Klinghammer István: Harsogni kell a jó eredményt

MNO

Nem adna rektori címet a főiskolák vezetőinek a felsőoktatási államtitkár, művészeti területen visszatérhet a részösztöndíj – derül ki Csókás Adriennek, a Magyar Nemzet munkatársának Klinghammer István felsőoktatási államtitkárral készült interjújából.

– Államtitkár úr, milyen tendenciák rajzolódnak ki az idei felvételi eredményekből? A fiatalok választásai alapján látható-e, hogy a tervezett felsőoktatási profiltisztítás mely intézményekben milyen irányú változtatásokat kell, hogy indítson?
– Korai lenne még tendenciákat levonni, hiszen nagy elemzéseknek még nem lett alávetve a felvételi eljárás eredménye, de jelek azért vannak. Például az, hogy a tavasszal meghirdetett Klebelsberg-ösztöndíj komoly vonzerővel bír, a tanári pályára ugyanis nagyságrendekkel többen jelentkeztek, mint korábban. Bizonyos tanári szakok esetén az elmúlt évekhez képest a többszörösére nőtt az érdeklődés. Hasonló elmozdulás figyelhető meg a mérnöki, műszaki pályán is, amit ugyancsak többen választottak, mint korábban. A legfontosabb változás egyébként az, hogy a jövőben a hallgatói választás lesz az állami ösztöndíjaklegfőbb elosztási szempontja, nem lesznek előre meghatározott férőhelyek. Lássuk be, nem az a fontos, hogy az egyetem és a főiskola jól érezze magát, hanem hogy a végzett hallgató boldog és elégedett ember lehessen. Nem az intézményeket, hanem a hallgatókat kell finanszírozni, hiszen a tudományban a teljesítménynek kell döntenie. És a megfelelő teljesítmény nemcsak a hallgatónak, hanem az intézményeknek is érdeke.

– Ha már a teljesítményről van szó, a héten bejelentette, hogy a 2014-es felvételi eljárásban már 260 lesz a minimális ponthatár, és a következő években tovább emelik a bejutási küszöböt. 2016-ban már 300-as minimum várható, nem félő, hogy ennél a szintnél már sokan eleshetnek a továbbtanulástól?
– A mostani 240-es felvételi pontszámot már jövőre emelni kell, hiszen az nagyon vékonyka tudást jelöl, nincs értelme tovább várni a változtatással. Személy szerint jobbnak tartom, ha becsülettel megmondjuk az érettségi előtt álló gyerekeknek, hogy kapják össze magukat, mert a közepes tudás nem egyetemre való. Sőt, azt is mondanám nekik, igyekezzenek emelt szintű érettségit tenni, és tanuljanak meg egy nyelvet, mire eljutnak a felvételiig. A felsőoktatási intézményeknek is érdeke, hogy motivált, jó képességű hallgatók kerüljenek be a rendszerbe.

– Az idegennyelv-tudással elég komoly baj van hazánkban, rengetegen vannak, akik még a diplomaszerzés idejére sem teszik le a szükséges nyelvvizsgát, és emiatt nem tudják átvenni az oklevelüket.
– Én nagyon örülnék neki, ha a megfelelő idegennyelv-tudás már a felvételi idején meglenne. Gondoljunk csak bele, a felsőoktatásban már a tanulmányok ideje alatt alapvető kellene, hogy legyen az idegen nyelvek rendszeres használata, a szakirodalom zömét angolul írják. Hogyan ismeri meg a diák a korszerű tudásanyagot, ha csak magyarul beszél? Lássuk be, ha a középkorban a legegyszerűbb parasztgyerek is meg tudta tanulni a latint, akkor most, az internet és a televízió korában egyszerűen nem lehet mentség arra, hogy kibújjunk ez alól a kötelesség alól.

