A rezsicsökkentés pozitívumai: alacsony infláció, több pénz marad a családoknál

Csepel.hu, Híradó.hu

A rezsicsökkentés fogyasztóvédelmi hatásainak a magyar családokat érintő pozitívumairól beszélt Németh Szilárd országgyűlési képviselő budapesti sajtótájékoztatóján. A Fidesz rezsicsökkentésért felelős munkacsoportjának vezetője kiemelte, hogy a rekordmélységű infláció elsősorban a rezsicsökkentésnek köszönhető.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint augusztusban a vártnál alacsonyabb, 1,3 százalékos volt az éves infláció, mely közel 40 éve a legalacsonyabb érték. Ez a rekordalacsony számadat legfőképpen a rezsicsökkentés javára írható – hangsúlyozta a képviselő. Hozzátette: „Pontosan ez volt a célunk, hogy a négymillió magyar családot egyformán segítsük meg, hiszen az ezt megelőző időszakban, 2002-2010 között a Gyurcsány-Bajnai-kormányok alatt ennek ellenkezőjét tapasztalhattuk. Akkoriban Európa rekorderként fizették a magyar családok a rezsit, beszorították az embereket a devizahitelbe, ebben az időben 15-ször emelték a gáz és az áram árát.”

Az inflációs adatok is azt mutatják, hogy a rezsicsökkentés következtében több pénz marad a családoknál, ezáltal többet költhetnek a kiskereskedelemben – közölte Németh Szilárd.

Ahogy a politikus beszédében fogalmazott: a rezsicsökkentés nemcsak a családok megsegítésében szimbolikus nemzeti ügyünk, hanem atekintetben is, hogy Magyarország megengedheti magának, hiszen hazánk jobban teljesít, sokkal jobb a gazdaság teljesítménye. Emlékeztetett: nyáron az unió megszüntette a túlzottdeficit-eljárást, tartósan 3 százalék alatti a költségvetési hiány, utolsó centig visszafizettük az IMF-hitelt, miközben nőtt a foglalkoztatottság, 207 ezerrel többen dolgoznak, csökkent a munkanélküliség, valamint nőttek a bérek. Németh Szilárd szimbolikusnak nevezte a rezsicsökkentést abból a szempontból is, hogy Magyarország visszaszerezte önállóságát a bankokkal, az EU-bürokratákkal és a multikkal vívott küzdelemben. Kitért arra, hogy új közszolgálati kódexre, új közműszabályozási rendszerre van szükség, amelynek fontos elme a fogyasztóvédelem megerősítése. Elmondta, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság az idei első félévben több bírságot szabott ki, mint tavaly egész évben. A reklamáció alapja minden esetben az egyszerűsített számlakép, ugyanis e dokumentummal léphetnek kapcsolatba a fogyasztók a szolgáltatóval.

A Fidesz rezsicsökkentésért felelős munkacsoportjának vezetője felhívta a figyelmet több fogyasztóvédelmi intézkedésekre. A törvény értelmében október 11-től az ötezer főnél nagyobb településeken a szolgáltatók kötelesek panaszkezelő irodát működtetni, továbbá a fogyasztó dönthet arról is, mikor olvassák le a mérőóráját. Ezen kívül módosult a szociális közműtörvény, és jogszabálymódosítás biztosítja a számla és kötbér-tartozások szétválasztását. Az új szabályok alapján tízezer forintos kötbér jár a fogyasztóknak, ha a szolgáltató nem teljesíti a rezsicsökkentést, illetve nem ad róla megfelelő tájékoztatást a számlán. Ennek alapján az első fokon lezajlott eljárások adatai szerint hat hőszolgáltatónak összesen 560 millió forint kötbért kell fizetnie – tette hozzá a képviselő.

Németh Szilárd beszámolt a Tigáz ügyéről is, miszerint a szolgáltató korábban 419.350 hibás számlát küldött ki. 71 ezer esetben túlszámlázás történt, 348 ezer esetben pedig kevesebbet számlázott ki a szolgáltató. A Tigáz élt a törvény biztosította lehetőséggel, új hatósági szerződést kötött a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósággal, így közel tízmillió forintot kapnak vissza a túlfizetők.

A képviselő megerősítette, hogy a rezsicsökkentés újbóli folytatása várhatóan november 1-jén lép hatályba.

