot az országgyűlésnek. A TLH nem felváltja, hanem kibővíti a jelenlegi negatív listás nyilvántartást, a törvény – elfogadása esetén – 2009. május 1-jén lép hatályba.

A TLH létrehozásának célja az ügyfelek fizetőképességének jobb megismerése, a jelenlegi nyilvántartásból ugyanis csak a fizetőkészségről nyerhető információ. A negatív adatok a törvényjavaslat szerint továbbra is kötelezően bekerülnek a KHR-be. A pozitív hiteladatok átadását megtilthatják a lakossági ügyfelek, ezt azonban regisztrálni fogják a KHR-ben. A tiltó nyilatkozatot vissza lehet vonni.

A GIRO Zrt. és a tulajdonában lévő BISZ az elmúlt hetekben vezető magyarországi hitelintézetek kezdeményezésére, önkéntes alapon, Credit Reference (CR) néven megkezdte a teljes listás lakossági hitelinformációs rendszer megszervezését.

Nagy Róbert, a BISZ elnök-vezérigazgatója az MTI-nek azt mondta, a szervezést addig mindenképpen folytatják, amíg a parlament el nem fogadja a központi hitelinformációs rendszerről szóló törvényt. Az IT fejlesztését már korábban megkezdték, így amikor szükségessé válik, fogadni tudják az adatokat.

A TLH bevezetését megnehezítheti, hogy Jóri András adatvédelmi ombudsman az erről szóló kormánydöntés ismertetésekor közölte, hogy minden rendelkezésére álló eszközzel fel fog lépni a teljes körű hitelinformációs rendszer létrehozása ellen; elődje, Péterfalvi Attila hasonló véleményen volt.

Forrás: Ingatlanmenedzser.hu

28 hozzászólás “Már 900 ezren fizetésképtelenek” bejegyzésre

  1. titok szerint:

    Ez csak a kezdet .Hol a vége? Tavasszal nagyon sokan ki lesznek lakoltatva.Megjelenek majd a sátor telepek,uton állás stb….

  2. Bubus szerint:

    A Bokros csomagot azért lehetett pár százezer fog és több tízezer meg nem született gyermek árán megúszni, mert nem volt eladósodva az ország.

    Most valóban nagy a baj, ha valaki elveszíti a munkahelyét. Én csak a környezetemből egy házaspárt ismerek, akik már mindenüket elvesztették, és el is váltak. Úgy kezdődött, hogy az egyikük elvesztette a munkahelyét, aztán elvitte a bank a kocsit, aztán a lakást…

  3. baniko21 szerint:

    Bubus!
    Ha még nem vettük volna észre vadkapitalizmus van. Rá lehet venni
    az embereket, hogy hitelre vegyenek mindent, aztán viszi az árvere-
    ző bank mindenünket. Pocsékba megy az élet. Hajrá! Ezt akartuk?

  4. miska72 szerint:

    Düborög a gazdaság! Lendületben az ország! Mi csáje, eztkelcsinálnie? Bankmentő csonag? Nórmális? NERESÉGESEK A BANKOK? ma volt rádióban! Az OTP és a CIB se kér a bankmentő csomagból! Egyébként miért is kapnának bankmentő csomagot a külfoldi bankok? Mert hogy az OTP kapna az világos! Az magyar tulajdonu BANK.
    Gazeberek vezetik az országot!

  5. Szilveszter szerint:

    Miska!
    Neked határozottan csillog a humorérzéked, és ez őszintén tetszik!
    Szaggatom az arcom, hogy a lakosságnál van a hitel, ami bizony beeshet. Ezért kell az IMF. És nem akkor kell leülni az IMF-fel, amikor már baj van, hanem akkor amikor valószínű, hogy baj lesz! Ez így is történt!
    Nem kapkodnám még az örömöt, hogy a CIB, meg OTP! Soroljuk fel a bankokat, lesz még ott lécrezgés, ha igaz a 900 ezres szám! Ne feledjük, egyik bank sem siet bejelenteni, hogy kész van, mert azzal a saját torkán rántja meg a kötelet!

  6. Papi szerint:

    Szilveszter!
    Egyszerűen felháborító a cinizmusod néha annyira elvakult vagy, hogy egyszerűen tragikus. Feledd már a lakóssági hitelt az IMF szempontjából nem a lakosság miatt hanem a bankok miatt adta próbáld már végre felfogni bármilyen nehéz. Hányszor kell még bebizonyítani neked azt, hogy az államadóságnak csak egy viszonylag kis része az emberek adósága?

