Hazudott a Tesco

Méz helyett újabb hamisítványokat talált a Magyar Nemzet

Magyar Nemzet

Nem tartotta be a szavát a Tesco, továbbra is árulja a bizonyítottan hamisított mézet. A Magyar Nemzet eközben újabb hamisítványokra bukkant a boltokban. Az élelmiszer-forgalmazók és a kereskedők úgy játsszák ki a törvényeket, ahogy akarják. Az áldatlan állapotok már felvetik Süth Miklós főállatorvos és Gráf József miniszter szakmai és büntetőjogi felelősségét is.

Nemcsak a Tesco, hanem az Auchan, a Super Diszkont és a CBA áruházai is árulnak hamisított mézet. A Magyar Nemzet októberben különböző mézeket vásárolt e láncok boltjaiban, amelyek megvizsgálásával a világ egyik legelismertebb laboratóriumát bízta meg. A németországi Brémában található Applica olyan akkreditált vizsgálatot végzett, amelynek eredményét a világon mindenki elismeri, azaz talán a magyar hatóságnak is iránytű lehetne: idegen enzimek jelenlétét vizsgálta a termékekben. Idegen enzimek a mézben nem lehetnek. Amelyik ilyet tartalmaz, az nem méz, hanem hamisítvány, ezért meg kell semmisíteni. Ennek megfelelően a laborvizsgálat eredménye a tiszta vagy a szennyezett minősítést kapta. A különböző mézek kiválasztásában és megvizsgálásában az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) gyakorlatát követtük.

Az egyesület évente brémai laboratóriumokban vizsgáltatja meg a különböző boltok polcairól szúrópróbaszerűen levett mintákat, így történt idén is. Mi azon mézforgalmazó cégek termékeit vásároltuk meg mintának, amelyekről az OMME vizsgálatakor már kiderült, hogy a termékük hamisítvány. Az eredményeket pénteken kaptuk meg a tekintélyes brémai laboratóriumból. A korábbi cikkeinkből már ismert Alimenti Kft. mellett a notórius hamisítók – a Klenáncz Méhészet, a Somlyószigeti Méztermelő és az Alba-Méz Kft. – most is hozták a formájukat, nem sikerült felhagyniuk a pancsolással. Az Alba-Méz a gyerekekre sincs tekintettel. A műanyag mackókba csomagolt méz mindegyike szennyezett. A legtragikusabb eredményt azonban a Nagy és Fia Kft. hozta: az összes méze megsemmisítendő szemét.

Az élelmiszer-áruházakat nem zavarják a hamisítók. A pécsi Tescóban a sokadszori hamisításon ért Alimenti Kft. akácméz feliratú üvegei szombaton is ott sárgállottak a polcokon. A siklósi Tescóban pedig az Alimentitől ugyanolyan virágmézet talált tudósítónk, amelyikről a múlt héten kiderítettük, hogy a megengedettnél kétszer több répacukrot tartalmaz. Az áruházlánc ugyan megígérte, hogy ezeket azonnal leszedi a polcokról, ám nem így történt. Az Alimenti gátlástalansága arra utal, hogy a törvénytelenségek elkövetése közben semmitől sem kell tartania. Mézesüvegeire továbbra sem teszi rá a kötelezően előírt, az eredeti csomagolás bontatlanságát biztosító szalagot, pedig erre már felhívtuk a nyilvánosság és az élelmiszer-ellenőrzési hatóság figyelmét. A három évig terjedő börtönnel büntethető élelmiszer-hamisításon kívül ezért ugyancsak büntetés járna a cégnek, ám sem a Tescót, sem a hatóságot láthatóan nem érdekli az Alimenti ámokfutása.

A fogyasztók megkárosításához az áruházláncok és a forgalmazók törvénytelen magatartása mellett a Süth Miklós agrárszakállamtitkár-főállatorvos által felügyelt élelmiszer-ellenőrzési hatóság szerepe járul hozzá leginkább. Feladatainál és jogkörénél fogva ennek a közpénzből tartott szervezetnek ugyanis folyamatosan ellenőriznie kellene a piacra kerülő mézeket. A hatóság azonban nem hajlandó sem a hamisítókat kiszűrő hatékony fellépésre, sem a megelőző együttműködésre. Az OMME ugyanis hiába várja, hogy az éves ellenőrzéseket közösen végezzék el, Süth Miklósék mondvacsinált indokokkal elhárítják maguktól az együttes akciókban való részvételt. Az OMME az eredményeket a saját lapjában, a Magyar Méhészetben teszi közzé, ám hiába leplezi le a csalókat, a hatóság a füle botját sem mozgatja.

