Fónagy: A rezsicsökkentés nem kampány kérdése

Echo TV/Fidesz.hu

Kétségtelen, hogy az energiaszolgáltatók között vannak német érdekeltségek is, de a tíz százalékos ármérséklés után is megvan ezeknek a cégeknek a „tisztességes üzleti hozama” – fogalmazott Fónagy János parlamenti államtitkár az Echo TV Heti mérleg című műsorában. A politikus ugyanitt kiemelte, a magas rezsiköltségeket csökkenteni kell, „ez nem kampány kérdése”.

Azt kellett látnunk, hogy Magyarországon a mai jövedelmek mellett a magyar családok európai összehasonlításban nagyon sokat fizetnek a rezsiért, ez tartósan megengedhetetlen – jelentette ki Fónagy János. Az államtitkár hozzátette, a szolgáltatók az elmúlt 15 évben jelentős profitra, helyenként extraprofitra tettek szert, amire véleménye szerint „1994-95-ben speciális körülmények között végrehajtott privatizáció adott nekik lehetőséget”. Ezen változtatni kellett, ez nem kampány kérdése – szögezte le.

Emlékeztetett rá, hogy a kormány intézkedéseinek köszönhetően január 1-től csökkent a villamos energia, a gáz és a távhő lakossági ára. Arra a kérdésre, hogy esetleg a szolgáltatók ezt a lakossági árcsökkentést átterhelik a gazdasági élet egyéb szereplőire úgy válaszolt, egy ipari fogyasztó esetében szabadpiacról beszélhetünk, nekik módjukban áll szolgáltatót változtatni. Itt a szolgáltató nincs abban a helyzetben, hogy a végtelenségig tartsa vagy emelje az árat – fűzte hozzá.

A magyar-német kapcsolatok hátteréről szólva úgy fogalmazott, kétségtelen, hogy az energiaszolgáltatók között vannak német érdekeltségek is, de a tíz százalékos ármérséklés után is megvan ezeknek a cégeknek a „tisztességes üzleti hozama”. Valószínűtlennek tartom, hogy ezek a nagy világcégek egy tíz százalékos fogyasztói árcsökkentés miatt megváltoztassák az európai, illetve a világstratégiájukat – hangsúlyozta.

Ugyanakkor megjegyezte, az egész világon megfigyelhető, hogy változik a közszolgáltatásokhoz való viszony. Európában a lakosság egészének ellátásbiztonságát szolgáló tevékenységeket a magukat piacos gazdaságoknak tekintő országok is állami felelősségi körbe vonják – jegyezte meg.

Forrás: Fidesz.hu

16 hozzászólás “Fónagy: A rezsicsökkentés nem kampány kérdése” bejegyzésre

  1. Jeniszej szerint:

    Miért nincs Csillagtelep egyes részein közvilágítás

  2. “Fónagy: A rezsicsökkentés nem kampány kérdése”
    Csak az ellenzék csinál belőle ügyet?! 😛

  3. ugyibugyi szerint:

    Milyen rezsicsökkentés ???? pont ugyanannyi köbmeter gázt diktálok, és pont ugyanannyit fizetek mint előtte !!! Akkor most mi van ??

  4. mind_the_gap szerint:

    Én továbbra is azt támogatnám, ha a nyugati fizetéseket szépen-lassan utolérnénk..

  5. felix szerint:

    A probléma az, hogy a nyugati béreket csak nyugati hatékonysággal lehet elérni.
    Az meg még nagyobb munkanélküliséggel járna.

  6. hajós szerint:

    Érdekes, hogy a fidesz az energiaszolgáltatók “extraprofitjáról” beszél, eközben viszont elhallgatja, hogy az MVM, a Magyar Villamos Művek vágja zsebre a legnagyobb profitot, tavaly pl. kb. 90 milliárd Ft nyereségre tett szert. Az MVM adja el az energiaszolgáltatóknak azt az áramot, amit aztán azok a lakosságnak szolgáltatnak tovább. Érdekes módon a “rezsicsökkentés” az MVM profitját nem érinti. Az MVM továbbra is ugyanannyiért adja el az lakossági szolgáltatóknak az áramot, mint tavaly, az átadási árat nem csökkentették (egyébként emelkedett többször is 2010 óta), csak épp a lakossági szolgáltatóknak kell azt a lakosság felé olcsóbban adniuk.

