Gyász: elhunyt Matura Mihály

Csepel.hu

A sport és azon belül a birkózás szimpatizánsai számára a Matura Mihály név legalább akkora jelentőséggel bír, mint például Bozsik József, a felejthetetlen Cucué, a labdarúgást ismerők körében.

A Matura név fogalom a hazai birkózásban, amit apa és fia tettek azzá. Ifjabb Matura Mihály, a budapesti szövetség egykori elnöke, 78. életévében távozott az örök birkózócsarnokok világába.

Édesapja, idősebb Matura Mihály, aki aktív sportpályafutását követően a II. világháború után lett a Csepel SC edzője, majd a Magyar Birkózó Szövetség elnöke. Legendás alakja volt a honi és a nemzetközi birkózás világának, akinek emléke előtt a mai napig is kötöttfogású versennyel tisztelegnek. Fia beleszületett a sportágba, amit „Emlékek Apámról” című kéziratában így jegyez le: „Az igazi emlékek nem az emlékezetben megmaradt történetek, történések kisebb-nagyobb halmazai, hanem ma is létező élőképek, melyek hangban, mozgásban tudják sugározni az egyéniségét – úgy, mint a fennmaradt filmszalagok vagy videokazetták. Édesapám ezeknek az emlékképeknek a csodálatos kincsestárát hagyta rám, és azt hiszem, sőt boldogan állíthatom: rajtam kívül még sokakra”. Az ifjabb Matura Csepelen kóstolt bele a sportágba, ahol édesapja edzőként dolgozott.

A Magyar Birkózó Szövetség honlapján a következő sorokkal idézik fel emlékét: „Igazi sportcsaládba kerültem – írja –, ahol nem a nagy edző fiaként fogadtak, hanem családtagként, testvérként. Az edzéseknek – a kemény munka ellenére – mindig örömteli, ünnepi hangulatuk volt. A versenyzők túlnyomó többsége a Csepel Művekben dolgozott, és a legtöbben a munkából egyenesen az edzésre mentek. De nem azért, hogy gyorsan letudják. Az edzések az estébe nyúltak, szinte végtelennek tűntek ezek az együttlétek. A tanítványok lesték, sőt itták magukba édesapám szavait és szőnyegmunkáját. Magam is mindig a legtöbbet akartam nyújtani. Ma is úgy érzem, hogy a csepeli birkózósikerek gyökereit láttam közelről. Később, még öt évig a Bp. Haladásban birkóztam.”
Bár nem maradt a szőnyegek világában, a sportágtól soha nem szakadt el. Felelős gazdasági vezető lett. A Budalakk, amelynek élén állt, szponzorált versenyeket, emlékezetes Budalakk-kupákon vehettünk részt. Volt az országos szövetség elnökségi tagja, és több mint egy évtizeden át a budapesti szövetség elnöke.
Természetesen állandó vendége volt az édesapja emlékére rendezett versenyeken, és ő adta a család vándorserlegét.

Egy hónap múlva lett volna 78 éves, nagy műtétet követően, már lábadozóként érte utol a halál. Hamvasztás utáni búcsúztatásáról később intézkednek.

Forrás: Csepel.hu

Egy hozzászólás “Gyász: elhunyt Matura Mihály” bejegyzésre

  1. ugró mókus szerint:

    Nyugodjék békében!

Itt lehet hozzászólni !