Átlagosan 34 százalékkal nő a pedagógusok fizetése

MNO

Átlagosan 34 százalékkal emelkedik százötvenezer pedagógus illetménye szeptember 1-jétől – jelentette be Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szerdán Tatabányán sajtótájékoztatón. A pedagógusok a rendszerváltás utáni legmagasabb béremelést kaphatják a kormány döntése értelmében.

A tárcavezető elmondta azt is, hogy a teljes pedagógus-életpályamodell tervezett béremelésének 50 százaléka helyett 60 százalékkal emelik meg az illetményeket már szeptembertől. A béremelést az októberi fizetéssel kapják meg az érintettek – közölte Balog Zoltán, hozzátéve, a következő négy évben, 2017-ig minden szeptemberben lesz béremelés. Rámutatott: ennek mértéke évenként  minimum 5, de átlagosan 10 százalékos lesz.

Igazságosabb lesz a pedagógusok bérrendszere

Úgy fogalmazott, a béremelés által igazságosabb, minőségibb és kiszámíthatóbb lesz a pedagógusok bérrendszere. A miniszter rámutatott, a jövedelmi ugrások a pedagóguspálya elején lesznek magasabbak, hogy ezzel is vonzóvá tegyék a hivatást. A rendszer igazságosabb lesz, mert csökkenti az önkormányzati többletjuttatások egyenlőtlenséget okozó szerepét – tette hozzá.

Balog Zoltán az államkincstár egységes fizetési rendszerének adataiból konkrét, de névtelenné tett példákon mutatta be a tervezett intézkedések hatását, majd ismertette: 1450 olyan pedagógus van, aki nem, vagy csak minimális mértékben számíthat bérnövekedésre, ők extrém túlórapénzt, munkáltatói többletjuttatásokat vagy jutalmakat kaptak.

Nagy egyenlőtlenségek

Marekné Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke kedden a távirati irodának azt mondta: amikor megnézték, hogy a pedagógusok milyen jogcímen kapnak pótlékot, egyéb juttatásokat, a kép vegyes volt. A munkáltatói döntésen alapuló keresetkiegészítés szempontjából az önkormányzatok esetében havi 100 ezer forintos különbségek is voltak az ország különböző részein.

Példaként említette, hogy míg az egyik fővárosi kerületben a középfokú intézmények igazgatói havi 150 ezer, az általános iskolai igazgatók 120 ezer forintos hóközi többletjuttatásban részesültek, addig az ország más településein az osztályfőnökök még a jogos osztályfőnöki pótlékot sem kapták meg, mert nem volt rá fedezete az önkormányzatnak.

Négy kategória lesz

A sajtótájékoztatón Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára „neveléstörténetinek” nevezte a tárcavezető által bejelentett intézkedéseket. Újságírói kérdésre elmondta, lesz lehetőség a kiemelkedő teljesítményt nyújtó pedagógusok jobb anyagi megbecsülésére, mert az alapbér mellett járó egyéb illetményeket a minősítés is befolyásolja majd. Tájékoztatása szerint a tanárokat szeptember elsejétől négy kategóriába sorolják, a pedagógus I. és II. mellett lesz mestertanári és kutatótanári kategória.

Az államtitkár elmondta, a minősítés szabályai már elkészültek, hamarosan kormányrendeletben jelennek meg. Az eljárást országosan egységes szakmai szempontok szerint háromtagú bizottság végzi, amelyben részt vesz az igazgató, a kormányhivatal által felkért szakértő és a pedagógust képző intézmény képviselője. Minden pedagógus négy minősítésen vehet részt, ebből kettő kötelező, kettőre pedig a pedagógus magától jelentkezhet – ismertette Hoffmann Rózsa. Ismert, Balog Zoltán miniszter még június 30-án jelentette be: lesz pedagógusbér-emelés szeptember 1-jétől az életpályamodell bevezetésével együtt.