    “de a tíz százalékos ármérséklés után is megvan ezeknek a cégeknek a „tisztességes üzleti hozama” – fogalmazott Fónagy János”

    Csak épp Fónagy János azt hallgatja el, hogy a lakosságnak történő energiaszolgáltatás vastagon veszteséges a mesterségesen nyomott hatósági árak miatt, és az energiacégek csak a többi tevékenységük (nem lakossági szolgáltatás) hasznából tudják ezeket a veszteségeket kompenzálni – no meg abból, hogy kevesebb pénzt fordítanak fejlesztésekre, beruházásokra, karbantartásra.

  7. John Doe szerint:

    hajós, olyan fogalom nincs a közgazdaságtanban, hogy “extraprofit”. Azonban jól hangzik.

  8. hajós szerint:

    John Doe, dehogy nincs, Marx vezette be olyan jelentéssel, hogy “átlagon felüli profit”, majd Lenin fejlesztette tovább, aki szerint az extraprofit a kizsákmányolás miatt van. Így tehát az extraprofit mint erkölcstelen, üldözendő dolog Lenin által bevezetett fogalom – némiképp bizarr, hogy az itt előszeretettel komcsizó fideszesek milyen lelkesen használják.

  9. John Doe szerint:

    Leninről tudtam, de nem mertem ide írni. 🙂
    Sok minden más áthallik a komcsiktól sajnos, ez csak egy szlogen. 🙁

  10. felix szerint:

    Profit = eladási ár- előállítási költség.
    Extra profit= átlagos előállítási költség- tényleges költség.
    A különbség általában a technikai fölényből származik.
    Valahogy így emlékszem.

  11. hitetlen szerint:

    „ez nem kampány kérdése” Tényleg ???
    Miért nem azért gyüjtik az aláírás,hogy akarunk-e élni ?
    Legalább ekkora hülyeség lenne mint ez az aláírásgyűjtés.
    Egy nagy baromság ! Ki ne akarná ? Hülye ökrök! Pff

  12. bonifác szerint:

    Szeretném látni, hogy a csökkentés ellenesség felkent papjai, itt levelező barátainkkal együtt hosszú
    tömött sorokban vinnék vissza a megtakarított pénzt. Az extraprofitot legegyszerűbben
    vállalati kartellezéssel, a munkabérek leszorításával,a munka körülmények alacsony szinten tartásával érhető el.(A technikai fölény szintén tényező.)A kizsákmányoltság foka:
    a profit, és a kifizetett bér közötti különbség.De az sem kutya, ahogy ezeket a szerződéseket megkötötték:garantálták a fix nyereséget a multik számára. Ha siratni
    akarjátok őket, szóljatok: küldök zsebkendőt. Hitetlenke! Fröcsögés helyett olvasd el,
    mire kell az aláírás.

  13. John Doe szerint:

    bonifác, érvekkel írja le, hogy egy kormányrendeletben előírt, hatósági árat ki ellen kell megvédeni? Mit írjak alá? Azt, ami már megvalósult? 🙂

  14. Vátesz szerint:

    A zsidógyerek hazamegy az iskolából, az apja megkérdezi, mit tanultak az iskolában.
    – Apuci, ma az árvételről, a ráfordításról és a haszonról tanultunk, el tudnád nekem magyarázni?
    – Hát persze, kisfiam! Veszel valamit ezer forintért, az a ráfordítás. Utánna azt eladod a gojoknak százezer forintért, az meg az árbevétel. A kettő különbözete kilencvenkilencezer forint, az meg a haszon!
    – És a gojok nem háborognak ez miatt?
    – De kisfiam, az meg az antiszemitizmus!

  15. hitetlen szerint:

    bonifác! Én elolvastam és értem is. De látom hogy van még aki nem érti, vagy nem akarja érteni. Vagy nem szabad neki érteni. Csak menni, menni a vezérbika után, logó nyelvvel, hátha utoléri és akkor eljön neki a kánaán. 😀

  16. hitetlen szerint:

    ka – kána – án

Itt lehet hozzászólni !