Többet ér a fizetésünk

Origo

Majdnem 5 százalékkal nőttek a nettó bérek az év első négy hónapjában, miközben az infláció 2 százalék alá süllyedt. A bruttó keresetek 3,4 százalékkal magasabbak, mint egy évvel korábban.

Az év első négy hónapjában a bruttó átlagkeresetek 3,4 százalékkal, a családi kedvezmény figyelembe vétele nélkül számított nettó átlagkeresetek 4,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit – közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A január–áprilisi időzakban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 226 700 forint volt. A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 237 900 kerestek, itt 3,2 százalékos volt a növekedés. A közszférában – a nem közmunka keretében – foglalkoztatottak 213 100 forintot kerestek, ez 3,6 százalélos emelkedést jelent. A közmunkások átlagkeresete 78 300 forint volt.

A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (491 500 forint), ezt az információ és kommunikáció (440 100 forint), valamint az energiaipar követte (382 700 forint). A legkevesebbet a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (145 500 forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás (157 900 forint), illetve a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat (162 800 forint) ágakban dolgozók kerestek.

Az átlagos – családi kedvezmény nélkül számított – nettó kereset 148 500 (ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 103 300, a szellemi foglalkozásúaké 195 200) forint volt, ez 4,7 százalékkal magasabb az előző évinél. A versenyszférában a nettó keresetek 4,7, a közszférában 4,5, a nonprofit szervezeteknél 5,7%-kal nőttek 2012 azonos időszakához képest.

Ez azt jelenti, hogy a fizetések többet érnek, mint egy évvel korábban, az idén ugyanis – elsősorban a rezsicsökkentés hatása miatt – 2 százalék alá süllyedt az infláció mértéke.

Forrás: Origo

26 hozzászólás “Többet ér a fizetésünk” bejegyzésre

  1. Bugi szerint:

    Hajós Pistának biztos nem ér többet a fizetése, mert kétmilliárddal csökkent a büdzsé. Ugye Pista, ennyit nyúltatok le évente?

  2. felix szerint:

    Minden őrültnek más a mániája.
    Bugi is meggyógyúlhat még egyszer.

  3. felix szerint:

    meggyógyulhat

  4. Rycki szerint:

    http://index.hu/gazdasag/2013/06/18/a_kamatnyeresegunk_negyede_az_allame/

    Tetszik a 100.000Ft kamatának a grafikonja csak azt felejtik el még hozzá rakni hogy ha berakok pénzt a bankba akkor Kezelési költség, ha kiveszek a bankból akkor is kezelési költség…
    És ez persze annak a függvényében nő minél több pénzt rak be, vagy vesz ki az ember.
    Most fogunk majd elérni egy olyan szintet amikor a munkásembör az árajánlat végére oda fogja biggyeszteni hogy: Átutalás esetén plusz tranzakciós adó.
    Mert nehogy már a munkásember fizesse meg hogy a munkája után kapott (átutalt) pénz felvételénél még neki keljen fizetni….
    Viva la Készpénz

  5. kispajtás szerint:

    Na, ezt a cikket majd kiviszem szombaton az egyébként sem olcsó csepeli piacra, hátha működik…

  6. Szabó Szabolcs szerint:

    Tiszteletem!

    Lehet örülni. Én persze számoltam is egy kicsit. Csak a most bejelentett adóemelés (tranzakciós illeték) éves szinten legalább 10 ezer forintomba fog kerülni (a tisztánlátás kedvéért: átlagos a fizetésem). Ráadásul a munkáltató fizet azért, mert átutalja a béremet (3 ezrelék), ezt követően elköltöm a pénzem, amiért szintén fizetek (ha kártyával fizetünk, akkor 3 ezreléket, ha készpénzben vesszük fel, akkor 6 ezreléket). Ráadásul ha számláimat nem interneten keresztül utalom, hanem sárga csekken, akkor fizetek további 3 ezreléket. vagyis a vége akár 1% feletti is lehet, és akkor még csak a tranzakciós illetéket számoltam. Ezen kívül van még telekom adó, energetikai különadó, népegészségügyi termékadó, baleseti adó, biztosítási adó….összesen kb. két tucatnyi új adónem. Ez áll szemben a rezsicsökkentéssel, valamint a mesterségesen lenyomott rezsivel átmenetileg kikényszerített alacsonyabb inflációs rátával.

