Virágos Magyarországért Csepelen

Csepel.hu

Illusztráció

A Virágos Magyarországért versenyt, az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyének Nemzetközi Bizottsága kezdeményezésére, 1994-ben rendezték meg először hazánkban. A fő lebonyolító és egyben támogató Magyar Turizmus Zrt. mellett 23 szervezet, köztük öt minisztérium vett részt az ez évi kiírásban.

A verseny népszerűségére jellemző, hogy évente közel 400 település pályázik, hogy a helyi önkormányzatok és a lakosság összefogásával szebb és élhetőbb, kulturált, környezetbarát, vendégváró országkép kialakítását segítsék elő. Ebben az évben kiemelt téma volt a helyi természeti értékek, a növény és állatvilág megőrzése.

Csepel Önkormányzata kiemelt feladatának tekinti és lehetőségeinek keretein belül sokat áldoz a kerület zöldterületeinek fejlesztésére. Ez összesen két és félmillió négyzetméter zöldterület gondozását jelenti, amibe többek között a kiemelt fenntartású parkok, a belterjesen fenntartott és külterjesen kezelt területek, fa ápolás és ültetés, cserjemetszés, fűnyírás, valamint a parlagfű elleni védekezés is beletartozik.

Július 17-én négyfős zsűri érkezett Csepelre és körbejárta azokat a területeket, amelyek szerepelnek a versenyben. Lipcsei Szabolcs a Főkert zöldfelület-fenntartási igazgatója, Pollák Erika a Virágos Magyarországért verseny főszervezője, Grigor Zsuzsa a Főpolgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Főosztály Környezetvédelmi Csoportjának dolgozója és Kanászné Szandy Éva, a budapesti zsűrizés vezetője kilenc órakor találkozott a Polgármesteri Hivatalban Samna Gábor kabinetfőnökkel, Kiricsiné Kertész Erika főkertésszel, valamint Dzsida László Marcell megbízott zöldterület-fenntartási osztályvezetővel. A zsűri tagjai kíváncsiak voltak a versennyel kapcsolatos feladatok elvégzésének módjára, a hozzájuk rendelt anyagi és humán erőforrásokra, beleértve az ütemezett határidőket is.

Samna Gábor meghívta a zsűri tagjait a csütörtöki Csepel Napja eseményeire, amikor is az Akácfa utcai kiserdőben kialakított tornapálya és tanösvény, valamint a Tamariska-dombi és a Kis-dunai ligeti díszkapuk ünnepélyes átadására kerül sor.

A rövid megbeszélés után a zsűri tagjai egy előre kijelölt útvonalat jártak be. Többek között megtekintették a Szent Imre téri emlékműveket és virágágyakat, a Weiss Manfréd utat, a Kapisztrán parkot, a Rákóczi kertet, a Kiserdői rekonstrukciót, a Tamariska dombot, és a kis lakóutcák előkertjeit.

A zsűrizés végeredményéről későbbiekben tájékoztatni fogjuk a Csepel.hu olvasóit.

Forrás: Csepel.hu

Egy hozzászólás “Virágos Magyarországért Csepelen” bejegyzésre

  1. ... Grün szerint:

    “Kevesen tudják, hogy a 2013-as év hivatalos, nemzetközileg elismert dísznövénye a magyar kezek által nemesített narancspiros virágú Celosia plumosa ‘Arrabona’, amelyet a tavalyi Fleuroselect konferencián jutalmaztak aranyéremmel. ”
    .
    Biztató kísérletek folynak a narancs és a vörös szín házasítására!
    Lehet, hogy lesz itt még narancsvörös szegfű is?! 😛
    .
    http://www.edenkert.hu/diszkert/viragagyasok/magyar-celosia-plumosa-a-vilag-legszebb-disznovenye/5387/

Itt lehet hozzászólni !