Forrás: Csepel.hu

Németh: A rezsicsökkentés miatt alacsony az infláció

A Fidesz szakpolitikusa a közműszolgáltatások nonprofittá alakításának tervét is megerősítette.

Elsősorban a rezsicsökkentésnek köszönhető a rekordalacsony mértékű infláció – mondta Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen a közműszolgáltatások nonprofittá alakításának tervét is megerősítette. (A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint augusztusban a vártnál alacsonyabb, 1,3 százalékos volt az éves infláció. Ez csaknem 40 éve a legalacsonyabb érték.) Az inflációs adatok is azt mutatják, hogy a rezsicsökkentés következtében több pénz marad a magyar családoknál, amelyek így többet tudnak költeni a kiskereskedelemben – közölte Németh Szilárd, hangsúlyozva: a rezsicsökkentéssel pontosan az volt a céljuk, hogy minden családot megsegítsenek, mert a Gyurcsány-Bajnai-kormányok alatt ennek éppen az ellenkezője volt tapasztalható, hiszen magukra hagyták a családokat, 15-ször emelték a gáz és az áram árát.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az új szabályok alapján tízezer forintos kötbér jár a fogyasztóknak, ha a szolgáltató nem teljesíti a rezsicsökkentést, illetve nem ad róla megfelelő tájékoztatást a számlán. Ennek nyomán a legfrissebb, az első fokon lezajlott eljárások adatai alapján hat hőszolgáltatónak összesen 560 millió forint kötbért kell fizetnie – tájékoztatott a kormánypárti képviselő.
Felidézte azt az ügyet is, amelyről még a nyár elején számolt be, amikor csaknem 420 ezer hibás számlát küldött ki a Tigáz: 71 ezer esetben túlszámlázás történt, 348 ezer esetben pedig kevesebbet számlázott ki a szolgáltató. Az ügy úgy zárult – ismertette a fideszes politikus -, hogy a Tigáz hatósági szerződést kötött a fogyasztóvédelemmel, aminek eredményeképpen csaknem tízmillió forintot kapnak vissza azok, akik többet fizettek, abban az esetben pedig, amikor a vállalat járt rosszabbul, a Tigáz vállalta, nem szedi be a különbözetet, ami “körülbelül ötvenmillió forintba fáj a cégnek”.

A kötbérszabályok változása mellett a közelmúltban meghozott új fogyasztóvédelmi intézkedések között említette a rezsicsökkentésért felelős képviselő az egyszerűsített számlaképet, valamint azt, hogy októbertől az ötezer lakosnál nagyobb településeken a szolgáltatók kötelesek panaszkezelő irodát működtetni. Kitért arra is, hogy a fogyasztónak ma már joga van eldönteni, mikor olvassák le a mérőóráját.

Németh Szilárd megjegyezte, hogy egy új közmű-szabályozási rendszerre van szükség, amelynek szintén fontos része lesz a fogyasztóvédelem megerősítése. Példaként említette azt az elképzelést, hogy a közműcégeknek fogyasztóvédelmi referenst kellene alkalmazniuk. Kérdésre válaszolva megerősítette azt a kormányzati célkitűzést is, amely szerint a közmű-szolgáltatási rendszernek nonprofittá kell válnia, a hasznot vissza kell forgatni az ellátásbiztonság és a minőség fejlesztésére. Ehhez a tulajdonviszonyoknak is meg kell változniuk, magyar közösségi többségi tulajdont kell szerezni az érintett cégekben – emelte ki.

Hangsúlyozta: a rezsicsökkentés szimbolikus nemzeti ügy, mert Magyarország megengedheti magának a rezsicsökkentést, és mert Magyarország visszaszerezte önálló gazdaságpolitikáját.

A Fidesz képviselője végül emlékeztetett az ősszel folytatódó rezsicsökkentésre, amely tájékoztatása szerint nagy valószínűséggel november 1-jén lép hatályba.

