“Gyászol a nemzet! Hazaárulóktól szenved!” – Ellentüntetők a Fidesz-székháznál

Kijöttek a székházból a Fidesz ellen tüntetők

Mno.hu, Index

„Gyászol a nemzet! Hazaárulóktól szenved!” – ez a felirat áll azoknak az ellentüntetőknek a transzparensén, akik a délutáni órákban érkeztek a Lendvay utcába, a Fidesz székháza elé. Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke úgy látja, szerveződik a Bajnai-gárda. A kormánypárt székházának udvarát csütörtök délelőtt foglalták el ellenzéki aktivisták. A helyszínen tartott sajtótájékoztatóján Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója arról beszélt, hogy az agresszió nem vezet sehová, és ők nyitottak a párbeszédre.

Előbb az önmagát civil szervezetnek nevező Egységfront Mozgalom néhány tagja jött egy „Minden hatalom a népé” feliratú, kétrudas zászlóval, s egy, „Az alaptörvény nem a nép alkotmánya” feliratú transzparenst feszítettek ki a kerítésre. Csatlakozni szerettek volna a reggel óta az udvaron demonstrálókhoz, de miután beszélgettek velük, abban egyeztek meg, hogy kint maradnak az utcán. Nem sokkal később megjelentek az ellentüntetők is, akik egy nagyméretű, fekete transzparenssel érkeztek, ennek szövege: „Gyászol a nemzet! Hazaárulóktól szenved”. Az Index arról számolt be, hogy a hosszúra nyúló utcai csatározás 20.30-kor ért véget, a tüntetők, akik azt ígérték, hogy mindvégig kitartanak, az Alkotmánybíróság felé vonultak.

Bajnai ne „sumákoljon”

A Fidesz csütörtökön kora este felszólította  Bajnai Gordont, hogy „ne sumákoljon, hanem vállalja be”, hogy ő áll a Lendvay utcai székházánál zajló tüntetés mögött – mondta Kocsis Máté. A Fidesz kommunikációs igazgatója közölte: a csütörtöki események bebizonyították, hogy a Hallgatói Hálózat a Bajnai Gordon vezette Haza és Haladás Alapítvány ifjúsági tagozata, és Bajnai áll a csütörtöki „agresszív támadás” mögött is.

Kocsis állításait azzal támasztotta alá, hogy a Lendvay utcai székház udvarán tüntetők között van Misetics Bálint, aki korábban az LMP lakásügyi szakértőjeként dolgozott, „most pedig Bajnai szervezőjének állt”. Emellett a „Fidesz munkatársainak beszámolója szerint a tüntetők között volt olyan, aki az okostelefonján kapta e-mailben az instrukciókat, és elmondása szerint a feladó az Együtt 2014-es email-címről küldte ezt” – mondta a kormánypárti politikus.

Kósa: Szerveződik a Bajnai-gárda

Egy meglehetősen kis, ám agresszív, Bajnai Gordon mozgalmához köthető csoportnak tulajdonította Kósa Lajos a budapesti Fidesz-székházba való betörést. Szerinte látható, hogy szerveződik a Bajnai-gárda. A Fidesz alelnöke csütörtöki debreceni sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a demokráciában az a szokás, hogy az érveinket elmondjuk, és ha kell, legális eszközökkel képviseljük.

A demokrácia és az alkotmányosság ellen léptek fel azok, akik betörtek a székházba, mert a politikai vélemény kinyilvánításába nem fér bele az erőszak alkalmazása – vélekedett. Debrecen polgármestere szerint Bajnai Gordon Együtt 2014 mozgalmát támogatják azok, akik „egyetemet foglaltatnak el másokkal vagy a csütörtökihez hasonló erőszakos cselekedeteket szervezik”. Nem lehet nem észrevenni, hogy mi történik az országban, ez a provokáció egy folyamat része – vélekedett Kósa.

Szokatlannak és egyben riasztónak nevezte azt, hogy demokrácia és jogállamiság idején bizonyos politikai erők elfogadhatónak tartják a magánterületre történő erőszakos behatolást, majd hozzátette: a demokráciát érte rendkívül súlyos támadás. Kósa elmondta: megfontolják, hogy jogi lépéseket tegyenek-e a behatolók ellen. Ehhez kapcsolódva kiemelte, hogy a rendőrség nem lépett fel agresszíven, nem ült fel a provokációnak. „Mi mások vagyunk, nem uszítjuk rá senkire a rendőrséget gyurcsányista módon” – közölte.