„Végre eljött a pedagógusok ideje”

A Fidesz szerint a pedagógusok a rendszerváltás utáni legmagasabb béremelést kaphatják a kormány döntése értelmében, szemben a „Gyurcsány–Bajnai-időszak politikájával”, amikor a legnagyobb mértékű reálbércsökkenést szenvedték el. Erről Hoppál Péter, a kormánypárt szóvivője beszélt szerdán Budapesten újságíróknak.

A kormánypárti politikus a Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter által délelőtt bejelentettekre emlékeztetve közölte, a kabinet 2017-ig összesen mintegy 60 százalékkal növeli a tanárok bérét. A pedagógusok ebből idén átlagosan 34 százalékot vehetnek át, majd a következő években minden szeptemberben további 5-10 százalékkal emelkedhet a fizetésük. Összesen 150 ezer pedagógus bére nőhet a következő időszakban, ezzel ugyanennyi család életkörülményei javulhatnak – tette hozzá.

A Fidesz szóvivője 2010-et a pedagógusok szempontjából is cezúraként jellemezte. Elmondása szerint ekkorra a tanárok érezhették magukat a leginkább létbizonytalanságban és egzisztenciális félelemben, mivel a kormányváltás idejére a bérek kifizetése is kérdésessé vált az iskolabezárások és létszámleépítések után.

Hoppál Péter szerint a Fidesz kormányra kerülése óta készült a tanárok fizetésének emelésére, ám ehhez meg kellett várni a gazdaságpolitikai eredményeket. „Végre eljött a pedagógusok ideje” – fogalmazott, majd köszönetet mondott a tanároknak eddigi türelmükért és munkájukért.

Forrás: MNO

34 hozzászólás “Átlagosan 34 százalékkal nő a pedagógusok fizetése” bejegyzésre

  1. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    Oké, ez volt a sikerpropaganda. De nézzük picit a pedagógusok szemszögéből, akik már a ki tudja, hanyadik be nem tartott ígéretet kapták:

    “Ugyan „sikerként” próbálta eladni Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter, az érintetteknek mégis egyértelmű csalódást jelent, hogy a Pedagógus Életpálya részeként beígért béremelés teljes összegét nem január 1-től, hanem csak 2017-től kapják majd meg a szakma képviselői. Balog bejelentése alapján a kormány második lépését teszi visszafelé az eredeti ígéretektől. A modell kidolgozása idején, amikor kiderült, hogy kötelezően emelkedni fog az intézményben eltöltendő órák száma, a kormány azzal nyugtatta a bércsökkenéstől tartó pedagógusokat (hiszen a módosítással az eddigi túlórapótlékok elvesznek): a tervezett béremelés ezt bőven kompenzálja majd. (Balog bejelentése egyébként teljesen ellentmond a korábban a parlament által már elfogadott köznevelési törvénynek. Az anomáliákról lásd keretes írásunkat.)

    Csakhogy az akkori ígéretek még bruttó 70-80 ezer forintos emelésről szóltak. Hoffmann Rózsa például egy alkalommal azt mondta, egy most bruttó 128 ezer forintos kezdőbérrel rendelkező, főiskolai végzettségű tanár fizetése a 98 ezres minimálbér kétszeresére ugrik majd. Ehhez képest a most Balog Zoltán által nagy sikerként bejelentett átlag bruttó 34 százalékos emelés esetünkben 171 ezer forintos bruttó fizetést jelent majd, ami jelentősen elmarad a beígért 196 ezerhez képest. És – ne feledjük – az emelés összegéből le kell vonni azt a pénzt, amit a példánkban szereplő tanerő a túlórákkal megkeresett. (Mivel ez mindenkinél más és más, nem lehet átlag összeget meghatározni.)

    A fejlemény azért is kudarc a Fidesz számára, mert így szeptembertől a teljes munkateher növekedést a nyakukba kapják a pedagógusok, míg ennek kompenzálására 2017-ig kell várniuk. ”

    Bővebben:
    http://hvg.hu/itthon/20130710_pedagogus_eletpalya_elbocsatas_beremeles

  2. Sólyom szerint:

    Átlagosan 34 százalékkal emelkedik százötvenezer pedagógus illetménye szeptember 1-jétől – jelentette be Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szerdán Tatabányán sajtótájékoztatón. A pedagógusok a rendszerváltás utáni legmagasabb béremelést kaphatják a kormány döntése értelmében.

