Elveszhet a ciprusi megtakarítások több mint 60 százaléka

Moszkva nem segíti ki a Cipruson pórul járt orosz befektetőket

Mno.hu, MTI, Portfolio.hu

A legnagyobb ciprusi bank, a Bank of Cyprus nagybetétesei a megtakarításuk több mint 60 százalékát veszíthetik el a ciprusi központi bank hét végi közleménye szerint.A feltételek szigorítása azt jelenti, hogy Ciprusnak mint offshore pénzügyi központnak vége – írta a Reuters hírügynökség. A 100 ezer eurónál nagyobb betétek 37,5 százalékát elveszik, és cserébe a betéttulajdonosok jelenleg forgalomképtelen részvényeket kapnak a Bank of Cyprusból, a pénzintézet tőkeemelésének keretében. Az érintett betétek további 22,5 százalékát befagyasztják, ennek sorsáról majd az általános pénzügyi rendezés keretében döntenek néhány hónapon belül, de addig sem fizetnek rájuk kamatot.

A 100 ezer eurónál kisebb – vagyis az EU-ban szokásos betétbiztosítással védett – bankbetéteteket nem veszik igénybe a bankmentés hazai forrásteremtéséhez, ami az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 10 milliárd eurós mentőprogramjának feltétele volt. Ciprusnak közel 6 milliárd euróval kell kiegészítenie a programot. A Bank of Cyprusnál vannak már a második számú ciprusi bank, a Cyprus Popular Bank (Laiki Bank) ügyfelei is, mivel a Laikit gyakorlatilag felszámolták, és forrásait áthelyezték a Bank of Cyprusba. A vagyondézsma már ismert elemei 11 milliárd eurónyi nem biztosított betétrészt sújthatnak az első becslések szerint.

Ciprus: mi lehet a megoldás?

A katasztrófa elkerüléséhez gigantikus méretű veszteségleírásra lenne szükség Cipruson, a terheket azonban immár a lakossággal fizettetnék meg. Az uniós politikusok már most arra célozgatnak, hogy a bankbetétek zárolása és kőkemény megadóztatása lehetséges megoldásnak tűnik az egész eurózóna számára, az MNO által megkérdezett közgazdász szerint viszont ez sem elég. Állítja, ha marad a válság által megrogyasztott gazdasági szerkezet, akkor hiába éli túl az emberiség a mostani krízist.

Forrás: Mno.hu

Moszkva nem segíti ki a Cipruson pórul járt orosz befektetőket

Az orosz kormánynak nem áll szándékában kisegíteni a Cipruson kárt szenvedett orosz befektetőket – jelentette ki Igor Suvalov első miniszterelnök-helyettes egy tévéinterjúban, aláhúzva ezzel is Moszkva eltökélt szándékát a hazai tőke külföldi pénzügyi központokba menekítésének megállítására.

A ciprusi nagybetétesek – közöttük nagy számban oroszok – akár 60 százalékát is elveszíthetik a legnagyobb ciprusi bankban elhelyezett 100 ezer euró feletti befektetéseiknek a Ciprusnak nyújtott EU/IMF pénzügyi mentőcsomag feltételeinek megfelelően.

“Rendkívül sajnálatos dolog, ha orosz polgárok is elveszítik a pénzüket, de a kormánynak nem áll szándékában bármit is tenni ez ellen” – idézi az Interfax hírügynökség Suvalov miniszterelnök-helyettes egy vasárnap esti tévéinterjúban tett kijelentését.

Amennyiben azonban valamely állami érdekeltségű orosz nagyvállalatot jelentősebb veszteség érne emiatt, az egyedi alapon külön elbírálás alá eshet – tette hozzá. “Hajlandóak vagyunk konkrét eseteket megvizsgálni, de csak nyilvánosan, transzparens módon és csak itthon, Oroszországban. Ehhez nem szükséges bármiféle segítséget nyújtani Ciprusnak” – mondta Igor Suvalov az interjúban.

A Morgan Stanley befektetési bank kimutatása szerint Ciprus az egyik legnagyobb köztes állomása az Oroszországba irányuló és az onnan kivont tőkének, beleértve a közvetlen külföldi működő tőke befektetéseknek és pénzügyi hiteleknek az egy negyedét is.

Forrás: MTI, Portfolio.hu

10 hozzászólás “Elveszhet a ciprusi megtakarítások több mint 60 százaléka” bejegyzésre

  1. Mr. Gabee szerint:

    admin: mail ment

  2. John Doe szerint:

    A fent említett lapoknak az ünnep lévén kényszerből meg kellett írni a semmit? Az PTP és a RT orosz tv-ken 1 hete lecsengetett témáról esik szó.

  3. Akkor most a coci ofsorosok hála-adóval tartoznak a kormánynak mert jóval kisebb veszteséggel hazahozhatták a dudvát?! 😛

  4. John Doe szerint:

    vitéz bihari Grün, meglátásom szerint onnan a nagy dudvát már rég elvitte. Akiknek annyi volt ott, mint a dudva, nem hülye gyerekek. 😉

  5. GONDOLKODÓ! szerint:

    “Ez az amikor a tolvajt meglopják”
    Most következik az ügyvédek által hangoztatott teória, miszerint, “rablótól lopni nem bűn!”

  6. guriga szerint:

    Biboldók egy kicsit idegesek:)))))))))

  7. John Doe szerint:

    A biboldók miért lennének idegesek?

  8. felix szerint:

    Fogadok, hogy nincs rá magyarázata, de olyan jól esik neki, ha mondhatja.
    Dolgozik a zsiger.

  9. "?!" szerint:

    Kedves „guriga”!

    A fenét sem érdekli itt húsvétkor, hogy kicsit idegesek, vagy nagyon idegesek a rokonaid!

  10. bonifác szerint:

    Ebből is látszik, hogy hibbantak a “felelős” EU uracsok: már vizionálják, máshol is meg
    kellene csapolni a betéteket. Ahelyett, hogy a bankárokat vonnák felelősségre. Ha most
    minden épeszű betétes kivenné a pénzét, és átküldené Szingapúrba, az EU menne a
    levesbe. És kiderülne: már megint rosszul választottunk. ( már ha megint egyáltalán volt
    választásunk….) Ismét a fejünk felett döntenek, de ismét mi fogjuk szívni.

Itt lehet hozzászólni !