Pedig az élelmiszer-ellenőrzésben „egy perc megállás sem lehet”, hiszen a boltokba kerülő termékek a fogyasztás miatt folyamatosan változnak. A szakhatóság azonban szabotálja a jogszabályok betartatását a piaci szereplőkkel. Ilyen volt többek között az a tavaszi eset, amikor a Magyar Nemzet hamisításon érte az Alimenti Kft.-t, amelynek következtében a hatóság ugyan kötelezte a Tescót, hogy vegye le a polcairól a szemetet, büntetőfeljelentést azonban nem tett a cég ellen, és arról sem intézkedett, hogy a hamisított terméket megsemmisítsék. Ezért az újra a fogyasztók asztalára kerülhetett. A bűncselekmények elkövetőivel szembeni fellépés sorozatos elmulasztása felveti a bűnpártolás gyanúját Süth Miklósék hivatalával szemben. Kérdés, hogy ha ellenőrzést nem végez, akkor vajon mit csinál a hatóság. Süth Miklós főállatorvos korábbi nyilatkozatában jelezte: Magyarországon eddig nem volt olyan vizsgálati módszer, amellyel bebizonyítható, ha egy méz hamisítvány, ezért kikísérleteznek egyet. A főállatorvos nem mondott igazat. Magyarországon tucatszámra léteznek ugyanis olyan vizsgálati módszerek, amelyekkel bebizonyítható, hogy egy méz hamisítvány. A Magyar Nemzet által lebuktatott Alimenti Kft. mézét is egy ilyen jól bevált vizsgálati módszerrel analizálták, s ilyennel nemcsak a magán-, hanem a hatósági laborok is régóta rendelkeznek.

Az új módszer kikísérletezése megfeszített munkával hónapokat vett igénybe és több tíz millió forintba került (a brémai Applica 35 euróért, azaz körülbelül tízezer forintért vizsgál meg egy mintát). A finanszírozás természetesen közpénzből történt. Csütörtökön jelentette a Magyar Távirati Iroda, hogy a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központi Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság Központi Laboratóriumában olyan szabadalmaztatás alatt álló módszert fejlesztettek ki, amivel kimutathatók a hamisított méz eltérő enzimjei. Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a köztévében örömmel üdvözölte az új módszer megszületését, amelyet majd más országoknak is értékesíthetünk. A méhészszakma egyöntetű álláspontja azonban, hogy a több tíz millió forintnyi fejlesztés luxusberuházásnak minősül akkor, amikor a boltok tele vannak a legegyszerűbb laboratóriumi módszerekkel kimutatható hamisítványokkal. Ezeket pedig akár itthon, akár külföldön ennél jelentősen olcsóbban meg lehetne vizsgáltatni, majd érvényesíteni a jogi szankciókat a törvényszegőkkel szemben.

mno.hu

18 hozzászólás “Hazudott a Tesco” bejegyzésre

  1. miska72 szerint:

    Az áldatlan állapotok már felvetik Süth Miklós főállatorvos és Gráf József miniszter szakmai és büntetőjogi felelősségét is.
    IGEN! IGEN IGEN! nam kicsit! MAGYON! Gazemberek vezetik az országot! Gazemberek vezetik a kerületet!

  2. Gordon szerint:

    Én már néha tényleg nem tudom eldönteni, hogy mit vegyek meg és mit nem.

  3. Jeniszej szerint:

    Eredeti magyar mézet a magyar méhektől, de ne a nagy tesoban.

  4. Antifan szerint:

    A fogyasztóvédelem komolyabban vehetné a feladatát.

  5. nando szerint:

    Ezeket nem a tescoban kéne megvenni !!!!!!!! Piacokon sokszor árúlnak magyar méhészek nagyon jó minőségű mézet !!!

  6. Bubus szerint:

    Kíváncsi volnék a csepeli Tesco-ra, hogy még most is kint van-e. Nem lepne meg, ha Budán már leszedték volna a polcokról, de itt még kint volna.