    Kedves baniko21 ejnye micsoda beszéd ez vadkapitalizmus? nahát egy “bal oldali” kormánynál ejnye ejnye micsoda beszéd ez? (Csak csipketelek).

  7. csollány szerint:

    Miért ne lehetne cinikus, aki azokhoz tartozik akinél a pénz! Miért adna a másik osztálynak igazat?

  8. miska72 szerint:

    Tisztelt Szilveszter!

    Akkor már baj van! Mert 5000 milliárdot már felvettek és meg is kezdtük a törlesztést! Nem hallottál róla?
    A bankok nem kérték a segítséget!
    AKKOR MIRE VETTÉK FEL A PÉNZT?
    HOL A PÉNZ?

  9. baniko21 szerint:

    Csollány!
    Ki kell, hogy ábránditsalak. Nincs közöm az Mszp-hez, bár én nem álsá-
    gos baloldali vagyok, de az vagyok. Ha figyeltél volna, már régen tud-
    hatnád, mint itt írok legtöbbje, hogy én Munkáspárti vagyok. A Papi
    is ezt nagyon jól tudja, és csak egy kicsit froclizni akart, mint ahogy ezt
    meg is jegyezte. Hiába nem tetszik neked az én megfogalmazásom, de
    sajnos a vadkapitalizmus itt tény. Figyelmedbe ajánlom Marx és Engels
    műveit, (hiába az 1800-a s évek végén írták) tanulmányozásra. Ők
    már akkor jellemezték a kapitalista társadalom ismérveit, amikor még
    sehol nem létezett sem a szocializmus, sem a kommunista ismérvek.
    Csak voltak annyira értelmesek, hogy átlátták, a kapitalizmus csak
    egy szűk rétegnek hozza el a kánaánt, a többi kárára. És most kérlek
    nézd meg az elmult 20 év történéseit tárgyilagosan, nem érzelmi szem-
    pontokból, és azt hiszem akkor közös nevezőn leszünk.Üdvözlettel.

  10. Szilveszter szerint:

    A vicces csak az, hogy Engels papája gyártulajdonos volt. Ez az Engels fiú meg belekeveredett a németországi forradalmi ifjúságból, erre a papa azzal büntette, hogy Angliába küldte, hogy az ottani gyárat igazgassa. Azt csinálta ez az Engels, hogy leutazott északról, hogy Marxszal kitalálják a nagy okosságot. Fizette Marx lakhatását, megélhetését, és nem utolsó sorban a napi alkohol mennyiségét. Marxnak az volt az élete, hogy könyvtárban olvasott, és írt, majd ment a kocsmába, onnan haza. Engels pénzéből. Aki mondta az okosságot, majd visszament a papa gyárjába kizsákmányolni.
    Csak az kérdés, hogy miért a kapitalizmus váltotta fel a szocializmust, és miért nem a szocializmus váltotta fel a kapitalizmust, ahogy Marx ígérte?

  11. baniko21 szerint:

    Szilveszter!
    Lehet, hogy Marx szeszkukac volt, de amit írt abban volt némi igazság.
    Akkor menjünk egy kicsit kronológiai sorrendbe. Volt a II.világháború.
    Mi váltotta fel? Ugy kb. 44 évig éltünk nem kapitalizmusba. Az emberek
    nem keveset kaptak.(tanúlhattak, volt állandó munkahelyük, elöbb-utóbb
    lakásuk,- elérhető áron, évi 3% kamatra – szereztek vikkendtelket, vet-
    tek trabantot, dácsiát, varburgot, nem adósodtak el úgy mint most.
    20 év óta volt értékeink 80 %-a kiprivatizálódott, hogy finoman fogal-
    mazzak, de a 89 évihez képest az ország adóssága hányszorosra is
    emelkedett? Méghozzá úgy, hogy az az istenáldotta nép csak azt érzé-
    kelte és érzékeli, hogy mindenért évről-évre sokkal többet kell neki
    fizetnie. Tehát az elherdált vagyonból kölcsöntörlesztésre egy buznyák
    sem ment (üvegzsebek!!!), sőt mint a rákos sejtek egyre szaporodik
    az ország adóssága. Persze, ezzel együtt mi állampolgárok is eladóso-
    dunk. Ja kérem, ez az általunk megkivánt és 90-es szavazással létre-
    jött marha nagy szabadság. Ha akkor az emberek tudták volna, hogy
    mire is szavaznak, mindjárt csillapodott volna az eufóriás hangulat.
    Te nem így gondolod?

