Az MSZP leszámolt a kispártokkal

Gyurcsány: politikai harakirit követeltek tőlem

Index

Se Gyurcsány, se Fodor, se Schmuck pártja nem kell a szocialistáknak: a kispártok túl sokat kértek, az MSZP pedig túl keveset ajánlott. Több tárgyalás nem lesz, legalábbis nem mostanában.

Az MSZP befejezte a szövetségkötési tárgyalásokat – mondta Tóbiás József szocialista frakcióvezető-helyettes kedden, miután kiderült, hogy az MSZP sem a Demokratikus Koalícióval, sem Fodor Gábor liberális pártjával nem köt választási megállapodást. A fél kezét odaadná az összefogásért Gyurcsány, de önfeladásra nem hajlandó a DK elnöke. A szocialisták szerinte azt akarják, hogy mondjanak le saját programjuk képviseletéről, ráadásul a DK szinte összes vezető arcára is nemet mondtak.

Az MSZP nem tart a kicsiktől

Tóbiás szerint a két kisebb párt teljesíthetetlen kéréseket fogalmazott meg.

A DK kilenc egyéni választókerületet és öt-hat listás helyet kért, a szocialisták viszont összesen 35 körzetet engedtek volna át szövetségeseiknek, és ebből 31-et az Együtt-PM már elvitt – közölte. Hozzátette, a lista első harminc helyéből kettőt adtak volna át a Demokratikus Koalíciónak, amely ezt sem tartotta elfogadhatónak. Jelezte ugyanakkor, hogy helyi, önkormányzati szintű megállapodásokra mindkét párttal készek a szocialisták.

Kérdésre válaszolva Tóbiás József azt mondta, nem tart attól, hogy a kisebb pártok önállóan indulnak, mert a választási győzelem szempontjából legfontosabb megállapodás megszületett: a 106 egyéni választókerületben közösen állít jelöltet az MSZP és az Együtt-PM.

A szocialisták mérlegelték, hogy Gyurcsány Ferenc DK-elnök szerepeltetése a listán hozzájárulna-e a kormányváltáshoz, és – részben felmérések alapján – arra jutottak: ez nem segítené Orbán Viktor leváltását. Ez egybevág azokkal a korábbi sajtóértesülésekkel, miszerint az MSZP-ben a kezdetektől ellenezték, hogy Gyurcsány Ferenc akár listán, akár egyéni körzetben induljon.

Fodorék túl sokat kértek

Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke a sikertelen tárgyalás után azt mondta: nem rajtuk, hanem a szocialistákon múlt, hogy a két párt nem tudott megállapodni. Szerinte ennek oka az volt, hogy az MSZP az Együtt-PM-mel megkötött egyezség után már nem tudott újabb körzeteket felajánlani. Fodor Gábor ezt hibának tartotta, de bírálta Bajnai Gordon pártszövetségét is, amiért a szocialistákkal ellentétben nem is tárgyalt a kisebb pártokkal.

A liberális párt három egyéni választókerületben szeretett volna jelöltet állítani, és közös listán indult volna az MSZP-vel, a listán pedig három biztos befutó helyet kért, illetve három olyat, ami különösen jó szereplés esetén mandátumot ért volna. A szocialisták ezt elutasították, és tárgyalási alapnak sem elfogadható javaslatot tettek – közölte Fodor Gábor, jelezve, így önállóan indulnak a választáson.

Arra nem tudott válaszolni, hogy ez hány egyéni választókerületben sikerülhet, de azt mondta: szinte az összes budapesti kerületben és több nagyvárosban is megalakult a helyi csoportjuk.

Gyurcsányék még többet akartak

Gyurcsányék is hoppon maradtak: az MSZP az általuk javasolt kilenc helyett négy, biztosan nem nyerhető választókerületet adott volna át a DK-nak, és minden 25. listás helyet. A nekik felajánlott egyéni körzetek mindegyikét 2002 óta a jobboldal nyerte meg. Elmondása szerint a szocialisták azt is kikötötték volna, hogy ő sem egyéniben, sem listán nem indulhat a választáson, továbbá hogy a DK nem képviselheti önállóan a politikáját. A DK-elnök elmondása szerint a szocialisták kifogásokat fogalmaztak meg a DK többi vezetője ellen is.