    A csepeliek 15 éve megeszik a gerincút ígéretét a szociknak. Miért ne ennék meg a műmézet is?

  7. Gordon szerint:

    Bár nem április 30-át írunk (Méhek Napja), mégis kívánom, hogy Isten éltessen minden magyar méhet. Remélem feladataikat idővel nem a vegyipar veszi majd át.

  8. Bubus szerint:

    Lehet, hogy a mézet is le kellene védetni, ahogy a pálinkát. Itt azonban nem az lenne a csomagoláson, hogy körte ízű szeszesital, hanem, hogy méz ízű édesítőszer.

    Még mielőtt Lexon letorkolna, ez is vicc volt. A méznek ugyanis most is méznek kellene lennie, nem pedig méz ízű édesítőszernek. 🙁

  9. Wass Albert barátja szerint:

    Várjatok egy kicsit, mindjárt jön csepelmegmentő barát Szilveszter és megmondja a tutit. Amennyiben kihagyná ezt az oldalt adaptálnám tőle az ötletet. Minden egyes méhhez állítsunk egy csepeli embert és megszünik a méz hamisítása.

  10. titok szerint:

    A csepeli piacon kiváló méhészek árulják a termékeiket. Ha lehet elkerülöm a multikat.

    Nem a tescoba vettem hanem egy kis boltban, egy finom főzelék fagyasztott terméket. A jégtrade vecsésen gyártja, képzeljétek a bene levő zöldborsó fele ki fehéredet és furcsa íze van.
    Ehetetlen termékkel vannak tele a boltok.Talán helyettünk a termék minőséget kellene többszörösen ellenőrizni.

  11. másodrendű állampolgár szerint:

    Vettem vegyes virágmézet az Auchanban hétfőn reggel , 850 grammost, 759 forintért (Nagy és fia kft, Oroszlányi székhelyű méztermelő). Este kérdi feleségem, hogy milyen mézet vettünk, mert a mno. szerint sok a szennyezett termék (magyar is). Még jó, hogy azért választottam ezt a mézet, mert gondoltam valami becsületes magyar termesztő dunántúli méhei rossz mézet nem alkotnak. Hát nem jól gondoltam, úgyhogy hétfőn Auchan-os napunkon visszaszállítom a vevőszolgálatra, mert mostmár nincs kedvem se kanállal natúrban, se szívószállal teában hígítva megenni-meginni, gyerekekkel egészséges ételként megetetni, “gyógyászati segédeszközként” felhasználni.

  12. titok szerint:

    A piacon árul egy fiatalember termelői mézet, nagyon kíváló minőségben,egyszer nem lettünk betegek tőle.Pancsolt méztől mi már egyszer rosszul lettünk pár éve.
    Theuerl vagy ilyesmi a neve a méhészetnek.

  13. mézes szerint:

    Én ma bontottam fel az Auchanban egy hete vásárolt mézet, olyan kemény mintha zselatin volna benne. Ezt meg lehet azért enni ? A guta megüt ha ki kell dobni, a blokk már nincs meg

  14. szelejudit szerint:

    Igen, a csepeli piacon egy rendkívül szimpatikus fiatalember árulja a leg különfélébb mézeket. A csalás a termelő, ő árul. Mindent tud, amit a mézről tudni kell, és ott tuti minőséget kapni. 10-15 éve tőle vesszük a mézet! Theuerl méhészet!

  15. szelejudit szerint:

    Helyesbítek: …a család a termelő

  16. maria Ruettimann szerint:

    mai napon nyitottam ki egy kásás világosszinü “mézet” Szégyen és gylalázat……Magyar cimkés akácméz Nagy és fia Kft terméke Oroszlányból…minőségét állitólag juli 28-ig megtartaná!!! Ha lenne minősége…..Elhoztuk Svájcba és a terhes lányom kivánta meg,……Hátjó hirét viszik a világba a magyar méhészeknek………..sajnálatos………..

  17. Mattyasovszky Klára szerint:

    Hol lehet kapni az új üvegbe csomagolt mézet? Az Elle-ben is látható, de sehol nem kapható üzletben.

  18. Szerintünk minden területen elérhető a korrupció és pénzhajhászás. Nyilvánvaló, hogy minden cég a nagyobb haszonra hajt. Ám a felügyelet is hibás lehet ha nem ellenőrizte megfelelően a terméket.

Itt lehet hozzászólni !