  12. Papi szerint:

    Kedves baniko21!
    Én nem frocliztalak csak egy nagyon kicsit csipkelődni akartam de ha sértő volt akkor ne haragudj visszavonom amit írtam.
    Ami az elmúlt negyven évet illeti szerintem bölcsebb nem példának felhozni mert való igaz amit írtál róla mégis nagyon súlyos bűnt követett el az emberekkel szemben. Pont azt a fegyvert ami Európában és Amerikában nagyon hatásos fegyver volt a munkások kezében azt vette ki a kezükből – A SZAKSZERVEZETI SZTRÁJKOT. Nézd meg ma Magyarországon nincs valamire való szakszervezet mert ami van annak a vezetői mind az MSzP tagjai között található. Ezért tud minden szemétséget leverni az emberek torkán ez a rabló banda mert nincs valamire való érdekvédelmi szervezet aki szót emelhetne. Az ellenzék amit tud megtesz de az emberek segítsége nélkül tehetetlen. Hiába vinne ki az ellenzék akár egy millió embert az utcára ha a többi otthon marad. Erre mondja ez a gazember banda, hogy a többség velük van. Még akkor is ha ez nem igaz. Érted mi volt a Kádár rendszer egyik legnagyobb bűne? Nem bántani akarlak ne magyarázd félre, ezek sajnos tények.

  13. Papi szerint:

    Szilveszter!
    Miféle MSzP-s vagy, milyen baloldali ha pont a szocik “bibliáját” és szerzőit így leszólod?

  14. baniko21 szerint:

    Papi!
    Egyáltalán nem éreztem sértve magam, már annyira ismerlek, hogy
    tudjam, nem akartál bántani. El is siklottam felette. De azért egy -két
    szóval válaszolok neked.
    Mit gondolsz miért volt 90 után az első ténykedés a gyárak-üzemek
    megszüntetése? Hol a csodában találsz Te most egy helyen 1000- 5000
    munkást, aki sztrákolna? A szakszervezetekről jobb nem beszélni.
    Azt a funkciót amiért létrehozták annak idején, már régen elfelejtették.
    Ujra kéne tanulni, hogy mi is az a szakszervezet, és ahhoz szervezett
    munkások kellenének, akik ki is állnának az érdekeikért. Sokszor el-
    töprengek – bár én nem dolgoztam Csepelen – hová lettek azok az
    emberek akik a gyárban dolgoztak? Miért nem fogják fel, hogy ha nem
    tartunk össze, a mindenkori hatalom semmibe vesz. Külön-külön senki
    nem tud elérni semmit. Ehhez a magyar embernek el kell jutnia, mert
    jelenleg, ha három magyar összejön 6 féle véleménye van. Hiába, hogy
    a többségnek sokkal nívótlanabbá vált az élete, anyagi okok miatt.
    Mindég hátrafele tekingetünk, ahelyett, hogy a mával, a jövővel foglal-
    koznánk. A Kádár pedig az embereknek akarta a jólétet, gondolj vissza
    arra, hogy amikor meghalt a Népszabadság újságban hogy kicikizték:
    milyen csórón élt, egész munkája során egy kis családi házra telt neki,
    az idegen államföktől kapott ajándékok ott volt becsomagolva. Ma ez a
    szerénység melyik párt, melyik vezetőjére jellemző? Nem csalt, nem
    lopott vagyonokat. Hibákat minden vezető követ el, de a körülményeket
    is figyelembe kell venni. Legnagyobb volt, hogy az emberek megszok-
    ták a gondolkodás nélküli életet, kényelmesen éltek. Olyan emberek
    kerültek vezető beosztásban, akik most is helyezkedtek, megvagyono-
    sodtak. Többek között, ezért sem voltam 2000-ig semmiféle pártnak
    tagja.