– Fontos változás lesz az intézményi struktúra átalakítása. Ennek kapcsán egyre többet hallani a közösségi főiskolák megjelenéséről. Ezeknek mi lesz a funkciója?
– A közösségi főiskolán kétéves a képzés, és a végén felsőoktatási szakképzést adna a hallgatónak. Ide azok jelentkezhetnének, akiknek bizonytalanabb a tudásuk annál, hogy egyetemre menjenek, de szorgalmasak és szeretnének tovább tanulni. A közösségi főiskolák elvégzésével nagyon jó védőnő, falugazdász vagy óvónő lehet belőlük. Ez az intézménytípus lenne a piramis alja. Sajnos nálunk a szakképzés nagyon gyenge lábakon áll, alig van jelentkező, és semmiféle hírverést, népszerűsítő reklámot nem kap a képzés. Ha továbbtanulásról van szó, mindenki csak azt hangoztatja, hogy menjünk egyetemre. Ott meg aztán meghirdetünk mindenféle szakot, sok olyat is, amit nem igazol vissza a társadalom, és nem lehet vele elhelyezkedni. Rendezni kell ezt a helyzetet.

A teljes interjút a Magyar Nemzet pénteki számában olvashatja.

Forrás: MNO

10 hozzászólás “Klinghammer István: Harsogni kell a jó eredményt” bejegyzésre

  1. ... Grün szerint:

    “Megmondta Orbán államtitkára: ide járhatnak azok, akik szorgalmasak, de buták
    Jövőre emelik a pontszámokat, és a rákövetkező évben is feljebb tornásszák a bejutási szintet, ígéri Klinghammer István, aki szerint semmi ok az elkeseredésre, a butáknak is lesz tanintézmény.”
    .
    Legfeljebb beindítják a zállamtitkár képzést! ))) 😛 (((
    .
    http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=670181

  2. nagyapó szerint:

    Végre egy téma, amihez idióta Dr. grün t.t.-nek illene érteni. Sajnos saját ötlet híján megint csak egy maffiabaloldali irományból tud idézni, persze olyat, ami hazugság, de legalább ellene mond Klinghammer professzornak, hogy “Harsogni kell a jó eredményt”.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. ... Grün szerint:

    Öreg Pöcs!
    Itt egy jobboldali mérvadó hír!
    .
    “A magyar munkaerőpiacról csaknem 150 ezer jól képzett, diplomás szakember hiányzik majd 2020-ban; míg a gyártás területén túlkínálat lesz jelentkezőkből, az üzleti szolgáltatásoknál és az építőiparban munkaerőhiányra lehet számítani – hívja fel a figyelmet a legfrissebb előrejelzésekre hivatkozva a Randstad.”
    .
    Jól képzett utcaseprőkre és szemetesemberekre szükség van! 😛
    .
    http://mno.hu/gazdasag/150-ezer-diplomas-fog-hianyozni-a-munkaeropiacrol-1111382

  4. Szabó Szabolcs szerint:

    Sajnos az a helyzet, hogy a felsőoktatás a működésképtelenség szélén billeg. Az ELTE költségvetése pl. mintegy harmadával csökkent az utóbbi években (folyó áron, az inflációt még nem is számoltam). Ennek megfelelően pl. a Természettudományi Karon már annyi állami támogatást se nagyon kapunk, amennyi a bérek kifizetésére elég (cafeteria pedig már elég régóta nincsen). És akkor még nem beszéltünk a rezsiről, a dologi kiadásokról, fejlesztésekről, kutatásról stb.
    Nagyon szép gondolat, hogy nem az intézménynek kell jól érezni magát, hanem a hallgatónak. Ezzel szemben a helyzet az, hogy túl sok munkát kell elvégezni az egyre kevesebbet érő fizetésünkért, miközben egyre nehezebb üzemeltetni az intézményt. Arról nem is beszélve, hogy a karbantartás is egyre vontatottabban halad.
    Jelen pillanatban egyszerűen azt történik, hogy egyre kevesebb forrásból akarja finanszírozni a felsőoktatást a kormány, és annak minden következményét rátolja az intézményekre. Mi pedig kénytelenek vagyunk valahogy működtetni a rendszert olyan módon, hogy kizsigereljük saját magunkat, illetve a rendelkezésre álló infrastruktúrát is. Ha ez így marad, akkor az oktatók egyszerűn ott fogják hagyni a katedrát, a hallgatók meg érezhetik magukat nagyon jól, csak éppen tudást nem fognak kapni.
    Arról már nem is beszélve, hogy azért a hallgatók sem érzik annyira jól magukat, hiszen 100 ezer fő alá csökkent a jelentkezők száma, ami igen jelentős visszaesés.