    Önnek megérte?

    Javaslom, hogy számoljanak!

    Üdvözlettel:

    Szabó Szabolcs

  7. Nemmondommeg szerint:

    Hihetetlen hogy tényleg egy ekkora birka nép vagyunk. Lassan kihalunk és csak történelem leszünk. Eközben két párt irányított minket. Mszp/Fidesz.
    következőben Bajnai lesz a nagyvezér akinek semmi köze az MSZP-hez. Őrület meddig lehet hülyíteni egy népet.

  8. nagyapó szerint:

    Szabó Szabolcs! Furcsállom, hogy csatlakozik a maffiabaloldal hazugságözönéhez, avagy váltson bankot. Elővettem az OTP elszámolásomat és a következőt láttam: 10000Ft felvétel ATM-ből, díja 30 Ft ez 3 ‰. Vásárlás kártyával, gyógyszertár, Shell, CBA, stb., nincs költség.
    Azt, hogy a béremet kifizető cégnek, a boltnak ahol vásárolok, miért éri meg a kártya, az ö dolguk (megéri nekik).
    Fentiek alapján a hozzászólás további részével nem foglalkozom.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  9. xy szerint:

    Lári fári!

  10. Nemmondommeg szerint:

    nagyapó
    Most őszintén. Ha nem a népirtó narancsosokhoz tartozol, mond miért vagy a saját néped ellen. Miét kell hazudni. Miért kell olyan pofátlan hazugsághadjáratba folynod amit csak a mocskos narancsosok és vörösök képesek ? Pofátlanok vagytok, arrogánsak és a saját népeteket írtátok ki szépen lassan. Ha létezik pokol, biztos helyetek van ott.

  11. igéző idéző szerint:

    Nagy pú!
    Miért hazudsz? Csak mert a führered is?

    “Attól nagyon messze vagyunk” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arra a kérdésre, lesz-e pénzügyi tranzakciós adó. A kormányfő kijelentette, hogy még nincs döntés a tranzakciós adóról, de a tranzakciós illeték majdani mértéke nem lehetne több egy ezreléknél. “Emiatt senkinek ne fájjon a feje” – tette hozzá a kormányfő. (2012.04.13.)

  12. Rycki szerint:

    Nagyfószer
    Azért nem fog mindenki az OTP bankhoz menni mert náluk 30 Ft ért tudod felvenni a pénzed az ATMből, amikor a céges számlákra horribilis kezelési költséget raknak.
    Ha már így előveszed a dolgaidat, én megnéztem a tavaly májusi és az idei májusi mobil számlámat és 700 Ft os plusz van rajta csak a telekomadó miatt.
    Mivel nem használok bankkártyát így erről az oldalról nem tudok nyilatkozni.

  13. John Doe szerint:

    Hol?

  14. igéző idéző szerint:

    OTP

    2013.06.17. KÉSZPÉNZFELVÉT ATM-BŐL

    -20.000

    2013.06.17. KP.FELVÉT/-BEFIZ. DÍJA

    -198

  15. John Doe szerint:

    A “nagybirtokokat” “mintagazdaságokat” most még érdemes az EU támogatás felvétele mellett megtartani. Késöbb meg is lehet majd venni, igaz? 😉

  16. nagyapó szerint:

    Eetásak úgye milyen nehéz valami rosszat előásni, amikor csökken az infláció, nő az átlagkereset, értékesebb a nyugdíj?
    Rycki! Miért aggódik úgy a cégekért? Az ő dolguk a számlavezetési díj, meg az, milyen kedvezményeket szereznek. Nekem nincs közöm hozzá.
    Okos ember olyankor, amikor átveri a telefontársaság, vagy csomagot, vagy céget vált.

