Orbán: Mázsás terhektől szabadul meg Budapest

MNO/Csepel.hu

Bejelentették: több mint 100 milliárd forint adósságot vállal át az állam a fővárostól (Csepel adósságállományának 70 százalékát vállalja át az állam a többi kerület 40 százalékával szemben – a szerk.). Orbán Viktor és Tarlós István pénteken alá is írta az erről szóló dokumentumokat.

„Olyan megállapodást fogunk most aláírni, amelyen sokat dolgoztunk, amelynek tartalmáról alaposan és hosszasan egyeztettünk” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Budapest-szerződés aláírásakor pénteken a városházán. A kormányfő egyben megköszönte Tarlós István főpolgármester együttműködő magtartását is.

Budapest elsősorban a budapestieké, de egyben a nemzet fővárosa is – jelentette ki Orbán. A főváros pedig mindenkié – tette hozzá –, így az Amerikában élő, a délvidéki és felvidéki magyaroké is, a magyar nemzet fővárosa. Budapest egyben a magyar gazdaság motorja is, ha a főváros nem fejlődik, az ország sem fejlődik. Így ha gazdasági növekedést szeretnénk, ahhoz Budapestnek is növekednie kell – fejtette ki a miniszterelnök.

Orbán: Szép dolog, ha megvan a kosztpénz

Orbán úgy fogalmazott: egy háztartásban szép dolog, ha megvan a kosztpénz, de ettől nem leszünk boldogok. A miniszterelnök szerint Budapestnek több kell mint városüzemeltetés, most van lehetősége arra, hogy a jövővel foglalkozzon. Orbán hozzátette: olyan jövő lehet ez, ami büszkévé teszi a város polgárait. A kormányfő megjegyezte: eddig a főváros adósságcsapdában élte az életét, ezért döntöttek úgy, hogy 60 százalékát vállalják át az adósságnak. „Nem egyszerűen átmeneti segítséget akartunk adni, hanem mázsás terhektől szerettük volna megszabadítani Budapestet” – fogalmazott.

Orbán azt monda: a kormány nem akar lemondani arról, hogy Budapest a világ fővárosainak élvonalába tartozzon. Hozzátette: a Budapest 21 címre hallgató szerződést a kabinet megtámogatja egy munkabizottsággal, amely folyamatosan tájékoztatni fog az elért eredményekről. A kormányfő azzal zárta a beszédét, hogy 2010-ben „amikor kiérdemeltük első ízben a fővárosiak bizalmát, akkor megfogadtuk: legyen szükség akármilyen merész fordulatra, a településeket, a vállalkozókat, a családokat kiszabadítjuk az adósságcsapdából”. „Gratulálok a fővárosiaknak ehhez a jó hírhez” – mondta Orbán.

Véget ért egy legenda

– Ma egy legenda mindenképp véget ér. A megállapodás, amit megkötünk, két dologról tanúskodik a kormány és a főváros kapcsolatában: az egyik, hogy a szerződés rendezi azt, teljes akarategyezőségről tesz tanúbizonyságot. A másik annak a legendának az eloszlatása, hogy mi csak működtetünk, nincsenek álmaink – fogalmazott a Budapest-szerződés aláírásakor Tarlós István főpolgármester. Mint mondta, a múlt hagyatékának feldolgozása embert próbáló feladat volt. Meghatározó szerinte, hogy az adósság 60 százalékát vállalja át a kormány; ez a város ugyanis 2010-re a hitelképessége határára ért.

– Ennek az átvállalásnak az a következménye, hogy a város hitelfeltételei meghatározó módon javulnak. Ezen túlmenően olyan támogatásokat vállal a főváros a 2014 és 2020 közti költségvetési időszakban, ami ezt a megegyezést nemsoká kitapintható eredményekkel tölti meg. Ezek közt említette Tarlós a Duna-parti városrendezést és a vízi közlekedés fejlesztését, illetve a közlekedés, ezen belül is a közösségi közlekedés fejlesztését. Beszéde végén Tarlós István köszönetet mondott az adósság-átvállalásért Orbán Viktornak. „Hiszek benne, hogy Budapest már másfél év múlva megjelenésében is mást fog nyújtani, mint amit 2010-ben mutatott” – zárta szavait Tarlós.