Forrás: Híradó.hu

38 hozzászólás “A rezsicsökkentés pozitívumai: alacsony infláció, több pénz marad a családoknál” bejegyzésre

  1. ... Grün szerint:

    Nem marad több péz! 😀
    A zélelmiszerek és egyéb szolgáltatások áremelkedése már régen kiegyenlítette a rezsicsöppentés hatását!
    .
    “Legyűrte a tojás a rezsicsökkentéseket
    Immár a rezsicsökkentések második köre is szinte teljes mértékben beépült a fogyasztói árakba, így érdemes egy pillantást vetni arra, hogy tavaly december óta melyik termék, vagy szolgáltatás ára változott a legnagyobb mértékben.”
    .
    http://www.mfor.hu/cikkek/Legyurte_a_tojas_a_kormanyt.html

  2. Katkaa szerint:

    Tessék mondani mangalica úr, a fideszes önkormányzatokat is az a rusnya tetves mszp-s kormány szorította bele a devizahitelekbe. Amiket most mi fizetünk, amit átvállalt a kormány, aki játssza a hülyét, mintha neki lenne pénze.
    Csodálom, hogy a sok hazugságtól nem ér még az égig az orrod.

  3. Etikus szerint:

    Tanár úr nem lenne-e jobb tanítania?
    “Hiszen sok az aratni való, de kevés az arató”

  4. ... Grün szerint:

    Etikus!
    Azt teszem! Próbálok látásra tanítani zembereket!
    Elhessenteni a narancsködöt, ami hályogként akadályozza a látásukat!
    Sajnos egyre inkább megfordul a zigasság!
    “Kevés az aratnivaló és egyre kevesebben aratnak!”
    Ja, és egyre többet! 😀

  5. Bugi szerint:

    Sok kommunista már megint elfelejtette, hogy az MSZP már támogatja a rezsicsökkentést. És ezen nem változtat, hogy Demszky miatt megdrágult a tojás.

    😉

  6. abcd szerint:

    Ezt csinálják utánnuk a cocik……

    http://immigration-hungary.com/

    “Óriásit kaszál, de azt sem tudjuk, hogy ki
    2,4 milliió eurót már biztosan hozott az a Kajmán-szigeteken bejegyzett vállalkozás, amely Kínában és Vietnamban üzletelhet magyar államkötvényekkel a Befektetési Célú Tartózkodási Engedély Program keretében.

    A Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) 2013 márciusában kötött keretszerződést az Államadósság Kezelő Központtal (ÁKK), elsőként azok közül a zömmel ofshore cégek közül, amelyek részt vehetnek a programban. A HSSDF-en kívül azóta egy magyarországi és öt, Cipruson, Liechtensteinben, Máltán és Szingapúrban bejegyzett, meghatározott területi illetékességgel rendelkező befektetési cég állapodott meg az ÁKK-val. “

  7. ... Grün szerint:

    Bugi!
    Az MSZP sohasem ellenezte a rezsicsökkentést, hanem csak a módját!
    Szarban lesz az a kormányzat amelyiknek majd újra a realitás talajára kell helyezni a valóságtól mesterségesen elszakított árakat!
    Bár már vannak máris próbálkozások! 😀
    .
    “Újabb és újabb Orbán-adók kivetésére lesz szükség
    A rezsicsökkentést hamarosan rezsiadó fogja követni, mert a rossz kormányzás ütötte lyukakat sem a sárgacsekk-adó, sem a telefonadó, sem a kutyaadó nem tudta betömni, újabb és újabb Orbán-adók kivetésére lesz szükség”
    .
    http://www.stop.hu/belfold/ujabb-es-ujabb-orban-adok-kivetesere-lesz-szukseg/1178753/

  8. Bugi szerint:

    Hülye Grün, ti mindent másképp csináltatok. Ezért süllyedt az ország a görög és spanyol negatív gazdasági csoda szintjére 2010-re.

  9. ... Grün szerint:

    Hüje Bugi!
    Olvasd ezt végig és add hozzá a MANYUP 3000 milliárdját a 2635.8 milliárd megszorításokhoz és megtudod mennyibe került a póógároknak a “zemúúthárom év”!
    És akkor még amiről nem is tudni! 😛
    Így még a hülye is megtudná csinálni! 😛
    http://tenytar.blog.hu/2013/09/09/hibas_dontesek_amelyek_nelkul_tenyleg_jobban_teljesithettunk_volna

  10. Narancsvírus szerint:

    Lesz Csepelen is rezsicsökkentés, amikor le leszel váltva!

