Fidesz: a szocialista kormányok soha nem voltak megbízhatóak

stop.hu

Az Orbán-kormány bevált költségvetési gyakorlatát vezetné be a Fidesz azzal a módosító indítvánnyal, amelyet az SZDSZ-es plafontörvényhez nyújtott be pénteken. A legnagyobb ellenzéki párt nem ért egyet a plafontörvényhez készített közös MSZP-MDF-es módosító csomaggal.

A fideszes módosítás szerint a 2009-es költségvetés kiadási főösszege az ideihez képest legfeljebb a várható infláció és a várható bruttó hazai termék reálnövekedése felének együttes százalékos értékével növekedhetne, szemben az eredeti SZDSZ-es javaslattal, amely azt mondja ki, hogy jövőre nem emelkedhet ez a főösszeg (a tavaly megszavazott 2008-as költségvetésben ez az érték 9.017 milliárd forint volt).

A legnagyobb ellenzéki párt indítványa szerint a 2009-es költségvetés elsődleges kiadási főösszegének korlátozását a Magyar Nemzeti Bank 2008. negyedik negyedévében megjelenő, az infláció alakulásáról szóló jelentése alapján kell kiszámítani.

A módosító indítványt jegyző Domokos László az MTI-nek azt mondta: 1998 és 2002 között stabil gazdaságpolitikát hozott az a gyakorlat, amit most is javasolnak.

Ennek lényege, hogy a többletteljesítmény felét befektetik a gazdaságban, a másik felét pedig szét lehet osztani. Szerinte, ha ez így lett volna az elmúlt hat évben is, akkor Magyarország nem itt tartana.

Domokos László az SZDSZ javaslatát azért nem tartja jónak, mert az akkor sem engedné növekedni a kiadásokat, ha van többletteljesítmény.

A politikus nem ért egyet az MSZP és az MDF közös javaslatában megfogalmazott megoldással sem. (Ez egy korrigált elsődleges kiadási korlátot vezetne be, ami a jövő évre vonatkozóan egy szám lesz – 11.900 milliárd forint – míg 2010-től meghatározott eljárási rend bevezetését javasolja.)

Domokos László ugyanakkor úgy vélte: a szocialista kormányok soha nem voltak megbízhatóak a könyvelést illetően, mindig utólag, évekre visszamenőleg korrigáltak számokat. “Ezeket a trükköket nem szeretnénk” – fogalmazott.

A fideszes szakpolitikus arról is beszélt: pazarlásnak tartja, hogy MSZP-MDF közös módosító csomagja a szocialisták által javasolt költségvetési hivatalt is létrehozná.

Az MSZP-MDF javaslat szerint ugyanis már jövőre 1,2 milliárd forintból gazdálkodhatna költségvetési hivatal, amely mellett a fideszes kezdeményezésű háromfős költségvetési tanács is működne, ennek tagjai viszont díjazás nélkül látnák el munkájukat.

Domokos László úgy vélte, a hivatal felállítása az Állami Számvevőszék (ÁSZ) munkáját lehetetlenítené el, azonban a jelenlegi kényes időszakban az ÁSZ megtámadása csak olaj lenne a tűzre.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a költségvetési tanácsról szóló eredeti Fidesz-javaslatban a tanács elnöke a Magyar Nemzeti Bank elnöke, tagja az ÁSZ elnöke, valamint egy, a köztársasági elnök által felkért kiemelkedő tudású elméleti közgazdász lett volna, azonban az MSZP-MDF javaslat szerint a költségvetési tanács egy-egy tagját a köztársasági elnök, az Országgyűlés elnöke és a miniszterelnök jelölné.

Szerinte egy ilyen testület nem lenne független, hiszen a szocialista párt elnöke és az MSZP egyik elnökségi tagja jelölne ki két tagot – utalt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-pártelnökre és Szili Katalinra, az Országgyűlés szocialista elnökére. Így ez a költségvetési tanács létrehozásának eredeti célját, a bizalom erősítését a költségvetési terv megalapozottságáról, nem erősíti – tette hozzá.

stop.hu

6 hozzászólás “Fidesz: a szocialista kormányok soha nem voltak megbízhatóak” bejegyzésre

  1. Kovács Ernő szerint:

    A Fidesz kormány sem volt az! 2010 után talán ok!

  2. Gordon szerint:

    Fidesz kormány:
    1. Kiszámítható gazdaságpolitika
    2. Családbarát adópolitika
    3. Hitelesség

  3. Papi szerint:

    Kovács Ernő!
    Össze keverted a Fideszt az MSzP-SzDSz koalikcióval. Nem baj majd idővel megtanulod a különbséget.

  4. Gordon szerint:

    Szerintem már tudja. Ezért írta, hogy 2010 után elfogadna egy új polgári kormányt.

  5. Szilveszter szerint:

    Ez jó!
    Kiszámítható gazdaságpolitika: Vagyis megint nem derül ki, hogy mennyibe kerül majd az augusztus 20-i tözijáték, de tudjuk majd, mennyibe kerülnek majd az utazások, és az arról készített videók!
    Családbarát adópolitika: Vagyis újra nyit apu bányája, a további építkezésekhez, és aki a családhoz, meg a csapathoz tartozik, elintézzük az adóügyi kiskapukat.
    Hitelesség: Vagyis ha lehet, akkor venni kéne még fel hiteleket, és ráfogjuk a hiteltelen elődökre, hogy miattuk kellett felvenni.
    Ne haragudjatok, ez nem komoly, de nem bírtam kihagyni! :)))

  6. hollósi szerint:

    Örülök Szilveszter jó kedvének annak apropójából, hogy alig eladósodott kis hazánk-merő viccből 4 milliárd eurót vett fel Oroszországtól. Jó vicc az is, hogy takarékos kormányunk 6 év alatt megduplázta az államadósságot. Igy kell ezt csinálni, aztán majd ráfogjuk a másik oldalra. A jól megfizetett apparátusunk segít a hazudozásban.

Itt lehet hozzászólni !