Az eredményt meg kell védenünk

Fidesz.hu

A magyar társadalom rengeteget tett azért, hogy megszűnjön a túlzottdeficit-eljárás, az eredményt azonban meg kell tartanunk, meg kell védenünk – hangsúlyozta Giró-Szász András hétfőn. Varga Mihály bejelentette, a kormány indítványára két törvényjavaslat kerül a mai napon a parlament elé; az egyik a költségvetési törvény módosítását érinti, a másik pedig adótörvények módosításához kapcsolódik.

Az előző szocialista kormányok hibájából közel egy évtizeden át húzódó folyamat végére tud pontot tenni a kormány, amikor megszűnik hazánk ellen a túlzottdeficit-eljárás. A magyar társadalom rengeteget tett azért, hogy ez a folyamat lezáródjon, azonban ezt az eredményt meg kell tartanunk, meg kell védenünk – jelentette ki Giró-Szász András. A kormányszóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy vannak olyan folyamatok, melyek kifejezetten jók az állampolgárok számára, azonban hátrányosak az állami bevételekre. Példaként az alacsony inflációt említette. Hangsúlyozta: Magyarországnak nem szabad Málta sorsára jutnia, nem növelhető ismét az államháztartási hiány, ezért a kormány intézkedéseket hozott, melyeket az országgyűlés elé terjesztett a mai napon.

Varga Mihály a döntések kapcsán úgy fogalmazott: egy korábbi hibának a kijavításáról, és a jövőbelik megelőzéséről van szó. A kormány indítványára két törvényjavaslat kerül a mai napon a parlament elé; az egyik a költségvetési törvény módosítását érinti, a másik pedig adótörvények módosításához kapcsolódik – jelentette be.
A nemzetgazdasági miniszter elmondta, a kormány 3 ezrelékről 6 ezrelékre emeli a tranzakciós illetéket a készpénzfelvételnél, valamint megszűnne a 6 ezer forintos felső limit; a számlák közti utalások esetében az eddig 2 ezrelékes mérték 3 ezrelékre növekedik, és változatlan marad a 6 ezer forintos korlát. Varga Mihály hozzátette: hétvégén egyeztették a Bankszövetséggel, az intézkedéseket a szervezet jóváhagyta.

Javasolja a kormány a távközlési adó mértékének a módosítását is. 2 forint helyett 3 forintra nőne a céges vállalkozásokat terhelő adók mértéke, és a felső korlát 2500 forint helyett 5000 forint lenne. Szintén javasolja a kabinet, hogy a bányajáradék 12-százalékról 16 százalékra emelkedjen. A kormány azt is javasolja, hogy legyen állami garancia azon hitelfelvétel mellé, ami az e-útdíj bevezetése kapcsán érinti a fuvarozókat.

Stabil helyzetre törekszünk

Varga Mihály elmondta, az intézkedések egyik oka az, hogy Magyarország véglegesen kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól, és elkerülhető legyen az a veszély, hogy az ország esetleg visszakerüljön, a másik ok pedig az inflációs folyamat.

A nemzetgazdasági miniszter emlékeztetett, tavaly év végén, amikor a parlament elfogadta a 2013-as költségvetést, akkor még 5,2 százalékos inflációszinttel számoltak az idei évre. Hozzátette, azt a konvergencia programban már korrigálták, és 3,1 százalékos éves átlagos inflációt jelöltek meg, de „jól látható, hogy a folyamatok olyan irányba haladnak, hogy még ennél is kisebb mértékű lehet a pénzromlás mértéke ebben az esztendőben”. Negyven éve nem volt ilyen alacsony mértékű pénzromlás az országban – fogalmazott Varga Mihály.

A kormánypárti politikus szerint mindez kedvező a lakosság és a vállalkozások számára is. Ugyanakkor megjegyezte, jól látható, hogy a fogyasztási típusú adók mértéke elmarad, nagyrészt az infláció miatt, a korábban tervezett szinttől. A miniszter ide sorolta a pénzügyi tranzakciós illetéket, az általános forgalmi adót, illetve a jövedéki adót. Hangsúlyozta, a háromból csupán a pénzügyi tranzakciós illeték esetében javasolnak korrekciót, tekintettel arra, hogy a kormányzat már korábban megegyezett a Bankszövetséggel arról, amennyiben elmaradást tapasztalnak ennél az adótételnél, a felülvizsgálatot év közben meg fogják ejteni. Ez a hétvégén megtörtént. A számok azt mutatják, hogy itt elmaradás van – mondta Varga Mihály, hozzátéve, 301 milliárd forint bevételt tervezett a kormányzat ebből az illetéktípusból az év egészére, május végéig 52 milliárd forint folyt be, tehát az időarányos 42 százalék helyett, összességében csak 17 százalék érkezett be ebből az illetékből.

