Videón vallott Portik ellen az egyik védett tanú

MNO

Portik Tamásra és társaira vallott az egyik védett tanú a Prisztás-gyilkosság büntetőperének első tárgyalásán pénteken a Fővárosi Törvényszéken.

A tanú nem volt jelen a tárgyalóteremben, a bíró zárt láncú élő videokapcsolatban folytatta a kihallgatást, a tanú hangját és képmását pedig felismerhetetlenné tették. A tanú vallomásában lényegében a vádiratot támasztotta alá, elmondta, hogy a vádlottaktól hallotta Prisztás József 1996-ban történt megölésének, illetve a nyomok eltüntetésének részletes menetét nem sokkal a gyilkosság után.

Portik Tamás akkoriban egyik ismerősével találkozva már üdvözléskor úgy fogalmazott a gyilkosságra célozva: „Szép volt, már a hírekben is bemondták!” – idézte fel a tanú. Elmondta azt is: álláspontja szerint Portik Tamás korrupt rendőrismerősei intézték el, hogy a tanút ne kérdezzék az események után, Portik Tamás ugyanis rendszeresen fizetett a rendőröknek, a baráti körének pedig az 1990-es évek második felében összesen havi 30 millió forintot adott.

Az orosz szál miatt nem nyomoztak Portik után?

A tanú szerint az „orosz szálat” dobták a rendőröknek, ezért siklott félre akkoriban a nyomozás. A tanú elmondta: az a vádlott, aki az ügyészség szerint lelőtte Prisztást, a gyilkosságról maga beszélt neki a történtek után, és azt is mondta, kiborult, hogy mindenkit halomra lőnek.

pénteki tárgyaláson korábban tagadta bűnösségét Portik Tamás, állítása szerint semmi köze nincs a bűncselekményhez, egy általa nem ismert ember megölésével vádolják. A vádlott szerint „napi politikai csatározások eszköze”, és „mindenféle politikai koncepció érdekében” el kell tűrnie, a nevét, a családját pedig tönkreteszik.

Portik Tamás egy időben a legkeresettebb magyar bűnözők listáját vezette, az 1990-es években az olajszőkítéssel kapcsolatba hozott Energol Rt. vezetője volt. Tavaly júliusban elfogták, és előzetes letartóztatásba helyezték. A hatóságok őt gyanúsították meg felbujtóként Prisztás József 1996-ban és Boros József Károly 1998-ban – az Aranykéz utcai robbantásban –, továbbá Seres József, valamint testőre 1999-ben Tahitótfaluban történt meggyilkolása ügyében. A Prisztás-ügyben az ügyészség nyereségvágyból, előre kitervelten elkövetett emberöléssel vádolja Portik Tamást felbujtóként. Egyik társa, egykori testőre a vádhatóság szerint az emberölés tettese, másik vádlott-társa, ismerőse pedig a bűnsegédje volt.

A vádirat rögzíti, hogy Portik Tamás 1994 és 2000 között az Energol Rt. vezérigazgatója volt, a cég tevékenysége révén jelentős vagyont szerzett, és egyre nagyobb befolyásra tett szert az alvilágban, majd 1996-ban elszámolási vitába keveredett a budapesti éjszakai élet másik meghatározó alakjával, Prisztás Józseffel, és elhatározta, hogy megöleti. Portik Tamás ismerőse csalta a III. kerületi Ladik utcai tetthelyre 1996. november 1-jén az áldozatot, ott Portik Tamás testőre pisztollyal fejbe lőtte a kocsijába beszálló Prisztást, aki a helyszínen meghalt.

A TEK vigyáz Portikra

A tárgyaláson Portik Tamásra a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai, vádlott-társaira a büntetés-végrehajtás kommandósai vigyáztak, emellett a tárgyalóterem környékén és a bíróság épülete előtt is jelentős számban voltak rendőrök. Portik Tamás és két társának büntetőpere kedden tanúk meghallgatásával folytatódik.

