Mesterházy–Bajnai-paktum: különcködés lett a közös megoldás

Mno

Koordinált egyénijelölt-állításban állapodott meg az MSZP és az Együtt–PM szövetség csütörtökön. A két párt külön listát állít, és külön miniszterelnök-aspiránst indít a választáson.

Közös egyéni jelöltek, külön lista, külön miniszterelnök-jelöltek – ebben állapodott meg az MSZP és az Együtt 2014–PM csütörtökön a Hvg.hu értesülései szerint. Az ellenzéki szervezetek közti megállapodás fő eleme, hogy koordinált indulás lesz. Azaz egyelőre sem közös miniszterelnök-jelölt, sem közös lista nem lesz, csak abban állapodnak meg, hogy az egyéni választókerületekben az ellenzéki képviselőjelöltek nem indulnak egymással szemben, elkerülve, hogy megosszák az egyfordulós választási rendszerben a kormányt leváltani akaró szavazótömböt.

MSZP 75, Együtt-PM 31

A 106 egyéni választókerületből 75-ben a szocialisták, 31-ben az Együtt-PM állít jelöltet a jövő évi választásokon a két fél csütörtökön kötött megállapodása alapján – jelentette be Mesterházy Attila szocialista pártelnök csütörtökön Budapesten. Az egyezség szerint az Együtt-PM-nek jutó 31 körzetből hét budapesti, így a II., az V., a VII., a XII., a XVI., a XXI. és a XXII. kerület, valamint köztük van az egyik miskolci, debreceni, szegedi, győri és kaposvári körzet is.

Mesterházy Attila MSZP-elnök és Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője a kormányváltó szövetség létrejötteként értékelte a megállapodást. Újságíróknak mindketten azt mondták: az egyénijelölt-állítás összehangolása és a két külön lista garantálja a lehető legtöbb ellenzéki szavazat begyűjtését. Bajnai Gordon azt mondta újságíróknak: ellenzéki győzelem esetén így az lesz a kormányfő, aki a legtöbb szavazatot szerző párt listáját vezette.

Másokkal is tárgyalni kezd az MSZP

Mesterházy Attila azt is elmondta: az MSZP hamarosan tárgyalásokat kezd a többi demokratikus ellenzéki párttal – köztük Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciójával -, amelynek politikusai helyet kaphatnak a szocialisták listáján, vagy akár elindulhatnak az MSZP-nek jutó egyéni körzetek némelyikében.

Gyurcsányékkal, a liberálisokkal és a szociáldemokratákkal is összefoghat az MSZP a hatalomért az Együtt–PM mellett – erősítette meg korábban a szocialista párt alelnöke az ATV-nek.

Bajnaiék is belementek a folytatásba

Az MSZP elnöksége szerda este Mesterházy Attila pártelnök javaslatára úgy döntött, hogy a szocialisták folytatják a tárgyalásokat a Bajnai Gordon vezette Együtt–PM szövetséggel. Az elnökség arra is felhatalmazást adott, hogy a szocialisták kezdjenek tárgyalásokat a demokratikus ellenzék többi pártjával az együttműködésről.

Mint ismert, Bajnai a választási körzetek felosztását egyeztető tárgyalások során azzal az ötlettel állt elő, hogy a két szóba jöhető jelölt, vagyis ő és Mesterházy is egyszerre tartson egy rövid, körülbelül kéthetes kampányt, amelynek lezárultával közvélemény-kutató cégek vizsgálatai alapján döntsék el, hogy ki lesz a jelölt. Erre licitált rá Mesterházy – aki ultimátumként értékelte Bajnai felvetését – azzal, hogy Magyarország történetében először tartsanak előválasztásokat a 106 érintett választókerületben a miniszterelnök-jelölt személyéről.

Az MNO által az előválasztási ügyben kifaggatott politológusok véleményéért ide kattintson!

Forrás: Mno

11 hozzászólás “Mesterházy–Bajnai-paktum: különcködés lett a közös megoldás” bejegyzésre

  1. Bugi szerint:

    Ezek akarnak kormányozni? Ezek ha akarnának se tudnának!

  2. felix szerint:

    Az igaz, hogy demokrácia nélkül könnyebb.

  3. ... Grün szerint:

    Bugi!
    Nem akarnak, de muszáj lesz! 😛

  4. Etikus szerint:

    Azért szép lassan együvé terelgetik őket, csak előbb látszatra hagyják (kintről), hogy mire képesek, meddig mennek el. Azaz nem kis áradattal, hülyítik a népet, mintha ők annyira fontosak lennének.

    Tudják! Tétre, helyre, befutóra, ez a játék lényege! S ki tette meg, majd emelte a tétet??? Ezt is tudják.