Az eseményen a kormány részéről több miniszter is (Pintér Sándor, Lázár János) részt vett, budapesti részről pedig a főpolgármester-helyettesek voltak jelen.

A főváros költségvetését február végén fogadta el a közgyűlés a kormánypárti képviselők igen szavazatával. A bevételi és kiadási főösszeget 331 milliárd 773 millió forintban állapították meg, a büdzsé 324 milliárd 278 millió forintos kiadási és 260 milliárd 205 millió forintos bevételi összeget határoz meg. A határozat kiterjed arra is, hogy a Budapesti Közlekedési Központnak (BKK) az 58 milliárd forintos keretre való tekintettel kell elkészítenie a 2013–2014. évi menetrendi javaslatát és forrásigényét. A képviselők jóváhagyták a 2014–2016-ra vonatkozó finanszírozási prognózist is. Az adósságátvállalás mértékét korábban a minimális 40 százalékban vették számba, ami mintegy 69,3 milliárd forint volt, Orbán Viktor 60 százalékról szóló bejelentése után azonban a számokat módjuk volt átvezetni a határozaton.

Forrás: Csepel.hu

9 hozzászólás “Orbán: Mázsás terhektől szabadul meg Budapest” bejegyzésre

  1. ebihal szerint:

    És azt ki fogja megfizetni ökörkém?

  2. Katka szerint:

    Rohadék barom! A dolgozó emberek fizetik meg, mint ahogy titeket is mi tartunk el!

  3. lucifer szerint:

    Most már telik a NB valutaalapjából!

  4. ugró mókus szerint:

    Ilyen áhítattal csak egy fasz tud nézni.A fasz Tarlós.

  5. Orbán szárnyakat akar
    “Aláírta Budapest adósságkonszolidációs szerződését a főpolgármester és a miniszterelnök, amelytől a főváros 104 milliárd forintos átvállalást remélhet – ezzel Orbán Viktor szerint Budapestnek már “tele a gyomra”, csak a szárnyait kell kiterjesztenie. A 2020-ig szóló megállapodás ennél több konkrét számot nem tartalmaz, viszont a kormány erősebben megkötné az önkormányzat kezét egy munkabizottság létrehozásával.”

    Igyon meg néhány Red Bullt Vezírem!
    Előre szólok! Patához nem megy a szárny! ))) 😛 (((

    http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=628519

  6. Tóth Kati szerint:

    Ki adósította el a fővárost?Csak nem a jótündér?

  7. bonifác szerint:

    Kíváncsi vagyok, mikor fog elhangzani egy név, és utána az ítélet sok- sok évről.
    Volt valaki aki 20 évig kampányolt a csepeli elkerülő úttal, a négyes metróval, a megújuló
    világvárossal- azután itt hagyott minket sok- sok milliárd adóssággal,és valamennyi
    kampányígéretével. Mellesleg isztriai kastélytulajdonos, és főpolgármester is volt.
    Túl nagy a csend…Meddig?!

  8. demokrácia szerint:

    Vasárnap időközi választást tartanak Harkányban. A polgármesteri címért ketten indulnak: az tisztséget eddig betöltő Imri Sándor (független), valamint a kormánypárti Baksai Endre Tamás vállalkozó. A településen szoros küzdelem várható, ezért a kormánypárt zsarolással kívánja saját győzelmét bebiztosítani. Addig nem születik döntés a település (mostanra 5 milliárd forintra rúgó) adósságának átvállalásáról, amíg nincs eredmény.
    http://egyenlito.blog.hu/2013/03/09/zsarolas_a_gyozelemert

  9. gyalog szerint:

    “Mi mégsem a Nyugat miatt, hanem magunk miatt akarunk a Nyugathoz tartozni, mert függetlenek és erősek akarunk lenni, és nekünk Keleten nincs semmi keresnivalónk, ott nekünk semmilyen babér sem terem, csak alárendeltség, és kiszolgáltatottság.”
    Orbán Viktor 2007. Lakitelek
    Forrás:
    http://2007-2010.orbanviktor.hu/beszedek_list.php?item=27

    Az a kérdés, mikor hazudott, most vagy akkor.
    Az a kérdés, miért vak és süket, aki támogatja.
    Az a kérdés: KI HAZUDIK FOLYAMATOSAN.

Itt lehet hozzászólni !