A Fidesz somogyi elnöke a Portik-ügyben válaszokat vár Lamperth Mónika volt belügyminisztertől. Jakó Gergely pénteki, kaposvári sajtótájékoztatóján a Portik–Laborc-ügy nyilvánosságra került dokumentumaira utalva azt mondta, az elmúlt hetekben az elmúlt húsz év legsúlyosabb politikai botrányára derült fény: arra, hogy „a baloldal megegyezett az alvilággal, a bűnözőkkel, saját hatalma megőrzése érdekében”. Az is kiderült – tette hozzá –, hogy „forródrót volt az alvilág urai és a baloldal között, az alvilág vezére leste a Gyurcsány–Bajnai-kormány kívánságait, bűnözők szállítottak és gyártottak fideszes politikusokról információkat a baloldalnak”. „Ez akkor történt, amikor Gyurcsány és Bajnai volt a miniszterelnök, akkor történt, amikor Lamperth Mónika Gyurcsány Ferenc minisztereként dolgozott” – mondta a politikus, aki szerint „azoknak a politikusoknak, akik akkor politikai tisztséget töltöttek be, nem lenne helyük a magyar közéletben”.

Lekenyerezés

Luxuskarórát és több millió forintot ért az olajbűnözőként ismert Portik Tamásnak, hogy a sajtó egyes képviselői jobb színben tüntessék fel azokban az években, amikor a hatóságok a nevével fémjelzett Energol Rt. ügyeit vizsgálták. Az újságírók lekenyerezéséről Portik egykori üzlettársa, Radnai László tett vallomást.

Nagy értékű lakások adásvétele, több tíz-, százmillió forintos kölcsönök állhatnak indítékként Prisztás József 1996-os meggyilkolása mögött – olvasható az ügyben pénteken kezdődő büntetőper nyilvánosságra került vádiratában. A tavaly letartóztatott egykori olajmaffiózó, Portik Tamás és a sértett vitájának hátterében felbukkan az alvilág egykori pénztárosaként ismert Lakatos András, aki mindkét riválisnak komoly összegekkel tartozott, majd azok rendezése nélkül eltűnt.

Forrás: MNO

9 hozzászólás “Videón vallott Portik ellen az egyik védett tanú” bejegyzésre

  1. ... Grün szerint:

    “A tanú nem volt jelen a tárgyalóteremben, a bíró zárt láncú élő videokapcsolatban folytatta a kihallgatást, a tanú hangját és képmását pedig felismerhetetlenné tették.”

    Hol lehet jelentkezni ilyen tanúnak?!
    Évekig a gyáli temetőben a záldozat sírja mellett jártam el, ha Anyácskámat látogattam!
    Azon egyszerű oknál fogva, hogy le volt aszfaltozva addig!
    “Az úr a pokolban is úr!” 😀

  2. nagyapó szerint:

    Érdekes. Lampert Mónika belügyminiszterként nem tudott arról, hogy az első helyen körözött bűnözőt (Portikot) levették a körözöttek listájáról?
    Lampert Mónika belügyminiszterként nem tudott arról, hogy az Energol Rt (Portik cége) igazgatója a BM tisztje volt?
    Lampert Mónika belügyminiszterként nem tudott arról, hogy a BM tiszt Somogyban Lampert körüli céget vezetett?
    Mit csinált Lampert Mónika belügyminiszterként?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. felix szerint:

    szemétláda!
    Hogy néz ki egy “Lampert körüli” cég? :))

  4. Vátesz szerint:

    Lamperth Mónika – Jegessy András (Lampert férje) – Kulcsár Attila, érdekes és kifizetődő kapcsolat, az MSZP-sek erre a sztoryra nem szoktak emlékezni, ugye Félix!

  5. felix szerint:

    De szoktak, csak nagyobb összefüggésekben.

  6. Etikus szerint:

    Attól mentsen meg az Isten!

  7. felix szerint:

    Neked olyanod nincs.

  8. szigetország szerint:

    Felix íra, hogy a Lamperth Mónika-féle ügyre, a Portik gyilkosságaira “csak nagyobb összefüggésekben tekint”

    Ennél nagyobbat miért akarsz? Gyilkosságok, korrupció, összejátszás az alvilág és a kommunisták között… Ezt nem elég? Még több gyilkosságot akarsz?

  9. felix szerint:

    Szigetország.
    Néha ritkán vagy csak úgy véletlenül, szoktál igazat is írni?
    Lehet, hogy nálatok az igazság kizáró tényező?

Itt lehet hozzászólni !