“Még nem vagyunk elég baloldaliak”

Szanyi a kampányról, Pontáról és az MSZP jövőjéről

HVG

Még nem indulnak egyfelé

A “naptár dobta ki Pontát”, ezért nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani annak, hogy a magyarellenességgel is operáló román miniszterelnököt hívta meg az MSZP a szombati kampánynyitójára. Azt viszont elismeri, hogy Mesterházy Attilának és a román kormányfőnek jó a személyes viszonya. Szerinte a jobboldali médiatúlsúly miatt rosszak a szocialisták népszerűségi mutatói, de még a hvg.hu-nak is megmutatta, hogyan kell helyesen kérdezni. Reméli, hogy a fiatalok és a szegények az MSZP oldalára állnak, és akkor győzni fognak 2014-ben. Interjú Szanyi Tiborral a legnagyobb ellenzéki párt kampányáról.

hvg.hu: Néhány jellemző alapján meg tudja-e mondani, hogy melyik politikusról van szó? Egyetemi papírja van róla, hogy plagizált, támogatja a vizitdíj bevezetését,nacionalista retorikát használ.

Szanyi Tibor: A hazai sajtóban megjelent cikkek alapján nem nehéz a feladvány, Victor Pontáról van szó.

hvg.hu: Talált.

Sz. T.: Hogy ezek, vagy hasonló állítások igazak-e, az vitatható. Idehaza is volt egy-két plágiumügy, egyik sem volt egyszerű, de az tény, ha valaki miniszterelnök lesz, akkor lényegessé válik, előtte mit írt, mit csinált. De nem tisztem eldönteni, hogy a Pontával szemben megfogalmazódott állítások igazak-e, ez a románok dolga.

hvg.hu: Akkor árnyaljuk a képet. Még meg sem választották, a kormánypárttól átcsábított képviselőkkel megbuktatta az Ungureanu-kabinetet, majd legyalulta a román köztévé vezetését, nekiment az ombudsmannak, az Alkotmánybíróságnak. Nem volt déjà vu érzése,amikor ezekről olvasott?

Sz. T.: Közel egy éve erről nekem is volt egy írásom. Abban arra a következtetésre jutottam, hogy Ponta startja sokban hasonlított a második Orbán-kormány tevékenységére. Nem utolsósorban akkor az európai szocialisták is morogtak. Viszont úgy láttam, Ponta abban mindenképpen a demokratikus oldalon áll, hogy ő képes volt visszavonulni, felülértékelni a kezdeti politikáját.

hvg.hu: Miért pont őt hívták meg a kampánynyitóra, annyi más baloldali politikus van még Európában?

Sz. T.: Ez elsősorban a pártelnök és a román miniszterelnök személyes kapcsolatára vezethető vissza. A két párt együttműködése ezzel együtt elsősorban a nemzetközi színterekre, uniós fórumokra korlátozódik, ugyanahhoz a pártcsaládhoz tartozunk. Minden egyes testvérpárt minden egyes vezetőjének állandó meghívása van bármelyik rendezvényünkre. Ez csak időpont-egyeztetési kérdés, a naptár Pontának ezt a rendezvényt adta ki.

hvg.hu: Ha a tavalyi tisztújításon önnek áll a zászló, akkor pártelnökként meghívta volna?

Sz. T.: Ezt a szisztémát én is fenntartottam volna, azaz egyik testvérpárt előtt sem zárnám be az ajtókat.

hvg.hu: Az MSZP-t is értesítették arról, hogy a szombati rendezvényen valamiféle provokációra számíthatnak? A Békemenetet is szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) erre hivatkozva mondta le a tüntetését.

Sz. T.: Azt halljuk, hogy a CÖF titkosszolgálati jelzéseket kapott. Egy normális országban nemcsak a tüntetőket, hanem az eredeti rendezvény szervezőit is értesítenék, de mi nem kaptunk ilyen jelzéseket. A hozzám eljutott információk szerint egy kicsit összetettebb a kép: úgy tudjuk, hogy a Fidesz Romániából is kapott jelzéseket. Valami ilyesmit: nem érdemes egymásnak feszülni, mert a Fidesz prominenseinek vannak üzleti érdekeltségei Romániában is, melyek esetleg reflektorfénybe kerülhetnek.

hvg.hu: Jól értjük, hogy megzsarolták a Fideszt?