A nemzetgazdasági miniszter kitért rá, Málta esetében 2012 novemberében született meg az döntés, hogy a szigetországot kiveszik a túlzottdeficit-eljárás hatálya alól, amit decemberben jóváhagyott az Ecofin-ülés, viszont idén az Európai Bizottság azzal szembesült, hogy Málta államháztartási hiánya 3,3 százalék lett. Magyarország ezt a helyzetet is szeretné elkerülni, ezekkel a most meghozott, pótlólagos intézkedésekkel – húzta alá Varga Mihály.

Forrás: Fidesz.hu

7 hozzászólás “Az eredményt meg kell védenünk” bejegyzésre

  1. "?!" szerint:

    “A nemzetgazdasági miniszter elmondta, a kormány 3 ezrelékről 6 ezrelékre emeli a tranzakciós illetéket a készpénzfelvételnél, valamint megszűnne a 6 ezer forintos felső limit; a számlák közti utalások esetében az eddig 2 ezrelékes mérték 3 ezrelékre növekedik, és változatlan marad a 6 ezer forintos korlát. Varga Mihály hozzátette: hétvégén egyeztették a Bankszövetséggel, az intézkedéseket a szervezet jóváhagyta.

    Javasolja a kormány a távközlési adó mértékének a módosítását is. 2 forint helyett 3 forintra nőne a céges vállalkozásokat terhelő adók mértéke, és a felső korlát 2500 forint helyett 5000 forint lenne. Szintén javasolja a kabinet, hogy a bányajáradék 12-százalékról 16 százalékra emelkedjen. A kormány azt is javasolja, hogy legyen állami garancia azon hitelfelvétel mellé, ami az e-útdíj bevezetése kapcsán érinti a fuvarozókat.”

    Savanya Miska megállapította, hogy “Magyarország jobban teljesít”, de ha a fentieket bevezetik, akkor Magyarország még jobban fogja teljesíteni a pénz beszedési tervét, amelyből például fejlesztés címén olyan államilag kiemelt negatív-építési(=bontási) beruházásokat valósíthatnak meg, mint a Gazdasági Minisztérium Margit körút mentén található 50 éves épületmonstrumának a lebontása, amelyet a kormány a közelmúltban minősített államilag kiemelt beruházásnak!

    Ha már stadion-építésen kívül mást építeni nem tudnak, akkor bontásokat valósítanak meg kiemelt állami beruházásként!
    Lehet, hogy a stadionok elkészülte után az Országház bontása is államilag kiemelt beruházás lesz, mert az országgyűlést áthelyezik a felcsúti stadionba?!

  2. felix szerint:

    Elmentek ti a fenébe.
    Amit lehet azt már lenyúltátok.
    Az élettér már a haveri köré.
    Monopóliumhoz biztosított vissza nem térítendő hitelek, a szegény nyerteseknek.
    Most nem a zsidók veszélyeztetik a “fidesz árják” életterét, hanem a nem fideszesek.
    Félnemzetiszocializmus.

    .

  3. felix szerint:

    belátom tévedtem.
    A költségvetés még a túlzott deficit eljárás megszüntetéséig sem tartott ki.

  4. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    Milyen ügyesen körülírták, hogy 200 milliárdos megszorítás jön további adóemelésekkel, készpénzfelvételi adó duplájára emelve, stb.

    Arra hivatkoznak, hogy túl alacsony az infláció, ezért van szükség az adóemelésekre.
    Pár hónapja még Németh Szilárd dicsekedett, hogy a rezsicsökkentés hatására csökkent az infláció, és ez milyen nagyszerű.

  5. felix szerint:

    Rosszul érinti az embereket az, ha a közgazdászok a gyakorlattól tanulják meg a szakmát.
    Ez sokkal drágább mint az ingyenes oktatás.

  6. ... Grün szerint:

    “A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) bocsánatkérésre és a közéletből való azonnali visszavonulásra szólította fel hétfőn Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt a Nagy Imre egykori házánál vasárnap elmondott beszéde miatt.”
    .
    Azért a videót megismétlik mint gyóntatásnál a pléhbános?!
    Kezdd elölről lányom onnan, hogy “Jancsi kigombolta a sliccét és elővette a…….! ))) 😛 (((
    .
    http://mno.hu/belfold/gyurcsany-vonuljon-vissza-es-keresse-tovabb-szakdolgozatat-1167335

  7. felix szerint:

    szegény KNDP. annyit értettek meg a beszédből mint amennyit a kereszténységből.
    Valljuk meg őszintén az nem sok.
    mentségükre szolgáljon, hogy kijelölés alapján lettek kereszténydemokraták.

Itt lehet hozzászólni !