Esély sincs a magyar föld spekulációs célú megkaparintására

MTI, Magyar Nemzet

Az új Btk. hatálybalépése, tehát július 1-je óta a hazai és a külföldi spekulánsoknak nincs lehetőségük arra, hogy csak azért vásároljanak földterületet, hogy a földvásárlásra vonatkozó európai uniós moratórium lejárta után jelentős haszonnal továbbadják – jelentette ki a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a zsebszerződéseket vizsgáló tárcaközi bizottság kihelyezett ülésén szerdán Zalaegerszegen.

Budai Gyula elmondása szerint a bizottság munkájának az a célja, hogy a zsebszerződések a „fiókokban” maradjanak, és ne tudják felhasználni őket. A törvénynek komoly visszatartó ereje van, és a kiegészítő rendelkezések teljes mértékben lehetetlenné teszik az ilyen jellegű szerződések bejegyzését az ingatlan-nyilvántartásba. A termőföld tulajdonjogának átruházásakor ugyanis a helyi földbizottságoknak vétójoguk van, a szerződés csak akkor jöhet létre, ha hozzájárulnak az adott terület eladásához, a tulajdon bejegyzéséhez pedig a hatóság is hozzájárul.

Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára kijelentette, a jogszabályok kijátszásának, a termőföld tulajdon-, haszonélvezeti vagy használati jogának színlelt szerződéssel való megszerzése 1–5 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, s büntetik a hivatásos közreműködők – közjegyzők, ügyvédek, jogtanácsosok – magatartását is. A büntetés enyhíthető, sőt akár mentesülhet is alóla az, aki önként feltárja a zsebszerződéseket.

Büntethető az a személy is, aki a múltban kötött zsebszerződését felhasználva most akar tulajdont vagy használati jogot szerezni – ismertette az igazságügyért felelős államtitkár. A politikus beszélt az Országos Ügyvédi Kamara azon javaslatáról is, hogy a magánokiratokon, ügyvédi szerződéseken biztonsági bélyeget helyezzenek el, amelyekről szoros nyilvántartást vezetnek. A szerződéskötés időpontja így könnyen visszakereshető, és ha a dokumentumot a jövőben fel kívánják használni, nem lesz lehetőségük a visszadátumozásra.

Földügyben rendelkezésre áll a törvényi erő

Nagy István, Mosonmagyaróvár kormánypárti polgármestere törvényjavaslatának ismertetésekor azt mondta: a zsebszerződések feltárásához minden eszközt és lehetőséget az ügyészség kezébe kell adni, hogy az ügyek felgöngyölítésekor ne ütközzenek állami adatkezelési problémákba, a földhivatalok és az ügyvédi irodák a szükséges adatokat, iratokat át tudják adni. A törvényjavaslat szerint a feleknek harmincnapos időszakot biztosítanának, amikor önként feltárhatják a jogellenes cselekedeteket, később viszont már büntethetők.

A törvényjavaslatot az agrárbizottság egyhangúlag elfogadta, az alkotmányügyi bizottság döntését követően szeptemberben a parlament elé kerülhet. Az országgyűlési képviselő fontosabb célnak nevezte, hogy 2014 májusáig – a moratórium feloldásáig – minél több ilyen ügyet megoldjanak, és ezek a földterületek ismét magyar kézbe kerüljenek.

Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz–KDNP) is azt hangsúlyozta, hogy vissza kell szerezni a magyar termőföldet azoktól a külföldiektől, akik az elmúlt évtizedekben félig legálisan vagy illegálisan jutottak hozzá. A bizottság munkájától azt várja, hogy eredményes lesz a fellépése a földvédelemben, amelyhez lehetőség szerint minden jogszabályi feltétel adva van, és további szigorításokra lehet számítani.

A földtörvény a másik garancia

Áder János köztársasági június végén aláírta az új földtörvényt, megállapította ugyanis, hogy alkotmányossága sem tartalmi, sem formai szempontból nem vonható kétségbe. Az államfő hangsúlyozta egyúttal: nem hivatkozhatnak házszabálysértésre azok, akik erőszakos fellépéssel akadályozták, hogy az elnök levezesse az Országgyűlés ülését. A szaktárca vezetője szerint a jogszabályt ma már a gazdák is elfogadják.

mno.hu

10 hozzászólás “Esély sincs a magyar föld spekulációs célú megkaparintására” bejegyzésre

  1. ... Grün szerint:

    Ha esetleg mégsem sikerül a föld mutyi forduljanak gyakorlott szakemberhez!
    Álló-órát, Mária Terézia-kori komódot magas értéken beszámít! 😛
    .
    “1994 szeptemberétől ügyvédként dolgozik az általa vezetett[1] BUDAI és KOVÁCS Ügyvédi Iroda[4] ügyvédi irodában, ahol 2011. évi parlamenti vagyonnyilatkozata szerint 2010. december 1-től szünetelteti foglalkozását.[4] Az ügyvédi iroda magánokirat-hamisítási ügybe is keveredett (előnytelen földtulajdon-adás-vételi csereszerződés), mely színlelt szerződéseket Budai ellenjegyezte, a Pest Megyei Főügyészség 2010 novemberi döntése alapján azonban az elévülési idő letelte miatt vádemelésre nem kerülhetett sor.”
    .
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Budai_Gyula

  2. felix szerint:

    Azon az oldalon ez erény.

  3. nagyapó szerint:

    Eetásak! Gond van? Nem megy a “magánosítás”? Korlát a zöld báróknak?
    A föld azé, aki megműveli! Nem ismerős?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  4. ... Grün szerint:

    Öreg farok!
    “A föld azé, aki megműveli!”
    Akkor elég jelentős rész van az osztrák wirtschaft kezében!
    Állj ki egyszer egy határátkelőhöz és figyelj! 😛

  5. felix szerint:

    …Grün !
    Szórakoztató lenne a vén farok, ha nem lenne ennyire sötét.

  6. csaba péter szerint:

    Ez így igaz ! Mert már elfogyott Csak fideszes műkörmösök, politikusok és seggnyalók kaptak.

  7. Gordon szerint:

    Fidesz megvédte a magyar földet, végre magyar embereké lesz, olyanoké, akik megművelik.
    Jól is van ez így.

  8. csaba péter szerint:

    Csak nem a műkörmösök ,fideszwes szóvivők, polgármesterek , képviselők fognak földet művelni?

  9. John Doe szerint:

    Gordon, valakik megművelik a gazdáiknak, mert akkor nincs zsebretehető EU forrás. Itt csak te nem akarod látni a lényeget. 🙂 Nézz szét a nyugati határszélen, de már a szlovákok is kapirgálnak Északon!

  10. csaba péter szerint:

    Az Ágyán Jóska azóta meg komcsi lett mi ? mert leleplezte a földrablásotokat

Itt lehet hozzászólni !