Több mint 1000 milliárd forintot vittek ki az országból a közműcégek

MNO

1040 milliárd forintnyi nyereséget vittek ki Magyarországról a szocialista kormányok idején privatizált közműcégek 1995–2011 között, ráadásul ebben az összegben nincsen benne az infláció mértéke – többek között erről is beszélt Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a budapesti 4-es választókerületben tartott, rezsicsökkentést támogató nagygyűlésen. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a mai kormányt bíráló erők alkalmatlanok hazánk vezetésére, amit 2002–2010 között világosan be is bizonyítottak.

Sokan azt hiték, hogy a rezsicsökkentésre a budapesti II. és III. kerületben nincsen igény, de ezzel szemben több mint 25 ezer aláírás gyűlt össze a fővárosi 4-es számú választókerületben – mondta Varga. A következő időszak fő kérdése, hogy a rezsicsökkentés mellett kiálló 2,5 millió ember képes lesz-e hasonló cselekedetekre – tette hozzá.

A nemzetgazdasági miniszter arról is beszélt, hogy a bukott baloldal csődközeli helyzetbe taszította az országot, példaként hozta föl, hogy az államadósság és a munkanélküliség is elképesztő mértékben nőtt 2002–2010 között. Varga külön felhívta a figyelmet arra, hogy a Gyurcsány–Bajnai-kormányok kiszolgáltatták az országot a nemzetközi pénzügyi köröknek, az ország nem volt a saját ura. A Fidesz alelnöke szerint azok bírálják a kormányt, akik alkalmatlanok Magyarország vezetésére, „nem az emberek, hanem a hatalom érdekli őket”.

„A zombik is előkerültek”

Kiemelte, hogy a baloldali erők még megegyezni sem képesek, még a „zombik is előkerültek”. A politikus föltette a kérdést, vajon a baloldal mihez kezdene egy vörösiszap-katasztrófával, vagy egy árvízzel? „Ezt a baloldalt nem foglalkoztatja az ország és az emberek helyzete.” Ha rajtuk múlna, ugyanúgy a bankokkal és a multikkal üzletelnének, és az emberekkel fizettetnék meg a gazdaságpolitikai hibáikat – tette hozzá.

Szólt arról is, hogy a baloldal megemelné az átlagemberek adóját, elvenné a családi adókedvezményt, büntetné a munkavállalókat. „A jobb- és baloldal abban különbözik, hogy mi csak azt szeretnénk elkölteni, amit mi magunk termeltünk meg” – hívta föl a figyelmet az NGM első embere. Hozzátette: „Az ország talpra állt, a magyarok erőfeszítésének köszönhetően növekszik a gazdaság, rekordalacsony az infláció, és csökken az adósság. Három év alatt nem lehet ledolgozni nyolc év hibáit, sokan még mindig nagyon nehéz körülmények között élnek, így az ország teljesítményének javulása az ő érdekeiket kell, hogy szolgálja.”

A közműcégek osztalékai nem csökkentek

„A hitelből finanszírozott jólét kora véget ért, elég csak Görögországra nézni.” 2013 félévétől a növekedés motorjai (építőipar, turizmus, beruházások) egyértelműen felpörögtek, a kkv-k is egyre több hitelhez jutnak – fogalmazott a politikus. „Nem hagyhatjuk, hogy a bukott baloldal a reménytelenség igéjét terjessze!”

A rezsicsökkentésről elmondta, hogy a baloldal korábban a lakosságra terhelte az energiacégek garantált nyereségét. Rögtön a kormányváltás után megkezdődött a rezsicsökkentés az energiaárak befagyasztásával, „ezt folytatni kell”. Idén ősszel újabb 11,1 százalékos csökkentés következik, így egy év alatt megvalósul a 20 százalékos áresés – tette hozzá. Külön felhívta a figyelmet arra, hogy a cégek felügyelőbizottságaiban kiosztott osztalékok mértéke az első rezsicsökkentést követően sem csökkent.