Sz. T.: Ez nem zsarolás.

hvg.hu: Akkor micsoda?

Sz. T.: Nézzünk egy fiktív történetet. Mondjuk, a Fidesz élcsapatának van 10-15 szállodája Erdélyben. Nyilván nem örülnének neki, ha sokrétű érdeklődés homlokterébe kerülnének.

hvg.hu: Ezt hívják a köznyelvben zsarolásnak.

Sz. T.: Ezt a háttér-diplomáciában jelzésnek szokták nevezni. Úgy tűnik, a Fidesz csakis ebből ért.

hvg.hu: Levetítik a nagy vihart kavart kampányfilmet szombaton?

Sz. T.: Ha jól tudom, most már bőven 100 ezer felett van a nézettsége (az interjú szerda délelőtt készült – a szerk.). Legalább kétmillióan értesültek arról, hogy van egy ilyen film, tehát a nézettség csak nőni fog. Egyébként a napokban elemekre szedjük, kisebb, könnyebben befogadható videókat vágunk belőle, amelyeket már el lehet helyezni itt-ott. Ebben az értelemben a 19 perces film inkább egy nyersanyag.

hvg.hu: Miért mutat be „nyersanyagot” a pártelnök?

Sz. T.: Túl nagy jelentőséget tulajdonítanak ennek a bemutatónak: elkészült, hát bemutatta. Sokkal inkább a tartalmával kéne foglalkozni, azzal, hogy ma tényleg olyan állapotban van az ország, ahogy a filmben látható.

hvg.hu: Azért az elég erős állítás, hogy a kormány annyit költ kommunikációra, mint oktatásra. Ráadásul ugyanezt mondogatta a Fidesz is ellenzékben a kormányon lévő MSZP-ről. Ez lesz a szocialista kampány színvonala?

Sz. T.: Az ilyen kampányfilmek természetes velejárója a költői túlzás is.

hvg.hu: Más néven demagógia?

Sz. T.: Azért az tragédia, hogy miközben felére vágták az oktatás támogatását, addig többszörösére emelték a kommunikációs kiadásokat.

hvg.hu: A napokban megjelent cikksorozatunkban összeszedtük: az előző kormányzati ciklusban 16 milliárdot, a mostaniban eddig nagyjából 12 milliárdot költöttek a központi állami szervek.

Sz. T.: Attól függ, mit veszünk oda. Mert én például azt is odaszámolom, ahogy a CÖF nyomja a negatív kampányt. Ide a rozsdás bökőt, hogy egy civil mozgalomnak nincsenek sokszor százmilliói reklámhadjáratokra, meg Kim Ir Szen-i felvonulásokra. Ehhez képest megeszem a kalapomat, ha a mi filmünk félmillió forintba került.

hvg.hu: Az MSZP is Matolcsy- és Hoffmann-plakátokkal indította az évet, pedig egy-egy ilyen kampány nem két forint.

Sz. T.: Az időpont megválasztásánál azt is figyelembe vettük, hogy január-februárban pang a piac, töredékáron lehet hirdetési felületet vásárolni. Én is úgy tudom, hogy nagyjából 10-15 millió forintba került.

hvg.hu: Ennyibe került a népszerűség-csökkenés?

Sz. T.: Szerintem más van a kimutatott csökkenés hátterében. Az MSZP-nek soha nem lesz 100 milliárd forintja, hogy olyan médiabirodalmat építsen, tartson fenn, mint a Fidesz. Ezen a pályán nem érdemes versenyezni, viszont hiszek a házról házra, szájról szájra technikákbak, plusz ott vannak az internetes megoldások. Korábban többször hangsúlyoztam, hogy ezekkel nemcsak ellensúlyozni lehet a fideszes médiatúlsúlyt, hanem nyerni is lehet velük. Ezt támasztotta alá a soproni, dunaújvárosi vagy a szolnoki időközi választások eredménye.