    Azt hiszem professzor úr már régen elfelejtette, hogy milyen volt rektorként irányítani az egyetemet, mert különben egészen másként látná a helyzetet. De ugyebár nálunk az üléspont határozza meg az álláspontot….

    Na de nem is írok többet, mert kezd panaszáradattá válni.

    Üdvözlettel:

    Szabó Szabolcs

  5. nagyapó szerint:

    Szabó Szabolcs! Miután az érettségizők száma idén 70 000 körül van ezért a 100 000 fős jelentkezési létszám kicsit furcsa.
    Nem tudom, hogy a kormánynak be szabad-e nyúlni az egyetemek autonómiájába?
    Az ELTE csodálatos Ha-Ha képzettségűeket bocsát ki, de vajon az országnak szüksége van rájuk?
    Érdekes módon vannak egyetemek, ahol tudnak gazdálkodni. Igaz az országnak kicsiny az igénye büfé-ruhatár szakosokra.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  6. szabó szabolcs szerint:

    Tisztelt Nagyapó!

    A 100 ezres létszám rendben van, hiszen nem csak végzősök jelentkeznek. Egyébként néhány éve még 130 ezer felett volt a jelentkezők száma.

    Azt is látni kell, hogy az egyetem gazdasági problémáját nem lehet azzal elintézni, hogy gazdálkodjanak jobban. Ekkora forráskivonást már nem lehet kezelni. Persze a felsőoktatás problémája nem most kezdődött, már hosszú évek óta gyűlnek a problémák. Egyszerűen az újabb nagy elvonások tették be a kaput.

    Végül azt is érdemes figyelembe venni, hogy a felsőfokú végzettségűek körében nagyon alacsony a munkanélküliségi ráta, vagyis megéri képezni az embereket. Persze mindig lehet javítani a struktúrán, de nem ezzel van az igazi probléma.

    Üdvözlettel:

    Szabó Szabolcs

  7. John Doe szerint:

    A mozibezáratóember megmondta… 🙂

  8. Vica szerint:

    Nagy szükség van arra, hogy minél többen tanuljanak, és diplomázzanak az egyetemeken, főiskolákon. A munkaerőpiacon ugyanis már a betanított munkási munkakörbe is diplomát és legalább három nyelvből felsőfokú végzettséget kérnek. Ilyen a hazai munkaerőpiac. A diplomások pedig sorban állnak az ilyen munkákra is, mert pénzt kell keresniük. Szomorú, hogy ide jutott ez az ország. Remélem, ennél már nem lesz lejjebb.

  9. nagyapó szerint:

    Idióta Dr. grün t.t! Ne csak a rövid összefoglalót olvassa, hanem tovább és akkor rájön az országnak kikre van szüksége.
    Felhívom figyelmét a következőkre: “– A közösségi főiskolán kétéves a képzés, és a végén felsőoktatási szakképzést adna a hallgatónak. Ide azok jelentkezhetnének, akiknek bizonytalanabb a tudásuk annál, hogy egyetemre menjenek, de szorgalmasak és szeretnének tovább tanulni. A közösségi főiskolák elvégzésével nagyon jó védőnő, falugazdász vagy óvónő lehet belőlük. Ez az intézménytípus lenne a piramis alja. Sajnos nálunk a szakképzés nagyon gyenge lábakon áll, alig van jelentkező, és semmiféle hírverést, népszerűsítő reklámot nem kap a képzés. Ha továbbtanulásról van szó, mindenki csak azt hangoztatja, hogy menjünk egyetemre. Ott meg aztán meghirdetünk mindenféle szakot, sok olyat is, amit nem igazol vissza a társadalom, és nem lehet vele elhelyezkedni. Rendezni kell ezt a helyzetet.”
    A cikket is érdemes elolvasni!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  10. demokrácia szerint:

    “A közösségi főiskolák elvégzésével nagyon jó védőnő, falugazdász vagy óvónő lehet belőlük.”
    Aztán majd dunát lehet rekeszteni velük is.

Itt lehet hozzászólni !