Azt is feltételül szabta volna az MSZP, hogy a DK nem képviselheti önállóan a politikáját azokban a kérdésekben, ahol az eltér a szocialistákétól és az Együtt-PM szövetségétől. Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, a két párt között a határon túli magyarok, a tandíj és az adópolitika kérdésében sem volt egyetértés.

A DK ezeket a feltételeket nem fogadta el, így ők is külön indulnak. Az Index ugyanakkor úgy tudja, Gyurcsány jelezte az MSZP-nek, hogy február-március környékén még visszatérhetnek a kérdésre.

Schmuck Andorral sincs összefogás

A Schmuck Andor vezette Szocdemekkel múlt pénteken tárgyalt az MSZP, az az egyeztetés sem vezetett sikerre. Mesterházy Attila a megbeszélést követően azt írta, a Szocdemeknek a nyugdíjasok élethelyzetének javítását célzó 15 pontos javaslatcsomagjából csak nyolcat találtak elfogadhatónak, héttel kapcsolatban aggályokat fogalmaztak meg. Mivel az MSZP nem tudta teljesíteni a Szocdemek azon kérését, hogy mind a 106 egyéni jelölt garanciát adjon a 15 pontos javaslat megvalósulására, a két párt nem köt választási szövetséget.

Forrás: Index

Gyurcsány: politikai harakirit követeltek tőlem

A fél kezét odaadná az összefogásért Gyurcsány, de önfeladásra nem hajlandó a DK elnöke. A szocialisták szerinte azt akarják, hogy mondjanak le saját programjuk képviseletéről, ráadásul a DK szinte összes vezető arcára is nemet mondtak.

„Tartsuk nyitva az ajtót, az utolsó pillanatban is meg lehet állapodni″ – válaszolta Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke kérdésünkre, hogy az MSZP-vel folytatott tárgyalások megszakadása után kizárja-e egy későbbi megállapodás lehetőségét. A DK elnöke azt mondta, a keddi tárgyaláson csak példaként említette a szocialistáknak, hogy február-márciusban is visszatérhetnek az összefogás kérdésére.

Nem lesz Gyurcsány-Schmuck-Fodor-összefogás

Az MSZP múlt pénteken Schmuck Andor Szocdemjeivel, most kedden pedig Gyurcsány
Ferenc DK-ja mellett Fodor Gábor liberális pártjával is tárgyalt, ám egyik egyeztetés sem vezetett eredményre. A DK elnöke az Index kérdésére, hogy elképzelhetőnek tartja-e a másik két kikosarazott kispárttal való összefogást, elmondta, hogy mivel Schmuck Andorék ragaszkodnak 15 pontos programjukhoz, melyek között több olyan is szerepel, melyeket „felelős kormány nem vállalhat fel″, ezért ezt nem tartja reálisnak.

„Fodorral informális megbeszélés volt, ma is, múlt héten is beszéltünk, formális egyeztetésre viszont nem került sor” – mondta Gyurcsány. Szerinte “érdemes futni egy kört” és le lehet ülni tárgyalni a volt SZDSZ-elnök új liberális pártjával is, de állítása szerint egyikük sem gondolkozott még ebben a lehetőségben.

Fél kéz igen, politikai harakiri nem

„Összefogáspárti vagyok. Ha külön indulunk, nyilván kisebbek az esélyeink, ezért is voltam például kritikus az MSZP-Együtt 2014-megállapodással. De az önfeladás túl van a végső határon, amíg elmehet az ember, tőlem pedig ma politikai harakirit követeltek. Az összefogásért az ember a fél kezét odaadja, de a harakiri túl van a vállalhatón″ – reagált Gyurcsány arra a felvetésre, hogy – mint ahogy az a baloldali sajtóban is téma volt az elmúlt napokban – a DK önálló indulása rontja a kormányváltás esélyét. „Egy politikust a saját szakmája lényegétől fosztanának meg. Tőlünk azt kérték, hogy ne a saját politikánkat, hanem az MSZP-Együtt 2014 programját képviseljük″ – tette hozzá.