Ennek ellenére be kell látnom – s ha úgy tetszik, ebben önkritikát gyakorolok –, hogy nagyon nehéz ellensúlyozni ilyen technikákkal a Fidesz médiagépezetét. Ráadásul ez a sulykolás három éve megy a rádióktól a tévéken keresztül óriásplakátokig, városi lapokig. Legutóbb is behívtak egy műsorba, ahol rögtön nekem szegezték a kérdést, „Szanyi úr, mi bajuk van maguknak a rezsicsökkentéssel?”. Erre nekiáll az ember magyarázni, hogy semmi, sőt, első perctől azt mondtuk, minden olyan intézkedést támogatunk, ami megkönnyíti a nehéz helyzetben lévők életét. De hiába magyarázza az ember, hogy a kérdés hamis, akkor is úgy állítják be, mintha magyarázkodnánk. Ha egy fideszest hívnak be, akkor 10 percet ül egy mikrofonállvány előtt, aki végül meg is dicséri, milyen jól dolgozik a kormány. De önök is azzal kezdték, hogy miért jön Ponta. Mikor kérdezték meg Orbán Viktortól, hogy miért borul össze közép-ázsiai vagy bármilyen diktátorokkal?

hvg.hu: Olvassa gyakrabban a HVG-t vagy a hvg.hu-t, és akkor tapasztalhatja, hogy mi feltesszük a megfelelő kérdéseket. Azt a kérdést és akkor, amit és amikor szükségesnek látjuk.

Sz. T.: Akkor a helyes kérdés a következő: miközben Orbán kezet fogott Mubarakkal, vagy kiadta az azeri gyilkost – és így tovább –, addig miért is baj, hogy az MSZP szóba áll egy szomszédos EU-tagállam vezetőjével, Pontával?

hvg.hu: Mi sem gondoljuk, hogy a román miniszterelnök egy szinten lenne a keleti diktátorokkal. Ponta fellépése az MSZP gyűlésén azért furcsa, mert a marosvásárhelyi magyar orvosi egyetem ellen tiltakozva buktatta meg azt a kormányt, amelyben az RMDSZ is részt vett. Éppen ezért a szombati felléptetése nincs összhangban azzal, hogy az MSZP nemrég Kolozsvárra zarándokolt, és bocsánatot kért a 2004-es népszavazásért az erdélyi magyaroktól.

Sz. T.: Szerintem a román kormány mostani intézkedéseinek nincs magyarellenes éle, így a közigazgatás átszervezése mögött sok esetben racionális gazdasági, igazgatási érvek húzódnak meg. Ezen az alapon azt is lehet mondani, hogy a magyar kormánynak számos olyan intézkedése volt, amely a szegényeket sújtotta, tehát cigányellenes. Nekem a romániai magyarság támogatását választásról választásra elnyerő RMDSZ az iránytű, amely arra is kész volt, hogy koalícióra lépjen Pontával.

hvg.hu: Visszatérve az MSZP népszerűség-csökkenésére. Biztos, hogy csakis a jobboldali médiatúlsúly az oka?

Sz.T.: Még több választóhoz kell személyesen eljutnunk, még több településen kell fórumot, találkozót szerveznünk – még ha a média ezekről nem is tudósít. A pártvezetés felé mindig hangsúlyozom, hogy az MSZP elsődleges célcsoportjai a fiatalok és a szegények, a nyomorgók. Nekünk alapfeladatunk az ő problémáikkal való foglalkozás. Ráadásul – valljuk be – a fiatalok és a szegények vagy a megnyomorítottak problémáira az MSZP a korábbi években nem volt elég nyitott.

hvg.hu: Talán nem véletlen, hogy katasztrofális a népszerűségük a fiatalok körében.

Sz.T.: Hogy most miért nem vagyunk elég népszerűek a fiatalok körében, azt értem; de azt meg látom, hogy ezen lehet változtatni. Ezért vittem be a fiatalokat érintő kérdéseket még a most záruló szakpolitikai egyeztetéseink kül- és Európa-politikai fejezetébe is. Én ma már a nyilvános szerepléseim felében kifejezetten fiatalokat érintő témákkal foglalkozom. Egy-egy ilyen után az új Facebook-követőim mintegy fele fiatal.

hvg.hu: Bejött a diákoknak, hogy egy 20 milliós BMW-vel érkezett decemberben a tüntetésükre?