Bajnai Gordon, Simor András és Kádár János – ellentüntetők érkeztek a Fidesz-székház elé

Az ellentüntetők transzparensén jelenlegi vezető szocialista politikusok, Bajnai Gordon, az Együtt 2014 Választói Mozgalom alapítója, Bokros Lajos EP-képviselő és Simor András volt jegybankelnök, valamint Kádár János kommunista diktátor fotója látható. A transzparensükkel előbb az utca közepén álltak meg, de onnan a rendőrök felterelték őket a járdára, így most a túlsó oldalról néznek farkasszemet a reggel óta a székház udvarán demonstrálókkal.

Este 6-kor a Hír TV arról tájékoztatott, Pesti Imre fideszes képviselő úgy tudott kijönni a Fidesz-székházból, hogy a tüntetők fel sem ismerték. Mindkét tábor egyébként egyre bővülő létszámban volt jelen.

Délután ötkor folyamatosan változó helyzetről számolt be a Hír Televízió tudósítója, hol kisebb, hol nagyobb a hangzavar a Lendvay utcában. Több tucat ellentüntető is érkezett a helyszínre, ők a Himnuszt és a Szózatot is elénekelték, ezt különböző zenék bömböltetésével próbálták elnyomni a fiatal tiltakozók. Közben rendőrsorfal állt fel az utca székház felőli oldalánál, így a két tábor közti konfliktus túlhevülése a tudósítás szerint kizárható. Az MNO helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy a tüntetők között megjelent Tanos Áron, a Szolidaritás ifjúsági tagozatának az elnöke.

Felmásztak az erkélyre

A Hír Televízió tudósítója azt közölte, délután 4-kor néhány tüntető felmászott a székház alsó erkélyére, és megafonba olvasták a követeléseiket, néhányan pedig a kerítésen bemászva az épület oldalsó bejárata felé vették az irányt, de ők biztonsági őrökbe botlottak.

A kormányvédő ellentüntetők arra szólították a fiatal demonstrálókat, hogy „üljenek vissza az iskolapadba”. Erre válaszul a demonstrálók azt mondták, nem teszik, amíg nem törlik el a „röghöz kötést”. A helyszínen sok a rendőr.

„Nem kell velük szemben erőszakot alkalmazni”

Bencsik András, a Békemenet egyik kezdeményezője Facebook-oldalán arra kérte a menet szimpatizánsait, hogy ha tehetik, menjenek a Fidesz székházához, amelyet „nehezen definiálható alakok” törvénytelenül blokád alá vettek. „Nem kell velük szemben erőszakot alkalmazni” – írta a Demokrata főszerkesztője. Szerinte arra van szükség, hogy minél többen kifejezzék rokonszenvüket a Fidesszel, ott legyenek és bátorítást adjanak azoknak, akik bent vannak az épületben, és talán beszéljenek „az udvaron gubbasztókkal, hátha akad közöttük normálisan gondolkodó”.

A Lendvay utcába egyébként folyamatosan érkeznek az emberek, egy részük a tüntetők pártján áll, másik részük a demonstrálókat szidja. A folyamatos szópárbajokat és a hangzavart fokozza, hogy a Fidesz-székház udvarát elfoglalók folyamatosan az „Alkotmányt, demokráciát, jogállamot!” szlogent harsogják. Két tüntető felmászott a székház földszinti erkélyére és kiült a karzatra. Egyikőjük az összegyűltekhez szólt, míg a másik „Az alkotmány nem játék” feliratú transzparenst terített ki a terasz korlátjára.

Kocsis: Higgadt párbeszédre van szükség

Ismert, néhány tucat tüntető hatolt be a Fidesz budapesti, Lendvay utcai székházának udvarára csütörtök délelőtt. A civil demonstrálók, akik a bejáratot védő vaskapun másztak át, akciójukat indokolva azt mondták, az alaptörvény negyedik módosítása ellen tiltakoznak. Korábbi LMP-aktivista, a Milla-szónok és a Hallgatói Hálózat aktivistái vannak köztük. Állítják: ők civilek, de így vagy úgy azért kapcsolatot tartanak a balliberális körökkel. A székházfoglalás egyfajta előtüntetésnek is beillik.

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója a párt központi hivatala előtt tartott sajtótájékoztatót, ahol azt mondta, ha Bajnai Gordon előre szól, akkor az embereit minden további nélkül beengedjük a Fidesz székházába. Míg a Haza és Haladás közleményben tagadta, hogy bármi köze is lenne az akcióhoz, Karácsony Gergely – aki a leginkább sürgette az ökopárt és az Együtt 2014 lepaktálását – szolidáris a tüntetőkkel, és támogat minden, az alaptörvény-módosítás ellen tartott megmozdulást.