    Olvassuk csak el még egyszer a két mondatot!

    Most akkor minden Pedagógus fizetése nő? Vagy csal 150.000-é. Vagy összesen százötvenezer pedagógusunk van?

    Mit jelent a második mondatban az hogy “kaphatják” Most akkor a legmagasabb béremelést kapják, vagy csak kaphatják? Mitől függ?

    A reklámokban szoktam hasonlókat hallani.
    Ha ezt a szert megvásárolom, akkor egy hét alatt “akár” hét kilót is fogyhatok.

  3. robi szerint:

    A fiatal pedagógusok eddigi bére valóban gyalázatos volt, elsősorban ők lesznek a várható emelés nyertesei.
    Arról nem szól a győzelmi jelentés, hogy a megnövekedett óraszám mellett a túlórák kifizetése hogyan alakul?

    A tanárok a cafeteriáról eddig sem álmodhattak, gondolom ezután sem lesz. Még Erzsébet utalvány ( 8000 Ft/hó) sem. A (párt?) lap erről persze, mélyen hallgat.

  4. Tóth Mária szerint:

    A szocik mennyi emelést adtak? Számoljatok!

  5. ... Grün szerint:

    Azt hihetné a zember, hogy a pedegógusoknak több eszük van mint a tanítványaiknak!
    Tévedtem! 😛

  6. ... Grün szerint:

    Tóth Mária!
    50%-t!
    És nem variáltak! 😛

  7. csaba péter szerint:

    ez a szemét tóth mennyit kap a nyalásért?
    A pedagógusok csak egyedül a szociktól kaptak béremelést és 50 % ot .
    Írd ide ha nem így van . Ezek a szemetek eddig csak pofáztak róla és egy fillért se adtak , ámde 10000 pedagógust már kirúgtak .

  8. Bugi szerint:

    Mióta nő a reálbér, béremelések és rezsicsökkentések vannak, a volt kommunisták fetrengenek a fájdalomtól.

    😀
    😀

  9. Vica szerint:

    Hát van, akinek nőtt a reálbére. Neked bizonyára. A többségre viszont ez nem vonatkozik. A mérhetetlen mennyiségű adóemelés megnyomorítja az embereket. Nézz körül az állásajánlatok között. Általában bruttó 5-600 Ft körüli órabért kínálnak. Számolj kedves, ha tudsz, ha matekból átengedtek annak idején. Tájékoztatásul közlöm, hogy a 2014-es választáson többségben lesznek azok, akiket a szakadék szélére löktetek, és nagyvonalúan bele is szeretnétek pöckölni.

  10. csaba péter szerint:

    Buginak biztos nőtt a reálbére is és a vesszeje is valamit csak kapott hithű szopásáért

  11. Bugi szerint:

    Vica, nektek 2010 óta rossz világ van, én ezt nem kétlem. Baromi szar lehet, hogy dőltek a százmilliók, és a Fidesz elzárta a pénzcsapokat, és már csak munkával lehet pénzt keresni.

    Baromi szar lehet, de legalább igazságos, mint ahogy az is, hogy a tanárok komoly fizetésemelést kapnak.

  12. csaba péter szerint:

    Pont a felét sem amit igértetek

  13. csaba péter szerint:

    Ha kinézel bugikám az irodád ablakán arra a szmét Horthy emlékműre amit gyártottatok és amit remélem legyalulunk 2014 ben ,gondolj arra , hogy ha az a kor maradt volna: Most könyörögnél vörös segélyért a komcsiknál , hogy ne dögölj éhen , mert nem vettek fel utca seprőnek.