    igéző idéző! A számlavezető bank ATM-éből kell a pénzt felvenni, különben drágább.
    Mit gondol Orbán miniszterelnök 2012-ben 10 évre szóló programként mondta? Viszont azt elhitte, hogy nem lesz gázáremelés?
    De azért 100 000 Ft felvételekor az illeték 100000×0,006=600 Ft. Ez évente 7200Ft. Hol van ez az elvett 13. havi nyugdíjamtól!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  17. ... Grün szerint:

    Nos, Öreg Farok akkor ezt magyarázd meg! 😛
    .
    “Az alacsony infláció nem tesz jót a büdzsének – adóemelés kell
    Giró-Szász András kormányszóvivő és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfői sajtótájékoztatóján pótlólagos intézkedéseket jelentett be, melyek egy része a költségvetést, egy része pedig az adózás területét érinti. Giró-Szász mellett Varga is hangsúlyozta, hogy ezeknek az intézkedéseknek elsősorban az az oka, hogy a kormány szeretné teljesen bebiztosítani magát a túlzott deficiteljárás megszüntetése kapcsán. Nem szeretnék ugyanis, hogy Magyarország Málta sorsára jusson. Mint ismert ugyanis, az ország ellen tavaly decemberben mondták ki a kedvező ítéletet a pénzügyminiszterek, majd idén májusban ismét visszakerült Málta az eljárás alá a 3,3 százalékos hiány miatt.”
    .
    http://www.mfor.hu/cikkek/Adoemelesek_kellenek_az_alacsony_inflacio_miatt_is.html

  18. "?!" szerint:

    MEGEMLÉKEZÉS:

    Ma van a Magyar Függetlenség Napja, amelyet az Országgyűlés 2002. június 17-én
    minősített nemzeti emléknappá!

    Ezen a napon arra emlékezünk, hogy 22 évvel ezelőtt, a német csapatok 1944. március 19-én történt bevonulásával elkezdődött 47 évig és 103 napig tartó, előbb német-, majd szovjet katonai megszállás után, 1991. június 19-én 15 óra 01 perckor a záhony-csapi hídnál elhagyta Magyarország területét a kivonuló szovjet déli-hadseregcsoport utolsó megszálló katonája, Viktor Silov altábornagy is!

  19. Szabó Szabolcs szerint:

    Kedves Nagyapó!

    Szerintem egyről beszélünk. A készpénzfelvétel után jelenleg 3 ezrelék a tranzakciós illeték (ahogy Ön is írta), ami a bejelentett intézkedések szerint 6 ezrelékre fog nőni. A kártyás fizetés után pedig 3 ezrelék lesz az illeték, amit a bankok és a kereskedők nem fognak lenyelni a továbbiakban, ebben biztos lehet. (Azt csak félve jegyzem meg, hogy a bankok a hitelkamatok emelésével, illetve a betéti kamatok csökkentésével is kárpótolni tudják a kieső bevételeit, így sok jóra ne számítson).
    Azon erősen csodálkozom, hogy a saját munkáltatójának bérköltség növekedése nem zavarja. Ön szerint a munkáltatók hogyan fognak reagálni arra, ha nem tudják kigazdálkodni a növekvő illetékeket Van egy rossz hírem: elbocsátanak, vagy a fekete gazdaság felé tolódnak. A kereskedők is vagy közvetlenül átterhelik az illetéket (ez tűnik valószínűbbnek), vagy közvetett módon beépítik az árakba. Az eredmény azonban ugyan az: mi fogjuk fizetni!
    Úgy vélem, hogy az általam leírtak közgazdasági szempontból helyesek. Persze nincs kezemben a bölcsek köve, de egy egészséges maffiabaloldalizás (ami esetemben ráadásul érdekes érvelés), vagy egy “a hozzászólás további részével nem foglalkozom” kijelentés biztosan nem érdemi érv.
    Az egészben igazából az a felháborító, hogy a terhek folyamatosan növelését úgy kommunikálják, mintha minket nem is érintene. Nem elveszik a fizethetetlen 13. havi nyugdíjat stb., hanem ugyan azt az összeget (vagy még többet) egyszerűen szétterítik olyan apró adókra és illetékekre, amit az átlagember nem érzékel nagy elvonásnak, pedig az.