  11. Bugi szerint:

    Grün! Görögországban fellélegeztek, mert idén csak négy százalékkal csökkent a GDP, bár a munkanélküliség ismét sokat nőtt. Na it tartanánk mi is Gyurcsánnyal vagy Bajnaival.

  12. Aladár szerint:

    A maginfláció nőtt, szóval ezt bebuktátok. Egyébként a túl alacsony infláció sem jó, van egy optimum. Mellesleg a költségvetésnek is szar, mert így kevésbé tudja a kormány elinflálni az adósságot, bukik az ezévi költségvetés.

  13. Aladár szerint:

    Amúgy meg Németh Szilárdnak rizsacsökkentést javasolok.

  14. ... Grün szerint:

    Bugi!
    Ezek ellenére őket akarjuk utolérni?!
    Csak meg ne előzzük, mert meglátják, hogy ki van a seggünk a gatyából! 😛
    .
    “Az Egyesült Államok államadóssága a GDP 100 százaléka fölé lendült, míg a költségvetés hiánya az elmúlt két év javulása után is 7-8 százalék lehet jövőre, ami egyre több szakembert tölt el aggodalommal. Az IMF elemzői szerint például az államadósság minden 10 százalékpontos emelkedése 0,17 százalékponttal lassítja a GDP növekedésének ütemét, ami azt jelenti, hogy az elmúlt öt év adósságemelkedése nyomán a világ legnagyobb gazdasága évi 0,5-1,0 százalékot veszít lendületéből. (Bővebben lásd “Így állítható fenntartható pályára az USA államadóssága” című cikkünket a jobb oldali hasábban)
    .
    http://pszo.postr.hu/cimke/USA+%C3%A1llamad%C3%B3ss%C3%A1g

  15. felix szerint:

    Bugi!
    Amikor átvettétek a kormányzást mennyi volt a GDP növekedés.
    Mondj egy számot.
    És mennyit nőt a kormányzásotok alatt.
    Azért a csökkenésről se feledkezz meg. 🙂

  16. felix szerint:

    Akkora csődben volt az ország 2010-.ben, hogy még mindig az akkori tartalékokból élünk és csak egy kicsit adósodtunk el az akkorihoz képest.

  17. ... Grün szerint:

    félix!
    De Csepel két milliárdot takarít meg évente!
    Abból financérolták a zuszoda befedését! 😛

  18. felix szerint:

    …Grün!
    Jó lenne tudni, hogy mennyit kapott a pénzügyi ellenőrző bizottság elnöke azért, hogy ne vegye észre az évi kétmilliárd eltűnését.

  19. Aladár szerint:

    Ja, de az utakat meg az északi pénzből építik, tudjátok, amit állítólag a szocik elloptak.

  20. felix szerint:

    Mert olyan ügyetlenek voltak a szocik, hogy amit elloptak, még az is a helyén maradt.
    A fidesz, ismerjük el ennél sokkal ügyesebb.

  21. Aladár szerint:

    Pokoli drága a rezsicsökkentés – kétharmados sírás – FN24
    http://fn.hir24.hu/gazdasag/2013/08/29/pokoli-draga-a-rezsicsokkentes-ketharmados-siras/

    “Egy átlagos család a háromszorosát, egy kisjövedelmű az ötszörösét fizeti extra adóként annak az összegnek, amennyit a rezsi csökkentésén nyer – írja a Népszava.

    A közüzemi díjak lefaragása a kisjövedelműeknek, nyugdíjasoknak jelenti a legkisebb, a magas keresetű felső 20 százaléknak a legnagyobb segítséget – mondta a lapnak Katona Tamás. A professzor szerint a legtöbb család csak töredékét kapja vissza a rezsicsökkentéssel annak a pénznek, amit a kormány a legutóbb kivetett adókkal behajt tőle.

    A közgazdász úgy számolt, hogy csak az átlagjövedelem legalább háromszorosával rendelkező családoknál lesz pozitív a szaldó. A családok egyötöde jól jár, 15 százaléknak semleges a rezsicsökkentés, míg a családok kétharmada rosszul jár, ezen belül a szegény családok, azaz a háztartások egynegyede nagyon rosszul jár.”