  14. Vica szerint:

    Figyelj Bugi! Téged megforgattak, és most azt sem tudod, hogy fiú vagy-e vagy lány. Irkálsz itt hülyeségeket, mert a képernyő mindent elbír. Ha dőltek volna a százmilliók 2010-ig mindazoknak, akiknek most rossz világ van, akkor a mai szabad rablást meg sem éreznék a szerencsétlenek. A nektek-kel nem tudom, mit akarsz. Bizonyára a szart kenegeted, mert másra nem vagy képes, ezért fizetnek. Hosszú, nyálas nyelv, éles könyök, és nagy talpak, ez a menő most. Te bizonyára piszok jól érzed magad most a bőrödben.

    A tanároknak pedig már rég meg kellett volna adni a fizetésemelést, és nem szarakodni.

  15. Bugi szerint:

    A tanárokat a Gyurcsány és a Bajnai kormány is végig szivatta. Az Orbán kormány meg béremelést ad. Ez így rendben van.

    Az meg, hogy mocskolódtok mindig, amikor valami jó történik, szintén rendben van: a ti kormányaitok csak rosszat tettek.

  16. csaba péter szerint:

    Ami pedig Balogh Zoltán miniszter urat illeti szégyene a lelkészi hivatásának .Egyháza nevében már rék ki kellet volna rúgni a hitközségből.

  17. Vica szerint:

    Figyelj Bugi! Csak hogy tudd, nekem speciel nincs olyan, hogy én kormányom, ugyanis minden választás előtt mérlegeltem, hogy a halom pszichopata politikus közül melyik árt a legkevesebbet ennek az országnak, és a szerint szavaztam. Ezzel bizonyára nem vagyok egyedül. 2010-ben marhára mellé nyúltam, de hát tévedni emberi dolog, legközelebb ezt a hibát biztosan nem követem el. Egyébként többen leírták már itt előttem, hogy az előző kormány mennyi béremelést adott a pedagógusoknak. Nem tudom, hogy a hallásod ilyen szelektív-e, mint a látásod, hogy bizonyos hozzászólásokon egyszerűen átsiklik a szemed.

  18. csaba péter szerint:

    Na egy jót mondjál ami tettszett a pedagógusoknak.
    Én tudok egyet : amikor ama bizonyos Kerpánt megvettétek azóta se hallani róla

  19. csaba péter szerint:

    Te bugi kinek a vesszejét tisztelhetjük benned?

  20. ... Grün szerint:

    “Várhatóan július 24-én tárgyal a kormány arról a foglalkoztatási rendelettervezetről, amely szabályozza majd a pedagógusok munkaszervezését és munkaterheit is – közölte az emberi erőforrások minisztere csütörtökön a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.”
    .
    Most jön a “Nesze semmi, fogd meg jól!” 😛
    .
    http://www.stop.hu/belfold/pedagogus-beremelesek-most-jonnek-az-ordogi-reszletek/1163696/

  21. Vica szerint:

    Kedves Csaba Péter! Ne bántsd szegény Bugit, hiszen csak a megélhetéséért küzd. Muszáj itt fröcsögnie, különben nem kapja meg a dinnyeföldjét, vagy a nemzeti dohányboltját, esetleg a nemzeti takarékszövetkezetét, vagy valami hasonlóan leleményes lenyúlás eredményét. Ez a mai világ marhára kemény a fideszeseknek is, hiszen nap-mint nap bizonyítaniuk kell a hűségüket, különben jön a lapáteffektus, és hát a szegénység fájdalmas tehertétel lenne. Inkább eladják a lelküket.

  22. Bugi szerint:

    Jellemző az erkölcsötökre, hogy az zavar benneteket, ha a korrupciónak következményei vannak, a tanárok meg béremelést kapnak.

  23. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    Aki esetleg lusta lett volna elolvasni a HVG-cikket, annak leírom világosabban:

    1. a tanárok valóban kapnak béremelést, de csak 60%-át annak, amit korábban ígértek nekik,

    2. a béremeléssel egyidejűleg megvonják az összes pótlékukat és túlórapénzüket, így tehát a 34%-os béremelés senkinek nem jelent majd 34% jövedelemnövekedést, hanem annál jóval kevesebbet,

    3. megemelik a kötelező óraszámaikat is, tehát a magasabb bérért többet is kell dolgozniuk.