Sz.T.: Ez eddig csak Ertsey Katalin LMP-s képviselőnek volt probléma. Az autó 8 éves, 300 ezer kilométer van benne, szerintem egy új Suzukit már nem kapnék érte. Amennyit én az országot járom, ahhoz kell egy menetbiztos, erős autó, amelyik bírja a strapát.

hvg.hu: Lázár János is éppen ezt mondta, amikor kiderül, hogy méregdrága autóval jár.

Sz.T.: Csak ez az autó nem húszmilliós, és nem közpénzből tartom fenn. Amúgy, ha ennyire kíváncsiak rá, 1984-ben vettem meg az első BMW-met, a második máig megvan, igaz, már üzemképtelen. Ja, és van egy kis Polskim is.

hvg.hu: Minden közvélemény-kutatás szerint legalább egymillió szavazója hiányzik az MSZP-nek ahhoz, hogy 2014-ben nyerhessen.

Sz.T.: Úgy viszont sosem fogunk választókat megnyerni magunknak, hogy süt rólunk: mindent megtennénk egy-egy szavazatért. Baromság csak azért végigrohanni öt falut, hogy kapásból mindenkinek ígérjek egy utat vagy egy kis pluszpénzt. Én ebben így nem akarnék részt venni. A nyugat-európai baloldali pártokat kevésbé a direkt szavazatszerzés hajtja, inkább helyben is érthető perspektívával, vízióval operálnak. Úgy álljunk ki, hogy van mondanivalónk az országról! Aztán ha ez esetleg nem hozná meg a győzelmet, akkor az azt jelentené – ne szépítsük –, hogy vacak volt a politikánk.

A bizonytalanok táborában biztosan van félmillió szavazó, aki baloldali, és egy másik félmillió, aki egy jó kampánnyal megnyerhető. Nem győzöm elégszer mondani, hogy a fiatalok és szegények legyenek a fő célcsoportjaink! Ezért beszélünk sokat az élelmiszerek áfájáról. Mert a szegények, a fiatalok költségvetésének 70 százaléka élelmiszerre megy el. Ha öt százalékra csökkentjük az élelmiszeráfát, az már 22 százalékos árcsökkenés – ehhez képest a tízszázalékos rezsivágás semmi.

hvg.hu: Kiszámolták, honnan lenne erre pénz a költségvetésben?

Sz. T.: Amíg a Mol, az E.ON megvételére, a Közgép felhizlalására van pénz számolatlanul, addig ez engem nem érdekel. Legyen inkább ennivalóra! A magyar agrárium éves támogatási kerete 690 milliárd forint. A magyar kormány arra fordítja az európai pénzeket, amire csak akarja – ez csak az unióval folytatott tárgyalás kérdése. Ehhez képest az áfacsökkentés összege aprópénz.

hvg.hu: Az MSZP-nek a jelek szerint fontos mindenki, aki csak pár száz szavazatot is hozhat: gondolom, ezért tárgyalnak/tárgyaltak például a Kommunista Párttal is.

Sz. T.: 2009 januárjában publikáltam a Balra Magyar! című dolgozatunkat. Azóta hajtogatom, hogy balra kell tolni az MSZP-t. Most sokkal „balrább” vagyunk, mint pár éve, de még mindig nem vagyunk elég baloldaliak. A Vajnai-féle Munkáspárt 2006-ot pedig továbbra is partnernek tekintem, függetlenül attól, hogy a DK megvétózta a csatlakozásukat.

hvg.hu: Nem baj, hogy régebben meleg szívvel emlékeztek Slobodan Milosevicsre?

Sz. T.: Azok a Thürmerék voltak. A Fidesz viszont Wass Albertre, Nyirő Józsefre, és még sorolhatnám. Amit most a Munkáspárt 2006 akar, az számomra nagyrészt vállalható. A baloldali embereket egy ernyő alá kell húzni, és a fiatalok, valamint a szegények szerintem eredendően baloldaliak.

hvg.hu: Bajnai Gordonék beférnek az ernyő alá?

