Kezdődik Gergényiék pere

Mno

2006-ban összeverték az október 23-i megemlékezésen résztvevőket, belelőttek az engedély nélkül kormány ellen tüntetőkbe – ma azok rendeznek be nem jelentett tüntetéseket és tüntetnek szabadon diktatúrát kiáltva, akik akkor lövettek a velük egyet nem értőkbe

Tizennégy volt és jelenlegi rendőrparancsnok – köztük Gergényi Péter és Bene László – áll ma bíróság elé a 2006-os utcai események miatt indult katonai büntetőeljárásban. A nyomozás a fideszes Gulyás Gergely feljelentése alapján indult még 2010-ben.

Megkezdődik ma a Fővárosi Törvényszéken a 2006. őszi rendőrterror kapcsán katonai bűncselekményekkel vádolt Bene László volt országos főkapitány, Gergényi Péter egykori budapesti főkapitány, Dobozi József, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) korábbi parancsnoka és további tizenegy rendőr büntetőpere. A Központi Nyomozó Főügyészség Debreceni Regionális Osztálya által benyújtott vádirat a három egykori főrendőrre felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott, a többi vádlott némelyikére pénzbüntetést. Bene ellen kétrendbeli elöljárói intézkedés elmulasztása a vád. Egyrészt, mert nem kezdeményezett eljárást a szabálysértést vagy bűncselekményt elkövető beosztottjaival – például Gergényi Péterrel – szemben. (Ezt a 2006-os eseményeket vizsgáló parlamenti albizottság előtt azzal magyarázta, hogy a budapesti főkapitány nagy politikai támogatást kapott Gyurcsány Ferenc akkori kormányfőtől.)

Bene Lászlót azzal is vádolják, hogy eltűrte, a Rebisz alakulatai azonosító szám nélkül oszlassák a tömeget. A másodrendű vádlott, Gergényi Péter a vád szerint tudott a 2006. szeptember 18–19-i tévéostrom idején kialakult zűrzavaros helyzetről és arról, hogy vádlott-társa, Mittó Gábor helyszínparancsnok nem teljesítette kötelezettségeit, mégsem váltotta le őt a posztjáról. Ennek az lett a következménye, hogy a rendőri erők felmorzsolódtak, sok egyenruhás megsérült, a székházat pedig elfoglalták a tüntetők.

Hosszan tartó negatív hatás

A Fidesz szerint a 2006. őszi rendőri bántalmazás egyik áldozatának kártérítési ügyéből is jól látszik, hogy a szocialista kormány által elkövetett bűnöknek milyen hosszan kitartó negatív hatásuk van.

A 2006-os tévéostrom után megtorlásként rendezett életű családok erőszakot kerülő gyermekeit tartóztatták le. A bíróságok futószalagon hozták meg az ítéleteket a tüntetők elzárásáról. Azóta napjainkig több olyan bírósági ítélet is született, melyekben kimondták: a 2006. őszi rendőrattak után több demonstrálót jogtalanul bántalmaztak, hurcoltak el vagy tartottak fogva. A parlament 2012 márciusban elfogadta a Balsai-jelentést, amely a 2006. szeptember 19-e és 22-e között, valamint október 23-án lezajlott tömegdemonstrációkat vizsgálta.

Forrás: Mno

20 hozzászólás “Kezdődik Gergényiék pere” bejegyzésre

  1. ... Grün szerint:

    Választás jön: ismét téma lett a 2006-os rendőri vezetés
    .
    “Nem baj fiúk! Akik a kockakövekkel dobálták a rendőröket, akik felgyújtották a TV székházat (igaz Wittner Mária azt nyilatkozta a TV-ben, hogy:” csak vásároltak békésen a büfében és fizetés után békésen távoztak”. Azok akik közel 5 milliárd Ft kárt okoztak, már fel vannak terjesztve magas állami kitüntetésekre. Gergényi úr és a rendőrök talán a beavatkozással még nagyobb hibát követtek el. Hagyni kellett volna a csőcseléket békésen felgyújtani az egész várost, aztán elő az éles lőszerrel. Akkor megúsztuk volna ezt a három évet. Persze utólag okoskodunk, de 2014-ben a 2006-os témát elővenni, mint választási fogást, több, mint aljasság. … ” Dragy kommentje
    .
    http://www.stop.hu/belfold/valasztas-jon-ismet-tema-lett-a-2006-os-rendori-vezetes/1179916/

