Brüsszelnek már a pálinka sem tetszik

MTI, Index

Meddig terjed a brüsszeli idiotizmus?

A döntéshozóknak a dupláját ajánljuk

Kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen a jövedékiadó-törvény alkoholtermékekre vonatkozó passzusai miatt – közölte csütörtökön egy névtelenséget kérő uniós bizottsági forrás. Az Európai Bizottság úgy véli, ellentétes az uniós joggal a jövedékiadó-törvénynek az a kitétele, amely a különféle alkoholtermékek esetében kétféle adómértéket állapít meg. Ezért a brüsszeli testület úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldött Magyarországra, amelyben a jogi helyzet tisztázását kéri a magyar hatóságoktól.

Az uniós jog azt írja elő, hogy a tagállamok minimum mekkora jövedéki adót vethetnek ki az etilalkoholt tartalmazó termékekre, afölött viszont csak egy, általuk szabadon választott adómértéket állapíthatnak meg. A bizottság úgy látja, hogy a magyar szabályozás szerint magasabb adómérték sújtja az olcsóbb, mesterséges aromával ízesített szeszesitalokat.

A jelenleg hatályos jövedékiadó-törvény az alapján határozza meg az adó mértékét, hogy az adott alkoholtermék tiszta szeszben hány hektolitert tenne ki. Ezen belül két adókulcsot állapít meg: egyes alkoholtermékek után hektoliterenként 333 385 forint, mások után pedig 476 270 forint jövedéki adót kell fizetni.

A most induló eljárás nem a szabadságharcos adómentes pálinkafőzés miatt indul – amiatt ugyanis korábban már indult egy. Mint ismert, 2010 nyarán Orbán Viktor első gazdasági akciótervének részeként lehetővé tették, hogy fejenként legfeljebb évi 50 liter pálinkát bér- vagy házi főzésben jövedékiadó-mentesen lehessen előállítani.

Ennek a „személyes használatra szánt”, adómentes pálinkának az ügyében február óta folyik a kötelezettségszegési eljárás, mivel a brüsszeli bizottság szerint az uniós jog értelmében lehet ugyan kedvezményes jövedéki adómértéket megállapítani, de ez legfeljebb 50 százalékkal lehet alacsonyabb az általánosan alkalmazott jövedéki adómértéknél.

A kormány az év eleji brüsszeli megkereséskor jelezte: ragaszkodik a házi pálinkafőzés szabadságához, és készen áll, hogy álláspontját az Európai Bíróság előtt is megvédje.

Az Európai Bizottság egyébként csütörtökön összesen 141 kötelezettségszegési eljárással kapcsolatos döntést hozott, ezen belül húsz esetben küldött úgynevezett indoklással ellátott véleményt a tagállamoknak, ami az eljárás második szakaszba léptetését jelenti, és négy ügyben fordult az Európai Bírósághoz: Görögországot, Olaszországot, Szlovákiát és Spanyolországot érintő ügyekben.

Magyarország ellen az elmúlt években számos európai uniós eljárás indult, illetve több olyan eset is van, amikor ilyen eljárást kértek ellenünk. A telekomadó ügye már bírósági szakaszban van, gond van a telefonadóval is, de problémát jelentett az elmúlt években az Erzsébet utalvány, az adatvédelmi biztos és még a vasúti pályahasználat is. A jegybankelnök-ügyben – még Simor András elnöksége idején – visszavonultuk, a bírák nyugdíjazásának ügyében buktunk.

Mindezek mellett az osztrákok idén márciusban a szemétszállítás államosítása miatt kértekellenünk kötelezettségszegési eljárást, Barroso bizottsági elnök korábban azt mondta, a negyedik alkotmánymódosításnak is uniós eljárás lehet a vége, bár egyelőre nem lett. Vannak olyan vélemények, hogy a rezsicsökkentés is sérthet több európai irányelvet, és a röghöz kötés szabályait is vizsgálni fogja az unió.

Forrás: MTI, Index

16 hozzászólás “Brüsszelnek már a pálinka sem tetszik” bejegyzésre

  1. Jeniszej szerint:

    Minek nekünk kormány?
    Hiszen gyarmatok lettünk.
    Mindent a jólétben vergődő uniósok akarata szerint történik.
    Gazdaságunkat, iparunkat szétverték, amit a dolgos Magyar emberek a semmiből hoztak létre.
    Minek nekünk ilyen barátok, akik csak ártanak nekünk és az országnak.

  2. felix szerint:

    A kérdés jogos.
    Minek nekünk olyan kormány amely szalonképtelennek számít a klubban?

  3. Bugi szerint:

    Abban a klubban csak az a kormány szalonképes, amelyik eladja az anyját is, és kilövi a vele egyet nem értők szemét. Felix, te csak magadat hozod.

  4. felix szerint:

    Bugi!
    Szálljatok ki, ha ennyire rossz bent lenni.
    Akkor mindenkit hazazavarnak és lesz + 500 000 munkavállaló,
    Csak a szátokat tépitek, miközben ezerrel hordjátok szét a megélhetését az egyszerű állampolgároknak.

  5. Bugi szerint:

    Nem nekünk kell kiszállni, hanem azoknak, akik azért gyűlölnek, mert csak férfiak és nők házasodhatnak, és a homoszexuálisoknak “csak” azonos jogaik vannak a bejelentett élettársi viszonnyal. Mert ugye ez a nagy baja az uniós balliberálisoknak, és ezért indítanak mindenféle hazug indokkal eljárást ellenünk.