Követelnek, törvényt szegnek

„Jogállamiságot, törvényességet követelnek, miközben ténylegesen törvényt szegnek az alaptörvény módosítása ellen tüntetők – áll a kisebbik kormánypárt közleményében. – Még a legalapvetőbb normákat sem tartják be, amikor egy demokratikus párt székházát megszállják. Erőszakos viselkednek, kárt okoznak a tiltakozók – akárcsak néhány éve az MTV-székház ostromlói. Ezek a módszerek nincsenek a demokrácia eszköztárában, nem is tekinthetjük őket elfogadhatónak. A KDNP tiltakozik minden olyan szervezett vagy spontánnak mondott akció ellen, amely másokat veszélyeztet vagy korlátoz.” (OS)

Forrás: Mno.hu, Index

12 hozzászólás ““Gyászol a nemzet! Hazaárulóktól szenved!” – Ellentüntetők a Fidesz-székháznál” bejegyzésre

  1. túróscsusza szerint:

    Minek kell erről tudósítani meg ellentüntetést szervezni?! Hagyni kell őket a fenébe, miután kiordítozták magukat, megunják és hazamennek!

  2. Narancsvírus szerint:

    Tolvaj Fidesz!

  3. spectator szerint:

    narancsvírus ! most éppen miért ?
    te sem vagy épeszű

  4. felix szerint:

    Akkor nem betörök.
    Így azért más.

  5. Tóth Mária szerint:

    Vajon kik heccelik őket? Tudom, a kérdés költői.

  6. ebihal szerint:

    1./ Gondolom a transzparens nem délután készült.
    2./ Ezért a transzparensért ki lehetne perelni a transzparens tartóit a nyugdíjukból.
    3./ A békés békemenetes sósavat kínál, fogdos, tép.
    4./ Gulyás Gergő azt állítja, beszóltak Kocsisnak és Selmeczinek, a videó szerint nem,
    tehát hazudott.

  7. Menyhért Péter szerint:

    Kedves csepeliek!
    Szánalmas, amit dicső vezérünk csapata művel.
    Ez a szituáció pontosan leírható,, egy kutyák közti konfliktussal:

    Van egy nagy 60 kilós komondor, amit egy kis 5 kilós tacskó megugat.
    Érdekes módon, a komondornak nincs szüksége arra, hogy egy másik tacskó védje meg! 🙂
    Szégyenletes, hogy ez a jól fizetett “hivatásos-civil békemenet” falka hogyan járatja le a civilség fogalmát!
    Üdv menyus

  8. Jeniszej szerint:

    Sokan vannak, akik a demokráciát álcának használják. Más az, amikor egy önkényuralom ellen tüntet a civil ember.
    Azt monya a fater ezek nem normálisak, mert a demokráciában a nép ellen tüntetnek, rombolnak.
    Kik ezek a megátalkodottak?
    Bérencek talán?
    Nem ártana törvényt hozni azok ellen, akik a fiatal demokráciánknak ártanak.
    Meglakoljanak ezek, mert a nép ezt kívánja.
    A demokratikus berendezkedésben nincs helye az zutccai rombolásnak.

  9. Jeniszej szerint:

    Vigyázatok gyerekek, mert a tolvaj, hazudós banda tagjai még itt vannak közöttünk.
    A Fater foglalkozásköri ártalma, hogy messziről megérzi a büdös disznókat.

  10. Cs.pepe szerint:

    Jeniszej, te a nép vagy? Ha nem akkor a saját nevedben beszélj, meg a faterodéban, ha ő erre felhatalmaz.

  11. Jeniszej szerint:

    Amíg az uszítók szabadon járnak kelnek, betelepedhetnek még az országházba is, – nyugvás nem lesz.
    A demokrácia ellensége a nyomor, és a zéletszinvonal romlása.
    Ezért hátrányos helyzetben vannak a fiatal demokráciák az EU-ban, mert folyamatos a megszorítás.
    Egyenes az út a gyarmati berendezkedéshez.
    Az ipart és mindent, ami működött lerombolni ez a mai nyugati tőkés világ filozófiája. Árverezni minden javat, amit a szegény ember verítékes munkával megszerzett. A bankok közben extra profitot zsebelnek be.

  12. Jeniszej szerint:

    Azt monya a Fater, – látod fiam nem tévedtem, mert a disznók itt vannak körülöttünk. Megkérdőjelezik még a létezésünket is, hogy mi itt vagyunk, – mi a többség a Nép Fiai.
    😛

Itt lehet hozzászólni !