  15. Szilveszter szerint:

    Hát Papi, én olyan MSzP-s vagyok, aki nem ájul el Marx-tól, mert a munkásságát összegezve – elismerve számos elmélete helytállóságát- azt mondom, hogy a végkifejlet tekintetében tévedett. Ahogy Banikó írja, volt benne némi igazság, és nem több. Némi.
    De ne essünk abba a hibába, hogy az idő megszépíti a múltat. Az a bizonyos mindenkinek volt munkahelye később kiderült, hogy kapun belüli munkanélküliséget (is) takart. Ne feledjük, hogy az a ház építés arra a bizonyos 3% kapatra sem volt egyszerű, mert a helyi kiskirályok a tanácson bizony nem adták olyan könnyen azt az építési engedélyt. És az a bizonyos építési engedély sem minden esetben azt az elképzelést tükrözte, amit az építő akart, hanem amilyet megengedtek. Persze volt Trabant, meg Vartburg, csak éppen azt a 7-8 évet kellett kivárni. Ladája csak a bennfenteseknek jutott. Nem kamu az a sok anekdóta, amit a Merkúr telepekről mesélnek. Hát itt a korall piros alig hiányos Zaporozsec, tessék, mert nincs más. 100 Ft a zsebben, ja hát nem jöttek ére tegnap, akkor vigye a fehéret, amin minden rajta van! A vikkendtelkek esete már az ébredés hajnala volt a 80-as évektől, amikor bontakozni kezdett a szekunder, és tercier gazdaság. De gondolom, hogy tudjuk, kinek lehetett vikkendtelke, és azon hogy lett kisház. 😉
    Simán olyan a társadalom zöme, mint a gyerekek, akiknek nincsenek otthon a szülei, de sebaj, majd hazajönnek, és minden rendben lesz. Hát nem így van. Önrendelkezés van, amivel egy csomó minden együtt jár, csak épp az állami ellátás nem.

  16. Papi szerint:

    Na kezdjük!
    Kedves baniko21!
    Nagyon sok mindenben igazad van. Nem vitatom de ha nem haragszol a szakszervezeteket akkor is abban az időszakban tették tönkre. Az is igaz Kádár nagyon egyszerűen élt de eltűrte az ilyen Gyurcsány típusú gazembereket. Ha jól tudom sem az egészségügyben sem az oktatásban dolgozók nem álltak le országos sztrájkra egy percre sem. Azért még van vasas szakszervezet is meg sem mozdultak. Sőt amikor a Független vasutasok sztrájkot hirdettek és az ellenzék egyetértett velük a MSzOSz főtitkára a TV-ben kijelentette, hogy ők ellene vannak mivel az ellenzék melléjük állt. De lehetne a közalkalmazottakról is beszélni a vezetőjüknek a fia az MSzP országgyűlési képviselője. Tudod erről írtam az előbb.
    Szilveszter!
    A vicc (és ez nagyon szomorú) neked is sok mindenben igazad van. De tudod miután az állam kivonult az árak mögül (ártámogatás) hova lett a pénz? Ugyanis azért voltak alacsonyan tartva a fizetések mert az állam állta az árak nagyobb részét. Miután megszűnt az ártámogatás akkor felszabadult az a pénz hol van? A Kádár korszak idején jelentős kölcsönt vettek fel ennek egy részét a lakosság élte fel ez nem vitatéma ez tény.
    A Gyurcsány kormány a dupláját vette fel ami eltűnt. Hol a pénz?
    Az ország vagyonának közel 90-95%-át eladták. Hol a pénz? Az adókból befolyt összegről még nem is beszéltünk. Hol a pénz? Látod Szilveszter talán ezekre a kérdésekre válaszoljál. Habár ez úgyis csak egy költői kérdés volt mert te azonnal másról fogsz írni.

  17. baniko21 szerint:

    Szilveszer!
    Már erősen sejtem ki vagy! Egy pár szóval leírom, hogy miben is té-
    vedsz, de erősen. A hétvégi telkek már a 70-es években müködtek.
    Ja és nem az ügyvezető igazgatóknak! Nagyon sok gyári munkás is
    akkor jutott telekhez, lakáshoz, autóhoz. Szerinted most mihez jut?
    Még a megélhetése is a napi gondokhoz vezet, ha egyáltalán van mun-
    kája. Mert tudod most az állás sem azt jelenti, hogy ha még található
    jó szakember, azt alkalmazzák. Á dehogy! Csak összeköttetésen mú-
    lik a dolog. Ma olyanok vannak vezető beosztásban akik nem odavalók.
    Látszik ez az egész gazdasági életünkön. Ma egy munkás,- bocsánat
    munkavállaló úgy újmódian – nemhogy épitkezni nem tud, a meglevő
    panellakása rezsijét is alig tudja kifizetni. Gyerekeinkre, unokáinkra
    ebben az egész gyalázatban milyen jövő vár? Tudom! Főnököd szerint
    el lehet menni külföldre. Ezzel csak egy baj van! Magyarok vagyunk,
    Magyarország a magyaroké, ezért ha elfelejtettétek volna..
    “Itt élned és halnod kell.” De mi nem halni akarunk, hanem élni is!