    Üdvözlettel:

    Szabó Szabolcs

  20. felix szerint:

    Szemétláda!
    Tedd már félre az ostoba hazudozásaidat.
    Azt már feltételezni sem merem, hogy ennyire fogalmad sincs a pénzügyi gazdasági folyamatokról.
    Még,hogy nincs közöd a cégek költségnövekedéséhez?
    A gyártó a nagykereskedő a kiskereskedő, ezek mind mind cégek, melyek rád terhelik a költségnövekedésüket megfejelve a haszonkulcsukkal.
    Miért akarsz hülyét csinálni a választóitokból?

  21. ... Grün szerint:

    Az olcsóbb alapélelmiszerek ára 30 százalékkal is nőhet az elektronikus útdíj rendszerének bevezetése miatt – idézte szerdai számában az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) figyelmeztetését a Világgazdaság.

    .
    Nesze neked rezsicsökkentés! 😛
    .
    http://privatbankar.hu/fogyaszto/jon-az-e-utdij-nagyon-megdragulhat-az-elelmiszer-258834

  22. kiskovi szerint:

    nagyapó szerint:
    2013. június 18., kedd – 20:16: Már megszoktuk, hogy tudatlan buta öregember tettszik lenni, a következőeket lassan írom, hogy fel is tudja fogni. Mennyit tetszik fizetni havi, kártyahasználati díjnak, esetleg az utalásért? Az az igazán szégyen, ha valaki ostoba és reklámozza is, tetszik érteni?! Remélem jó hangosan és lassan írtam, hogy a buta agyáig is eljusson. Kézcsók
    nagyapó szerint:
    2013. június 18., kedd – 23:13
    Értem, tehát az elvett 13. nyugdíj mellé, ha lenyúlják mindenféle más címen annak 2x-ét is, akkor az rendben van. Csak egy kérdésem, nem zavarja, hogy mindenki átbassza?

    Az origo-nak meg külön garat, hogy sikerült egy minden életszerűséget kizáró cikket összehozniuk..

  23. kispajtás szerint:

    kiskovi: nincs az az origo, amelyik jó pénzért ne hozna le egy ilyen pr anyagot.
    Naná, hogy köze nincs a napi, életszerű helyzetekhez.
    Nagyapó meg szégyellje magát, amiért folyton oda piszkít, ahonnan mások esznek…

  24. Nemmondommeg szerint:

    nagyapó
    Többször leírtam, és támogatom önmagam abban hogy te bizony beteg vagy. Takarodjatok ki a pártotokkal igazi nyugdíjból élő emberekhez és kérdezzétek az ő véleményüket. Mocskos hazug álszent népirtók vagytok.

  25. belekotkot szerint:

    Tételezzük fel, hogy van 100 000 forintom, de nem akarom a pénztárcámban őrizgetni,ezért beteszem a bankba, éves 4,5% kamatra (MNB irányadó), mondjuk pont két hónapra (61 nap)
    Ezalatt kamatozik 752 Ft-ot
    Kamatadó (16%): – 120,33 Ft
    EHO (6%): – 45,12 Ft
    Marad (a tőkével együtt):100 586,55 Ft.
    Ezt felveszem, mert nem megy ez az absztinencia és kell egy kis készpénz a pénztárcámba.
    Tranzakciós illeték (0,6%): – 603,52 Ft
    Kezemben lesz két hónap után 99 983 Ft

  26. Baranyai Terézia szerint:

    Az én nyugdíjam sokkal kevesebbet ér mint egy évvel ezelőtt pedig januárban kaptam “bérfejlesztést”!

Itt lehet hozzászólni !