Újabb dráma Bostonban: lövöldözés és robbanások az egyetemen

Meghalt a bostoni robbantás egyik elkövetője

MNO

Lövések és robbanások hallatszottak helyi idő szerint csütörtökön késő este és péntekre virradóra az egyesült államokbeli Bostonban, miután egy férfi lelőtt egy rendőrt a neves egyetem, a MIT (Massachusetts Institute of Technology) területén – közölték szemtanúk.

Korábban az a hír jelent meg, őrizetbe vett az amerikai rendőrség egy gyanúsítottat a bostoni maratonon elkövetett robbantásos merénylettel kapcsolatban. A Boston Globe értesüléseit a hatóságok is megerősítették. Az őrizetbe vett gyanúsított Boston peremvárosában, Watertownban került rendőrkézre – közölte egy tisztségviselő, aki ismeri a nyomozás menetét. Egy másik gyanúsított továbbra is szabadon van a városban, miután tűzharcot vívott a rendőrökkel. A hatóságok körülzártak egy húsz háztömbnyi területet, és a rendőrség különleges erői keresik az utóbbi gyanúsítottat – írja a The Boston Globe. A BBC szerint a maratonon elkövetett robbantás gyanúsítottját a belvárostól mintegy 10 kilométerre kapták el.

Twitter-profilján Edward Davis bostoni rendőrtiszt korábban azt írta, hogy az egyik gyanúsított meghalt.

FBI: két gyanúsítottat keresnek

Korábban Richard DesLauriers, az FBI bostoni kirendeltségének vezetője azt jelentette be: két gyanúsítottat keres a bostoni maratonon elkövetett kettős bombamerénylettel kapcsolatban a Szövetségi Nyomozó Iroda. A DesLauriers által tartott sajtótájékoztatón fotókat és videofelvételeket mutattak be a gyanúsítottakról. A merénylet helyszínének közelében lévő két térfigyelő kamera rögzítette a gyanúsítottakról készült felvételeket. Két férfi látható rajtuk baseballsapkában és dzsekiben, hátizsákkal a hátukon.

Az FBI illetékese a lakosság segítségét kérte a két férfi kézre kerítéséhez, de arra figyelmeztetett, hogy a gyanúsítottak „fegyvert viselnek és rendkívül veszélyesek”, ezért aki tud róluk valamit, hívja a hatóságok forróvonalát. Szavai szerint más gyanúsított nincs, és a hatóságok a bemutatott két személy elfogására összpontosítanak.

Mint ismert, hárman meghaltak, 144-en pedig megsebesültek, miután hétfő kora délután két pokolgép robbant fel a bostoni maraton célegyenesében. Helyi idő szerint délután 2 óra 50 perckor történt az első robbanás, majd 12 másodpercre rá, mintegy száz méterrel arrébb következett be a második detonáció a futóverseny célegyenesénél.

Mindkét robbanást túlélte

A bostoni maratoni futás robbanásainak és a texasi műtrágyagyár levegőbe repülésének is a közvetlen közelében volt egy texasi férfi, de mindkettőt túlélte. Joe Berti – kétgyermekes családapa – másodpercekkel azután ért a bostoni futóversenyen a célba, hogy felrobbant az első kuka, amely három emberrel végzett. A férfi felesége és barátaik három méterre ácsorogtak a szeméttartálytól, mégis megúszták néhány karcolással a merényletet. A feleség mellett álló asszonynak ugyanakkor térd alatt letépte az egyik lábát egy repesz.

Bertiék kedden utaztak haza Bostonból Texasba. Szerdán éjjel (helyi idő szerint) a férfi egy megbeszélésről hazafelé autózva éppen a műtrágyagyár mellé ért, amikor az felrobbant. Berti ezt a detonációt is túlélte, csupán autóját találta el némi törmelék – adta hírül a The Daily Mirror című brit lap.

Forrás: MNO

Itt lehet hozzászólni !