  18. Szilveszter szerint:

    Kedves Papi!
    Esküszöm, hogynem tudom, hogy hol a pénz. Nálam nincs, hidd el! És még hozzá sem teszem viccből sem, hogy “sajnos”, mert az a pénz mindenki pénze. Nem tudom, hogy hol van. Lehet, hogy minden annyit változott, hogy annyival költségesebb minden. Lehet, hogy nagyonis ott van a pénz mindenhol. A Nemzeti Színházban a BS-ben, a 4-es metróban, a Völgyhídban, az M3-as autópályában Polgártól Nyíregyházáig meg Debrecenig, az M30-as autópályában Miskolcig, a Megyeri hídban, a vasút fenntartásban, a Jedlik tetejében, meg füves pályályán, a bürökrácia fenntartásában, a közlekedésben az oktatásban, az egészségügyben, a szociális ellátásban, a kultúrális dolgokban, és még millió egy helyen, ami felépült, ami fejlődött, vagy éppen csak nem romlott, mert fenntartják sok-sok pénzért.
    Nem tudom Papi, hogy hol a pénz. De persze ellenzékből azt mondják, hogy ellopták! A szocik meg azt mondják, hogy megvan az valahol, csak nem vagyunk hajlandók elhinni, hogy ilyen drága az élet. Ha a Fidesz lenne kormányon, akkor az MSzP mondaná, hogy ellopták a pénzt, a Fideszesek meg azt mondanák, hogy dehogyis! Ez a dolog így megy.
    Megígérem Papi, ha megtudom, hogy hol a pénz, akkor elmondom!
    Kedves Banikó!
    Hidd el, hogy egy cseppet sem zavar, hogy tudod-e, hogy én ki vagyok. Tudod, hogy miért, mert egyrész ez előbb-utóbb úgyis kiderül, másrészt semmi olyan dolog nincs részemről, ami miatt ne tudnék a szemetekbe nézni. Amit mondok, azt én mondom, amit teszek, azt én teszem.
    Szóval 70-es évek vikkendtelkei? Hát jó. Ezt nem mondanám olyan erős tévedésnek. Abban gondolom egyetértünk, hogy ahogy épült az iskola, úgy, és abból épült a párttitkár, meg a tanácselnök üdülője is? Magam láttam félkész elemetes vikkendházat, ami abbamaradt, mert mégsem építették fel az iskolát a nagyközségben. És magam is láttam “melós” vikkendházat, ami sima deszka falú volt. De ha valaki épített, akkor szépen megépült az a ház amolyan reciprocitásban.
    A valaki valakije jut munkához, meg jobb helyekhez? Nos ez nem a modernkori világ torzszülöttje. Talán Hankis Elemér újfeudális struktúra elmélete (tudod, a főkutya, alkutya téma) világosabbá teszi ezt. De csak ha simán a “Kovácselvtárs gyerekét fel kell venni, ez felsőbb utasítás” ügyre gondolunk, akkor ott is vagyunk a dolog közepében.
    Ott van egy kicsi félreértés Banikó, hogy nekem nem az a bajom, hogy volt az a 40 év. Azt mondom, hogy abban élni nagyszerű volt! Édes, álmos, együgyű jólét, amikor Te ne is törődj a világ dolgával, élj, dolgozz, családozz, de légy lojális az elvhez, és érd be azzal, ami van, majd a hozzáértő politikusok gondját viselik az országnak. Ugyan mi baja volt akkor a Magyarnak? (hát persze mindíg minden, mert a Magyarnak valahogy sose jó) Az volt a jó, ha valaki beleszületett, benne élt, és abban is halt meg. Az akkori állami körülvevő gondoskodás, és ellátás után, most valóban úgy érezhetjük, hogy csupasz popsival ülünk a márványtáblán. És bazi rossz, hogy semmi nincs ingyen. (akkor sem volt, csak elhittük, mert nem akartuk nem elhinni.) Ha mi nem csináltuk volna jól, akkor csak nálunk hullott volna le a dolog. De nem! Egyszerűen felbomlott a szocialista tábor, mert az elv a gyakorlatban életképtelen. És az a konfliktus. Onnantól számít a 40 év károsnak, hogy vége lett. Mert nem azt ígérték, hogy vége lesz, hanem azt, hogy ahol nincs szocializmus, ott is az lesz, ha megjön az eszük! Legalább két generáció kell még, hogy a volt szocialista országok lakóinak még a gondolataiból is kipárologjon az, hogy gondoskodó, ellátó állam.
    “Gyerekeinkre, unokáinkra ebben az egész gyalázatban milyen jövő vár?” Olyan jövő vár a gyermekeinkre, amilyet teremtünk nekik. Senki más nem felelős a gyermekeink jövöjéért, mint saját magunk!