  22. Aladár szerint:

    folytatás:

    “Katona Tamás úgy látja: az új sarcokkal a kormány folyamatosan növeli a háztartások szélesebben értelmezett rezsi kiadásait. E körbe tartozik többek között a forgalmi adó emelése, az adójóváírás megszüntetése, a tranzakciós adó, a készpénzfelvételi illeték, és Európa egyik legdrágább útdíjának a bevezetése.

    A rezsicsökkentés számos, közvetetten káros következménnyel jár – tette hozzá. Elkezdődtek az elbocsátások az érintett vállalkozásoknak beszállító cégeknél. A lakossági tarifák csökkentésével párhuzamosan a cégeknek átlagosan 7-8 százalékkal kerül többe az áram.

    Ezek között számos olyan iparág van, amelynek részesei a lakossági fogyasztásnak is: élelmiszer-feldolgozók, vágóhidak, nagyobb pékségek. Ezek költségei fokozatosan megjelennek a fogyasztói árakban. Az inflációt ez évben a rezsicsökkentés – átmenetileg – mesterségesen leszorította, de az élelmiszerek ára az átlagos áremelkedés kétszeresével nő, ami ugyancsak a szegényebb rétegeket sújtja elsősorban – mondta a Népszavának a közgazdász professzor.”

  23. Aladár szerint:

    Ezért káros Bokros szerint a rezsicsökkentés – FN24
    http://fn.hir24.hu/gazdasag/2013/07/22/ezert-karos-bokros-szerint-a-rezsicsokkentes/

    “Érdemes mindig felfigyelni arra, mire büszke igazán egy rezsim – kezdi eszmefuttatását Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, az áprilisban általa alapított Modern Magyarország Mozgalom párt elnöke. Ilyen dolog a rezsicsökkentés, amit annyira sikeresnek ítél az Orbán-kormány, hogy októberre beígérte a második lépést. Hát igen – kommentál. Kétszer 10 százalékos rezsicsökkentés komoly eredménynek tűnik.

    Bokros szerint azonban a piactagadó kommunista gazdaság bukására még emlékező honpolgár gyanút fog e tervet hallva. Szabályozás helyett rögzíteni az árakat, méghozzá nyílt politikai akarattal? Valóban lehetséges ez anélkül, hogy más területeken ne okoznánk súlyos károkat a gazdaságnak és a társadalomnak? – teszi fel a költői kérdést. Aztán meg is válaszolja.

    Három hatvanas kenyér?

    Emlékeztet arra, hogy a „dicsőséges” ötvenes években volt divatban a voluntarista megoldások erőltetése, az akaratlagos gazdaságpolitika. Amikor úgy tettek, mintha a gazdaság belső törvényszerűségei büntetlenül figyelmen kívül hagyhatóak lennének.

    Aztán így folytatja: ha lehet 20 százalékos rezsicsökkentés, akkor miért nem lehet 30 vagy éppen 50 százalékos? Miért nem hozzuk vissza a három hatvanas kenyeret és tejet? Miért emelkednek folyton a tömegközlekedési díjak, miért drágább a vasút, a benzin, miért van szükség egyáltalán útdíjakra?

    A külföldi cégek elleni hadjárat?

    Bokros szerint érdemes észrevenni, hogy kormányunk erősen szelektíven alkalmazza az árcsökkentés csodafegyverét. Miért csak a közüzemi díjak csökkentésére kerül sor? Egyrészt azért, mert az uralkodó körök pontosan tudják, hogy az árcsökkentés általános alkalmazása rövid időn belül romba döntené az egész országot – állítja.

    Másrészt azért, mert a közüzemek külföldi vállalatok kezében vannak. Az a véleménye ugyanis, hogy a rezsicsökkentéssel az Orbán-kormány ezeket a hazánkat szerinte kirabló külföldi cégeket kívánja Magyarországról kiűzni.

    Üzeni…

    Persze a külföldi tulajdonosok kiűzésével, mint elsőrendű politikai céllal sokan egyetértenek. Nekik üzeni a volt pénzügyminiszter, hogy bár ez a törekvés érzelmileg vonzó lehet, ésszerűen nem indokolható. A magyar társadalomnak fel kell ismernie, hogy a gazdasági nacionalizmus súlyos és azonnali gazdasági károkat okoz – jelenti ki.