  24. ... Grün szerint:

    „Elfogyott a pénz”, „előbb látni akarja a kormány a féléves hiányadatot”, „nincs kidolgozva részleteiben az életpálya, most ébredtek csak rá az elmaradásokra”, „talán későbbi elbocsátásokat készítenek elő ezzel” – a hvg.hu által utolért fideszes oktatáspolitikusok is csak találgatni tudtak Balog Zoltán bejelentéséről, mely szerint a pedagógus életpályához tartozó béremelést 2017-ig kitolják.”
    .
    Ez a kormány ad egy papírt ami a másik kormányra hárítja a béremelést?! :p
    .
    http://hvg.hu/itthon/20130710_pedagogus_eletpalya_elbocsatas_beremeles

  25. csapajev szerint:

    Azon csodálkozom,hogy nem ég le a bőr Balogh,Hoffmann,és a többiek képéről…
    Felveszik a milliókat gátlástalanul….,remélem,egyszer még szembesülnek azzal a szomorú ténnyel,milyen lehet pár tízezer Ft-ból megélni!!

  26. Bugi szerint:

    Sírjatok elvtársak, záporozzanak a könnyeitek: többet fognak keresni a tanárok. Pedig ti mindent megtettetek, hogy a nyomorba döntsétek őkat. Sírjatok csak, sírjátok ki magatokat.

    De azért hagyhatnátok, hogy mások örüljenek is, elvégre úgy tűnik sikerül az a sok mocskot eltakarítani, amit ti összebarmoltatok.

  27. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    Hogy Bu(ta)g(ec)i Pistának is legyen néha igaza: tényleg van egy kis reálbér-növekedés, 1%-kal nőttek idén a reálbérek. Mindez persze a tavalyi 4%-os csökkenés után.

  28. felix szerint:

    Bugi! 11:06
    Már megint a tőled elvárható hülyeség.

  29. csaba péter szerint:

    Te bugi nem zavar hogy szaros a szád?

  30. Jeniszej szerint:

    A Faterom elszörnyülködött, hogy vannak olyan tanarak akik havi jövedelme nem ritkán öt, hatszázezer forint. Ezeknek még hatvan százalékot emelnek.
    Ez már több amit megérdemelnek!
    ))) 😀 (((

  31. Jeniszej szerint:

    *Ez már több mint, amit megérdemelnének a tanárok!*

  32. Jeniszej szerint:

    Tájékoztatása szerint a tanárokat szeptember elsejétől négy kategóriába sorolják, a pedagógus I. és II. mellett lesz mestertanári és kutatótanári kategória.
    Gondolom “pofára” sorolás sem lesz mellőzve. 🙂

  33. John Doe szerint:

    Bugi!
    Matek!
    Elveszek műszakpótlékot, túlórapénzt. (-30%)
    Adok béremelést (+30%)
    Na most akkor hogyan áll ez a béremelés? Úgy, hogy a “bért” igen emelték, de ez játék a szavakkal és nem több! 🙂

  34. Jeniszej szerint:

    Néha nem ártana vizsgálódni azon, hogy milyen gyenge “tudással” és viselkedési kultúrával érkeznek a gyerekek a csepeli középiskolákba, ipari tanuló képzésekre.
    A magatartásuk egyenesen kritikán aluli.
    Az illemhelyeket nem csak arra használják, amire való.
    Az órákon esetenként megengedik a tanárnak, hogy az anyagot leadja.
    Talán, hogy a pedagógusoknak emelték az egyébként is magas gázsijukat a képzés és nevelés minősége meg fog változni. ))) 😀 (((
    Nem ártana, ha Web kamerás módszerekkel figyelnék, hogy mi zajlik az osztályokban azok, akik tehetnének azért, hogy az oktatás azzá válna, amiért létrehozták itt Csepelen.

Itt lehet hozzászólni !