  19. baniko21 szerint:

    Szilveszter!
    Amit írtál, abban is van igazság. Tudod az emberek nem egyforma ké-
    pességüek, de azt vette el ez a 20 év ezektől az emberektől, hogy a kevésbé értelmesekre nincs szükség. Érted! Az embert
    az emberi mivoltukban gyalázták meg. Nincs gyár, nem kell a gyári
    munkás. Bezárunk jó pár iskolát.Nincs szükség a pedagógusra. És így
    sorolhatnám neked úgy szakmánként is. Közgazdásszal már Dunát le-
    het rekeszteni, a gazdaságunk mégis ott tart, ahol tart.
    Válaszolj nekem arra, hogyha egy gyermek olyan családban születik,
    ahol mondjuk csak az apának van állása, ott miből tanitatják a jó képes-
    ségü gyermeket. Adósodjon el már előre a diákhitellel? Te annak idején
    így tanúltál?
    A másik. Miért is bomlott fel a szocialista országok rendje? Vagy Te
    annyira értelmes, hogy magad is tudd. Gazdasági háború folyt a szo-
    cialista országok ellen, bele is sétáltunk a csapdába. Hozzá jött még
    az akkori vezetők árulása, a meggazdagodásuk reménye.Be is jött!
    Gondolom azt nem vitatod, hogy mind privatizált magának bőven.
    Valamiből csak-csak milliárdosok lettek. A SZU-ban is volt egy-két em-
    ber aki rájuk erőltette a prejesztojkát. Sikeres lett. 5 millió gyermek él
    kinn az utcán. Az emberek hülyitése pedig azóta is egyfolytában tart.
    Hidd el, ha 90-ben tudták volna mire is szavazunk, nem úgy sült volna
    el a rendszerváltás. Saját példámat írom le neked. Egy 4500 főt fog-
    lalkoztató vállalatnál voltam középvezető. 89-ben még annyi árbevétel
    volt, hogy nyereségesek voltunk, a következő évben meg össze-
    vissza vásároltak autóktól kezdve, amit csak akarsz, igy rögtön vesz-
    teségesek lettünk. Indulhatott a felszámolás. Négyünknek ajánlották fel,
    hogy maradjunk a felszámolás végéig. Képzeld, nem mertem vállalni,
    mert egyszerüen nem hittem el, hogy büntetlenül így lehet lopni-rabolni
    mint ahogy felszámolás elött kirabolták a vezetők a vállalatokat.
    Az alig megvásárolt autókat (2 mill Ft/db) 150-200 ezer forintért priva-
    tizálták ki. Az egész gépparkot megvette a vezérigazgató felesége kft-
    je, amit még abban az évben ugyanannyiért vissza béreltünk. Na a
    tisztességes szándékokról csak ennyit. És igy folyt ez Magyarország
    összes vállalatánál. Még annyit. A vállalati üdülők a dolgozók pénzéből
    épült fel, ki árusitotta ki? Akkor szerinted kiket is loptak meg?
    Lehet, hogy Te erre büszke vagy, én másképp itélem meg. A tolvaj és
    hazug emberekre nemhogy felnézni még lenézni sem érdemes.
    Pénzük van, de becsületük az nincs.

  20. Papi szerint:

    Szilveszter!
    Már megint ködösítesz. Nem értem miért? A Nemzeti Színházat az Orbán kormány építette. A 4-es Metró már most jóval többe kerül mint amennyit érni fog. Még az sem zavar téged, hogy az egészségügyből, az oktatásból, a kultúrából, egy szóval mindenhonnan csak pénz elvonás van. Az esetleges folyamatban lévő beruházásokat Eu.-s pénzből történnek. Tehát magyarul mindenhonnan csak pénz elvonás van. Én nem mondtam ilyen hülyeséget, hogy nálad van és azt sem mondom, hogy a kormány ellopta. Egyszerűen arról van szó, hogy ez a kormány és a kormányzópárt nem érdekelt abban, hogy az embereknek normális életet biztosítson. Tudod ha jól tudom a különösen nagy vagyoni kár okozás, a BTK. elég keményen bünteti. Remélem meg is kapják a jól megérdemelt “jutalmukat”.

