2011-re csúszhat a 4-es metró átadása

Forrás: Népszabadság

 

Metró

Újabb fél évet csúszhat a 4-es metró építése; a legújabb elképzelések szerint a vonal a jelenlegi, 2010. végi átadási határideje 2011 közepére tolódna – értesült a Népszabadság. A lap szerint a Városháza az újabb késést biztonsági okokkal magyarázná, nevezetesen azzal, hogy a nagyközönség érdekében megtoldják a próbaüzem idejét.

A Népszabadság úgy tudja, Demszky Gábor főpolgármester a napokban jelentené be az ismételt határidő-módosítást, annak ünnepélyes apropóján, hogy a második fúrópajzs is eléri a Tétényi úti metróállomást, és áttöri annak falszerkezetét. Az alagútfúrási munkák elhúzódása miatt a munkálatokkal megbízott Bamco-konzorcium már be is nyújtotta szerződésmódosítási kérelmét a beruházó DBR Metró Projekt Igazgatósághoz. Az alagútfúrással a Bamco – az eredeti határidőhöz képest fél évvel később – leghamarabb 2009 végére készülne el. Ettől az időponttól kezdve pedig körülbelül két évet vesz igénybe az alagutak és az állomások “berendezése”, illetve a biztonságos üzemeltetéshez szükséges, előzetes próbaüzem. Ez utóbbi legalább fél évig tartana, vagyis a 4-es metró első, Kelenföldi és Keleti pályaudvar közötti szakasza leghamarabb 2011 második fél évében lesz átadható.

A metróépítés jelenlegi legkritikusabb pontját három állomás – az Etele téri, a Szent Gellért téri és a Fővám téri megálló – építése jelenti, ahol bármilyen további késés az átadási véghatáridőt késlelteti. A Műegyetem rakparton most volt egy éve, hogy el kellett volna készülnie az állomás úgynevezett résfalainak, amely után visszaengedhető kétszer egy sávon az autóforgalom a rakpartra. A Népszabadság úgy tudja, ez leghamarabb december végén, január elején várható.

Gondok vannak a Fővám téri állomás építésénél is; Becker László metróbiztos legutóbbi jelentése szerint “az állomásszerkezet építésének ütemezését és tervszerű végrehajtását nehezíti, illetve hozzáférési problémákat jelenthet a pajzsáthúzás, valamint a pajzskiszolgálás organizációja”. A jelentés kitér arra is, hogy még nem kapták meg “a kivitelezőktől azt a tervet, amely alapján biztosítható lenne az állomásszerkezet készenléte a pajzsfogadás időpontjára”. Magyarán: egyelőre nem tisztázott, hogy kész lesz-e a Fővám tér, mire a fúrópajzs odaér.

Az alagútfúrást csak 2009 végén fejeznék be, hogy a problémás állomások szerkezetei időben elkészülhessenek. Ha ugyanis a pajzs előbb ér a megállóhoz, mint ahogyan az elkészülne, átmenetileg le kellene állítani a szerkezetet, ami napi több tízmillió forintos többletköltséget eredményezne. A Népszabadság információi szerint a beruházó DBR Metró Projekt Igazgatóság a számára nem mindig előnyös szerződések miatt kényszerhelyzetben van; az alagútfúrókat például csak akkor lehetne többmilliós kötbérrel sújtani, ha saját hibájukból nem tudnák időre kifúrni az alagutat legalább a Gellért térig.

A 4-es metró első szakasza a korábbi tervek szerint 2009 végére készült volna el; a főpolgármester tavasszal sajtótájékoztatón jelentette be, hogy e határidőt nem fogják tudni tartani, a beruházás csak egy évre rá készülhet el, viszont az első szakasz költségkeretét akkorra máris 18 százalékkal lépték túl. Demszky akkor megjegyezte, hogy a metróépítéseknél a csúszás nemzetközi viszonylatban sem ritka, az athéni metrónál például négy év volt.

Forrás: Népszabadság

2 hozzászólás “2011-re csúszhat a 4-es metró átadása” bejegyzésre

  1. Gabca szerint:

    Azt írja a Budapest.hu, hogy “2010-re elkészül, de várhatóan 2011-ben szállíthat utasokat a 4-es metró”. Ezek totál idiótáknak néznek bennünket. Ha elkészül, akkor miért csak egy év múlva fog utasokat szállítani? Passzióból? Ugyan már, azért, mert nem készül el.

  2. Bubus szerint:

    Nem az a baj, hogy idiótáknak néznek bennünket, hanem, hogy Budapesten ezt 17 éve megtehetik.

Itt lehet hozzászólni !