  2. szigetország szerint:

    A baloldal számára ez jelenti a demokráciát: véresre vert emberek, kilőtt szemek, akiknek nem tetszik a rendszer.
    A “demokráciát féltő” baloldal a mai napig nem kért bocsánatot a 2006-os tüntetések áldozataitól.

  3. lucifer szerint:

    2006.-október 23.-án a Fidesz által felbérelt (vagy megbízott?) alvilági csoport randalírozott, tört, zúzott és gyújtogatott Budapest utcáin. Betörtek a TV székházba is, azt is felgyújtották! Mind ez a fidesz rendezvénye volt, amit kicsavarva, hazug módon megváltoztatva tálalják. A most bíróság elé állított rendőrtisztek csak a kötelességüket teljesítették a gyujtogató banda megfékezésére.
    Reméljük, egyszer sor kerül a randalírozó banda, és az őket védelmezők bíróság elé állítására is.
    A jól beállított fénykép egyébként a fotós hozzáértését dícséri.

  4. ... Grün szerint:

    És milyen óvatosan bántak a málnaszörppel!
    Nehogy a drága ruhára is menjen! 😛

  5. Aladár szerint:

    Pintér Sándor 2010-ben a kormányalakítás után újságírói kérdésre kijelentette: nem gondolja, hogy Gergényi Péter, volt budapesti rendőrkapitány törvénytelenül járt volna el az oszlatások levezénylésénél.

  6. Aladár szerint:

    lucifer! a tv-székház ostroma nem október 23-án volt, hanem korábban, szeptember 18-án.
    Október 23-án a békés tüntetők az Erzsébet téren tankot indítottak be, felszedett kövekkel dobálták a rendőröket, az Erzsébet hídnál barikádot építettek, amit fel is gyújtottak, autókat borogattak, trolibuszt, villamost törtek össze, stb.
    De gondolom, ezt Gergényinek tétlenül kellett volna néznie.

  7. Aladár szerint:

    Egyébként a vérzős kép EXIF adatai szerint 2006. október 25-én hajnalban, éjjel 1 óra 51-kor készült – ugyan milyen megemlékezés vagy békés tüntetés volt akkor?

  8. szigetország szerint:

    Tudjuk, hogy a baloldal hogyan képzeli el a demokráciát: aki tiltakozik, véresre verik.

    Aladár szerint is ez a demokrácia.

  9. Aladár szerint:

    szigetország szerint tehát az a demokrácia, hogy ha egy randalírozó társaság épületeket és járműveket gyújt fel, kővel dobálózik, tankot indít be, BKV járműveket tör össze és foglal el, hidat foglal el, barikádot épít egy főútvonalra, akkor azt mosolyogva tűrni kell, sőt még biztatni is.

    Így van, szigetország? Akkor mehetek gyújtogatni meg autót borogatni, minden oké lesz?

  10. hitetlen szerint:

    Szerintem minden okkos ember unja, és tudja miért hozakodnak elő most ezzel. Nem kell velük foglalkozni, nem kell felvenni a labdát, csak akkor amikor eljön az ideje ! Még nincs itt az ideje.

  11. szigetország szerint:

    Aladár!
    Mindenki pontosan emlékszik rá, hogy békés járókelőket, tüntetőket is félholtra vertek. Időseket, nőket, válogatás nélkül. Sokukat le is csukták, s később a bíróság ítélete alapján kártalanították őket.
    Nem akarok olyan “demokráciát”, amelyet a baloldal kínál.