Gyurcsány szerint a szocialisták a mai tárgyaláson még a korábbi ajánlatukból is visszavettek, amikor 3 helyett 2 listás befutó helyet ajánlottak neki. Bár a sajtón keresztül és informális csatornákon régóta jelezték az MSZP-ből, hogy személyét sem közös listán, sem a szocialisták által támogatott egyéni képviselőjelöltként nem tudják elképzelni, Gyurcsány szerint a mai tárgyaláson mondták ezt ki először tárgyalópartnerei.

Rajta kívül a szocialisták a DK több vezető politikusa, Varju Lászlóval, Vadai Ágnessel és Molnár Csabával szemben is elutasításukat fejezték ki. Gyurcsány szerint Varjuról például azt mondták, csak azért nem indult ellene etikai eljárás az MSZP-ben, mert kilépett a pártból. Gyurcsány szerint az ellenérzések oka az, hogy olyan sérelmek maradtak a pártszakadás után a szocialistákban, melyek máig hatnak.

Nem fél a dezertálástól

A Demokratikus Koalíciót megalakulása óta soha nem mérték a közvélemény-kutatók a parlamenti bejutáshoz szükséges 5%-os küszöb fölött, Gyurcsány Ferenc ennek ellenére bízik pártja erejében, ezt pedig „benyomásokra és tényekre egyaránt″ alapozza. Utóbbiakra az időközi választások eredményét hozta fel: állítása szerint azokon a helyeken, ahol a DK eddig önállóan indult, 10-20 százaléknál nem kaptak kevesebb szavazatot.

Ezen kívül nem sokkal a DK plakátkampánya után egy telefonos kampányt is folytattak, melynek során 550 ezer háztartást hívtak fel vezetékes telefonon Gyurcsány Ferenc hangjával, ismertetve a párt elképzeléseit. Azok aránya, akik utóbbiakkal egyetértettek, illetve a személyes adataik kezeléséhez is hozzájárultak – ami Gyurcsány szerint emiatt bőven többet jelent, mint egyszerű pártszimpátiát – a kampány minden napja során 13-14,5% között volt. Gyurcsány szerint ez bőven bizakodásra ad okot.

Kérdésünkre, hogy nem tart-e attól, hogy éles helyzetben nem csupán a DK szavazói, hanem tagjai, helyi vezetői is inkább az MSZP-hez pártolhatnak, Gyurcsány azt válaszolta, most szombaton találkozott a választókerületi elnökökkel, és nem ez volt a benyomása. A 106 egyéni választókerületből 80 vk-elnökkel találkozott, közülük 72-72 mondta biztosra, hogy nagy nyomás alatt is sikeresen végig tudja csinálni a kampányt.

Próbálják meg Bajnaiék!

Gyurcsány Ferenc reagált az Együtt-PM-es Karácsony Gergő szavaira is, aki „a kormányváltás érdekében számít arra, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) szavazói 2014-ben ott lesznek a választófülkékben, amikor dönteni kell az Orbán-kabinet sorsáról″. „Próbálják meg!″ – mondta Gyurcsány arra, ha esetleg Bajnaiék is megpróbálnák elcsábítani a szavazóikat. „Egyelőre ott tartunk, hogy a 31 körzetben, ahol indulnak Bajnaiék, ott lesz DK-s jelölt is″ – utalt arra, hogy nehezen tudja elképzelni azt, hogy saját támogatóik átszavazzanak akár listán, akár egyéniben az Együtt-PM-re.

Forrás: Index

31 hozzászólás “Az MSZP leszámolt a kispártokkal” bejegyzésre

  1. Bugi szerint:

    Hajrá, irtsátok egymást!

    Gyurcsány egykori beosztottjai közösen rúgták pofán a böszmemestert. Csak helyeselni tudom. Nem mintha Bajnai egy hajszálnyival is jobb lenne a nagy böszménél, meg mintha Mesterházy valami zseniális ifjú politikus lenne. De azért ez így rendben van, csak helyeselni tudom, és kívánom, hogy Mesterházy és Bajnai is verjék szét egymás pofáját – persze csak képletesen, de azt jó alaposan!

    😀

  2. gondozz szerint:

    IDIÓTÁK

  3. bonifác szerint:

    Gyurcsány vajjon honnan kapta ezt a nagy mellényt? De az is lehet, hogy végül túl nagy lesz neki….Nevetséges bohóc, csak az a baj, túl sokba került,(és még kerülhet) nekünk.