„Soha nem lehet azt gondolni, hogy a meccs lefutott, a kilátásaink nem rosszak, az emberek érzik, hogy a jobboldali politika róluk szól.” A választások tétje Magyarország és a magyar emberek jövője – zárta felszólalását Varga.

1040 milliárd forinttal gazdagodtak

Rogán beszédében rámutatott arra, hogy a hazai közműcégek privatizációja a szocialista kormányok idején zajlott le. Külön kiemelte, hogy az első Orbán-kormány alatt a gázáremelések mértéke az infláció alatt volt, majd 2003-at követően az áremelések mértéke elszakadt az inflációtól, és csak 2010-et követően állt le az árak folyamatos növekedése. A Fidesz frakcióvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy Európában a magyar családok fizették jövedelmük arányában a legtöbb rezsit.

1995–2011 között a közműszolgáltatók 1040 milliárd forintnyi profitot értek el és vittek ki az országból, s ebben nem szerepel az infláció mértéke – mutatott rá Rogán. A rezsicsökkentés hatására a földgáz köbméterenkénti ára 151 forintról 121 forintra csökken november 1-jétől. A csökkentések hatására a 2008. júliusi szintre esnek vissza a lakossági árak a földgáz, míg az áram esetében a 2007. februári szintre – tette hozzá.

A politikus elmondta, hogy egy kétkeresős család 70-80, míg egy párban élő család esetében 40-50 ezer forintos megtakarítást jelentett a rezsicsökkentés 2013-ban. Rogán arról is szólt, hogy jelentősen csökkent a családok díjhátraléka, így a cégeknek is megéri a rezsicsökkentés.

Ők az igazán veszélyesek

„Ha ma ránézünk a politikai ellenfeleinkre, akkor nagyon sok minden nem világos. Akik igazán veszélyesek, azok, akik mögöttük állnak, mert ők ki fogják kényszeríteni azt, hogy mást csináljanak, mint a mostani kormány.” A Fidesz frakcióvezetője szerint Magyarországon olyan baloldal van, amelyik a bankok és a multinacionális vállalatok érdekeit nézi, ráadásul a brüsszeli bürokrácia is támogatja őket. 16 százalékos helyett 40 százalékos adókulcs bevezetését tervezi Bajnai Gordon, és a mögötte lévő szakadár LMP-s csapat – fogalmazott Rogán.

A politikus külön felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy mindenki nagyon figyelje az ellenzéki pártok érvelését, ha benyújtják azt a törvényt, amely kimondja a közszolgáltatások nonprofittá alakítását. „Ott mindenkinek világossá fog válni, hogy mely politikai erők képviselik az emberek érdekeit, és kik mögött állnak ott a multinacionális vállalatok, akik számára csak a profit fontos” – zárta szavait a Fidesz frakcióvezetője.

Forrás: MNO

18 hozzászólás “Több mint 1000 milliárd forintot vittek ki az országból a közműcégek” bejegyzésre

  1. felix szerint:

    A kis görbelábút nem zavarja, hogy ismét hazudik.
    Igaz, hogy a rendszerváltás után ő volt az első politikus akit hazugságon értek és ezért egy ideig pihentetni kellett.
    Akkor ifjonti korára hivatkozott.
    Anti, ma mi a mentséged.

  2. szusi szerint:

    Most jöttek rá?
    Felébredt megint valami nagyokos és számára új dolgot közölt?
    És akkor sírnak, hogy veszteségesek?
    pffff

  3. ... Grün szerint:

    Ma szabadult Zuschlag János, hat év után. Tetszeni fog neki a rendszer: itt simán megúszta volna.