    S le is vezeti, miért ez a véleménye. A rezsicsökkentés élesen belehasított a közüzemi vállalatok nyereségébe. Mivel a nyereség termelése minden gazdasági vállalkozás célja és feltétele, ennek elmaradása azonnal megszünteti a beruházásokat. Nyereség elérésére képtelen cég hitelt sem kap. Megkezdődnek az elbocsátások, ahogy azt már több áramszolgáltató cég előre jelezte.

    A kormány által politikai alapon kikényszerített rezsicsökkentés közvetlen gazdasági hatása kettős: egyrészt elmaradnak a beruházások, másrészt növekszik a munkanélküliség. Ezt akartuk? – így Bokros.

    Rothadt gyümölcs

    A rezsicsökkentés közvetett gazdasági hatása meglátása szerint ugyancsak káros: nemcsak a bővítő, a technikai színvonalat emelő, a hatékonyságot növelő, így a későbbi árcsökkenést piaci alapon lehetővé tevő beruházások maradnak el, hanem az egyszerű pótlások is, a meglévő kapacitások helyreállítása. Ennek pedig az lesz következménye, hogy a közüzemek tőkéje elporlad, gépeik, felszereléseik tönkremennek. Ugyanazt a kapacitást egyre nagyobb költséggel tudják csak üzemeltetni. Ugyanahhoz a szolgáltatáshoz egyre nagyobb veszteség társul – vetíti előre.

    S mindez odavezet végül, hogy az állam kénytelen lesz költségvetési támogatást adni ezeknek a vállalatoknak. Vagyis hiába hullik esetleg érett gyümölcsként a magyar állam ölébe a közüzemi vállalatok tulajdonjoga, a szektor egésze rohadt gyümölcs lesz – jelenti ki a volt pénzügyminiszter. “

  24. Aladár szerint:

    Gigantikus élelmiszerdrágulást takar el a rezsicsökkentés – FN24
    http://fn.hir24.hu/gazdasag/2013/07/11/gigantikus-elelmiszerdragulast-takar-el-a-rezsicsokkentes/

    Lehúzta az inflációt a rezsicsökkentés, de a zöldségek-gyümölcsök még a tavalyi rekordoknál is drágábbak lettek.

    Ismét 2 százalék alatti volt az infláció: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint júniusban a fogyasztói árak 1,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Ez elég alacsony inflációnak számít, a KSH is külön kiemelte, hogy „fő oka a háztartási energiaárak jelentős mérséklése”.

    Húsz százalékkal drágább a zöldség

    Eközben ugyanis az élelmiszerárak például a tavalyihoz képest 4,1 százalékkal emelkedtek. Az idényáras élelmiszerekért – krumpli, friss zöldség, gyümölcs – júniusban 4,5 százalékkal kellett többet fizetni, mint egy hónapja.

    Jól láthatóan ki kell ábrándítani azokat – ha voltak ilyenek – akik abban bíztak, hogy a tavalyi aszályos év után az idén végre olcsóbbak lesznek a zöldségek, gyümölcsök: a tavalyihoz képest több mint húsz százalékkal drágábbak lettek idén.

    Sokat drágult a liszt is

    És ha ez nem lenne elég, még a liszt is hasonlóan hihetetlen áremelkedésen ment át, pedig sok családban ez is meghatározó a kajakasszára, hiszen kenyeret szinte minden nap veszünk. Tavaly ilyenkorhoz képest a liszt 13 százalékkal lett drágább. (Igaz, a pékségek gazdálkodásában az energiának is fontos szerepe van, ezért lehet, hogy nem gyűrűzik be teljes mértékben a kenyér árába.)

    Fotó: Kummer János

    Sovány vigasz, hogy a tojás és a cukor ára valamelyest csökkent.

    Rezsicsökkentés, hurrá

    Az, hogy mégsem szaladt el az infláció 3 százalék fölé, elsősorban a mesterségesen alacsonyan tartott rezsiköltségeknek köszönhető. A háztartási energia esetében tavalyhoz képest 8,7 százalékos árcsökkenés volt. Ezen belül a vezetékes gázért és az elektromos energiáért egyaránt 10 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, míg a távfűtés ára 11,7 százalékkal csökkent 2012. júniushoz képest.