  4. nagyapó szerint:

    Miért csodálkozik a hazug Gyurcsány(i), amikor úgy ott hagyta az MSZP-t, mint Szt..Pál az oláhokat. Bevágta maga mögött az ajtót és most csodálkozik, hogy nem kell ő és bandája?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. Tóth Mária szerint:

    Ez a “meg nem egyezés” nagyon rendben van! Kíváncsian várom,hogy gyf mit fog kitalálni,mert ő nem tud simán lelépni!

  6. szigetország szerint:

    gyurcsányi süllyesztőbe került… Ez így rendjén van.

    Újra meglátszik rajta, hogy nincs önkritikája. Az idétlen baromja azt hiszi, hogy neki még lapot osztanának a politikában. Már elvbarátai is elzavarták.

  7. nagyapó szerint:

    “Gyurcsányék is hoppon maradtak: az MSZP az általuk javasolt kilenc helyett négy, biztosan nem nyerhető választókerületet adott volna át a DK-nak” MSZP nem, akkor
    Gyurcsány(i) válasszon ki egy választókerületet és induljon. Megállapíthatja, mennyire szeretik a zemberek.
    Amennyiben nem sikerülne, megkereshetné diplomáját.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  8. spectator szerint:

    elvtársak !
    Közeleg az éppen esedékes végső harc ! Ez lesz a végső ? Vagy csak az egyik végső ?
    Hol van hajós ( aki végül is Dobák ) ? Egy korábbi hozzászóláson Ő így mutatkozott be.

  9. Bugi szerint:

    Szerintem hajósból Aladár lett. Ezzel lelkileg elismerte, hogy lüke volt, mikor azt hitte, hogy lehet itt Csepelen MSZP-s képviselő-jelölt.

    😀

  10. Bugi szerint:

    Nem értem. Miért nem pörög itt Hajós Pista Aladár, Grün, Felix meg a többiek? 😀

  11. felix szerint:

    Bugi!
    Nem tudsz te semmit.

  12. Bugi szerint:

    Na, felix, fejtsd már ki bővebben, ha nem tudom. 😀 😀

  13. felix szerint:

    Dobákról nem tudsz semmit.
    Semmi sem úgy van ahogy itt hebeged, de ez magán infó és semmi közöd hozzá.
    Elég legyen annyi, hogy Dobák ezerszer korrektebb mint te.

  14. Bugi szerint:

    Nyugi felix, Szabó Szabolcs majd megmondja a tutit, ti meg mantrázzátok hajós Pista Aladárral. Kár, hogy ezt a Szabót a kutya sem ismeri, mert még nem csinált semmit a mások fikázásán túl.

  15. felix szerint:

    Bugi!
    Mikor fogod már fel a kis agyaddal, hogy a csepeli MSZP engem hidegen hagy.
    A hazugságaitok ellen harcolok itt és nem értük.
    A csepeliek mind a kát pártnál jobbat érdemelnének, de ráfaragtak.

  16. felix szerint:

    kát= két

  17. Mari nénye szerint:

    Ezt az embert meglátom kihullik a hajam!

  18. Bugi szerint:

    Hazugság ellen nem lehet úgy harcolni, hogy folyamatosan hazudsz, és megkérdőjelezed azt, ami igaz. Csepelt tönkrevágta a posztkommunista sáskahad, ahol a végén már egymás ellen fordultak, és a gömböc Deme megölte a frakciótársát, aki az egyetlen tisztességes ember volt a pártban.

    Így járt az, aki az MSZP-ben fellépett a bűnözők ellen.

    Te ne védd ezeket, mert ha véded, olyan vagy mint ők.

  19. Etikus szerint:

    Azért szépen elvagytok ezekkel, az mszp-kel (szándékosan írom így, mert törpékké tették magukat)
    A nagy semmivel.

  20. Etikus szerint:

    Ja éppen ma találkoztam az egyik nagyokosotokkal, aki a TV-ben nektek, naponta osztja az észt. Azért elég jól eltudtunk beszélgetni a Kossuth-téren, de hiszen nem volt kötelező hazudnia, pózolnia.

