Butul az emberiség

Szabadföld.hu

Galilei és Kopernikusz szentül hitte, hogy a Föld-központú gondolkodásmód tudományos tévedés

A XIX. században az emberek átlagos intelligenciaszintje magasabb volt, mint ma – erre a meglepő eredményre jutott egy svéd, belga, holland és ír tudósokat tömörítő kutatócsoport. Az 1800-as évek második fele a művészetek terén és a tudományban is egyfajta aranykorként ismert, s ugyanakkor általános vélekedés, hogy az emberiség átlagos intelligenciaszintje folyamatosan növekszik. Vagy mégsem?

Az átlagos intelligencia változását mérni azért jelent gondot ilyen nagy időintervallumokban, mert száz éve még nem ismerték azokat a teszteket, amelyekkel ma az IQ-t meghatározzák. Az intelligenciateszteket egyébként is sokan támadják, mondván, az eredmények nem a tiszta szellemi képességeket mérik, a szociális beágyazódást, oktatási hátteret, a teszteket rengeteg előítélet is torzítja. Az európai kutatók ezért a vizuális ingerekre adott reakcióidőt vették alapul a vizsgálatuknál, feltételezve, hogy ez fordítottan arányos az intelligenciával: minél gyorsabban reagál az ember, annál okosabb.


Az 1884–2004 közötti időszakból származó kutatási adatok elemzése azt mutatta, hogy az átlagos reakcióidő jócskán megnőtt e 120 év alatt: a férfiaknál 183 milliszekundumról 253-ra, a nőknél 188-ról 261-re. Az általános elbutulást azzal magyarázták, hogy a XX. században a fejlett társadalmakban az okosabb embereknek kevesebb gyerekük született a többieknél, így a kevésbé intelligensek génjei nagyobb ütemben terjednek. Az evolúció törvényei szerint pedig ez végső soron lehúzza az átlagot. A kutatás eredményei szerint a XIX. században volt a legmagasabb az emberek intelligenciahányadosa. Charles Darwin kora óta pontosan 14 IQ-pontot veszítettünk. Az élővilág összetétele folyamatosan változik, de azt az evolúciós elmélet atyja sem tudhatta előre, hogy az átlagos intelligenciaszintet tekintve nem jó irányba.

Forrás: Szabadföld.hu

11 hozzászólás “Butul az emberiség” bejegyzésre

  1. ... Grün szerint:

    “Egy macskát indítanának a mexikói Xalapa városában a polgármester-választáson. Egész nap jószerivel csak szunyókál, nem csinál semmit, így aztán megfelel politikusnak – mondta a tíz hónapos állat gazdája.”
    .
    Itt a megoldás!
    Esetleg egy nagy kutya vagy egy hízott disznó?! ))) 😛 (((
    .
    http://mno.hu/szinesvilag/egy-macska-is-megpalyazza-a-polgarmesteri-cimet-1167589

  2. csumpika szerint:

    az emberiség intelligenciahányadosának összege állandó. csak egyre többen vagyunk rá. 😀

  3. ebihal szerint:

    Butul az emberiség? Na és? Örül a Fidesz!

  4. Perspektíva? szerint:

    “Butul az emberiség”

    De még mennyire, és milyen gyorsan!
    A mindenkori hatalmaknak ez kifejezetten jó.

    “Tudod az ész bajjal járhat, de bűn az ostobaság!”

  5. felix szerint:

    csumpika!
    🙂 🙂 🙂

  6. lolka szerint:

    Okos ember nem kell, csak szófogadó…(mondta egy öreg valamikor)…

  7. robi szerint:

    A szegény se rossz: alamizsnáért megvehető.

  8. John Doe szerint:

    Magyarországon butul a legjobban. 🙂

  9. Szabadságharcosok útja rögös szerint:

    Hát én csak azt látom, hogy mindenhol megszabadul előbb-utóbb az ember a munkától.
    Mindent fölvált lassan a robot (gyárak, gépek, orvosi beavatkozások,….stb)

    Az hogy butulunk? Hmmm…. mennél előrébb haladunk a dátumban, annál inkább lássuk szerintem azt, hogy mi jó és mi nem. értem ezalatt, tényleg mi a francnak erőltetjük a gyerekbe a pitagorasz tételt, ha nem abból fog megélni akarni.

    Több emberi szabadság kéne, áldottabb légkör, több empátiával, meg valami több tisztelettel ha lennénk egymás felé, mondjuk úgy (tudom, hogy neki sincs egyszerű élete, ezért törekszem vele együtt a nyugodt hangvitelű dolgok intézésre, vagy valami hasonló)

    Nem butulunk szerintem, csak az emberiség 80%-a nem tudja valójában mit akar. Nincs konkrét olyan célja,ami mondjuk 2-3-4 évre szól. Miért? Mert gyors a tempó. Vannak a milliárdosok a milliomosok, a gazdagok és a szegények. Nehéz leosztás, nehéz életben maradni, és mindenki egyszer él.
    Szerintem akármilyen gazdag is valaki, azért mindenki egyszer él. El kéne dobni ezeket az üres élvezeteket, frankón, most ilyen egyházi beszédnek hangzik, de van benne valami. Sok az igényünk, kevés a felhozatal hozzá, áldozatnak meg a jövőnket bedobni? Túl sok.

    Pedig olyan csodás ez a Világ szerintem. Ma képzeletben miközben jöttem haza melóból megterveztem egy utazást, és lám mennyi élménnyel gazdagodnék. Budapestről indulnék, Berlin, Lugano, Dubai, Bangkok, Sydney, Los Angeles,Hollywood-dal egybekötve 😉 NY, Párizs, Budapest.

    Na? Nehogy azt mondjátok nem jó útvonal? De mindenütt csak 2 nap, egy laza kontinentális ebéd mindenütt, egy kávé, tea, cigaretta, este be a Belvárosba, Szerintem a legjobb akkor is Budapest meg Los Angeles, ennyi 😉

  10. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    A magyar embereket a Fidesz butítja. Nagyon eredményesen…

  11. Bugi szerint:

    Nem a magyar embereket, hanem a kommunistákat. Gyurcsány már matt hülye, Vadmalac Ágnes dettó, de hajós Pitta se normális.

    Bár szerinem ezt nem a Fidesznek köszönhetik, hanem saját maguknak. Nem lophatnak, nem tornáztatják így az agyukat, dolgozni soha nem szerettek, így hülyülnek.

Itt lehet hozzászólni !