Sz. T.: Bajnai legfőbb ereje, hogy nagyon sokan kompetensnek tartják az ország irányítására. 2009-ben egy a mostaninál nehezebb helyzetben, rengeteg problémát sokkal kisebb véráldozat árán oldott meg, mint az Orbán-kormány. Ehhez képest Orbán szinte semmit nem oldott meg, de azt hatalmas véráldozatok árán. A megrendelést pedig – hogy miről szóljon a kormányprogram – mégiscsak a baloldalnak kell majd adnia, ha győzünk 2014-ben. Egyébként most nem a miniszterelnök-jelölésről beszélek, erről ráérünk dönteni októberben.

hvg.hu: Mekkora az oddsa most Bajnainak vagy Mesterházy Attilának önnél?

Sz. T.: Most a választópolgárokkal és a problémáikkal foglalkozunk, semmi mással. Most fütyülök az oddsokra. Egyébként legalább akkora oddsot adok egy harmadik személynek.

hvg.hu: Van valaki a látókörében?

Sz. T.: Nincs. De emlékszem, hogy a 2002-es választások előtt kábé egy évvel fogalma sem volt senkinek, hogy Medgyessy Péter lesz a miniszterelnök-jelöltünk. Kihívói helyzetből egyébként az MSZP-ben sosem volt a pártelnök és a kormányfőjelölt személye egy: sem 2002-ben, sem 2006-ban, sem 2010-ben, 1994-ben pedig egyáltalán nem volt miniszterelnök-jelöltünk. Mesterházy Attila már csak ezért sem csatázna Bajnai Gordonnal, pusztán a sajtó állítja be így. Az lesz a főjelölt, akiről az ősszel mindannyian azt gondoljuk, hogy a legtöbb demokratikus akaratot képes integrálni.

Forrás: HVG

17 hozzászólás ““Még nem vagyunk elég baloldaliak”” bejegyzésre

  1. Gordon szerint:

    Szanyi szervezi már a szomjúságmenetet???
    Vén piás, két fröcs között beszél össze-vissza marhaságokat.

  2. bruhaha szerint:

    Féreg!

  3. Tóth Mária szerint:

    Amit ma reggel a TV-ben előadott, egyszerűen gyomorforgató volt!

  4. Cs.pepe szerint:

    Gordon, még jó hogy te nem gyűlölködsz……gyűlöletkampány gordon módra

  5. Tóth Kati szerint:

    Szanyi elvtárs miből doktorált?Csak nem alkoholizmusból és bunkóságból?

  6. Cs.Pepe szerint:

    Még szerencs hogy a fideszesek nem gyűlöködnek, mi lenne ha még gyűlölködnének. A polgári, keresztényi szeretet árad belőlük.

  7. joságos szerint:

    Közgazdasági doktorátusa van. És magának Tóth Kati?

  8. felix szerint:

    Nyelvvizsgája a fedesztől.

  9. bonifác szerint:

    Amit összevissza szokott beszélni, abból nehezen lehet egy diplomát feltételezni.Inkább a
    Foxi- Maxira tippelnék.Bár mondott már okos dolgot is: Lehet, hogy sikerült eldugni előle
    a borosüveget? A román híres a köpenyeg forgatásáról. Nem arról lesz itt is szó ?
    Megijedt az EU -tól, és most jelenti be, hogy szánom- bánom?

  10. John Doe szerint:

    Tóth Kati : Elképzelhető, hogy a kdnp-s exhírmondóssal oltják szomjukat?

  11. felix szerint:

    Bonifác!
    Összesen öt évig jártam a Foxi-Maxira.
    Nagyon téves elképzelések vannak róla.
    Annyi rendszerkritikát amennyit az ott oktatók elmondtak, akkoriban sehol máshol nem lehetett hallani.

  12. Tóth Kati szerint:

    Üzenem Szanyi elvtársnak,hogy soha nem is voltak bal oldaliak.

  13. Tóth Kati szerint:

    Félix!Mit tanult öt évig a foxi-maxin?

  14. Éva szerint:

    Felix ilyenre is járt! Ez vicces. És ő beszél az oktatásról…

  15. felix szerint:

    Katika.
    Husz évbe kerülne hogy megértse.

  16. felix szerint:

    Katika.
    Idézz egy párt sort amit az oktatásról írtam, aztán majd beszélgetünk róla.

  17. felix szerint:

    Bocsi Katika
    Éva!
    Idézz egy pársort……………………… Mint fent.

Itt lehet hozzászólni !