  21. felix szerint:

    Bugi!
    Te aztán baromira nem tudsz semmit.
    Maradj így, mert a tudás felelősséggel jár.

  22. Bugi szerint:

    Mi az a semmi, amit nem tudok? Hogy kommunisták maradtatok, olyanok, akik négyszer annyi embert gyilkoltak meg, mint a nácik? Nyugodj meg, pontosan tudom.

  23. Etikus szerint:

    Aki mondja másnak, az mondja magának!

    Nem jártál oviba, vagy nem volt képességed elsajátítani, memóriádban megőrizni? Te tudod a helyes választ? Mi tudjuk! akik olvashatják rendkívül sötét írásaidat, jellemedet.

  24. felix szerint:

    Etikus!
    Jártam óvodába, de veled ellentétben én nem ragadtam meg AZON A SZINTEN.
    Gratulálok ahhoz, hogy “Mi” lettél.
    Igaz a trónnak így dukál.

  25. felix szerint:

    Mond csak Richárd!
    Igaz az, hogy az elmeosztályon állandóan azon vitatkoztok, hogy ki hányadik.

  26. Etikus szerint:

    Te idióta!
    Ha meg nem nevezlek jellemed, írásaid alapján, akkor a mai napig nem tudod, hogy valójában III. Richárd, az igazi neved. A mai napig nem tudod, hogy volt e személy is valaha. A világ egyik legvéresebb leszámolására hajlamos, a trónja érdekében.
    Próbálj már magadtól is te agyoniskolázott, valamicskét kreálni, előrukkolni.
    Folyton csak más tollával ékeskedsz, magadtól egy értelmes emberi gondolat, azt nem.
    Csak gyalázol, gyűlölködsz, alázol Anyákat, Apákat, fiatalokat, ahelyett, hogy emberi módon viselkednél. Milyen legyen egy véresszájú kommunista? Pont olyan mint te! Vajon hiányzik az emberiségnek ez a jellem?
    Hogy nem szakadt anyádba az a sötét fejed. Neked mindenkivel bajod van?
    Te idióta, sötét barom. Vedd már észre, hogy irtóznak, utálnak téged, és nem is kevesen!
    Elég, ha elolvassák az általad bemutatott ÖKÖR pisiléseidet.
    Árvává lettél, nem bírod elviselni a traumát?!

  27. felix szerint:

    Kapjál be valamit, mert szét megy az agyad.
    Egy idézetekből élő ne hivatkozzon önálló gondolatokra, pláne akkor, ha rendre nem passzolnak az idézetei.
    Normális hangon forúmozóval még soha sem ütöttem meg sértő hangot, és nem sokan vagyunk itt olyanok akik képesek elnézést kérni, akkor ha nem volt igaza.
    Érdekes, hogy jobb oldalra nincs kritikád, azaz engeded a moslékot arról az oldalról.
    Az meg már végképpen ne beszéld be magadnak, hogy a Shakespeare drámákat általad ismertem meg.
    Gondolom a kezelő orvosod már dolgozik azon, hogy az önteltségedet, mit őrületed okát, kissé letörje.
    Tőled én nem tudtam meg semmit, de azt látom, hogy sikerrel hülyíted magad.
    Az magánéletemért való aggódásodat köszönöm, de szerető család és barátok vesznek körül. A szomszédaim is kiváló emberek, pártállástól függetlenül. Segítjük egymást amiben csak lehet. Vidáman élünk.
    Ezt próbáld ki te is.
    Amennyiben sikerül, akkor már félig meggyógyultál.
    Mivel valahol azért csak ember vagy, szurkolok érted.
    Érted????

  28. felix szerint:

    Mit = mint

  29. Aladár szerint:

    Kényszerzubbonyt Etikusra!

  30. Etikus szerint:

    Na, megszólalt a kivénhedt, másik kommunista is. (Akit nincsen aki jelöljön, hogy továbbra is hülyíthesse a népét, a táborát, további jóléte reményében.)

    Akit már ki tudja, hanyadszor hagynak szintén árván. Most akkor mi a teendő? Térjetek meg, jobb előbb mint soha a mocskos elveitekkel.
    Egyek vagytok, az országunkat, tönkretevők, kiárusítók tábora.
    Elvégre jut is marad is, a zavarosban.

Itt lehet hozzászólni !