  21. Szilveszter szerint:

    Kedves Banikó!
    Valóban nem egyforma képességűek az emberek. Nálam okosabb emberek már rájöttek, hogy az iskola, mint olyan messze nemhogy csökkententi a társadalmi különbségeket, hanem újra termeli azokat. Abban nincs vitánk, hogy a magyar oktatás meglehetősen szanaszét van.
    Már az álltalános iskola nem mindegy, hogy hol kezdi egy gyermek a tanulmányait, a gimiről meg nem is beszélve. Lovas nemzet vagyunk, mindíg átesünk a ló másik oldalára. Régen az autószerelő, a fodrász, meg a mittudom én milyen szakmák voltak a top-on, manapság meg a jogászoktól, közgazdászoktól hemzsegünk. És amikor azt mondta a kormány, hogy ha már viszi a pénzt feleslegesen a felsőoktatásba tódult fiatal, akkor legalább ne az adóforintok árán bukdácsoljon, hanem saját finanszírozásból, akkor az volt a mondóka, hogy a kormány oktatásellenes.
    Hogy miből? Nos nemaz ördögtől való a diákhitel. Nem vagyok cinikus, ha azt mondom, hogy diplomázni messze nem kötelező!
    A privatizációs dolgot egyformán látjuk. Simán lerámolták az országot, akik közel voltak a fazékhoz. Meglehetett csinálni, meg is csinálták. De nem az igazgatói fizetésből futotta privatizációs nagybevásárlásra náluk sem, hanem abból, amit addig összeloptak. Gondolom, ebben egyetértünk. A pénz, és becsület dolgát azt hiszem nagyjából azonosan látjuk!
    Kedves Papi! Nem ködösítek! A Nemzetit valóban Viktor építette, de az Erzsébet téri “gödörbe” befektetett pénzt ne feledd hozzáadni a bekerülés összegéhez, mert az bizony a “kár” kategóriába tartozik. Mit nekünk befinanszírozott pár rongyos milló? Új terv,új hely, új finanszírozás. Mennyivel is került így többe a Nemzeti? (Csak ha már a különösen nagy vagyoni hátrányt okozást emlegeted.)
    Azt mondod, hogy a 4 es metró már most többe kerül, mint amennyit érni fog. Nos ezt nem tudom, hogy mi megítélhetjük-e, de azt tudom, hogy nem került volna ennyibe, ha Viktor le nem állítja anno az építést. Már régen járhatna a metró, és tudnánk, hogy mennyit ér. Merthogy 98-ban nem annyi volt egy liter benzin sem mint most. Semmi nem lesz olcsóbb az idő előrehaladtával, és nem gondolom túlzásnak, ha azt mondom, hogy amennyivel most többe kerül megépíteni, az is a Viktor számlájára írható.
    Abban viszont egyetértek, és támogatom is, hogy be kell azt vezetni, hogy a mindenkori minisztereknek igenis legyen büntetőjogi felelősségük, és minden ciklus végén igenis számoljanak el.
    És kezdjenek egy új ciklust! 🙂

  22. miska72 szerint:

    Tisztelt Szilveszter!

    Az új ciklust akkor Feri a sitten kezdené! Kapna vagy 1000 évet és még ha harmadolják is, akkor is ebbe a “QRVA ORSZÁGBAN” NEMLENNE TŐBET “QRVA ORSZÁG” MINISZTERELNÖKE!

