Megállapodtak a költségvetési plafontörvény főbb pontjairól

Index.hu

Az ötpártin megállapodtak a büdzsé tervezetét véleményező költségvetési tanács létrehozásáról, amelynek tagjait a köztársasági elnök, az Állami Számvevőszék és Magyar Nemzeti Bank elnöke jelöli. Viszont az MSZP egyedül maradt azzal a javaslatával, hogy köztisztviselők részvételelével álljon fel egy költségvetési hivatal.

A parlamenti pártok megállapodtak a költségvetési plafontörvény lényeges pontjaiban a vasárnap Budapesten tartott egyeztetésen; az SZDSZ támogatja a Fidesz miniszterek anyagi felelősségéről szóló módosító indítványát.

Az ötpártit kezdeményező SZDSZ frakcióvezető, Kóka János elmondta: a 2009-es költségvetési törvényjavaslatban szereplő kiadási főösszeg teljesíti a plafontörvény kritériumait. 2010-ben és 2011-ben az állami kiadások, az előző évihez képest, az inflációval és a nemzeti össztermék (GDP) növekedésének a felével emelkedhetnek. A gazdasági növekedés felét költségcsökkentésre lehet használni, a másik felével csökkenteni lehet az állami újraelosztást.

Megállapodtak a büdzséről szóló törvényjavaslatot véleményező, a Fidesz által javasolt költségvetési tanács létrehozásáról, amelynek tagjait a köztársasági elnök, az Állami Számvevőszék és Magyar Nemzeti Bank elnöke jelöli.

Viszont az MSZP által kezdeményezett költségvetési hivatalról nem született megállapodás. “Nincsen szükség arra, hogy köztisztviselők tucatjai égessék el a rendelkezésre álló egyre szűkösebb pénzügyi forrásokat, hanem arra van szükség, hogy egy olyan testület, mint a költségvetési tanács, a kormánytól független testületként tudja véleményezni a költségvetést” – fogalmazott Kóka. A fideszes Varga Mihály szerint elképesztő, hogy a kormány milliárdokért kíván egy hivatalt felállítani akkor, amikor megszorító intézkedések bevezetésére van szükség.

A liberális párt is egyetértett a Fidesz azon javaslatával, hogy a kormány tagjai személyes anyagi felelősséget viseljenek azért, ha az állam kiadásai, a költségvetési hiány magasabb lesz a tervezettnél.

Varga Mihály kifejtette: ha egy adott esztendő költségvetése tételesen eltér az Országgyűlés által elfogadottól, akkor – mértéktől függően – a minisztereknek anyagi felelőssége lenne. Ha egy esztendő államháztartási hiánya 1,5 százalékkal tér el a törvénybe foglaltaktól, akkor az illetékes miniszter hat havi fizetését veszítené el.

A javaslat másik fontos eleme a költségvetés manipulálására vonatkozik, amelynek büntetőjogi következménye lenne – közölte a politikus.

Az MSZP és az MDF egyeztetésen jelen lévő képviselőjének nem volt felhatalmazása, hogy ebben a kérdésben nyilatkozzon.

Kóka úgy vélte, hogy hétfőhöz egy hétre elfogadhatják az előterjesztést. A Fidesz azonban ahhoz a feltételhez kötötte a támogatást, hogy a kormány zárt tárgyaláson, még a hét elején ismertesse velük a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötendő megállapodás részleteit. Ezt az SZDSZ is szükségesnek tartja.

Forrás: Index.hu

Egy hozzászólás “Megállapodtak a költségvetési plafontörvény főbb pontjairól” bejegyzésre

  1. baniko21 szerint:

    Lényeges dolgokban nincs felhatalmazás. Pedig már nagyon is aktuális
    lenne, ha az okozott kárt az téritené meg, aki a felelős. Nem csak a
    nagy dohányt kell zsebre vágni, tenni is kellene érte a dolgukat. Amit
    még hiányolok a költségek csökkentése érdekében a képviselők költség-
    térités címén felvett, bemondáson alapuló juttatás rögtöni megvonása.
    Az évi 10 milliárd Ft. Más is aki dolgozik a fizetéséből él meg és nem a
    különféle jogcímen kapott plussz pénzből. Méghozzá olyan fizetésből,
    ami meg sem közeliti a képviselők fizetésének 30%-át sem.

Itt lehet hozzászólni !