    (Eközben a szolgáltatók a beruházásokon spórolnak, amelyek elmaradása miatt majd később lesz drágább az energia.)

    Többet költünk kajára

    Ha majd nem érezzük igazán a pénztárcánkon, hogy könnyebb lenne az alacsony infláció mellett, az feltehetően azért lesz, mert egy átlagos háztartásban jóval többet költenek az emberek élelmiszerre, mint energiára. (Alkohol és dohányáru nélkül is.) A KSH adatai szerint 2011-ben havi 15 ezer forint jutott minden családtag élelmiszerfogyasztására, míg az energiára „csak” 11-12 ezer forint jut havonta.”

  25. Etikus szerint:

    Más!
    Az újabb kommunista hazugságok egyikéről!

    Az “esküvő előtti kátyúzásról”

    “De közülük az amúgy is ott élő Tiborczékon kívül vajon ki áldozhatott az életéből 40 percet csak arra, hogy egy kátyús úton oda-vissza végigzötykölődve igazságot tegyen kommunistahazugság-ügyben?”

    http://kepviselofunky.blog.hu/2013/09/11/a_polgari_igazsag_az_eskuvoi_katyuzasrol_559

  26. Etikus szerint:

    Emberek!

    Az új jegybank elnök, aki nem a Kormány, az ország ellen a multik javára cselekszik, mint a kommunista párti elődje, ha nem a haza, javára!!!
    Micsoda különbség!!!

    “Meghosszabbítja az MNB a Növekedési Hitelprogramját – jelentette be Matolcsy György jegybankelnök. 2014 végéig összesen 2000 milliárd forintos keretösszegû programot hirdetett meg a kis- és középvállalkozások számára.

    Fontosabb részletek
    Változatlan paraméterekkel folytatódik a program október 1-jétõl.
    Az MNB 0%-os, a bankok legfeljebb 2,5%-os kamatot alkalmaznak továbbra is.”

    Nem kell erről sem hallgatni, inkább beszéljünk a gazdaságot segítő intézkedésekről, amelyek eredményre vezethetnek!
    Nem a sötét agyú kommunisták hazugságairól, mocskolódásairól kell itt nekünk egymást győzködnünk, ők javíthatatlanok.
    Árvákká lettek, mert becsapták őket, de kegyetlenül, mert azt a mérhetetlen sötétséget amit itt képviselnek ők, már a “főnökeik” sem tudják, tovább vállalni.
    A balgák nem veszik észre magukat, pedig mennyi jó szándékú ember próbálta, próbálja őket jobb belátásra bírni.
    Ők akkor sem! Az Atya úr Istennek sem, nem és nem!
    Nem tudnak, nem képesek még az általuk korábban hirdetett haladásnak sem megfelelni.
    Már ilyen és annyi traumák után, hogy nem csak a módszerváltáskor hagyták el a nyájat. Azt a nyájat, akik minden más irányba keresték a hovatartozás reményében, az újabb és újabb zsákmányszerzésük érdekében a különböző szervezeteket.

    Mindenki láthatja, képtelenek a VÁLTOZÁSRA.
    Betokosodott sötétség! (Tisztelet a kivétel)

  27. ... Grün szerint:

    Etikus!
    Jó tanács álmatlanság ellen!
    “Nem tucc aludni mert szétrág a zideg?!”
    Van megoldás! 😛

  28. felix szerint:

    Ez a saját hajunknál fogva módszer és még soha nem vált be.

  29. Etikus szerint:

    Hála a jó Istennek, nincsen problémám.
    Egyébként köszönöm a kedves jelenetet, jót kacagtam rajta!
    Tudja, aki kacagni, mosolyogni is tud, az itt olvasottak után, az ám az igazi.
    Igen ezeket a sötétségeket elviselni, nem semmi, (hiszen ezt Ön tudhatja a legjobban)

    “És mégis – mégis fáradozni kell.
    Egy újabb szellem kezd felküzdeni,
    Egy új irány tör át a lelkeken:…….
    …. Hogy végre egymást szívben átkarolják,
    S uralkodjék igazság, szeretet.”

