Erdő és tornapálya a tájseb helyén

Kormány.hu

Az egykori szemétlerakó helyén avatott új parkerdőt a Csepeli Önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt., melyet Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter adott át. A 35 évvel ezelőtt rekultivált, erdősített 13 hektáros területet mintegy 500 köbméter szeméttől szabadították meg, a törmelék és a bomló hulladékhegyek helyén most tanösvény, tornapálya, sétaút és tűzrakóhely várja a pihenni vágyókat. Közlemény.

A csaknem 24 millió forintos beruházást a Csepeli Önkormányzat finanszírozta, a kivitelezést a Pilisi Parkerdő Zrt. végezte, részben saját erőforrásaira támaszkodva, mintegy hozzájárulásként a pihenőerdő kialakításához. A közel 2 kilométeres gyalogösvény a kerületi kerékpárúthoz kapcsolódik és a összeköti a horgásztavat a korábbi szakasszal. A sétaút egy része kitáblázott tanösvényként a környék élővilágát mutatja be képekkel és térképekkel illusztrálva. Az ösvény mellett kapott helyet az erdei tornapálya 19 állomása, melyhez a vezetőfüzeteket az önkormányzatnál találják a mozogni vágyók. Szintén itt alakították ki a hétvégi bográcsozás helyszíneit, a fedett és nyitott tűzrakóhelyeket, padokkal, asztalokkal.

Látványával is riasztotta a kirándulókat és a kocogókat a lerakott, rothadó kommunális hulladék és a sitt. Az Akácfa utcai kiserdőt ezért a fejlesztés előtt az illegálisan lerakott szeméttől megtisztították, a parkerdő munkatársai pedig a későbbi lerakás megakadályozására sorompókkal és útzáró oszlopokkal zárták el a tilosban járók útját.

A miniszter beszédében kiemelte, hogy a zöldfelületek, az erdőborítottság növelése, a peremkerületek erdőterületeinek megőrzése kiemelten fontos a városokban. A rohanó életformát, a légszennyezés ártalmait ugyanis a mozgással, a természetben töltött idővel, sétával, pihenéssel  lehet némileg kompenzálni.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

4 hozzászólás “Erdő és tornapálya a tájseb helyén” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    Ne legyenek illúzióink. A környékbeli lumpen prolik – az éj leple alatt – oda fogják hordani a sittet, szemetet. Azután kezdhetjük újra a takarítást, szépítést, milliókból, az adófizetők pénzéből.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. doktor faktor szerint:

    sajnos belakják és tönkreteszik a környéket a hajléktalanok, azon sem lepődnék meg ha a rendőrségi hírekben bukkanna fel legközelebb az Akácfa utcai kiserdő neve.

  3. "?!" szerint:

    Figyeljetek agysorvadásban és memóriazsugorodásban szenvedő bértollnokok!

    Szegény hülye bérfirkásznak hatalmas tájseb lehet az agyában, és ezért adta az „Erdő és tornapálya a tájseb helyén” címet ennek a bejegyzésnek!

    Nem tudja az idióta firkász, hogy ennek az eredetileg „véderdő”-nek telepített 300 méter széles erdősávnak a telepítési gondolata 1976-ban a Központi Városrendezési és Építéstervezési Tervtanács 2/1976. (IV.16.) sz. szakvéleményében jelent meg először.

    Az „véderdő” telepítése azért vált szükségessé a 2400 lakásos Erdősor utcai lakótelep építésének a kezdetekor, hogy a Duna Mg. Tsz területén üzemeltetett, a magyarországi gombatermelést táptalajjal 80 %-ban ellátó komposztáló üzem, valamint az új lakóházak közötti 1000 méteres kötelező védőtávolságot 500 méterre lehessen csökkenteni!

    Az erdő telepítése előtt a területen intenzív kertészeti tevékenység keretében leginkább kardvirágot és tulipánt termesztettek.
    A jobb memóriájú egyének még emlékezhetnek rá, hogy a lakótelepre folyamatosan beköltözők mennyi kardvirágot és tulipánt loptak el a területről!

    Tehát arcátlan hazugság, hogy „a 35 évvel ezelőtt rekultivált egykori szemétlerakó helyén avatott új parkerdőt a Csepeli Önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt., melyet Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter”, mert előzőleg az erdő helyén nem volt szemétlerakó! Csak később tekintették lerakóhelynek az erdő szélét egyes királyerdei, valamint Tihanyi úttól keletre lakó szigetszentmiklósiak személyek!

    Az is túlzás, hogy 500 m3 szemétől, törmeléktől, és a bomló hulladékhegyektől szabadították meg a területet!
    Ugyanis a szemetet és hulladékot 2010-ig évente két alkalommal társadalmi munkában takarították ki az erdőből. Esetenként úgy, hogy az mszp-s csapat az erdő nyugati végéről indulva, a fideszesek pedig a keleti végéből indulva szedték össze a szemetet és a hulladékot.
    Az utóbbi években pedig közmunkásokkal végeztették az erdő takarítását, ezért az elszállítandó hulladék legnagyobb részét a több mint 30 év alatt lehullt lomb és a gyorsan növő, de rövid életű fafajok elhalt és letöredezett ágai képezhették. (Megjegyzem, hogy a nagy hűhó helyett, illet volna kivágni a sok kiszáradt fát is, de erre már nem futotta a mostani lendületből.)

    Tehát nagy pofátlanság ennek a 24 millió Ft csepeli közpénz felhasználásával megvalósult, egyébként pozitív eredménynek a kapcsán ismét visszafelé mutogatni, és nagy melldöngetéssel úgy tenni, mintha a narancsosok az utóbbi 3 évben keletkezett avart és hulladékot is az elődöktől örökölték volna, és a fák az hazudozásaik miatt serkentek ki a földből!

    Itt jegyzem meg, hogy a nagy hűhó helyett, illet volna kivágni a sok rövid tenyészidejű kiszáradt fát is, amelyek az egyre jobban kihaló meglévő állományt csúfítják, de erre most nem futotta a lendületből.

  4. lolka szerint:

    Ha jól emlékszem valamikor Csepelen szemétlerakó a mostani kutya kiképző helyén volt. A mocsaras rész lett feltöltve és talán még a major mögötti részen…de a Duna TSZ melletti részen nem, ott tanya volt öt nagy cseresznye fa tövében és kb ’83-n a szag miatt erdősávot akartak létesíteni, csak a fenyőket magról ültették és így nagyon keservesen nőttek…
    (ez megint a tájékoztatás szint vonalát tükrözi, mert van egy szint amit elér valami, vagy a szint alatt marad valami…IGAZ “Gordon” a butaság leplezése amikor más írását elkezdjük helyesírásilag piszkálni…általában a tartalom a lényeg)…
    “Az egykori szemétlerakó helyén avatott új parkerdőt a Csepeli Önkormányzat”…Ez így, ebben a formában nem helyes…de jobban fénylik…

Itt lehet hozzászólni !