  23. Papi szerint:

    Tudod Szilveszter, ha már az Erzsébet téri gödörről beszélsz amennyire tudom már azt sem akarta az akkori kormány sőt a fővárosi önkormányzat is ellenezte de Demszky ennek ellenére azért is oda akarta építeni.
    A 4-es Metróval kapcsolatban már 90-ben is ezzel kampányolt Demszky és nem történt semmi. 94-ben is ezzel kampányolt Demszky és akkor már az ő bandája volt kormányon miért nem kezdte el? Úgy, hogy ne gyere ezzel a 98-as nem tudtam elkezdeni szöveggel. Rendben? Tudod 94-ben még olcsóbb volt a benzin mint 98-ban (hála Horn kormánynak). Azért azt is jó lenne tudatosítanod magadban, hogy az eredeti nyomvonal innét Csepelről indult volna Kaszás dűlőig. De tudod a te nagy haverod ez a Miska gyerek úgy gondolta, hogy jó lenne Csepelből önálló várost csinálni és így ugrott a Metró is és ugrott a Gubacsi Kis Duna híd is. Aztán vittétek a kórházat most a Csepel Sport Egyesület telephelyeit is ja és a Kis Duna partot is. Miközben a termál víz elfolyik a Dunába. Azt mondasz amit akarsz lényegtelen. Ez az önkormányzat az MSzP-SzDSz frakcióval ugyan annyira ellensége Csepelnek, mint ez a kormány az MSzP – SzDSz és most már sajnos az MDF-fel kiegészülve (Azért kíváncsi lennék mivel zsaroljátok Ibojkát?) az egész ország lakosságával szemben.

  24. Papi szerint:

    Ja ami még kimaradt a hozzám írt válaszodból csak az utolsó résszel értek egyet de azzal maximálisan. Pártól, vallástól, bőrszíntől függetlenül. A kormányzati ciklus végén igenis számoljanak el és ha bármilyen törvény ellen vétettek akkor feleljenek a bíróság előtt. Örülők, hogy végre valamiben egyet értünk.

  25. miska72 szerint:

    ezzel én is egyet értek!!! Nem kicsit! NAGYON!

  26. Szilveszter szerint:

    Uraim!
    Találtunk valamit, amiben egyet értünk! Higgyétek el, hogy én ennek szívből örülök!
    Nagy szüksége van annak, hogy sok-sok minden megváltozzon, a régit újra gondoljuk, amit kell, azt megváltoztassuk! Hiszek az alulról szerveződésben, nem veszítettem el abbéli hitem, hogy a szűkebb, és tágabb környezet igényeit, és akaratát kell képviselnie a nép által választott minden fórumnak, beleértve úgy a helyi legfelsőbb népképviseleti szervetet (gyengébbek kedvéért a helyi önkormányzat képviselő testülete), mint a legfelsőbb népképviseleti szervet (Parlament).
    Itt helyben, és országosan is van (vannak) olyan ember(ek), akik valóban a köz érdekeit szemelőt tartva élnek, és dolgoznak. Az általánosítás igen buta dolog. (A bogár-rovar dologra gondolok.)
    Igenis van olyan Ember Csepelen, aki tudja a dolgát, érti a problémát, és birtokában van az eszközöknek ahhoz hogy kivasalja a ránokat.
    Kedves Fideszes, és más érzelmű Baráraim! (nem vicc, nem gúny!)
    Hiszek a polgárok megbékélésében, hiszek a polgári konszenzusban, és abban is hiszek, hogy pártállástól függetlenül tudunk, és akarunk együtt tenni bármit az előrehaladás érdekében.
    Ami az ország hangulatát, és beállítottságát illeti, arra csak azt tudom mondani: Igen felesleges fenntartani a kampányhangulatot, az előrehozott választás, és a hisztéria más formája is erőtlennek, okafogyottnak tűnt. Türelem, a befektetett munka meghozza eredményét, és tisztán mutatkozik majd az OK, ami alapján az ország bizalma ismét erőre kap!

  27. Papi szerint:

    Szilveszter!
    Én elhiszem neked, hogy van olyan ember aki tudja a dolgát és csinálja is, csak tudod az a baj, hogy ilyen nincs sem a kormányban sem az önkormányzatban. Most nem pártokra gondoltam.
    Hidd el szívesebben vitatkoznék veled sportról vagy nőkről vagy bármi másról de sajnos a mai politikai és gazdasági helyzet ezt nem teszi lehetővé.

  28. Szilveszter szerint:

    Papi!
    Épp most írtam a másikban a találkozásokról. Szerintem a mai politikai gazdasági helyzetnek semmi köze nincs ahhoz, hogy Mi találkozzunk, és beszéljünk, akár a sportról, vagy a nőkről (bár ez utóbbi engem már nem köt le, legalábbis kritizálóm szerint!) De nézhetjük úgy is, hogy épp a jelenlegi gazdasági, és politikai helyzet lehet az oka, hogy mi, polgárok beszéljünk róla.
    Elsősorban a politikai helyzet, mert a gazdasági helyzet nem lehet annyira tragikus, hogy egy sörre ne telne! 😉

Itt lehet hozzászólni !