  30. ... Grün szerint:

    “A globális változáshoz “a mi autokrata kormányunknak” a kreativitása is hozzájárul, külön nyomást helyezve a magyar bankrendszerre – jelentette ki Patai Mihály a Brand Festival 2013 című konferencián. Véleménye szerint a bankok bevétele a jövőben sokkal kevesebb lesz a korábbinál, a lakossági hitelezésben drasztikusan megváltozott a kereslet és a kínálat: az idén egy hónap alatt mindössze 12 százalékát kötik a 2007-ben megkötött üzleteknek.”
    .
    Akkor kacagjunk tovább! 😛
    .
    http://profitline.hu/hircentrum/hir/296144/Magyarorszagon-a-politikai-elit-atvette-a-hatalmat-a-penzugyi-elittol

  31. Etikus szerint:

    A hatalom, még csak az elején jár, annak amit a bankokkal kapcsolatban el kell, hogy végezzen. További részletekről nem kívánok, mert nem kaptam felhatalmazást.

  32. ... Grün szerint:

    Emlék a közelmúltból!
    Kárász Robi a mértékadó!
    “Áááááááááá? Szóval maga a Bokros Lajos?!
    Dereng már Magáról valami!
    Ott sündörgött pár évig mértékadó nyugati pénzemberek körül!
    Ja, hogy Maga volt nyolc évig a Világbank elnöke?!
    Neeeee, máááááááááá! Persze mert az Ön előtt nyilatkozó Kósa Lajos nem volt kapható! Pedig aztán Ő ért a pénzhez!
    Egyetlen szavára devizák és bankok dőlnek össze, hát még ha összeáll a Szójjártóval!
    Köszönöm, hogy leereszkedhettem Önhöz!
    Küldje be a következőt!
    Valami római pápa, vagy pápai roma?!
    Nagy családból származhat mert a 16.-nak mondja magát!” ))) 😀 (((

  33. Jeniszej szerint:

    A Fater hallotta a tévében, hogy a „sosemlátottsvájcifrankhitelt” a megátalkodottak most már nem csak maszatolják, hanem porlasztják is.
    Mindenféle baromságot kitalálnak a selejtes termék megmentésére, csak nehogy kártérítést keljen nekik fizetni. Már bebizonyosodott, – megmondta a Vezír is, hogy ez a „sosemlátottsvájcifrankhitel” egy átverés volt azok az emberek között, akik nem voltak pénzügyi szakemberek. Ez ma már mindenki számára világos, hogy a bankok és azok anya cégei hatalmas nyereségre tettek szert. Ma már mindenki számára világos, hogy a pénzügyi szakemberek tudatában voltak, hogy amit tesznek az nem más, mint egy átverés a tudatlanok lenyúlása. Ezért ezek a megátalkodottak büntettet, követtek el és ezért a megkárosított embereknek teljes kárpótlás, jár.
    😛

  34. felix szerint:

    Vaj a megátalkodott bankok, mivel tudták rávenni Viktorunkat arra, hogy bevezesse Magyarországon ezt a selejtes terméket?

  35. felix szerint:

    Mesélj Ricsi!
    Te mint bankszakember ecseteld már nekünk tudatlanoknak, amennyiben fel vagy hatalmazva rá, mi történik azokkal a szövetkezeti tagokkal akiknek bankját lenyúlja az állam, majd irdatlan tőkeemelést hajt végre.
    MI történik a szavazati jogukkal és a tulajdoni hányadukkal. Mivel én szerinted sem vagyok szakember ezen a téren, kérlek tedd meg helyettem, hogy felvilágosítod az itteni társaságot
    a jogok és tulajdonviszonyok és a döntéshozatal alakulásáról.

  36. ... Grün szerint:

    “A 2012-ben végrehajtott jelentős mértékű költségvetési kiigazítás 40 százaléka a bevételek emelkedésére, nagyobbik része a kiadások lefaragására vezethető vissza. Az oktatás és az egészségügy a legnagyobb vesztesek, de kevesebb jutott a kultúrára, a családok támogatására is – közben azért magán is spórolt az állam. Több jutott viszont vasútépítésre és a sport finanszírozására.”
    .
    Késik már megint a zelrugaszkodás?! 😛
    .
    http://privatbankar.hu/makro/megjottek-a-szamok-megvannak-a-megszoritasok-legnagyobb-vesztesei-261202

  37. felix szerint:

    Kinek mennyije van, akkorát rugaszkodik.

Itt lehet hozzászólni !