    “Ma ötszázmilliárdos piacot lehet lenyúlni és szétosztani az új zuschlagoknak, de úgy, hogy amikor kiderül, hogy ez még a kétharmados buldózertörvénykezés keretein belül is bűncselekmény, akkor az ügyészség lógó nyelvvel rohan elsimítani. Úgy megy, mint egy hivatali visszaélés, úgy is hápog, mint egy hivatali visszaélés, mégsem az, hanem kacsa. Tudniillik fideszes nem kerülhet börtönbe akkor se, ha szinte maga jelentkezik oda.”
    .
    http://hvg.hu/velemeny.nyuzsog/20130918_Lopok_kozott_szegenyember#rss

  4. szusi szerint:

    Egyik sem odavaló ahol van.Mindet börtönbe kellene csukni.A “kis” ember látja/tudja évtizedek óta.A tanult okos URAK csak most jöttek erre rá? Nem.De a népet etetni kell valamivel, mert “birka” ez a nép, megérdemli sorsát.

  5. Aladár szerint:

    Érdekes a cikk, mert szépen vissza lehet vezetni a Rogán-féle hazugság történetét.

    “1040 milliárd forintnyi nyereséget vittek ki Magyarországról a szocialista kormányok idején privatizált közműcégek 1995–2011 között” – mondja most Rogán.

    Csakhogy eredetileg így szólt az állítás: “az áram- és gázszolgáltatók összesített adózott nyeresége az 1995-ös privatizációk és 2011 között 1040 milliárd forint volt” – ezt még márciusban nyilatkozta Rogán.

    A Népszabadság cikke hozzáteszi: “Kérdésünkre, hogy a nyereségből mennyit vontak ki a külföldi tulajdonosok és mennyit forgattak vissza a cégekbe, közölte: erről külön kimutatást nem végeztek”

    Oké, tehát az 1040 milliárd nem az, amit kivittek Magyarországról, hanem aminek egy részét visszaforgatták a cégekbe, másik részét kivitték. Hogy mekkora ez a rész, azt nem tudjuk, mert “erről külön kimutatást nem végeztek”. Persze Rogán hozzáteszi: “de biztos benne, hogy több mint 90 százalékot hazavittek”. Ja ha ő biztos benne, akkor tuti úgy van, bár “erről külön kimutatást nem végeztek”.

    Most Rogán mégis azt hazudja, hogy “1040 milliárdot vittek ki”.

    De mondjuk tegyük fel, hogy ennyit vittek ki (nem igaz persze, de tegyük fel). 17 év alatt ez sok? Mihez képest? Mennyi volt az árbevételük ugyanezen idő alatt? És főleg: honnan jött a nyereség? Hiszen azt ugye tudjuk, hogy a lakossági szolgáltatás évek óta veszteséges, és csak a vállalatoknak nyújtott szolgáltatáson tudnak nyereséget termelni a szolgáltatók.

    Tegyük még ehhez hozzá: bár megállt a rezsidíjjal tartozó lakossági fogyasztók számának növekedése, nincs lényeges javulás, a rezsicsökkentés óta is több ezer embernél kapcsolták ki az áramot vagy a távfűtést. Ezeken az embereken sokszorta többet lehetett volna segíteni célzott támogatással, ahelyett, hogy az összes fogyasztóra szétterítik a rezsicsökkentést. Mert én pl. röhögve ki tudtam fizetni a magasabb rezsit is, mégis kaptam 10% csökkentést, pedig abból a pénzből lehetett volna könnyíteni azok helyzetén, akik bajban vannak a díjfizetéssel.

  6. lolka szerint:

    Csak úgy hozzávetőlegesen megemlíteném-“Rogán beszédében rámutatott arra, hogy a hazai közműcégek privatizációja a szocialista kormányok idején zajlott le. “-és hol volt a kőkemény ellenzék abban az időben ?-ja a folyóson…

  7. dezsibe szerint:

    Lolka! Tudod Te, mi a “parlamenti demokrácia” ? Az előző ciklusban volt, hogy több száz
    fideszes javaslatot söpörtek le az elvtársaid az asztalról.(egyszerre) Még olyat is, amely
    egy helyesírási hibát akart kijavítani.Miről beszélsz?!A mindenkori hatalom nem sok
    teret enged az ellenzéknek. Ma sem. (Hála Istennek) A szolgáltatók becsületéről annyit,
    hogy Angliában visszavették a privatizált vasutakat a sok tömegbaleset miatt.Nem voltak
    hajlandók a biztonságra költeni…A számokról annyit:”annak a statisztikának hiszek csak,
    amit magam hamisítottam” mondta egy angol miniszterelnök.