    Minden cselekedetükkel, megnyilvánulásaikkal a nélkülözhetetlenség kategóriáját éltetik, működtetik. Már korábban (év elején írtam), ha Gódonkának idebenn nem jönnek össze a dógai, akkor már EU biztosként biztosított a helye Brüsszelben. Ebben is megállapodtak már, mondom év elején.
    Mikor volt e “szarházi” Odakünn tárgyalni? Emlékszel még, jut még eszedbe a múltunk…………..

  5. felix szerint:

    Ricsi /Etikus/
    Ezt a “szarházit” ugye a trónod mondta, mert te jó vagy?

  6. felix szerint:

    Ricsi!
    Hogy jön ide az édesipar?

  7. Etikus szerint:

    Hende: Nehéz idők várnak támogatóinkra

    MHO/MTI
    – 2013. augusztus 29., csütörtök

    A kormányoldal minden segítségre és imára számít
    Nehéz időszak vár azokra, akik az országgyűlési kampányban kiállnak a kormány és az ország mellett, mert a “hitelét vesztett baloldal” igyekszik majd a jobboldal becsületét is lerombolni, jelentette ki Hende Csaba. A honvédelmi miniszter erről csütörtökön, a Polgárok Háza évadnyitó estjén beszélt, hangsúlyozva: a kampányban a nyugalom, az erős idegek, a bajtársiasság és az áldozatkészség lesz a legfontosabb.

    A kormányoldal minden segítségre és imára számít. “Másként aligha tudjuk elviselni ezt a sok mocskot, amit ránk fognak szabadítani” – tette hozzá.
    Hende Csaba az ellenzéki tárgyalásokról szólva azt kérdezte, fel tud-e bárki idézni “egy fél fia gondolatot ebből a kutyakomédiából, amely ne arról szólt volna, hogy márpedig az Orbán-kormányt le kell váltani?”.

    Ebből egyértelműen kiderül, hogy a baloldalnak nincs terve az országgal, csupán a hatalmat akarja megszerezni – mondta a miniszter.
    Kubatov Gábor, a Polgárok Háza igazgatója beszédében úgy fogalmazott: az 1947-ben kezdődött események miatt ülnek össze minden évben. “Ahogy Bayer Zsolt barátom mondja, annak idején a virsliujjú, nájloninges kommunisták” hozzáfogtak az ország átalakításához, és “ezek a derék fiúk” felszámoltak mindent, ami értelmes volt ebben az országban – jelentette ki.”

    Ezekről a gondolatokról írok már hetek óta………..Ezek sajnos mind tények, hiszen elkövették, és ma is folyamatosan azt teszik. Aláznak, gyaláznak, gyűlölködnek, szítanak, kifosztanak.
    Egyetlen egy programjuk van: az Orbán Kormányt le kell váltani.”
    A gazdasági, oktatási, kulturális stb. az országot érintő programjuk nincsen.
    A meglepi majd akkor jönne, ha hatalomra kerülnének.
    Akkor majd kezdődhetne, ill. folytatnák az ország megnyomorítását, kiszolgáltatását, kiárusítását, még azt is ami a Földben van.
    Pl. ivóvíz, ásványi anyagok……………Ugye a normális józanul gondolkodó embereknek, ez már ismerős.

  8. Tóth Kati szerint:

    Szeretném tudni,mitől bal oldali a multi milliárdos kizsákmányoló?Már a nevük is hazugság,a dumájuk meg végképp.

  9. bonifác szerint:

    Etikus! Ez igazán etikus hozzászólás volt. (És igaz) A magukat baloldalinak nevezők
    csak átkozódni tudnak, értelmes érveket még nem olvastam tőlük. És ahogy Kati írta,
    annyi közük van az igazi baloldalisághoz, mint Gizinek a gőzekéhez. A baj csak az, hogy
    még a saját tapasztalatuk sem győzi meg őket. Így fognak meghalni. (amit egyáltalán
    nem kívánok nekik)Van egy régi mondás: ugyanannyi az út az erdőbe, mint visszafelé.
    Az elvtársak jó messzire bevittek minket….

  10. Aladár szerint:

    Etikus írja: “A gazdasági, oktatási, kulturális stb. az országot érintő programjuk nincsen.”

    Már hogyne lenne, csak éppen Etikus az M1, M2 és HírTV-ket nézi ahelyett, hogy tájékozódna.

    Etikus szíves figyelmébe:

    Az Együtt 2014 Választói Mozgalom elvi, erkölcsi alapvetései
    http://www.egyutt2014.hu/az_egyutt_2014-rol/az_egyutt_2014_valasztoi_mozgalom_elvi_erkolcsi_alapvetesei.html

Itt lehet hozzászólni !