Gyámhivatal: változások, ügyek, ügyfelek

Csepel.hu

Csepelen, a járási hivatal részeként működő, gyámhivatali ügyeket intéző iroda ez év elejétől Csillagtelepen, a Szabadság út 21. szám alatt található, ahol nemrég pelenkázót is alakítottak a kisbabával érkezőknek. A hivatalt 2011 áprilisa óta dr. Schütz Nikolett vezeti, aki korábban a kaposvári gyámhivatalban dolgozott. A változásokról kérdeztük.

Egyes feladatok, amelyek korábban a jegyzői gyámhatósághoz tartoztak – például a védelembe vétel, az iskoláztatási támogatás folyósításának szüneteltetése – ez év elejétől átkerültek hozzánk. Eddig közös hatáskörbe tartozott az úgynevezett ideiglenes hatályú elhelyezés – ez az a helyzet, amikor súlyos veszélyeztetettség miatt ki kell emelnünk a gyereket a családból -, ez maradt a gyámhivatalnál. Az örökbefogadási ügyeket egész Budapest területén az V. kerület intézi.

– Honnan értesülnek a gondokról?

– Ez az ügyek jellegétől függ. Amikor kiskorút fenyeget veszély, az iskoláktól, óvodáktól, védőnőktől, a rendőrségtől és a Humán Szolgáltatások Igazgatóságától kapunk jelzést. Gondnokság alá helyezés ügyében többnyire a kórház, családtagok jelentik be a problémát. Tartásdíj megelőlegezése vagy kapcsolattartás ügyében az érintett felek személyesen keresik meg a hivatalt kérésükkel.

– Melyek Csepelen a leggyakoribb ügyek?

– Minden településnek, kerületnek megvannak a maga jellegzetességei. Az eddigi tapasztalatok alapján Csepel esetében három dolgot lehetne kiemelni. Sok a vidékről érkező család, akik sokszor szállókra jelentkeznek be, rokonokhoz költöznek. Ők magukkal hozzák korábbi családi, jogi és egyéb problémáikat. Itt az iskolai hiányzások magas számát emelném ki.

Az átlagosnál valamivel többször fordul elő a kerületben, hogy az érintettek kérik, a tartásdíjat előlegezze meg az állam. Ugyanakkor a vagyoni ügyek alacsony száma is megfigyelhető. A devizahitelek bedőlésének hatásait mi is érezzük. Az önkormányzati bérlakás-pályázatok sok ügyfelünk esetében megoldást nyújthatnak.

– Mennyire viselik szívükön az ügyfelek sorsát?

– Ez olyan szakma, ahol távolságot kell tartanunk az ügyfeleinktől azért, hogy az ügy megoldására koncentrálhassunk. Emlékszem, amikor a pályámat kezdtem jogsegélyezőként s bejött az első ügyfél, elsírtam magam. A főnököm azt mondta, ez változni fog, a napi munka megerősít majd. Valóban így történt. Nem mintha nem érintenének meg még ma is az ügyek, de muszáj távolságot tartanunk. Szerencsére az értekezleteken kibeszéljük magunkból a nehéz eseteket. Sokan elhagyják a pályát, de mindig visszatérnek. Olyan ez, mint amikor megfertőzi az embert valami. Nem fedeztem fel 16 éve itt dolgozó kollégáimon sem a kiégés jeleit, ugyanazzal lelkesedéssel és lelkiismeretességgel dolgoznak, mint pályájuk kezdetén.

Gyámhivatal

1214, Szabadság utca 21.

Telefon: 425-7516 vagy 425-7517/200-as mellék

Forrás: Csepel.hu

3 hozzászólás “Gyámhivatal: változások, ügyek, ügyfelek” bejegyzésre

  1. kovács i. szerint:

    Hol lehet feljelenteni azt a szülőt, aki rendszeresen veri a gyermekét, ordít vele ? és ha megteszem a feljelentést, ki jön a gyámügy, de épp akkor rendesen viselkedik vele az apa, akkor nem történik semmi?

  2. j.h.tünde szerint:

    Érdeklődnék hol és hogyan lehet jelezni ha béranyaság jut a tudomásunkra?Tudtommal illegális és emberileg felháborító ha egy magát anyának nevező egyén anyagiak ellenébe kihordja majd oda adja a gyerekét.főleg,hogy nagycsaládosként játsza a rászoruló szegény ártatlan anyukát.

  3. fghfjhgkjhk szerint:

    Tünde! Az eljáró hatóság neve: “rendőrség” 😀 🙂 😛

Itt lehet hozzászólni !