  8. fghfjhgkjhk szerint:

    dezsibe, a DB és az Arriva mennyit visz ki a budapesti tömegközlekedés gyanánt?! Hoppá… 😛

  9. nagyapó szerint:

    Aladár (szerintem Borka)!
    – az 1040 milliárd forintnyi nyereségből mennyit vittek ki a multik az ország lakóinak kárára? Kérem az adatot, különben Rogánnak igaza van.
    – az, hogy egy vállalt hogyan könyvel, az belső ügy. A nyereséget úgy teríti ahogy akarja. Nem igaz, hogy az egyik ág veszteséges, a másik nyereséges. Attól függ, a kiadásokat hová könyvelem. Az össznyereség, több, mint 1 billió, elment, fizettük.
    – tegyük még hozzá, hogy a rezsicsökkentés évi 100 000 Ft-ot jelent a lakosságnak, amit a multik könnyedén leírnak.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  10. fghfjhgkjhk szerint:

    nagyapó, 21:16-ra mit tud írni?

  11. fghfjhgkjhk szerint:

    Kinek jelenti 100k ft-ot? Számoljon, mielőtt ír valamit. Ja, Önöknek… Értem.

  12. nagyapó szerint:

    fghfjhgkjhk (21:16-ra)! No mennyit? No miért? No kinek érdekében?

    22:49! Olvasson!!! Lassan eléri 1/2eszü1/2x szintjét. Miértke.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  13. Aladár szerint:

    Öröm nézni, ahogy a vén komcsizó nagyapó harcol az imperialista karvalytőke és a rothadó nyugati kapitalizmus ellen.

  14. fghfjhgkjhk szerint:

    nagyapó, Ön el van foglalva a terítéken lévő szolgáltatókkal. Miért van külföldi kézben a tömegközlekedés? Mert egy darab buszt nem vett a mostani kormány sem, ezért sumákban egy magyar cég mögé bújtatva a külföldi meg viszi a hasznot? Nem kettős a mérce, nagyapó?
    Nekem és nagyon sokaknak nem marad még 50ezer sem, nem hogy 100 ezer.

  15. fghfjhgkjhk szerint:

    Aladár, még ha többet tudna róla?! 🙂

  16. ... Grün szerint:

    Aladár!
    Belőle is kiütközik a komcsi vér, mint a szövegéből is kitűnik! 😛

  17. nagyapó szerint:

    Unom, hogy oktatnom kell lüke Aladárt, meg 1/2eszű1/2xet (átalakult?), meg a tanarakat. A kormány jó előre bevásárolta magát a Rábába. A Rába szerződött a Volvóval. Ekkor minden ált. iskolás tudta, hogy ezek a buszok lesznek a nyerők. A többieknek, akik kisebb kapacitásúak, jó lehetőség a midi buszok piaca.
    A BKV sajnos még nincs abban a helyzetben, a nagy szoci lopások után, hogy a szükséges mennyiségben új járműveket vegyen. Maradtak a sz… VanHoolok, majd a Volvók, Mercik.
    Amennyiben lesz pénz, lesznek magyar buszok.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  18. fghfjhgkjhk szerint:

    A Rába nincs benne a képletben!
    A képlet, hogy a használt buszokat sem állami pénzből veszik, mint ahogy a marciket sem. Ehhez adja a tőkét a Deutsche Bahnhof alvállalata, a brit Arriva, akik gondolom profitorientáltak. A Videoton mit dobott bele? Semmit! Na ez most nem jött össze, nagyapó!

Itt lehet hozzászólni !