  6. felix szerint:

    Bugi!
    Te valóban ennyire egyszerű vagy, hogy ilyen hülyeségre hivatkozol, vagy csak érvek nélkül szükséged van arra, hogy valakit gyűlölj, mert akkor nem tűnik fel, hogy nincs eszed?

  7. Tóth Mária szerint:

    felix: ugye csak hülyéskedsz és te sem hiszed el mind azt, amit leírsz, mivel soha semmivel nem értesz egyet! Természetesen vannak hibák és 4 év alatt nem lehet Kánaánt csinálni, de ahelyett hogy állandóan ágálsz, a dolgok jó oldalát is észre vehetnéd!

  8. J szerint:

    Grün a Gyógyszer piac kivételével van benne igazság. A Gyógyszer piacba inkább a Kuncze maciék nyúltak bele. Nézd csak meg kinek van érdekeltsége gyógyszer nagykereskedésekben és patika láncokban.

  9. J szerint:

    A demokráciát annyira féltik az EU-ban, hogy lehet pénzeket vonnak meg Magyarországtól, mert itt olyan szintű fasiszta terror van. Ja és szólásszabadság sincs, ezért nem létezik a 168 óra, a népszabadság és a népszava se.

  10. felix szerint:

    Mária!
    Tévedésben vagy. Több mindennel egyetértek, de a dolgok mikéntje az ami a számomra elfogadhatatlan.
    Az pld, Hogy szakmákat és vállalkozásokat tesznek tönkre, pusztán a saját klientúra érdekében.
    Gordonok nyilatkoznak és szabnak meg, határidőket pld. pénztárgép ügyben.
    Az alapötlet jó, de már előre tudható volt, hogy az adott feltételekkel végrehajthatatlan, de a Gordonok mennek a maguk esztelen és romboló útján.
    A dohány kereskedelemmel kapcsolatos szemétségtől, minden demokratának okádnia kéne, de nincs demokrácia igényetek.

  11. VI. Grün szerint:

    félix!
    “Újabb könnyítés a trafikosoknak
    Nem árulja el a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt., mivel tennék vonzóbbá az állami dohányboltok működését, hiszen a jelenlegi állás szerint a települések csaknem felén nem volt pályázó trafikok működtetésére. Várhatóan a dohánytermékek kiskereskedelmi árrését emelik majd meg, ahogyan erre Lázár János már utalt”
    .
    Asszem ez már a fityi-mutyi kategória! ))) 😛 (((
    .
    http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=634888

  12. felix szerint:

    VI. Grün.
    Tanúim vannak rá, hogy előre megmondtam, hogy emelni fogják .
    Ezzel sót szórnak a még nyitott sebekbe. Lázár meg képletesen beleröhögött a vesztesek képébe.

  13. VI. Grün szerint:

    félix!
    Itt a másik szenzációóóóóóóó!
    “Bréking” – legyártották az első online pénztárgépet
    “A piac résztvevői több hónapja vártak a hírekre, hogy készül-e határidőn belül működőképes online kassza megoldás – állítja az első ilyen kasszát megépítő cég közleménye. A Laurel Kft. benyújtotta az MKEH-hoz az előírásokat teljesíteni képes két új kasszatípus engedélyeztetéséhez szükséges dokumentációkat. Ez az első rendszer, amely valóban képes megfelelni a NAV követelményeinek és fizikai valójában tesztelheti a hatóság.”
    .
    Már csak pár hónap teszt, próbajárat és kész a nagy álom! Indulhat a sorozatgyártás! 😛
    .
    http://www.napi.hu/ado/breking_legyartottak_az_elso_online_penztargepet.551852.html

  14. felix szerint:

    A mellékelt fényképen szereplő gépek egyike sem alkalmas online üzemmódra.
    A két kicsinek /piccolino/ már fekete doboz csere engedélye sincs évek óta.
    Ameddig a beadott gép nincs engedélyezve addig nincs gép.
    Két megoldást adtak be. A egyik a hagyományos pénztárgépet célozza meg, a másik az adómemóriás külső nyomtatókat tenné alkalmassá a NAV. kapcsolatra. Ezzel a számítógép bázisú kasszákat lehet átalakítani, vagy gyártani. Amennyiben azonnal elfogadásra kerül a megoldás, akkor júniusban talán beindulhatna a gyártás.

  15. O.Adam szerint:

    Valahol nagyon humoros, hogy cirka másfél év után még mindig nem tudja senki ebben az országban (biztos nagyon megerőltető lett volna elolvasni azt a bizonyos 2011 őszi jövedéki hírlevelet azoknak, akik többek közt abból élnek, hogy írtak róla), hogy a kommerszadó nem az aromás szeszeket érinti, hanem a besorolhatatlan szeszes italokat (ti. amit csak „szeszes italnak” lehet címkézni).

    És hogy ez miért kínos?

    A rendkívüli átgondoltságnak hála 8 tagállam 21 fajta eredetvédett (!!!) itala is beleesett a szórásba mint „nem minőségi ital”, miközben viszont az aromás szeszeket azonnal kimentették a különadó alól mint „ízesített vodkát” illetve „likőrt”, és csak néhány (nem a legolcsóbbak közé tartozó) hazai ital maradt büntiben. Na ezt az eredményt aztán érdemes megvédeni az EU-val szemben…

Itt lehet hozzászólni !