95 ezer egészségügyi dolgozó kap béremelést szeptembertől

Mno.hu

Az egészségügyben 95 ezer dolgozó kap béremelést szeptembertől januárig visszamenőleg – jelentette be Szócska Miklós. Az államtitkár elmondása szerint az egyes esetekben 45 ezer forintot is elérő emelésben a diplomás munkaerőre koncentrálnak.

Az alkohol és dohánytermékek jövedéki adójából valósulhat meg az a béremelés, ami az egészségügyben dolgozó csaknem 95 ezer embert érint – mondta el Szócska hétfői sajtótájékoztatóján. Az államtitkár szerint a most megvalósuló 10 ezer és 45 ezer forint közötti fizetésemelés mindenkit érint a szakmában. Kiemelte, hogy a szeptemberi fizetésben fog először jelentkezni a nagyobb összeg. Hozzátette: ekkor utalják januárig visszamenően a különbözetet is, egy összegben. Az szakpolitikus azt is elmondta, hogy visszamenően rendezik a védőnők tavaly megállapított 14 százalékos béremelését, hiszen sokakhoz ez még nem jutott el.

Megbecsülés

Gíró-Szász a sajtótájékoztató elején kiemelte: a kabinet megalakulása után egyértelmű volt, hogy a nagy ellátórendszereket át kell alakítani. Ezek a rendszerek ugyanakkor nem tudnak jól működni, ha a bennük dolgozók nem kapnak anyagi megbecsülést, ennek szellemében nyúltak hozzá az egészségügyhöz. Az Orbán-kormány eddig 2011 óta öt alkalommal tudta az egészségügyi dolgozók bérét emelni – mondta el Giró-Szász. A kormányszóvivő hozzátette, hogy ezt az előző kormányoknak egyszer sem sikerült meglépnie. Kiemelte többek között a rezidensekkel történt tavalyi megállapodást, ami nagyban hozzájárult a fiatal orvosok itthon tartásához.

Törvény rögzíti a béremelést

Még pénteken jelent meg a parlament honlapján, hogy újabb egészségügyi salátatörvényt nyújtott be az Országgyűlésnek a kormány. A több egészségügyi tárgyú jogszabály módosításában rögzítik többek között az egészségügyi dolgozók idei béremelését. A Magyar Nemzet április elején számolt be róla: januárig visszamenőleg kaphatják meg az újabb fizetésemelésüket az egészségügyben dolgozók. A bérfejlesztésre szánt összeg harmincmilliárd forint.

A Fidesz szóvivője vasárnap, az ápolók nemzetközi napján arról beszélt: a Gyurcsány–Bajnai-kormányok alatt az orvosok és ápolók csak egy költségvetési tételt jelentettek. Ezzel szemben a jelenlegi kabinet az ország gazdasági teljesítőképességéhez mérten többször is emelte a béreket az egészségügyben.

Paradigmaváltást jelent a fizetésemelés

Az egészségügyi béremelés, amely 2012. augusztus elsején lépett életbe, 86 ezer embert érintett. Ebből 16 520-an dolgoznak a járó- és fekvőbeteg-ellátásban, 67 ezren szakdolgozóként, de idetartozik 1380 biológus, gyógyszerész, kémikus is. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke üdvözölte, hogy az egészségügyi alapellátásban dolgozók bérét is emelik a jövőben. Papp Magor szerint az egészségügyi dolgozók bérrendezése paradigmaváltás kezdetét jelentette. Az Országgyűlés tavaly június 18-án fogadta el azt az egészségügyi salátatörvényt, amelynek legfőbb elemeként rögzítik a dolgozók visszamenőleges, illetve beépülő béremelését.

Pluszforrás

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Nemzetgazdasági Minisztériummal egyeztetve – mint az mno.hu beszámolt róla – több mint 50 milliárd forint pluszforrást szeretne az egészségügynek a 2013-as költségvetésben. Az Új Széchenyi Terv keretében az év végéig mintegy 268 milliárd forint áll rendelkezésre a konvergenciarégiókban lévő járó- és fekvőbeteg-ellátó intézmények – kórházak, szakrendelők – fejlesztésére, támogatására.

Forrás: Mno.hu

Itt lehet hozzászólni !