  12. felix szerint:

    Szigetország!
    Arra emlékszem, hogy Orbánékat figyelmeztették és ők, mégis a tüntetőkre engedték a tömeget, miközben Viktor egy pácélautóval bélelt páncélautóban az ellenkező irányba elpucolt.

  13. Olivia szerint:

    Már tudjuk milyen a bal oldali demokrácia,hiába ígérgetnek újra és újra. Nem kell többé!!!!!
    Nem, nem kell randalírozni,de sajnos nem mindenki olyan tanult ember hogy megfelelően tudja magát konrolálni. Mi itt remélem igen!

  14. Gordon szerint:

    Bizony, soha többé MSZP (se déká, se liBajnai)!

  15. fghfjhgkjhk szerint:

    Senki nem kell, aki törvényt szegett, igaz?

  16. dezsibe szerint:

    Nagyon szeretem a felheccelt IDIÓTÁKAT! Keverik Gizikét a Gőzekével, és próbálják
    a kormány véres bosszúját törvényes akciónak beállítani. Ez egy kiszámított, végiggondolt
    terv volt, és a rendkívüli helyzet kihirdetése lehetett a cél. Már a TV székháznál szerették
    volna elérni, hogy rendőr-áldozat legyen. Egy halott rendőr??? De a “mocskos csőcselék”
    kimentette a sofőrt az égő járműből,elhamvasztva Gergényi “úr” gyilkos reményeit.
    A kormánysajtó ontotta a hazugságözönt. Amit Aladár és a többi “kisokos” magáévá tett.
    Mit mondjak? Egy szép lánnyal jobban jártak volna. Ez egy mocskos ügy. Gergényiék
    minimum 5 évet érdemelnének, + kilőtt szemenként 3millió kártérítést.Mellesleg megkérdezném Gyurcsányt, miért rendezte ezt a cirkuszt.Őt úgysem lehet elítélni mert
    az USA nem engedi elítélni.(Kérdezd a Bíróság elnökét miért idézgetik az USA nagykövetségére.)És tényleg magyarok voltak az elkövetők? Azonosító nélkül?!

  17. fghfjhgkjhk szerint:

    “És tényleg magyarok voltak az elkövetők? Azonosító nélkül?!”

    Ön szerint kik voltak? Istenem….

  18. ebihal szerint:

    Egy újabb összeesküvés elmélet! És szegény gyújtogatók!

  19. ... Grün szerint:

    dezsibe!
    Kérdezd meg a Vezíírt, aki puha, pihe ágyikójából a paplan alatt reszketve várta, hogy a majmok kikaparják neki a tűzből a forró gesztenyét és a megfelelő pillanatban élre ugorva kikiálthassa a forradalom győzelmét!
    Csak ugye a hős csőcselék többre becsülte nála a Túró Rudit! 😛

  20. csepeli szerint:

    Csípjétek már meg magatokat!!!
    A “vízágyú” mitől gyulladt ki?
    Ti hogyan láttátok?
    Ugye tudjátok, vagy sejtitek, hogy miért van feltúrva a Kossuth tér?
    Emlékeztek még arra, mikor a Kossuth téren életvitelszerűen laktak valakik, akiket a FIDESZ vezetők naponta bíztattak valamire?
    Igaz, hogy fel kellett szedni az utca köveket? Ki tört zúzott gyújtogatott a Szabadság téren?

    A HÍR TV riportere, honnan tudta, hogy a közvetítő kocsival mikor és hol kell elhelyezkedni? Ki mondta azt a mikrofonba a helyszínről, hogy ez forradalom? Mitől gyulladt ki néhány kocsi? Tagadhatatlan, hogy nem a rendőrök tették!
    Lehet, hogy beépített rendőrök irányították az eseményeket a “békés” tömeg hergelésével?
    Ugyan már! Ennyire Ti sem vagytok tájékozatlanok! Csak annak az ellenkezőjét akarjátok hinni, mint amit a HÍR TV közvetített nektek! Szánalmas “igazmondók” vagytok!

Itt lehet hozzászólni !